Η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερη ποσότητα λίπους στους μύες

Date:

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται με υψηλότερες ποσότητες λίπους που αποθηκεύονται στο εσωτερικό των μυών των μηρών, ανεξάρτητα από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται ή το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συγκαταλέγονται δημητριακά πρωινού, μαργαρίνες και αλείμματα, συσκευασμένα σνακ, χοτ ντογκ, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, καραμέλες και επιδόρπια, κατεψυγμένες πίτσες, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, συσκευασμένα ψωμιά και άλλα τρόφιμα με συνθετικά συστατικά, που περιέχουν έναν συνδυασμό ζάχαρης, λίπους, αλατιού και υδατανθράκων.

Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν την επίδραση της ποιότητας της διατροφής στο ενδομυικό λίπος, μέσα από τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας σε 666 άτομα (455 άνδρες και 211 γυναίκες). Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες ήταν 60 ετών, υπέρβαροι με δείκτη μάζας σώματος 27, ενώ περίπου το 40% των τροφίμων που κατανάλωναν τον τελευταίο χρόνο ήταν υπερεπεξεργασμένα.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες τόσο περισσότερο ενδομυικό λίπος είχαν στους μύες των μηρών τους, ανεξάρτητα από τη θερμιδική πρόσληψη, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τον δείκτη μάζας σώματος και τους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες ποσότητες ενδομυικού λίπους στον μηρό θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

«Η κατανόηση αυτής της σχέσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, καθώς προσφέρει μία νέα προοπτική για το πώς η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τη μυοσκελετική υγεία», σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης, Ζέχρα Ακάγια, ερευνήτρια στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ψηφιακή άνοια: Οι μορφές και τα συμπτώματα από την υπερβολική χρήση του κινητού και των social media

Η συνεχής χρήση του κινητού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε γνωστκή εξασθένιση, γνωστή ως «ψηφιακή άνοια». Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους που κυκλοφορούν σαν χαμένοι με ένα κινητό στο χέρι, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους, ή ανθρώπους που όλη την ώρα σκρολάρουν στο κινητό ή

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο FITNESS Οι ειδικοί εξυμνούν εδώ και χρόνια την αξία των υγιών συνηθειών για την επίτευξη της μακροζωίας - Ένα βίντεο της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρίας μας θυμίζει τα οφέλη της άσκησης στην υγιή γήρανση «Πώς θα

Άνοια: Ανησυχητικό σημάδι η απότομη απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους

Η ακούσια απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αν και η σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, η ακούσια απώλεια βάρους, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αντανακλά τον υποκείμενο νευροεκφυλισμό ή άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η

Καρκίνος του μαστού: H ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση βελτιώνει την αντιμετώπιση επιθετικών όγκων

Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου ορμονοεξαρτώμενους όγκους. Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να βελτιώνει την έκβαση των ασθενών, καθώς βοηθεί το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που πάσχουν από την

Καρκίνος παχέος εντέρου: Δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα μπορούν να μας προστατεύσουν

Το να καταναλώνουμε τακτικά γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη. Το γιαούρτι, το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων, πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλούς τύπους ασθενειών, ενώ ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού

​Αμυγδαλίτιδα: Οι διαφορές της με την φαρυγγίτιδα και τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Ο πονόλαιμος είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο, ερεθισμό ή αίσθημα γρατσουνίσματος στον λαιμό. Πότε προέρχεται, όμως, από αμυγδαλίτιδα και πότε από άλλες αιτίες; Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πόνοι στον λαιμό ίδιοι. Η κατανόηση της διαφοράς που έχει η απλή φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ Ο κύριος Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis  παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς κύησης  Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει

H&M: Νέα συλλογή με έμπνευση από τη σειρά «The White Lotus»

Θυμίζοντας την ηλιόλουστη γοητεία και αίγλη των διακοπών σε ένα luxury resort, η H&M παρουσιάζει μια νέα συλλογή γυναικείων ενδυμάτων εμπνευσμένη από την original σειρά The White Lotus του HBO®, σε συνεργασία με την Alex Bovaird, Costume Designer του The White Lotus, μαζί με τη Warner Bros. Discovery Global Consumer Products. Η συλλογή κυκλοφορεί παγκοσμίως

Κυστική Ίνωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η Κυστική Ίνωση είναι μια “αόρατη” αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, η οποία προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι γονιδίων και προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις στο αναπνευστικό και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί τη συχνότερη κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής με το 4-5%

Το φαγητό από πλαστικά δοχεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [νέα μελέτη]

Η κατανάλωση τροφής απευθείας από πλαστικά δοχεία για φαγητό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, διαπιστώνει νέα μελέτη Μάλιστα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έχουν εντοπίσει το γιατί η κατανάλωση φαγητού απευθείας από πλαστικά δοχεία συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: οι αλλαγές στο σύστηνα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό