Πώς θα καταλάβετε αν εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί ύστερα από μια ασθένεια

Date:

Η ασθένεια λίγο πριν από τις γιορτές είναι ένας φόβος πολλών, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις προγραμματισμένες συναντήσεις με φίλους και συγγενείς.

Αν όμως συμβεί, είναι να σημαντικό να γνωρίζετε το πότε παύετε να είστε μεταδοτικοί, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε, ώστε να μπορείτε να προστατέψετε τους άλλους από το να κολλήσουν.

Η Huffington Post, με τη βοήθεια ειδικών, δημιούργησε έναν πρακτικό οδηγό για τις πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα.

Γρίπη

Η γρίπη ξεκινά ξαφνικά, με συμπτώματα όπως ρίγη, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στο σώμα και κόπωση. Τα άτομα με γρίπη είναι πιο μεταδοτικά τις πρώτες μέρες της ασθένειας και παραμένουν μεταδοτικά για έως και επτά ημέρες.

Για να μειώσετε την πιθανότητα μετάδοσης, θα πρέπει να μείνετε σπίτι όσο είστε συμπτωματικοί. Βεβαιωθείτε ότι ο πυρετός σας έχει υποχωρήσει (χωρίς αντιπυρετικά) και ότι τα συμπτώματά σας έχουν βελτιωθεί για τουλάχιστον 24 ώρες προτού επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Είναι επίσης καλό να φοράτε μάσκα για τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την υποχώρηση των βασικών συμπτωμάτων. Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

COVID-19

Ο COVID-19 οδήγησε όλο τον κόσμο να κλειστεί στο σπίτι του με πρωτοφανή lockdowns. Η πανδημία τερματίστηκε, ωστόσο, ο ιός παραμένει εδώ. Με την πάροδο του χρόνου μεταλλάχθηκε και έγινε πιο ήπιος. Τα βασικά συμπτώματα: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, κόπωση, πονοκέφαλος και απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Μείνετε στο σπίτι όσο είστε συμπτωματικοί, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια. Φορέστε μάσκα και τηρείτε αποστάσεις για τουλάχιστον πέντε ημέρες, ειδικά αν συνεχίζετε να βγάζετε θετικό τεστ. Όταν ο πυρετός υποχωρήσει χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και τα συμπτώματά σας βελτιωθούν για 24 ώρες, μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Αν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν μία ή δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ασθένειας, μείνετε ξανά στο σπίτι και ακολουθήστε τις οδηγίες απομόνωσης.

Κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα προκαλείται από διάφορους ιούς και εμφανίζει συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Σε αντίθεση με τη γρίπη, τα συμπτώματα του κρυολογήματος εμφανίζονται σταδιακά.

Είστε μεταδοτικοί για περίπου επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οπότε είναι καλό να μείνετε στο σπίτι όσο είστε συμπτωματικοί και να περιμένετε μέχρι ο πυρετός να υποχωρήσει (χωρίς αντιπυρετικά) για τουλάχιστον 24 ώρες προτού επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας. Χρησιμοποιείτε μάσκα και τηρείτε αποστάσεις μέχρι να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα.

RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός)

Ο RSV χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως καταρροή, φτέρνισμα, βήχα και συριγμό (wheezing). Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά. Είστε μεταδοτικοί για έως και οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μείνετε στο σπίτι όσο έχετε συμπτώματα και περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού προτού επανέλθετε στις δραστηριότητές σας. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες.

Στρεπτόκοκκος

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα εμφανίζεται με πονόλαιμο, χωρίς ρινικά συμπτώματα, πρήξιμο στον λαιμό και πιθανό πυρετό. Ενημερώστε τον γιατρό σας, ώστε να σας χορηγήσει αντιβίωση. Μετά τη λήψη αντιβίωσης, είστε μεταδοτικοί μόνο για 24 ώρες. Αν δεν λάβετε θεραπεία, η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Μείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, αλλά έπειτα από 7-14 ημέρες εξελίσσεται σε έντονες κρίσεις βήχα. Είστε μεταδοτικοί από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 14 ημέρες μετά την εμφάνιση του βήχα. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, αν τα συμπτώματα του βήχα επιδεινωθούν. Η αντιβίωση είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται νωρίς.

Ο βασικός κανόνας και η μάσκα

Για όλες τις ασθένειες, ο βασικός κανόνας είναι να παραμένετε στο σπίτι όσο έχετε έντονα συμπτώματα και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών. Αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων είναι βασικά μέτρα προστασίας για εσάς και τους γύρω σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Θοδωρής Αθερίδης: «Κοιμόμουν μια ώρα και έπινα 23 – Όταν βυθίζεσαι δεν μπορείς να κάνεις κάτι»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Σε μια από τις πιο προσωπικές εξομολογήσεις του προχώρησε ο Θοδωρής Αθερίδης, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Ιουνίου, μέσα από την εκπομπή «Στούντιο 4». Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τη δύσκολη σχέση που είχε στο παρελθόν με το αλκοόλ, την ψυχολογία πίσω από τις εξαρτήσεις αλλά και

Ο Τάκης Ζαχαράτος «μεταμορφώνεται» σε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο θέατρο Πτι Παλαί

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ένα μοναδικό θεατρικό γεγονός, που αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο σημείο αναφοράς για την εγχώρια σκηνή, έρχεται τον Οκτώβριο 2026. Ο πολυπράγμων και χαρισματικός σόουμαν Τάκης Ζαχαράτος επιστρέφει στη θεατρική σκηνή, αναλαμβάνοντας έναν από τους πιο εμβληματικούς και απαιτητικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Το έργο κουβαλάει μια

