Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή ενόχληση και συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας σοβαρής πάθησης, όπως μία αιμορραγία στον εγκέφαλο ή ακόμα και ένας καρκινικός όγκος.
O αμερικανός νευρολόγος, ο δρ Μπαϊμπίνγκ Τσεν, μέσω του Instagram, παρέχει συμβουλές για το πώς να διακρίνουμε έναν επικίνδυνο πονοκέφαλο από έναν αθώο.
Ο δρ Τσεν αναφέρει δύο συμπτώματα, «κόκκινες σημαίες», που πρέπει να μας ανησυχήσουν. «Εάν ο πονοκέφαλος ξαφνικά είναι διαφορετικός, όπως ο λεγόμενος “πονοκέφαλος κεραυνού” ή διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να πρόκειται για κάτι σοβαρό, όπως μια αιμορραγία ή όγκος ή ανεύρυσμα», λέει ο δρ Τσεν.
Ο «πονοκέφαλος κεραυνού» είναι ένα ξαφνικό, επώδυνο αίσθημα που μοιάζει με χτύπημα στο κεφάλι, προκαλώντας «τυφλωτικό πόνο, που δεν έχει ξαναβιώσει κανείς», σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.
Σύμφωνα με την Daily Mail ένας ξαφνικός πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένδειξη ρήξης ενός αγγείου στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία, κώμα ή ακόμη και θάνατο.
Οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να είναι ένδειξη όγκου στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και οι γιατροί συνήθως συστήνουν να επισκεφτείτε τον γενικό γιατρό σας, εάν γίνουν πιο συχνοί ή διαφορετικοί από πριν.
Εκτός από τις «κόκκινες σημαίες» για διαταραχές του εγκεφάλου, ο δρ Τσεν αναφέρει και τρόπους για την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων, περιλαμβανομένου του τρομακτικού «συνδρόμου κλειδώματος».
Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκεφαλικός κορμός υποστεί σοβαρή βλάβη, προκαλώντας παράλυση των μυών, εκτός από αυτούς που ελέγχουν τις κατακόρυφες κινήσεις των ματιών (πάνω και κάτω).
Αυτός που πάσχει από το σύνδρομο αυτό έχει τις αισθήσεις του, παραμένει σε πλήρη συνείδηση και με φυσιολογικές γνωστικές ικανότητες, αλλά αδυνατεί να μιλήσει ή να κινηθεί.
Ο δρ Τσεν υποστηρίζει ότι η «χειραγώγηση του αυχένα», μία τεχνική που χρησιμοποιούν ορισμένοι χειροπράκτες, μπορεί να θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο για ανάπτυξη αυτής της ανατριχιαστικής ασθένειας.
Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει τη χειροκίνητη προσαρμογή των οστών του αυχένα για την ανακούφιση του πόνου. Ο δρ Τσεν υποστηρίζει ότι δεν θα υποβαλλόταν ποτέ σε αυτήν την τεχνική ο ίδιος, λόγω του σοβαρού, αν και μικρού, κινδύνου να πάει κάτι στραβά.
Τέλος, ο δρ Τσεν αναφέρει ότι η απώλεια του τακτικού, ποιοτικού ύπνου είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου. «Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και να οδηγήσει σε μια σειρά νευρολογικών προβλημάτων», προειδοποιεί.
«Παρά το φορτωμένο μου πρόγραμμα στο νοσοκομείο και τα δύο μικρά παιδιά που έχω στο σπίτι, προσπαθώ να κοιμάμαι τουλάχιστον έξι ώρες όταν μπορώ», προσθέτει ο ίδιος.
Το NHS συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται περίπου επτά με εννέα ώρες την ημέρα.
Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση επικίνδυνων συμπτωμάτων και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]