ΠΑΙΔΙ
Έρευνα σε χιλιάδες κατοίκους του Κεμπέκ φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την αιτιολογία των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου
ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τον καθοριστικό ρόλο του θηλασμού, της διατροφής κατά την παιδική ηλικία και του παθητικού καπνίσματος στην εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Digestive and Liver Disease. Με στοιχεία από ένα μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα 2.728 κατοίκων του Κεμπέκ, η έρευνα ρίχνει περισσότερο φως στα αίτια της νόσου του Crohn, τα οποία ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.
«Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου επηρεάζουν σχεδόν 1 στους 100 Καναδούς και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Με την εργασία μας, συστήνουμε συγκεκριμένους τρόπους πρόληψης, καθώς, εξ όσων γνωρίζουμε, όλοι οι παράγοντες που μελετήθηκαν μπορούν να τροποποιηθούν μέσω αλλαγής συνηθειών» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Canisius Fantodji, υποψήφιος διδάκτωρ επιδημιολογίας και ανοσολογίας στο Κέντρο Έρευνας Υγείας και Βιοτεχνολογίας Armand-Frappier του INRS.
Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Marie-Claude Rousseau από το Institut national de la recherche scientifique (INRS) και το Δρ Prévost Jantchou, ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας Azrieli του CHU Sainte-Justine και καθηγητή στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, αποτελεί εκ των ελάχιστων μελετών που εξέτασαν τους εξωγενείς παράγοντες κινδύνου στην πρώιμη παιδική ηλικία, συγκεκριμένα από 0 έως 3 ετών. Η πρώιμη παιδική ηλικία θεωρείται καθοριστική περίοδος για την εγκατάσταση και τη διαφοροποίηση της εντερικής μικροχλωρίδας.
Προσοχή στην εισαγωγή των στερεών τροφών
Ο θηλασμός και η διατροφή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία αποδείχθηκαν παράγοντες-κλειδιά για την εμφάνιση των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου στο μέλλον, λόγω της μεγαλύτερης επίδρασή τους στη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος.
Ειδικά για τη διατροφή, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η πρώιμη εισαγωγή των στερεών τροφών, στους 3-6 μήνες αντί μετά τους 6, συνδέθηκε με μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn. «Αυτή η ανακάλυψη χρειάζεται επιβεβαίωση σε άλλους πληθυσμούς, αλλά ανοίγει νέους δρόμους για έρευνα στον επίμαχο τομέα» σχολίασε η Δρ Rousseau, ειδική στην επιδημιολογία και στις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες νόσους.
Η ερευνητική ομάδα στάθηκε επίσης στην αξία του θηλασμού κατ’ αποκλειστικότητα, όποτε είναι εφικτό, καθώς φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο νόσου Crohn. Αυτή η παρατήρηση ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις και υποστηρίζει τις συστάσεις για τη διατροφή των βρεφών.
23% μεγαλύτερο κίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα
Αν και οι κίνδυνοι για την υγεία το κάπνισμα (ενεργητικό, παθητικό και από τρίτο χέρι) είναι από χρόνια γνωστοί στους επιστήμονες, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό τσιγάρου κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους έχουν 23% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Crohn σε σχέση με τα παιδιά που δεν υπήρξαν παθητικοί καπνιστές κατά το ίδιο διάστημα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ένα μικρό μόλις μέρος αυτού του αυξημένου κινδύνου μπορεί να εξηγηθεί από το ενεργητικό κάπνισμα των υποκειμένων στην ενήλικη ζωή, ένας παράγοντας που δεν είχε εξεταστεί προηγουμένως.
«Μέχρι στιγμής, ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της παθητικής έκθεσης στον καπνό στα πρώιμα παιδικά χρόνια και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, χωρίς καμία να έχει καταφέρει να καθορίσει σε ποιο βαθμό η επίδραση του παθητικού καπνίσματος μπορούσε να εξηγηθεί από το ενεργητικό κάπνισμα των συμμετεχόντων αργότερα στη ζωή» επεσήμανε ο Δρ Jantchou, κλινικός ερευνητής και γαστρεντερολόγος στο CHU Sainte-Justine και επίκουρος κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, και τόνισε την ανάγκη προστασίας των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα για έναν ακόμα -σημαντικό, όπως αποδείχθηκε- λόγο.
Διαβάστε επίσης:
ΙΦΝΕ: Τα ευρέως διαδεδομένα φάρμακα που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο νόσου στα παιδιά
Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Θεραπεία χωρίς φάρμακα προλαμβάνει το 60% των ΙΦΝΕ
Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]