Πνευμονία: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε σε παιδιά και ενηλίκους

Date:

Σε εποχές που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, η πνευμονία παραμένει μία από τις πιο ανησυχητικές ασθένειες, αλλά συχνά παραβλέπεται στα πρώτα της στάδια.

Η κ. Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, μίλησε στο - για την ανάγκη άμεσης αναγνώρισης των συμπτωμάτων της πνευμονίας και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους για την αποφυγή επιπλοκών.

Τι είναι η πνευμονία και ποιες είναι οι κύριες αιτίες της;

Η πνευμονία είναι φλεγμονή του πνευμονικού παρεγχύματος που προκαλείται από λοιμώδη παράγοντα -ιούς, μικρόβια, μύκητες- και αναγνωρίζεται από πύκνωση στην ακτινογραφία θώρακος.

Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Είναι πάρα πολύ συχνή νόσος, αλλάζει όμως η επιδημιολογία της ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου του καθενός. Για παράδειγμα, ένας καρκινοπαθής είναι πιο ευαίσθητος. Οι μεγάλες ηλικίες και τα μωρά ή τα μικρά παιδάκια είναι πιο ευαίσθητοι, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση. Οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι άνθρωποι με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να πάθουν πιο συχνά πνευμονία από έναν υγιή ενήλικο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι η θνητότητα της πνευμονίας παραμένει η ίδια. Με την πρόοδο της επιστήμης, αυξήθηκε ο χρόνος επιβίωσης, αυξήθηκε το προσδόκιμό μας, φτιάνουμε πια σε μεγάλες ηλικίες, επομένως αυξήθηκαν οι ανοσοανεπαρκείς άρρωστοι. Δηλαδή, έχουμε πάρα πολλούς καρκινοπαθείς. Έχουμε ανθρώπους που περάσαν κακοήθειες κι επιβιώνουν, οπότε έχουμε πιο ευάλωτο πληθυσμό.

Ποια είναι τα συμπτώματά της και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πρέπει να ανησυχήσουμε όταν έχουμε συμπτώματα, δηλαδή, πυρετό που παρατείνεται πάνω από τέσσερις μέρες, βήχα, δύσπνοια, θωρακικό άλγος.

Ανησυχούμε όταν κάποιος άλλος στην οικογένεια έχει και αυτός μια ίδια λοίμωξη κι έχει λάβει αντιβιοτική αγωγή, ένα παιδάκι, ας πούμε. Τότε πρέπει κι εμείς να πάμε στον γιατρό να εξεταστούμε.

Πώς μεταδίδεται η πνευμονία και ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της;

Η πνευμονία μεταδίδεται αερογενώς, δηλαδή, με τα πτύελα. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να μεταδοθεί και αιματογενώς, δηλαδή, μπορεί να έχουμε και μικροβιακό παράγοντα που προέρχεται από κάποιο άλλο μέρος του σώματος.

Βέβαια, η πνευμονία μπορεί να είναι εντοπισμένη, δηλαδή, μπορεί εμείς να έχουμε πνευμονία σε κάποιο σημείο του πνεύμονα και για κάποιο λόγο, είτε επειδή είναι πολύ λοιμογόνο το μικρόβιο είτε επειδή είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό, μπορεί να γίνει διεισδυτική και να έχουμε μηνιγγίτιδα, αρθρίτιδα, ενδοκαρδίτιδα και να είναι θανατηφόρος.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Όταν έχουμε μικροβιακή, λαμβάνουμε αντιβιοτικά, τα οποία είναι δραστικά έναντι του παθογόνου μικροβίου.

Όταν είναι ιογενής, συνήθως είναι μέτριας βαρύτητας και οι ασθενείς μπαίνουν στο νοσοκομείο για υποστηρικτική αγωγή.

Αν οι μύκητες είναι ο αιτιολογικός παράγοντας, δίνουμε αντιμυκητιακά φάρμακα, αλλά συνήθως αυτές προσβάλλουν τους ανοσοκατεσταλμένους.

Αδαμαντία Λιαπίκου, πνευμονολόγος, συντονίστρια διευθύντρια 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Ποιος είναι ο ρόλος του εμβολιασμού στην πρόληψη της πνευμονίας;

Είναι μεγάλος. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ ευτυχείς, διότι έχουμε καινούργια εμβόλια και τον κόσμο που πιστεύω ότι έχει συνηθίσει λίγο στη νοοτροπία της εμβολιαστικής πρόληψης.

Έχουμε το αντιγριπικό εμβόλιο που μας προστατεύει από τη γρίπη. Μας προστατεύει από τη νοσηλεία για βαριά γρίπη. Γίνεται μία φορά ετησίως, Οκτώβριο με Νοέμβριο, για τη χώρα μας.

Έχουμε το πνευμονοκοκκικό, που μας προστατεύει από τον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας, το οποίο αποτελεί το κύριο αίτιο της πνευμονίας παγκοσμίως, δύο καινούργια εμβόλια πολύ αποτελεσματικά. Η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει το PCV20.

Έχουμε και για τον RSV καινούργια εμβόλια, επίσης, πολύ αποτελεσματικά.

Έχουμε για τον κοκκύτη, που πρέπει να το επαναλαμβάνουμε κάθε δεκαετία.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των εμβολίων, ειδικά για τους μεγάλους ανθρώπους, όχι μόνο επειδή μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο, αλλά και διότι προστατεύουν από την αντοχή στα αντιβιοτικά. Διότι έτσι, αφού δεν αρρωσταίνουμε, δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά κι έχουμε πολλά δεύτερης επιλογής και τρίτης επιλογής, και προστατεύουμε και τα ίδια τα αντιβιοτικά, ώστε να είναι ενεργά και δραστικά.

Γίνεται λόγος από την ιατρική κοινότητα για τη γενικότερη υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών που γίνεται από τον πληθυσμό. Πόσο ανθεκτικά έχουν γίνει πια και τι πρέπει να γίνει πάνω σε αυτό;

Αυτή είναι μια παγκόσμια δράση. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συντονίσει διακρατικές συνεργασίες για τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και της μικροβιακής αντοχής. Ο στόχος του είναι να μειώσει 20% την κατανάλωση μέχρι το 2030. Περιττό να σας πω ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη, νομίζω, στην κατανάλωση των αντιβιοτικών και νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να έχουμε επιτήρηση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία. Έτσι οι λοιμωξιολόγοι και η Επιτροπή των λοιμώξεων θα ελέγχουν τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών. Επίσης, καταφέραμε τα τελευταία χρόνια με τη συνταγογράφηση, να απαιτείται συνταγή γιατρού. Για κάθε κρυολόγημα δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικό. Όταν υπάρχει ένας άλλος άρρωστος στο σπίτι μας, που ξέρουμε ότι είναι αποικισμένος από ένα μικρόβιο, καλό είναι να πηγαίνει στο νοσοκομείο ή στον γιατρό του και να λαμβάνει το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Γενικώς, αυτό που πρέπει να γίνει είναι καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, μιας και οι πιο πολλοί από εμάς αγαπάμε τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά, γιατί πιστεύουμε ότι θα λυθεί αμέσως το πρόβλημά μας, της λοίμωξης, για να πάμε πιο γρήγορα στη δουλειά και στις δραστηριότητές μας.

Είναι σημαντικό να παίρνουμε αντιβιοτικά στις σωστές περιόδους. Η θεραπεία πνευμονίας είναι 7-8 μέρες, ούτε 15 ούτε 20.

Αν δεν γίνει καλά ο άρρωστος, δεν είναι σωστό είτε το αντιβιοτικό είτε η δόση ή η διάρκεια.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού σε Νίκο Μουτσινά: “Να πω ότι αύριο, Σάββατο έχει Secret Song; Ευχαριστώ”

"Στις 23:00, να το πω και αυτό" υπογράμμισε, βραδιάτικα, η Ναταλία Γερμανού για τη νέα μετακίνηση του Secret Song.

Δίχτυ: Η Χείρα της Περσεφόνης

Δίχτυ: Η Χείρα της Περσεφόνης Παρασκευή, 6.12.2024, 18:04 Zappit@ZAPPIT_ Το Δίχτυ του Μανούσου Μανουσάκη, νέο επεισόδιο, απόψε στις 22.00 στην ΕΡΤ. Δίχτυ, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, Eπεισόδιο 4ο – Η Χείρα της Περσεφόνης: Το πτώμα ενός αγιογράφου ανακαλύπτεται σε ερημική τοποθεσία και σύντομα οι αστυνομικοί του Τμήματος Βίαιων Εγκλημάτων ανακαλύπτουν ότι εμπλεκόταν σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Παράλληλα, ένας

Η Κατερίνα Παπουτσάκη έκανε τη σχέση της instagram official – Αυτός είναι ο νέος σύντροφος της ηθοποιού μετά το διαζύγιο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη διανύει μια πολύ όμορφη περίοδο στην προσωπική ζωή της, καθώς οι φήμες που την ήθελαν να είναι σε σχέση με γοητευτικό επιχειρηματία ισχύουν. Η ηθοποιός δημοσίευσε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο προφίλ της στο Instagram την πρώτη φωτογραφία του νέου της συντρόφου και έτσι έκανε τη σχέση της αυτό που λέμε instagram official! Η γνωστή

Το απλό κόλπο για να καθαρίσετε σωστά την καφετιέρα φίλτρου

Η καφετιέρα φίλτρου (γαλλικού τύπου) είναι μια χρήσιμη συσκευή, που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να απολαύσουμε τον καφέ μας.  Ωστόσο, το σκληρό νερό της βρύσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα (π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο και ασβεστόλιθο), τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στον μηχανισμό της καφετιέρας.  Κάτι που σημαίνει, απλούστατα, ότι τα άλατα μπορούν να

Στο νοσοκομείο ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με έντονους πόνους στο στομάχι

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εισήχθη εσπευσμένα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» λόγω έντονων πόνων στο στομάχι. Σύμφωνα με την Espresso, οι γιατροί διενήργησαν μαγνητική τομογραφία και υπερηχογραφήματα για να διερευνήσουν τα αίτια. Οι υποψίες στρέφονται στο άγχος και την ένταση των τελευταίων ημερών λόγω της προετοιμασίας και προβολής του νέου κύκλου του Maestro αλλά και προσωπικές υποθέσεις

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο και αγωνία συνεργατών για την υγεία του

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μετά από έντονες ενοχλήσεις που αισθάνθηκε. Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του δημιουργού, προσπαθούν να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του. Στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και κάτω από άκρα μυστικότητα εισήχθη εσπευσμένα χθες το πρωί (06-12-2024), έπειτα από έντονους πόνους στο στομάχι, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ

Απαλλαγείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση: Το πρόγραμμα διατροφής που δυνιστούν οι καρδιολόγοι

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το καλό νέο είναι ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες. Μία από τις πιο αξιόπιστες προσεγγίσεις είναι η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία έχει αναγνωριστεί ως το #1

Ηλίας Μουλάς: Η καταγωγή, οι σπουδές, η καριέρα και ο ρόλος στο IQ 160

O Ηλίας Μουλάς πρωταγωνιστεί για δεύτερη σεζόν στην κωμική αστυνομική σειρά του Star, «IQ 160» όπου υποδύεται τον υπαστυνόμο Β’ Γιώργο Βλαστό. Ο ρόλος στη σειρά Είναι υπαστυνόμος Β’, 38 ετών. Συμπαθητική φυσιογνωμία, παρορμητικός και αυθεντικός, λαϊκός τύπος. Ένα μεγάλο παιδί, που λέει αφιλτράριστο ό,τι του έρχεται στο μυαλό. Αγαπά τη δουλειά του, την οποία

Παπαδόπουλος: Ο «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ» κλείνει τα 77 & αυτές είναι οι πιο… ροκ στιγμές του!

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο αγαπημένος «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ», γιορτάζει σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, τα 77α γενέθλιά του!

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2024  

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Η Αφροδίτη περνά στον τομέα της καριέρας και της φήμης σου, φωτίζοντας τη δημόσια εικόνα σου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Αυτός ο κύκλος προσφέρει εύνοια στην επαγγελματική σου πορεία, ενώ ενισχύει τη γοητεία και

Ένα «χάπι γιόγκα» – Νευροεπιστήμονες ανακαλύπτουν την εγκεφαλική οδό για τον τερματισμό του άγχους

Μια επιστημονική ανακάλυψη από το Salk Institute for Biological Studies φέρνει την ελπίδα για την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που θα μπορούσαν να μειώσουν το άγχος, μιμούμενα τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα και των ασκήσεων αναπνοής. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο Nature Neurosience, εντόπισαν μια εγκεφαλική οδό που ελέγχει την αναπνοή

Τζον Λένον: Ο «θρύλος» των Beatles που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ – Η καριέρα & η αγάπη για τη Γιόκο Όνο

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς και ακτιβιστές της εποχής, τον Τζον Λένον.