Πέρα από έναν κανόνα εθιμοτυπίας και ένα στοιχείο υγιεινής, το να είμαστε ξυπόλυτοι δεν είναι μόνο θέμα καθαριότητας ή σεβασμού προς τον χώρο, να μη μεταφέρουμε, δηλαδή, τη βρομιά από τους δρόμους εκεί όπου θα βάλουμε το στρώμα και θα ξαπλώσουμε. Στη γιόγκα και στο πιλάτες, τα πόδια παίζουν κεντρικό ρόλο, καθώς λειτουργούν ως η βάση του σώματος.
Όταν είστε ξυπόλυτοι, σταθεροποιείστε καλύτερα στις στάσεις και έχετε ασφάλεια για να μη γλιστρήσετε, ενισχύετε την επίγνωση του σώματος και της ισορροπίας καθώς νιώθετε τις κινήσεις χωρίς το εμπόδιο των παπουτσιών (όπως όταν καθοδηγείστε να πατάτε το μεγάλο δάχτυλο, το μικρό δάχτυλο και τη φτέρνα), ενώ ταυτόχρονα τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, παραμένοντας ξυπόλυτοι, ειδικά στη γιόγκα, συμμετέχετε σε μια παράδοση που τιμά τη σύνδεση του σώματος με το περιβάλλον, προσθέτοντας έναν πνευματικό συμβολισμό στη φυσική πρακτική.
Γιατί η επαφή με το έδαφος είναι τόσο σημαντική
Αν έχετε κάνει μαθήματα γιόγκα, πολλές φορές θα έχετε ακούσει τη λέξη γείωση. Είναι αυτή η υπενθύμιση να πατήσετε σταθερά με όλο το πέλμα σας και να νιώσετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει γείωση και γιατί θεωρείται τόσο σημαντική;
Γείωση, στα μαθήματα, είναι η επαφή των ποδιών χωρίς παπούτσια σε κάθε φυσική επιφάνεια. Είναι μια πράξη που θυμίζει την αρχική μας σύνδεση με τη φύση και προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ενεργειακά. Εκτός από τη φυσική ενίσχυση της σταθερότητας και της ισορροπίας, η γείωση έχει και επιστημονική βάση που έχει να κάνει με το ηλεκτρικό πεδίο της Γης που αλληλεπιδρά με αυτό του οργανισμού μας και τη μεταξύ τους εξισορρόπηση.
Όταν είμαστε ξυπόλυτοι, τα πόδια μας λειτουργούν σαν μπαταρίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είμαστε φορτισμένοι με πολλά θετικά ιόντα και αυτό συμβαίνει, επειδή εκτιθέμεθα στην ενέργεια των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που υπάρχουν γύρω μας. Όταν είμαστε ξυπόλυτοι πάνω σε μια φυσική επιφάνεια, ο οργανισμός μας, μέσω των πελμάτων, φορτίζεται από τα αρνητικά ιόντα της Γης. Με άλλα λόγια, το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο της Γης εξισορροπεί το δικό μας ηλεκτρικό φορτίο, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια της Γης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τις φλεγμονές και φθορές του οργανισμού, λειτουργώντας ως φυσικό «αντίδοτο».
Ποια άλλα οφέλη μπορούμε να νιώσουμε και να δούμε; Αύξηση της ενέργειάς μας, βελτίωση του ύπνου μας, καλύτερη λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος, ακόμη και μείωση χρόνιων πόνων.
Κλειδί για σταθερότητα, ισορροπία και ευθυγράμμιση
Γνωρίζετε ότι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στέλνει σήμα να ενεργοποιηθούν οι προσαγωγοί μύες, οι οποίοι συνδέονται από το ηβικό οστό στο μηριαίο οστό και έχει αποδειχθεί ότι ένταση ή σφίξιμο στους προσαγωγούς του ισχίου συμβάλλει στη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους; Κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν φοράμε παπούτσια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια προστατεύουν το πόδι σε διάφορα αθλήματα, όμως όταν τα δάκτυλα είναι «φυλακισμένα» μέσα στο παπούτσι, περιορίζεται η κινητικότητά τους και είναι άκαμπτα. Τα πέλματα και τα πόδια αποτελούν θεμέλιο σε πολλές ασκήσεις και όχι μόνο στις όρθιες θέσεις. Το κάθε πέλμα μας διαθέτει 26 οστά και οι μύες των δαχτύλων συνδέονται με τους μυς της κνήμης.
Στη γιόγκα και στο πιλάτες, το να είμαστε ξυπόλυτοι επιτρέπει στα πέλματά μας να «ξυπνήσουν». Όταν πατάμε ολόκληρο το πέλμα στο έδαφος -από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα- ενεργοποιούνται η περιτονία (το πέλμα έχει επτά στρώματα περιτονίας), οι μύες, τα οστά και οι αρθρώσεις, πετυχαίνουμε καλύτερα τις στάσεις ακροστασίας, να σηκώσουμε τα δάχτυλα από το έδαφος, να τα κινήσουμε, να κάνουμε έντονη καμάρα, ραχιαία και πελματιαία κάμψη και στροφές του κάτω άκρου, βελτιώνοντας παράλληλα την ισορροπία.
Επιπλέον, η ελευθερία κίνησης των δακτύλων επιτρέπει καλύτερη ευθυγράμμιση και συμμετοχή όλων των μυών του ποδιού, ενισχύοντας τη σταθερότητα σε κάθε κίνηση. Τέλος, η καλή ευθυγράμμιση των κάτω άκρων αντανακλάται στη σωστή στάση όλου του σώματος. Αρκετοί πόνοι στο σώμα προέρχονται από την κακή στάση των κάτων άκρων και μπορεί με αυτό τον τρόπο να μειωθούν πόνοι και εντάσεις.
Και κάτι ακόμα: Εάν έχετε έναν τραυματισμό, μια ασθένεια ή για κάποιους άλλους λόγους δεν θέλετε να είστε ξυπόλυτοι, μπορείτε να φοράτε ειδικά καλτσάκια που δεν γλιστράνε ή ακόμα καλύτερα τα καλτσάκια που έχουν τα δάχτυλα χωριστά για να μπορείτε να τα κινείτε.
Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του Πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Ακολουθήστε την Αϊνόλα Τερζοπούλου στο Instagram.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]