Μια πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT στην Αυστραλία και ινδικών ιδρυμάτων αποκάλυψε ένα νέο φάρμακο βασισμένο στον χρυσό, το οποίο υπόσχεται σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το φάρμακο έχει επιδείξει εντυπωσιακή ικανότητα να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων στα ζώα κατά 82%, ενώ στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χημειοθεραπείες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry, αναδεικνύει μία νέα ένωση χρυσού που είναι 27 φορές πιο ισχυρή απέναντι στα κύτταρα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με το ευρέως χρησιμοποιούμενο χημειοθεραπευτικό φάρμακο σισπλατίνη, αναφέρει το interestingengineering.
Σε εργαστηριακές συνθήκες, έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι 3,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του προστάτη και 7,5 φορές πιο αποτελεσματικό κατά του ινοσαρκώματος.
Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια, η ένωση χρυσού ξεπέρασε εντυπωσιακά την σισπλατίνη (γνωστή με τις ονομασίες Cisplatin και Platinol), μειώνοντας την ανάπτυξη των όγκων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 82% σε σύγκριση με τη μείωση κατά 29% που παρατηρήθηκε με τη σισπλατίνη.
Η έρευνα σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων στις συμβατικές θεραπείες καρκίνου με βάση την πλατίνα. Ο διακεκριμένος καθηγητής Suresh Bhargava AM, επικεφαλής του έργου στο RMIT, τόνισε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για τον καρκίνο.
Οι μοναδικές ιδιότητες του χρυσού τον καθιστούν ιδανικό για ιατρικές εφαρμογές. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ουσίες, ο χρυσός είναι εξαιρετικά σταθερός και μη αντιδραστικός, ένα χαρακτηριστικό που εξηγεί την ευρεία χρήση του σε κοσμήματα και νομίσματα. Ωστόσο, η ένωση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι μια ειδικά κατασκευασμένη έκδοση γνωστή ως Χρυσός σχεδιασμένος να είναι αντιδραστικός και βιολογικά ενεργός.
Αυτή η αντιδραστική ένωση χρυσού σταματά αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα φάρμακα αναστέλλοντας τη λειτουργία του ενζύμου θειορεδοξίνης.
Ο Bhargava επεσήμανε ότι αυτή η στοχευμένη προσέγγιση μειώνει σημαντικά τις τοξικές παρενέργειες που συνδέονται συνήθως με τα φάρμακα με βάση την πλατίνα, όπως η σισπλατίνη, η οποία βλάπτει αδιακρίτως τόσο τα καρκινικά όσο και τα υγιή κύτταρα. «Η επιλεκτικότητα αυτής της νέας θεραπείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συστηματική τοξικότητά της, υποδηλώνει ένα μέλλον καρκινικών θεραπειών που δεν θα είναι μόνο πιο αποτελεσματικές αλλά και πολύ λιγότερο επιβλαβείς», δήλωσε ο Bhargava. Επιπλέον, η σταθερότητα της συγκεκριμένης μορφής χρυσού της επιτρέπει να φτάνει άθικτη στις περιοχές των όγκων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της.
Η συν-επικεφαλής της μελέτης, διακεκριμένη καθηγήτρια Magdalena Plebanski, σημείωσε επίσης μια άλλη κρίσιμη πτυχή της ένωσης: την ικανότητά της να αναστέλλει τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία γνωστή ως αντι-αγγειογένεση, την οποία χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]