«Νοιάσου για τη Γονιμότητά σου»: Η Institute of Life – IASO φέρνει τη γνώση πιο κοντά στη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Golden Hall, τον πιο εκλεπτυσμένο προορισμό αγορών και ψυχαγωγίας, η ενημερωτική εκδήλωση της Institute of Life – IASO, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Γονιμότητας και τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση της Μονάδας. Η δράση, με κεντρικό μήνυμα την αξία της έγκαιρης, υπεύθυνης και επιστημονικά τεκμηριωμένης ενημέρωσης για τη

Δημήτρης Σκαρμούτσος – Η άγνωστη περιπέτεια υγείας του γιου του: «Έπρεπε να τον αεροβαφτίσουμε»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη για τη ζωή του έδωσε αμέσως μετά τη γέννησή του ο μεγάλος γιος του Δημήτρη Σκαρμούτσου, γεγονός που οδήγησε στην εσπευσμένη αεροβάφτισή του στο νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Buongiorno», αναφέρθηκε ανοιχτά στο σοβαρό πρόβλημα υγείας του παιδιού του, περιγράφοντας

Η μεγάλη επιστροφή της έρευνας στην παραγωγή: Η ΒΙΑΝΕΞ χτίζει το αύριο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ εγκαινίασε την Τρίτη 23 Ιουνίου στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών το νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D Center), μια στρατηγική επένδυση ύψους 12,47 εκατ. ευρώ που ενισχύει τις δυνατότητες φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας της χώρας και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και

Στα άκρα ο πόλεμος των Μπέκαμ: Ο Μπρούκλιν κόβει γέφυρες επικοινωνίας, ενώ η Νίκολα ανάβει φωτιές με αινιγματικά «καρφιά»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η κόντρα στην οικογένεια Μπέκαμ φαίνεται πως χτυπάει κόκκινο, με τη Νίκολα Πελτζ να ρίχνει λάδι στη φωτιά μέσα από ένα αινιγματικό μήνυμα στα social media. Η 31χρονη ηθοποιός μοιράστηκε ένα ρητό όλο νόημα για τη συγχώρεση, την ώρα που ο σύζυγός της, Μπρούκλιν, εμφανίζεται εξοργισμένος

Τα γονίδια δεν είναι η μοίρα μας: Νέα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας

Οι κοινωνικές συνθήκες, οι συνήθειες ζωής και ακόμη και η μοναξιά φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης συχνών ασθενειών όσο ή και περισσότερο από τη γενετική προδιάθεση Για χρόνια η γενετική θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολλών ασθενειών. Ωστόσο, νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai

Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Έδιωξα του πάντες από κοντά μου, έχασα την οικογένειά μου και έμεινα άστεγος»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η εμπειρία της έλλειψης στέγης και η καθολική απομάκρυνση των δικών του ανθρώπων αποτέλεσαν τις πιο κρίσιμες δοκιμασίες για τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες το πώς οδηγήθηκε στην απόλυτη απομόνωση. Ο σεφ βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά το

Δώρα Χρυσικού για Γιώργο Κιμούλη: «Έχει μηνύσει όποιον μιλάει ελληνικά – Ζούμε αδιανόητο προπηλακισμό»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των δικαστικών αναμετρήσεων που αφορούν τον Γιώργο Κιμούλη παρουσίασε η Δώρα Χρυσικού, τονίζοντας ότι η άλλη πλευρά έχει χάσει όλες τις πρωτόδικες μάχες. Με αφορμή την πρόσφατη δικαστική ετυμηγορία για τη διαμάχη του σκηνοθέτη με την Παναγιώτα Βλαντή, η ηθοποιός

Madonna: Οι αποκαλύψεις για το «ναυάγιο» της βιογραφικής ταινίας –«Ίσως απλώς δεν πίστευαν σε εμένα»

Η Madonna άνοιξε τα χαρτιά της σχετικά με την ακύρωση της πολυσυζητημένης βιογραφικής ταινίας που ετοίμαζε εδώ και χρόνια, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που οδήγησαν τελικά στην οριστική ματαίωση του πρότζεκτ. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Interview, η «βασίλισσα της ποπ» μίλησε για τη μακρά περίοδο προετοιμασίας της ταινίας, εξηγώντας πως αφιέρωσε χρόνια

Αποκάλυψε στη Φαίη Σκορδά τον χωρισμό του – «Τι, θα μείνεις μόνος σου;»

Στον καναπέ της εκπομπής Buongiorno έκατσε το πρωί της Τετάρτης ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Ανάμεσα σε άλλα ο συνεργάτης της Φαίης Σκορδά μιλώντας για την προσωπική του ζωή, αποκάλυψε πως έχει χωρίσει. Συγκλονίζει ο Σκαρμούτσος: «Έπρεπε να γίνει αεροβάπτισμα στον γιο μου γιατί δεν ξέραμε αν θα ζήσει» «Είχα αρκετές σχέσεις. Και περιστασιακές και με διάρκεια.

Η Ρις Γουίδερσπουν πόζαρε με τον γιο της: Η φωτογραφία που θύμισε εμφάνισή της με τον Ράιαν Φίλιπ πριν από 25 χρόνια

Η Ρις Γουίδερσπουν πόζαρε με τον γιο της: Η φωτογραφία που θύμισε εμφάνισή της με τον Ράιαν Φίλιπ πριν από 25 χρόνια Ο 22χρονος Ντίκον Φίλιπ  συνόδευσε τη μητέρα του στην πρεμιέρα της σειράς «Elle» Ιωάννα Μαρίνου 24.06.2026, 16:14 Μια κοινή εμφάνιση πραγματοποίησαν η Ρις Γουίδερσπουν και ο γιος της, Ντίκον, με τον 22χρονο να τραβάει τα