Καρκίνος του Πνεύμονα: Βελτιώνοντας τις εκβάσεις – Περιορίζοντας τις ανισότητες

Date:

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία παγκόσμια «πανδημία», καθώς είναι ένας από τους πιο συχνούς και σοβαρούς τύπους καρκίνου με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Η νόσος χρήζει επείγουσας διαχείρισης, με ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατότητων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να καταστεί μία χρόνια νόσος.

Αξιοποιώντας τον Νοέμβριο, τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, η Bristol Myers Squibb (BMS), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛ.Ε.ΚΑ.Π.), πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιδημιολογία και τους παράγοντες κινδύνου της νόσου, τις δυνατότητες πρόληψης, τα δικαιώματα των ασθενών, τις καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις.

Όπως αναγνώρισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, μία από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι το κάπνισμα, με το 80% των περιπτώσεων, στον δυτικό κόσμο, να σχετίζεται με αυτήν τη συνήθεια. Η νόσος, όμως, διαγιγνώσκεται και σε παθητικούς καπνιστές και σε μη καπνιστές. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν, επίσης, το οικογενειακό ιστορικό, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο και βιομηχανικά μέταλλα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η εισπνοή αέρα σε εσωτερικούς χώρους, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών.

Ο Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ», Visiting Assistant Professor Oncology, Northwestern University ΗΠΑ, ανέφερε ότι: «Στην Ελλάδα καταγράφονται, κάθε χρόνο, περίπου 9.000 νέα περιστατικά και περίπου 7.000 θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα. Η θνησιμότητα της νόσου αυτής ξεπερνά την αντίστοιχη από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, μαζί.

Η νόσος μπορεί να υπάρχει είτε χωρίς είτε με ήπια συμπτωματολογία, όπως πόνος στον θώρακα, βραχνάδα, λαχάνιασμα, επίμονος βήχας και αίσθημα αδυναμίας. Δυστυχώς, μόλις το 16% των ασθενών ανιχνεύονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένα στάδια.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι ένα από τα βασικά μας εργαλεία για τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών. Στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, μέσω διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και ως εκ τούτου στην έγκαιρη αντιμετώπιση με τις πιο καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές, που διαθέτουμε, πλέον, χάρη στην επιστημονική πρόοδο».

«Το φάσμα των θεραπειών έχει διευρυνθεί σημαντικά, τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η Ανδριανή Χαρπίδου, Πνευμονολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Κλινικών Μελετών, Γ’ Παθολογική Κλινική & Ομώνυμο Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», σημειώνοντας ότι: «Οι νέες, καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές προσφέρουν πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία, βελτιώνοντας τις εκβάσεις που αφορούν στη συνολική επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ανοσο-ογκολογία αποτελεί επανάσταση στις θεραπείες, χάρη στον διαφορετικό μηχανισμό δράσης της, παρέχοντας θεραπευτικές λύσεις σε ασθενείς που έως σήμερα είχαν ελάχιστες επιλογές. Ευρήματα από κλινικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι οι ανοσο-ογκολογικές θεραπείες είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αντιμετώπιση της νόσου, από άποψη αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα ακόμη και μετά την ύφεση της νόσου. Αυτές οι θεραπείες αναμένεται να αλλάξουν την πορεία της νόσου, τα επόμενα χρόνια, συνδυαστικά με τις τοπικές θεραπείες, το χειρουργείο και την ακτινοθεραπεία, καθώς και με τη χημειοθεραπεία συζευγμένη με αντισώματα».

Στον ρόλο των βιοδεικτών, εστίασε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, PharmaD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής, Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «Οι βιοδείκτες είναι το κλειδί για την εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς ανιχνεύουν τα ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά του όγκου, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη προσωποποιημένη θεραπεία, η οποία ταιριάζει απόλυτα με το στάδιο και τη μορφή της νόσου, συμβάλλοντας σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Επιπλέον, η χρήση βιοδεικτών μειώνει το κόστος από περιττές ή αναποτελεσματικές θεραπείες και μειώνει τις ανάγκες νοσηλείας λόγω μειωμένων παρενεργειών. Το σύστημα υγείας εξοικονομεί πόρους, ενώ οι θεραπείες επικεντρώνονται στους ασθενείς που ανταποκρίνονται καλύτερα. Παράλληλα, ο έλεγχος βιοδεικτών βοηθά στην κατανόηση του γενετικού προφίλ των όγκων, συμβάλλοντας στην πρόοδο της έρευνας για στοχευμένες, εξατομικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες, ωφελώντας την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς. Είναι κρίσιμο να επιτύχουμε μία συναντίληψη με την Πολιτεία προβαίνοντας στην υιοθέτηση βιώσιμων στρατηγικών για την πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν εξετάσεις βιοδεικτών, μέσω μίας διαδικασίας αξιολόγησης και αποζημίωσης, αντίστοιχη με αυτή των φαρμάκων, ώστε να επιτευχθεί η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου».

Ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,
Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Α. «Η Σωτηρία», Πρόεδρος, ΕΛ.Ε.ΚΑ.Π., μίλησε για τις ανισότητες και τις προκλήσεις σημειώνοντας ότι: «Στην Ελλάδα, αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν πλημμελή θεραπεία, με 15% των ασθενών να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε εξετάσεις και θεραπείες, και ελλιπή πρόσβαση σε φάρμακα.

Πολλές φορές, οι ιατροί συμβιβάζουμε το θεραπευτικό πλάνο λόγω εμποδίων από το σύστημα υγείας, τον τόπο διαμονής, την έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών και υποστηρικτικού περιβάλλοντος και την αδυναμία κατ’ οίκον φροντίδας. Άνθρωποι με χαμηλότερο κοινωνικό-οικονομικό δείκτη εκτίθενται σε μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου, δε συμμετέχουν σε προσυμπτωματικό έλεγχο ή δε λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία.

Άνθρωποι με ψυχιατρικές συννοσηρότητες, άστεγοι ασθενείς και χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών αντιμετωπίζουν κοινωνικά στερεότυπα, δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ακυρώσουν μία προγραμματισμένη εξέταση ή θεραπεία και έως 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να καταλήξουν λόγω καθυστερημένης διάγνωσης. Αντίστοιχες προκαταλήψεις, σύμφωνα με μελέτες, βιώνουν και οι καπνιστές, με πάνω από 20% της κοινωνίας να δείχνει λιγότερη συμπόνοια, αναγνωρίζοντας μειωμένα δικαιώματα σε ασθενείς που υπήρξαν καπνιστές. Στην ΕΛ.Ε.ΚΑ.Π. αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης του επιστημονικού κλάδου και του πληθυσμού, ώστε όλες οι κοινωνικές ομάδες να έχουν ισότιμη ενημέρωση, διάγνωση και θεραπεία, με στόχο τη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, συντόνισε την εκδήλωση και συνόψισε ότι: «Είναι θεμελιώδες δικαίωμα των ασθενών η μακροημέρευση και η βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής. Η πρόοδος της επιστήμης μάς προσφέρει πολλά καινοτόμα ‘όπλα’. Οφείλουμε όλοι μαζί, φορείς και Πολιτεία, να συμμαχήσουμε, ώστε να καταστήσουμε δυνατή την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε όλα τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα, τις θεραπείες, τους βιοδείκτες, τα διαγνωστικά μέσα, ώστε ο καρκίνος να αποτελεί, πλέον, μία ιάσιμη ή τουλάχιστον ελεγχόμενη νόσο για την πλειονότητα των ασθενών».

Στον χαιρετισμό της η Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια BMS Ελλάδας ανέφερε ότι: «Στην BMS είμαστε προσηλωμένοι και στεκόμαστε αρωγοί σε πρωτοβουλίες που επιταχύνουν την ολιστική φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να προοδεύουμε, συνεχώς, στην επιστημονική έρευνα και παράλληλα να δημιουργούμε συνθήκες και συνέργειες ώστε κάθε ασθενής και κάθε οικογένεια που βιώνει τη ζωή με τον καρκίνο να αισιοδοξεί για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στη νόσο, συμβάλλοντας στην ενημέρωση των ασθενών για τις δυνατότητες που έχουν και για τα δικαιώματά τους και στην άμβλυνση των ανισοτήτων δημιουργώντας προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης σε όλα τα στάδια της φροντίδας».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εύη Βατίδου: Διακοπή στη δίκη για το τροχαίο – Η συνομιλία που τέθηκε προς διερεύνηση

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα (2/11) η Εύη Βατίδου, για τη συνέχιση της δίκης σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε στη Γλυφάδα στις 12 Νοεμβρίου 2023, με εμπλεκόμενους την ίδια και δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα. Η Εύη Βατίδου, η οποία συνοδευόταν από τον δικηγόρο της Όθωνα Παπαδόπουλο, τον πατέρα της και τον

Δήλωση που θα συζητηθεί: «Ο Μαζωνάκης κι εγώ, αντιπαθήσαμε ο ένας τον άλλον από την πρώτη μέρα»

Ο Γιώργος Δούκας, με αφορμή το νέο του βιβλίο «ΙΧΩΡ: Το αίμα των θεών», παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, στην οποία ξεδίπλωσε άγνωστες πτυχές της διαδρομής του. Μεταξύ άλλων όμως, έκανε και κάποιες δηλώσεις για τον Γιώργο Μαζωνάκη που θα συζητηθούν. Στην παρουσίαση του βιβλίου σου στο Μουσείο της Ακρόπολης η Μαρία Τζομπανάκη και ο Βασίλης

Τότε και Τώρα: Συνέλευση πολυκατοικίας

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τότε και Τώρα – Απόψε, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026, στις 22.40, μια απλή συνέλευση πολυκατοικίας μετατρέπεται σε… πεδίο μάχης, με τα κοινόχρηστα να ανάβουν φωτιές! Ο Αντώνης Καφετζόπουλος προεδρεύει της συνέλευσης ως διαχειριστής και οι ένοικοι Φαίη Φραγκαλιώτη, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Δώρα Ντούσκα και φυσικά το αγαπημένο δίδυμο

Τηλεθέαση: Πρωτιά για το «Πρωινό» στο σύνολο, ανάμεσα στις ομοειδείς εκπομπές της ζώνης του

Media Τηλεθέαση: Πρωτιά για το «Πρωινό» στο σύνολο, ανάμεσα στις ομοειδείς εκπομπές της ζώνης του Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την πρώτη θέση στο γενικό σύνολο του κοινού, ανάμεσα στις ομοειδείς εκπομπές που προβάλλονται στη ζώνη του, κατέκτησε τον Οκτώβριο «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Λιάγκα. Η εκπομπή σημείωσε μέσο

Αγγελική Ηλιάδη: «Όταν πιάνεις στο στόμα σου τα παιδιά μου, θα αναλάβει ο νόμος» – Τι είπε για τις αντιδράσεις στις απόψεις της

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Στον δικηγόρο της έχει παραδώσει η Αγγελική Ηλιάδη βίντεο με σχόλια που έγιναν εις βάρος της, μετά τη δημόσια τοποθέτησή της για τα ομόφυλα ζευγάρια και την οικογένεια. Η τραγουδίστρια ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά από κανέναν να συμφωνήσει μαζί της, αλλά περιμένει να γίνονται σεβαστές οι

Άνοια: Γιατί οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στον μεσημεριανό ύπνο

Ο μεσημεριανός ύπνος ενδέχεται να αποτελεί ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί για πολλούς ανθρώπους μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, ιδιαίτερα κατά την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα με την οποία κοιμάται κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης

Εύη Βατίδου για την δίκη του τροχαίου: «Γίνομαι ρεζίλι σε όλο τον κόσμο για κάτι που δεν έκανα»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google «Γίνομαι ρεζίλι σε όλο τον κόσμο για μια βαριά κατηγορία που δεν έχει καμία σχέση με μένα», δήλωσε η Εύη Βατίδου μετά τη διακοπή της δίκης της στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η εκδίκαση της υπόθεσης για το τροχαίο του Νοεμβρίου 2023, στο οποίο εμπλέκεται ζευγάρι μοτοσικλετιστών

Χρήστος Κυριαζής: Κυκλοφόρησε ντουέτο που ηχογράφησε πριν τον θάνατό του

Ενα τραγούδι γεμάτο αναμνήσεις, μια φιλία που γεννήθηκε μέσα από τη μουσική και μια συνεργασία που έμεινε ανολοκλήρωτη εξαιτίας της απώλειας του Χρήστου Κυριαζή. Ο Νίκος Βολάκος ανοίγει την καρδιά του με αφορμή την κυκλοφορία του «Ισως να ξέρεις», του ντουέτου που ηχογράφησε με τον αξέχαστο καλλιτέχνη λίγο προτού εκείνος φύγει από τη ζωή, τον

Πλήθος επωνύμων στην έκθεση ζωγραφικής “Όνειρα σε καμβά”, μια ιδέα από την κόρη της Ζήνας Κουτσελίνη

Μια βραδιά γεμάτη χρώματα και μηνύματα αγάπης και προσφοράς φιλοξένησε η Sianti Gallery, παρουσιάζοντας την έκθεση «Όνειρα σε Καμβά», σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS. Η ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία συγκέντρωσε αγαπημένα πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και κοσμικό χώρο, που έδωσαν το «παρών», στηρίζοντας έμπρακτα μια δράση αφιερωμένη στη δύναμη της παιδικής δημιουργικότητας. Ζήνα

Σάκχαρο: Πώς οι απότομες αυξομειώσεις βλάπτουν τον εγκέφαλο – Τι συμβαίνει σε μνήμη και συγκέντρωση

Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει, όμως τόσο τα επίμονα υψηλά επίπεδα όσο και οι συχνές πτώσεις μπορεί να επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του σωματικού μας βάρους, αλλά καταναλώνει περίπου το 20% της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας. Βασικό του «καύσιμο» είναι

«Άλμα Ζωής»: Δωρεά 40.000€ στον Σύλλογο «Πνοή Αγάπης» για τη λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε μέσα από τα καθαρά έσοδα του Greece Race for the Cure® 2025. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» προχώρησε σε δωρεά ύψους 40.000€ προς τον Σύλλογο «Πνοή Αγάπης» για την υποστήριξη της λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών «Ιωάννης Δ.Κριτικός» & «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού». Με τη δωρεά αυτή, ο

Ενεργειακά ποτά: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανακοπής στους νέους 18-34 ετών

Τα ενεργειακά ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανακοπή, έμφραγμα και επικίνδυνες αρρυθμίες, ιδιαίτερα στους νέους. Τα ενεργειακά ποτά και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν διεγερτικές ουσίες ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως η καρδιακή ανακοπή, το έμφραγμα και οι επικίνδυνες αρρυθμίες, ιδιαίτερα στους νέους ενήλικες. Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα προκύπτουν