Μπλε Ζώνες: Μήπως τελικά οι περιοχές μακροζωίας είναι παραμύθι;

Date:

Για πολλά χρόνια, οι λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» – περιοχές του κόσμου όπου οι άνθρωποι φαίνεται να ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο και καταγράφονται πολλοί υπεραιωνόβιοι – έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και γοητείας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτού του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι η μακροζωία σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οφείλεται περισσότερο σε λανθασμένες καταγραφές ηλικίας ή ακόμη και σε απάτη, παρά σε υγιεινές συνήθειες.

Μήπως τελικά οι «Μπλε Ζώνες» είναι ένα παραμύθι ή πραγματικά μπορούμε να αντλήσουμε από αυτές στοιχεία για τη μακροζωία.

Τι είναι οι Μπλε Ζώνες;

Ο όρος «Μπλε Ζώνες» καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τον Dan Buettner στο βιβλίο του το 2005 και περιλαμβάνει πέντε περιοχές: την Οκινάουα στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Χερσόνησο Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, την Ικαρία στην Ελλάδα και την κοινότητα των Αντβεντιστών στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον Buettner, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μοιράζονται κοινές συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία: φυτική διατροφή, ισχυρές κοινωνικές σχέσεις, τακτική φυσική δραστηριότητα, χαλαρότερους ρυθμούς ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο κόκκινο κρασί.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από τον Saul Justin Newman, θέτει υπό αμφισβήτηση το αφήγημα των Μπλε Ζωνών. Αναλύοντας δεδομένα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Ιαπωνία και Ιταλία), ο Newman εντόπισε σοβαρά προβλήματα στην τεκμηρίωση ηλικίας. Για παράδειγμα, μόνο το 18% των «επιβεβαιωμένων» υπεραιωνόβιων είχαν πιστοποιητικό γέννησης, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ κανένας δεν διέθετε τέτοια τεκμηρίωση.

«Η εισαγωγή της πιστοποίησης γέννησης συμπίπτει με μια απότομη μείωση του αριθμού των υπεραιωνόβιων», σημειώνεται στη μελέτη του Newman. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης και κάποιες περιπτώσεις απάτης, όπου άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή εμφανίζονται ως ζωντανοί μόνο για να συνεχίσουν οι οικογένειες να λαμβάνουν συντάξεις.

Επιπλέον, ορισμένες Μπλε Ζώνες, όπως η Ικαρία, η Σαρδηνία και η Οκινάουα, συνδέονται με φτώχεια, υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ακόμη και με σύντομη μέση διάρκεια ζωής, παρά την εμφάνιση υπεραιωνόβιων.

Παρότι η μελέτη βρίσκεται ακόμη στη φάση της προδημοσίευσης και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από όμοτιμους, ειδικοί της δημόσιας υγείας υπογράμμισαν στο Health πως «εγείρει ισχυρά επιχειρήματα».

Είναι τελικά οι Μπλε Ζώνες ένα ψέμα;

Παρά την κριτική και τις αμφιβολίες, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι η ιδέα των Μπλε Ζωνών εξακολουθεί να έχει αξία αν επικεντρωθούμε στη συνολική υγεία και το προσδόκιμο ζωής και όχι μόνο στον αριθμό των αιωνόβιων. Επιπλέον, περιοχές όπως η Γαλλία και οι σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία λόγω των υγιεινών τρόπων ζωής τους.

Ανεξάρτητα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, οι πρακτικές που συνδέονται με τις Μπλε Ζώνες, όπως η φυτική διατροφή, η κοινωνικότητα, η άσκηση και η μείωση του στρες, παραμένουν χρήσιμες για την υγεία.

Ακόμα λοιπόν κι αν οι Μπλε Ζώνες δεν είναι οι «μαγικές» περιοχές, όπως παρουσιάστηκαν αρχικά, τα διδάγματά τους για έναν υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουν πολύτιμα:

  1. Φυτική Διατροφή: Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι βασικά για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.
  2. Καθημερινή Άσκηση: Η τακτική κίνηση, από περπάτημα μέχρι πιο έντονη άσκηση, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.
  3. Διαχείριση Στρες: Η εξάσκηση mindfulness ή η τακτική χαλάρωση μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του χρόνιου άγχους.
  4. Κοινωνική Σύνδεση: Οι ισχυρές σχέσεις με οικογένεια και φίλους βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία και δίνουν νόημα στη ζωή.
  5. Ποιοτικός Ύπνος: Η σωστή ξεκούραση βοηθά το σώμα να ανακάμπτει και να ανανεώνεται.

Οι Μπλε Ζώνες μπορεί λοιπόν να μην υποστηρίζονται από απόλυτα αδιάσειστα στοιχεία, αλλά οι συνήθειες που αναδεικνύουν προσφέρουν ένα μονοπάτι προς τη βελτίωση της υγείας. Και το σημαντικό είναι να ενσωματώσουμε αυτές τις πρακτικές στη σύγχρονη καθημερινότητά μας, χωρίς την αναζήτηση «μαγικών λύσεων».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λάκης Λαζόπουλος: “Ξέρω από το καμαρίνι ακόμα ποιοι είναι αυτοί που έχουν έρθει στο θέατρο”

"Τιμωρήθηκα από το σύστημα. Αν επιστρέψεις όμως φοβισμένος, σημαίνει ότι πήρες το μάθημα που ήθελαν να σου διδάξουν", εξομολογείται ο Λάκης Λαζόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος “χτυπά” τον Δημήτρη Μακαλιά: “Είναι μισόλογα όλα αυτά που ακούμε”

"Δε βγάζει νόημα. Θα έπρεπε ή να πει συγκεκριμένα πράγματα ή να μην πει τίποτα", τόνισε ο Κωνσταντίνος Βασάλος.

