Το εκπληκτικό ανθρώπινο σώμα: Έρευνα αποκαλύπτει τον μηχανισμό που προστατεύει τα νεφρά από μολύνσεις

Date:

Οι λοιμώξεις στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα σπάνια μεταφέρονται στα νεφρά, αλλά ο ακριβής μηχανισμός που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να διατηρήσει τα δίδυμα όργανα απαλλαγμένα από ασθένειες παρέμενε ένα ιατρικό μυστήριο. Όλα αυτά μέχρι τώρα.

Μια διεπιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία έλυσε το αίνιγμα με μια σειρά πειραμάτων. Ο Dr Andrew P. Stewart και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι εξαιρετικά εξειδικευμένες βιολογικές δομές που ονομάζονται εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων -NETs- είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νεφρών από μόλυνση.

Τα NETs είναι κολλώδεις ιστοί από σφιχτά νήματα που κυριολεκτικά χρησιμεύουν ως παγίδες. Παγιδεύουν βακτήρια που προσπαθούν να «μετακινηθούν» από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα προς τα νεφρά. Τα NET προσθέτουν σε μια σειρά από αντιμικροβιακές δραστηριότητες που τοποθετούνται από το σώμα για να νικήσουν τη μόλυνση.

Γράφοντας στο Science Translational Medicine, ο Dr Stewart και η ομάδα του παρουσίασαν συναρπαστικά στοιχεία ότι τα κολλώδη ανοσολογικά NETs που μοιάζουν με πλέγμα χρησιμεύουν ως κρίσιμη αντιβακτηριακή άμυνα κατά της μόλυνσης. Η μελέτη της ομάδας όχι μόνο αποκάλυψε την παρουσία NETs στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά απάντησε επίσης σε ένα μακροχρόνιο ερώτημα στην έρευνα για την ουρολοίμωξη: Τι προφυλάσσει τα νεφρά από τα παθογόνα;

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο της NETosis στην πρόληψη των ανιόντων λοιμώξεων στο ουροποιητικό σύστημα», έγραψε ο Dr Stewart, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Υπογράμμισε ότι η NETosis αναφέρεται στον σχηματισμό NETs, τα οποία εμποδίζουν οποιοδήποτε από τα διάφορα είδη βακτηρίων -E. coli, Enterococcal faecalis, Proteus mirabilis μεταξύ άλλων- από τη μετακίνηση προς τα πάνω, από την ουροδόχο κύστη στους νεφρούς. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο E. coli, την πιο κοινή βακτηριακή αιτία των ουρολοιμώξεων.

Ένα ακόμη θαύμα του ανοσοποιητικού συστήματος

Η διαδικασία της NETosis είναι ένα άλλο θαύμα της ανθρώπινης βιολογίας. Αποκαλύπτει πώς το σώμα και πιο συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί δομές για να παγιδεύσει τα παθογόνα. Η βασική οντότητα στη NETosis είναι το ουδετερόφιλο, ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού, το οποίο σηματοδοτείται ότι υφίσταται μια μοναδική μορφή κυτταρικού θανάτου.

Καθώς υποκύπτει, το ουδετερόφιλο απελευθερώνει το DNA του, τις ιστόνες και τις πρωτεΐνες των κόκκων, αφήνοντας πίσω του μια δομή που μοιάζει με πλέγμα, ένα δίχτυ. Το E. coli και άλλα βακτήρια παγιδεύονται όπως τα έντομα παγιδεύονται από τον ιστό της αράχνης. Η διαδικασία της NETosis δεν είναι σπάνια, επειδή τα NETs βρίσκονται στα ούρα υγιών ανθρώπων, επιβεβαίωσαν ο Dr Stewart και οι συνεργάτες του.

Για να αποκτήσετε μια νοερή εικόνα ενός ΝΕΤ, φανταστείτε έναν ιστό αράχνης -όχι το δαντελωτό γεωμετρικό είδος που είναι διακοσμημένο με σταγόνες δροσιάς, αλλά τον παχύτερο, πιο υφαντό τύπο που βρίσκεται στις σοφίτες. Τα NETs δημιουργούνται από ουδετερόφιλα, κρίσιμα σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός ιστού αράχνης και ενός NET είναι η κλίμακα. Οι ιστοί των αραχνοειδών είναι μεγάλοι και ορατοί με γυμνό μάτι. Ένα NET είναι απειροελάχιστο και απαιτεί ισχυρά μικροσκόπια.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα NETs δεν εμποδίζουν την εμφάνιση ουρολοιμώξεων, αλλά τις εμποδίζουν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν πρόβλημα σε άλλα σημεία του ουροποιητικού συστήματος, όπως έδειξε η έρευνα της ομάδας του Cambridge.

Πράγματι, η εισβολή βακτηρίων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά συχνή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος εκτιμά ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Συνήθως, οι ουρολοιμώξεις περιορίζονται στην ουροδόχο κύστη, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα εισβάλλοντα μικρόβια αψηφούν την ανοσολογική άμυνα του σώματος «μεταναστεύοντας» στο ουροποιητικό σύστημα και σε ένα ή και στα δύο δίδυμα πορφυρόχρωμα όργανα, τους νεφρούς.

Μόλις μολυνθούν τα νεφρά, είναι επιρρεπή σε σοβαρή επιπλοκή. Αλλά η σπανιότητά της, όπως διαπίστωσε η ομάδα του Cambridge, αποδεικνύει ότι το σώμα έχει αντιμικροβιακές στρατηγικές, με τη NETosis να είναι το κλειδί, βοηθώντας στον περιορισμό των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη και κρατώντας μακριά τη μόλυνση των νεφρών.

«Η λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είναι συχνή, αλλά σπάνια επιπλέκεται από πυελονεφρίτιδα», πρόσθεσε ο Dr Stewart. Η πυελονεφρίτιδα είναι μία λοίμωξη σε έναν ή και στους δύο νεφρούς. Η πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και ισχυρή φλεγμονή, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, λένε οι γιατροί, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η πυελονεφρίτιδα μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Ως μέρος της μελέτης, η ομάδα του Cambridge ανέλυσε δείγματα ούρων από 15 υγιή άτομα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια βιολογική οντότητα ξεχώριζε σε κάθε δείγμα, η παρουσία NETs. Αυτές οι δομές αλληλεπιδρούσαν με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ουρομοντουλίνη (ή πρωτεΐνη Tamm-Horsfall), η οποία βοηθούσε στο σχηματισμό μεγάλων ιστών που παγίδευαν παθογόνα βακτήρια.

Οι συγγραφείς επικύρωσαν αυτά τα ευρήματα με μοντέλα ουρολοίμωξης σε ποντίκια που προκαλούνται από E. coli. Ο Dr Stewart και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η διακοπή του σχηματισμού NETs επέτρεψε στα βακτήρια να εισβάλουν στους νεφρούς.

«Εντοπίσαμε εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων σε υγιή ανθρώπινα ούρα που παρέχουν αντιβακτηριακή αμυντική στρατηγική εντός του ουροποιητικού συστήματος», υποστήριξε ο Dr Stewart.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και