Γιατί δεν πρέπει να κρατιόμαστε όταν θέλουμε να πάμε τουαλέτα

Date:

Μπορεί να «σκάτε», αλλά να μην πηγαίνετε στην τουαλέτα, επειδή έχετε δουλειά ή επειδή δεν θέλετε να χάσετε τη διασκέδαση. Πόσο επικίνδυνο, όμως, μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Έχει συμβεί σε όλους. Η ουροδόχος κύστη μας να μας παρακαλάει να πάμε τουαλέτα, αλλά εμείς να επιμένουμε να αγνοούμε τα σήματα που μας δίνει το σώμα μας. Μπορεί να βρισκόμαστε σε ένα meeting ή στο αυτοκίνητο ή πραγματικά να μη θέλουμε να χάσουμε ούτε δευτερόλεπτο από την ταινία που βλέπουμε. Το να «κρατιόμαστε» μια στο τόσο μπορεί γενικά να είναι ακίνδυνο. Υπάρχουν, όμως, κάποιες περιπτώσεις που η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας, ειδικά αν πρόκειται για πάγια τακτική, λέει ο Δρ Jason Kim, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Renaissance του Πανεπιστημίου Stony Brook στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν σχέση με τους λόγους και τον τρόπο που ουρούμε εξ αρχής.

«Η ούρηση ελέγχεται από ένα πολύπλοκο νευρολογικό σύστημα, λέει ο δρ Kim, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Γυναικείας Πυελικής Υγείας και Ακράτειας του πανεπιστημίου.

«Τα νεφρά σας παράγουν ούρα και στη συνέχεια (αυτά) διοχετεύονται μέσω δύο σωλήνων που ονομάζονται ουρητήρες στην ουροδόχο κύστη. Θα έλεγα ότι η φυσιολογική χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 400 με 600 (κυβικά εκατοστά)», εξηγεί.

Μόλις η ουροδόχος κύστη γεμίσει περίπου στο μισό, οι νευρικοί υποδοχείς λένε στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να πάτε τουαλέτα και ο εγκέφαλος λέει στην κύστη σας να κρατήσει την ούρηση μέχρι μια κοινωνικά αποδεκτή στιγμή. Τότε είναι που ο εγκέφαλος θα στείλει σήματα που χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα της ουρήθρας και κάνουν τους μυς της ουροδόχου κύστης να συστέλλονται για να πιέσουν τα ούρα προς τα έξω.

«Φτιαχτήκαμε με αυτόν τον τρόπο επειδή αν ουρούσαμε την ώρα που απλά περπατάμε, π.χ. στον δρόμο, τα αρπακτικά θα μας μύριζαν», εξηγεί ο Δρ David Shusterman, ουρολόγος στο NY Urology στη Νέα Υόρκη. «Τα ούρα έχουν συμπυκνωμένες τοξίνες μέσα τους, γι’ αυτό και το σώμα σας προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές – και έτσι αυτό που συμβαίνει τελικά είναι ότι θέλετε να κρατήσετε τις τοξίνες μέσα σας, επειδή έχουν μια μυρωδιά, και θέλετε να είστε σε θέση να αποβάλλετε τις τοξίνες κάποια στιγμή που θα είστε πιο προστατευμένοι», συμπληρώνει.

Από τι μπορεί να κινδυνεύσουμε αν κρατιόμαστε και δεν πάμε τουαλέτα

Η συγκράτηση των ούρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, η οποία οφείλεται στην είσοδο βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Ενώ η ούρηση θα ξεπλύνει τυχόν νέους εισβολείς, η συγκράτηση των ούρων μπορεί να «δημιουργήσει ένα έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια», λέει ο Δρ Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος στο Orlando Health και συνεργάτης του CNN.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες, πρέπει να ουρούν μετά το σεξ, καθώς η τριβή της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να ωθήσει βακτήρια στην ουρήθρα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ουρολοίμωξη μπορεί να ανέβει στα νεφρά και να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα. Αν και αυτή η λοίμωξη παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να υπάρξει λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος ή ουροσήψη – σηψαιμία που προέρχεται από το ουροποιογεννητικό σύστημα.

Με την πάροδο του χρόνου, η πολύ συχνή συγκράτηση των ούρων μπορεί να καταπονήσει, και συνεπώς να αποδυναμώσει, τους μυς της ουροδόχου κύστης, οι οποίοι στη συνέχεια δεν μπορούν να δώσουν αρκετή δύναμη για να αδειάσουν τα ούρα, λένε οι ειδικοί.

Αυτό κάνει «πιο δύσκολο το να αδειάσει εντελώς όταν τελικά πηγαίνετε στην τουαλέτα», λέει ο Brahmbhatt: «Όταν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο – περισσότερα περισσευούμενα ούρα σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις».

Κι όταν αδιαφορείτε συνεχώς για τα σήματα που σας δίνει το σώμα μας, αυτά μπορεί να αρχίσουν να γίνονται λιγότερο εμφανή ή και να σταματήσουν.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η συγκράτηση των ούρων μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή ούρων στα νεφρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, νεφρική βλάβη ή υδρονέφρωση. Η τελευταία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά διογκώνονται και τεντώνονται από τη συσσώρευση. Το να μην αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας αρκετά μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, κράμπες ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Επίσης, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους η καθυστέρηση της ούρησης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από το σύνηθες. Αυτό ισχύει για εκείνους που μπορεί να δυσκολεύονται με τις λοιμώξεις, όπως οι ηλικιωμένοι.

Τα άτομα με νευρογενή κύστη ή νεφρικές διαταραχές διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βλάβη.

Οι εγκυμονούσες πρέπει επίσης να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις λόγω του αυξημένου βάρους και της πίεσης της μήτρας στην ουροδόχο κύστη, η οποία μπορεί να εμποδίζει την εκκένωση των ούρων.

Αν καπνίζετε ή εργάζεστε σε περιβάλλον με τοξίνες όπως η βενζίνη, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, οπότε το συχνό κατούρημα είναι σημαντικό και για εσάς.

Αν κρατάτε τα ούρα σας επειδή έχετε παρατηρήσει ότι πάτε τουαλέτα πάρα πολύ συχνά, θα μπορούσε να είναι σημάδι του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, διαβήτη ή ουρολοίμωξης. Σε αυτή την περίπτωση, επισκεφθείτε έναν ουρολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την άκρη του νήματος και να σας ξεκινήσει κάποιες ασκήσεις εκγύμνασης της ουροδόχου κύστης.

Αν, πάλι, νιώθετε άβολα με τις δημόσιες τουαλέτες, φροντίστε να έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντηλάκια ή κάλυμμα για τη λεκάνη. Η κύστη σας και ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευχαριστούν!

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουαλέτα: Να κλείνουμε ή να μην κλείνουμε το καπάκι; Τι είναι καλύτερο

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.