Ιερέας χόρεψε με ποτήρι στο κεφάλι και αποθεώθηκε

Ενδιαφεροντα ΚΡΗΤΗ ΠΑΠΑΣ ΧΟΡΟΣ Ιερέας χόρεψε με ποτήρι στο κεφάλι και αποθεώθηκε Έχουμε δει πολλά βίντεο με ιερές να χορεύουν αυτή την φορά θα δούμε κάτι διαφορετικό Τζωρτζίνα Φράγκου 22.12.2024 | 15:12 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Έχουμε δει πολλά βίντεο με ιερές να χορεύουν αυτή την φορά θα δούμε κάτι διαφορετικό Ο συγκεκριμένος ιερέας αποθεώνεται αυτή την στιγμή

Βασίλης Καρράς: Το ετήσιο μνημόσυνο και η αποκάλυψη του βιογράφου του για τον Νότη Σφακιανάκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη μέρα που ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή. Ο λαϊκός τραγουδιστής είχε διαβάσει τη βιογραφία του και είχε δείξει εντυπωσιασμένος από το περιεχόμενο του βιβλίου. Στις σελίδες του, υπάρχει αναφορά σε τραγουδιστές, που είχαν σχέσεις μαζί του. Ανάμεσά τους και ο Νότης Σφακιανάκης, που πλέον απέχει από τη δισκογραφία.

Έξυπνα tips για να διατηρήσετε τον καναπέ σας σαν καινούργιο

Ο καναπές είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο έπιπλο σ’ ένα σπίτι. Μετά από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο, ο καναπές αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για να αποφορτιστούμε από το άγχος της καθημερινότητας και να χαλαρώσουμε, να απολαύσουμε την θαλπωρή του σπιτιού μας και να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές στην τηλεόραση. Εκτός αυτού, ο καναπές είναι

Μειωμένη η θνησιμότητα από διαρροϊκές ασθένειες παγκοσμίως, αλλά παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και ηλικιωμένους

Η παγκόσμια θνησιμότητα από διαρροϊκά νοσήματα εμφανίζει μείωση κατά 60% παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που διεξήχθη από το αμερικανικό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας και

Μάριος Καπότσης: Τι λέει το περιβάλλον του για τις φήμες χωρισμού από την Κόνι Μεταξά

Για κρίση κάνουν λόγο άνθρωποι από το περιβάλλον του Μάριου Καπότση σε ό,τι έχει να κάνει με τις φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και θέλουν τον γνωστό αθλητή να βρίσκεται στα πρόθυρα χωρισμού με την Κόνι Μεταξά.  Πηγή από το περιβάλλον του ζευγαριού δήλωσε στη Real Life πως οι δυο τους περνούν μια κρίση όπως πολλά

Γιώργος Λιάγκας: Ανέβασε (κατά λάθος) το 1ο βίντεο με την Αντωνά – Δεν είχε καταλάβει ότι φαινόταν!

Μια αξέχαστη βραδιά φαίνεται πως πέρασε ο Γιώργος Λιάγκας στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζονται ο Αντώνης Ρέμος και η Δέσποινα Βανδή.

Ντε Γκρες: Tι σημαίνει το νέο επίθετο της τέως βασιλικής οικογένειας

Ενδιαφεροντα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ Ντε Γκρες: Tι σημαίνει το νέο επίθετο της τέως βασιλικής οικογένειας Ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Μιχαήλ, ο οποίος είχε επιλέξει το επίθετο «Ντε Γκρες» από το 2004, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας αιτήθηκαν την αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας και την επίσημη χρήση του συγκεκριμένου επωνύμου Τζωρτζίνα Φράγκου 22.12.2024

Τηλεθέαση: To Voice σταθερά στην κορυφή της prime time

Τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθέαση;

Ζωή Κρονάκη σε Τάσο Ιορδανίδη: “Είναι δυνατόν να ανοίγω την τηλεόραση και να σε βλέπω στους απέναντι;”

"Δηλαδή τι; Πριν λαλήσει ο πετεινός, έφυγες εσύ; Γεια σας; Λίγο με τσούζει", σχολίασε η Ζωή Κρονάκη προς τον συνεργάτη της.

6 συνηθισμένοι μύθοι για τις γιορτές που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Πάρτι, ταξίδια, δείπνα, brunch και φαγητό. Πολύ φαγητό. Παρ' όλο που η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι περίοδος διασκέδασης, μπορεί επίσης να σας προκαλέσει άγχος, καθώς είναι δύσκολο να κρατήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και, ταυτόχρονα, να συμμετέχετε σε ό,τι γίνεται. Όπως λέει και ο Daniel Hermann, καρδιολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον