Γύρος κοτόπουλου στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτο ή μηροί κοτόπουλου
2 λεμόνια, ο χυμός
½ φλ. ελαιόλαδο + 1 κουταλιά επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά) σε σκόνη
1 κουταλάκι πάπρικα
½ κοφτό κουταλάκι κουρκουμάς (ή αλλιώς κουρκούμη – Turmeric)
1 πρέζα κανέλα
1 γερή πρέζα μπούκοβο, ή νιφάδες τσίλι (ή περισσότερο αν θέλετε)
Αλάτι (1 κοφτό κουταλάκι) και πιπέρι (1 κουταλάκι)
Τζατζίκι ή ταχινοσαλάτα, σαλατικά, τηγανιτές πατάτες και ζεστές πίτες για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗΒάζετε το λεμόνι με το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα, τον κουρκουμά, την κανέλα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το σύρμα ή πιρούνι για να σμίξουν. Προσθέτετε το κοτόπουλο και το ανακατεύετε να πιάσει μίγμα παντού. Σκεπάζετε το μπολ και το κρατάτε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι και 12 ώρες, γυρίζοντας το κοτόπουλο 1-2 φορές.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Αλείφετε με τη 1 κουταλιά επιπλέον λάδι ένα ταψί του φούρνου (αν θέλετε, μπορείτε να το ντύσετε πρώτα με αλουμινόχαρτο, όχι όμως με αντικολλητική λαδόκολλα). Στραγγίζετε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα του και το απλώνετε μέσα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το κοτόπουλο για ½ περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά. Το γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε το κοτόπουλο από το ταψί και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 2-3 λεπτά, πριν το λόψετε σε λεπτές λωρίδες με ένα βαρύ μαχαίρι. Το σερβίρετε με τζατζίκι ή ταχινοσαλάτα, σαλατικά, τηγανιτές πατάτες και ζεστές πίτες.
Σημείωση: Μπορείτε , αν δεν έχετε κουρκούμη, να χρησιμοποιήσετε ½ κοφτό κουταλάκι κάρυ σε σκόνη.