Ακούμε συχνά να μιλούν για ενσυνειδητότητα, αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Ενσυνειδητότητα είναι η συνειδητή, πλήρης προσοχή στο πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε. Είναι η ικανότητά μας να είμαστε παρόντες στη στιγμή, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από διάφορες σκέψεις. Και μία καθημερινή δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα, που συνήθως κάνουμε αυτόματα και χωρίς σκέψη, μπορεί να μετατραπεί σε μια πρακτική ενσυνειδητότητας και να γίνει ένας «περιπατητικός διαλογισμός».
Στον περιπατητικό διαλογισμό εστιάζουμε στη φυσική εμπειρία του περπατήματος, προσέχοντας τις αισθήσεις του σώματος και την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον. Αυτή η συνειδητή προσοχή στις σωματικές αισθήσεις βοηθά να αποφορτίσουμε τον νου από τον καταιγισμό των σκέψεων και να μειώσουμε το άγχος.
Γιατί να δοκιμάσετε τον περιπατητικό διαλογισμό
Περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας βιαστικά και απορροφημένοι από την επόμενη δραστηριότητά μας ή κάνοντας δύο και τρεις εργασίες ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να μην προσέχουμε πραγματικά τι κάνουμε τη δεδομένη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο η «ζωή» κυλάει χωρίς να τη ζούμε πραγματικά. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας βοηθάει να το αλλάξουμε αυτό. Να συνδεθούμε με όσα αισθανόμαστε και βιώνουμε στο παρόν. Πρόκειται για την ικανότητα να δίνουμε προσοχή στις σκέψεις, στα συναισθήματα και τις σωματικές μας αισθήσεις, χωρίς όμως να τα κρίνουμε ή να τα κατηγοριοποιούμε ως καλά ή κακά. Έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα όχι μόνο μπορεί να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα και να βελτιώσει τη διάθεση.
Όταν περπατάτε με προσοχή, μπορείτε να παρατηρήσετε λεπτομέρειες, όπως το πώς πατάει το πέλμα στο έδαφος, την κίνηση των μυών, την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας ή ακόμη και τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σας. Αυτή η πρακτική βοηθά να συνδεθείτε με την παρούσα στιγμή και να εστιάσετε στο «τώρα», κάνοντας το περπάτημα όχι απλώς μια φυσική δραστηριότητα, αλλά και μια εμπειρία αυτοπαρατήρησης και γαλήνης.
Γιατί λειτουργεί ο περιπατητικός διαλογισμός
Μένοντας στο κέντρο της Αθήνας, περπατάω αρκετά κάθε μέρα για να κάνω τις διάφορες δουλειές μου. Για μένα, το περπάτημα δεν προσφέρει μόνο τα οφέλη του στη σωματική υγεία, αλλά ενισχύει άμεσα και την ψυχική ευεξία. Ο περιπατητικός διαλογισμός μάς συντονίζει με εμπειρίες που συχνά χάνουμε όταν βάζουμε τον «αυτόματο πιλότο» λειτουργίας, όπως την ίδια την εμπειρία του περπατήματος, την επίγνωση των ψυχικών και σωματικών μας καταστάσεων, την αίσθηση ελέγχου των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Αυτή η πρακτική μάς επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε με πιο εποικοδομητικούς τρόπους όταν βιώνουμε αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα, αποκτώντας μεγαλύτερη ηρεμία και διαύγεια.
Πώς να κάνετε περιπατητικό διαλογισμό
Η ενσυνειδητότητα αυξάνεται όσο περισσότερο την εξασκείτε. Γι’ αυτό αφιερώστε 10 λεπτά καθημερινά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
#1. Καθώς ξεκινάτε, περπατήστε με φυσικό ρυθμό. Τα χέρια σας είναι χαλαρά, πλάι στο σώμα σας. Καθώς περπατάτε με έναν φυσικό ρυθμό, μετρήστε τα βήματα μέχρι το 10 και μετά ξεκινήστε ξανά από την αρχή.
#2. Με κάθε βήμα, προσέξτε την κίνηση του πέλματος και το ανέβασμα και κατέβασμα του ποδιού σας. Παρατηρήστε την κίνηση στα πόδια σας και στο υπόλοιπο σώμα σας. Παρατηρήστε οποιαδήποτε μετατόπιση του βάρους σας από πλευρά σε πλευρά ή μπρος και πίσω, καθώς και την αναπνοή σας. Δώστε προσοχή σε αυτές τις ενέργειες και αισθήσεις που συνήθως γίνονται αυτόματα.
#3. Αφήστε ό,τι άλλο αποσπά την προσοχή σας και επιστρέψτε στην αίσθηση του περπατήματος. Ο νους έχει την τάση να περιπλανιέται σε διάφορες σκέψεις, οπότε θα χρειαστεί να τον επαναφέρετε στο «εδώ και τώρα» αρκετές φορές.
#4. Τώρα, επεκτείνετε την προσοχή σας στους ήχους που υπάρχουν γύρω σας, χωρίς να τους κατονομάσετε ή να σας απασχολεί αν τους βρίσκετε ευχάριστους ή δυσάρεστους. Παρατηρήστε τους ήχους ως τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από έναν ήχο.
#5. Στη συνέχεια, μετατοπίστε την επίγνωση στην όσφρησή σας είτε περπατάτε σε ένα πάρκο είτε στη θάλασσα ή σε αστικό περιβάλλον. Και πάλι, απλώς παρατηρήστε. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώσει κάτι, απλώς δώστε προσοχή στην αίσθηση της όσφρησης, ό,τι και αν μυρίζετε ή δεν μυρίζετε.
#6. Κατόπιν, προχωρήστε στην όραση: χρώματα και αντικείμενα και ό,τι άλλο βλέπετε, χωρίς όμως να τραβήξει την προσοχή σας, αλλά με επίγνωση.
#7. Διατηρήστε αυτή την επίγνωση για τα πάντα γύρω σας, όπου και αν βρίσκεστε, χωρίς να κάνετε κάτι, να διορθώσετε ή να αλλάξετε.
#8. Λίγο πριν από το τέλος, επιστρέψτε στην επίγνωση των σωματικών αισθήσεων του περπατήματος, παρατηρώντας ξανά τις κινήσεις του σώματός σας σε κάθε βήμα.
#9. Όταν είστε έτοιμοι να τερματίσετε τον «περιπατητικό διαλογισμό» σας, μείνετε ακίνητοι για λίγο. Καθώς τελειώνετε, σκεφτείτε πώς μπορείτε να φέρετε αυτό το είδος επίγνωσης σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα στην υπόλοιπη ημέρα σας.
Και κάτι ακόμα: Ο στόχος του περιπατητικού διαλογισμού δεν είναι να φτάσετε σε έναν συγκεκριμένο προορισμό, απλώς να εξασκηθείτε σε μια πολύ σκόπιμη μορφή. Ωστόσο, όσο τον εξασκείτε και γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σας, θα μπορείτε εύκολα να τον εντάξετε και να γίνει μέρος του περπατήματός σας.
Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του Πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®. Ακολουθήστε την Αϊνόλα Τερζοπούλου στο Instagram.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]