Τόσο η Ζωή Λάσκαρη όσο και η Τζένη Καρέζη μας έχουν χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, έγιναν μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, περιζήτητες τη δεκαετία του 1960, ανάμεσα στις εταιρίες παραγωγής της εποχής.
Θα ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη
Μια νέα ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ συζητιέται έντονα από τον περασμένο Αύγουστο, δημιουργώντας μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις. Η ιδέα αφορά την αναδημιουργία της εικόνας και της φωνής της διάσημης ηθοποιού, ώστε να εμφανιστεί σε νέες παραγωγές. Αυτή η τεχνολογία, αν και εντυπωσιακή, φέρνει σημαντικές προκλήσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας διάφορους τομείς, από την ιατρική και την εκπαίδευση έως τη διασκέδαση και την τέχνη. Η εξέλιξη των συστημάτων AI προσφέρει τη δυνατότητα αναπαραγωγής φωνών, προσώπων και εκφράσεων με ακρίβεια, γεγονός που επιτρέπει την “ψηφιακή ανάσταση” καλλιτεχνών που δε βρίσκονται πλέον εν ζωή.
Πόρτο Ύδρα: To σπίτι που πέθανε ο Παπαμιχαήλ πουλήθηκε τελικά για 140.000 ευρώ-Ζαλίζει η αρχική αξία
Στον χώρο του κινηματογράφου, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων ταινιών με ηθοποιούς του παρελθόντος, όπως φημολογείται για την περίπτωση της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Παρότι οι δυνατότητες είναι εντυπωσιακές, συνοδεύονται από νομικές και ηθικές προκλήσεις, που αφορούν τη συγκατάθεση των απογόνων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του καλλιτέχνη
Η προοπτική αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη δημιουργικότητα, αλλά απαιτείται υπεύθυνη χρήση για να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται.
Η έγκριση των απογόνων της
Αρχικά, απαιτείται η έγκριση των απογόνων της για τη χρήση των πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων της. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα θα σέβεται την πορεία αλλά και την κληρονομιά που μας άφησε και δε θα αλλοιώσει την εικόνα της. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων τεχνικών έχει σημαντικές ηθικές προεκτάσεις, καθώς αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
Εάν τελικά πραγματοποιηθεί, αυτή η ταινία θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη σύνδεση των νέων γενιών με εμβληματικές προσωπικότητες του παρελθόντος, προσφέροντας έναν νέο τρόπο αφήγησης στον κινηματογράφο. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την προσοχή στη λεπτομέρεια και τον σεβασμό προς την ιστορική και πολιτιστική αξία της ηθοποιού.
Η αρχή του ονείρου και το ταξίδι στο φως
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η εμβληματική «Εθνική Σταρ» της Ελλάδας, συμμετείχε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας της. Πολλές από αυτές γνώρισαν τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ενώ κάποιες ήταν και διεθνείς παραγωγές. Εκτός από το σινεμά, είχε επίσης μια εντυπωσιακή πορεία στο θέατρο, ξεκινώντας από το ντεμπούτο της το 1953 στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Η καριέρα της περιλάμβανε και πολλές θεατρικές παραγωγές που άφησαν εποχή
Διαβάστε επίσης:
Έφη Πίκουλα: «Μου λείπει ο άντρας μου, ο Τάκης Βουγιουκλάκης… Μου λείπει η ζεστασιά της Αλίκης»
Λουκάς Ζήκος: Ο «γιος» της Χρονοπούλου ξανά σε σειρά του Mega 33 χρόνια μετά το Μάνα είναι μόνο μία
Ρία Δελούτση: H εικόνα της στα 80, ο Γολγοθάς και οι σπαρακτικές αναρτήσεις για τον γιο της