Αύξηση του καρκίνου σε νέους κάτω των 50 ετών – Εννέα τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου

Date:

Ο καρκίνος μπορεί να θεωρείται ασθένεια που αφορά κυρίως ηλικιωμένους, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι τύποι του γίνονται όλο και πιο συχνοί σε Αμερικανούς κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η Generation X και οι millennials έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 17 τύπων καρκίνου σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Ενδεικτικά, τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν κατά 15% στους ενήλικες ηλικίας 18 έως 44 ετών τα τελευταία 20 χρόνια.

«Πολλοί ασθενείς μου μου έλεγαν ότι ήταν πολύ νέοι για να ανησυχούν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η δρ Έλενα Στόφελ, καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και διευθύντρια της Κλινικής Γενετικής του Καρκίνου στο Rogel. «Αλλά γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι ποτέ πολύ νέος για τον καρκίνο».

Σύμφωνα με την nypost οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προτείνουν εννέα τρόπους για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε νεαρή ηλικία:

  1. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα. Η Στόφελ τονίζει επίσης τη σημασία του να ενημερώνουμε τον γιατρό για το οικογενειακό μας ιστορικό καρκίνου. «Αν κάποιος αναφέρει πως αρκετά μέλη της οικογένειάς του έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», εξηγεί.
  2. Άτομα με κληρονομική προδιάθεση στον καρκίνο του παχέος εντέρου ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν κολονοσκοπήσεις από την ηλικία των 20 ετών, ενώ ο έλεγχος για τον μέσο πληθυσμό συνιστάται από τα 45.
  3. Σταματήστε το κάπνισμα: Παρά τη μείωση των καπνιστών, πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2022). Στις ΗΠΑ, το 20% των περιπτώσεων καρκίνου και σχεδόν το 30% των θανάτων οφείλονται στο κάπνισμα. Έρευνες εκτιμούν ότι, με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού στους Gen Zers, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων σε 70 χρόνια.
  4. Περιορίστε το αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και δυσκολεύει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, αυξάνοντας τις πιθανότητες φλεγμονών και ηπατικής βλάβης.
  5. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή: Σύμφωνα με έρευνες, η διατροφή δυτικού τύπου με υψηλά λιπαρά και χαμηλές ίνες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Προτείνεται η κατανάλωση ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, καθώς και ο περιορισμός κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων δημητριακών.
  6. Κοιμηθείτε επαρκώς: Ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι, επηρεάζοντας τις ορμόνες και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος, το έντερο, τις ωοθήκες και τον προστάτη. Οι ειδικοί προτείνουν 7-9 ώρες ύπνου ημερησίως.
  7. Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και κρατά σε ισορροπία τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα και το πεπτικό.
  8. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό: Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό, παρόλο που ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός στη χώρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει αντηλιακό με SPF τουλάχιστον δείκτη προστασίας 30.
  9. Εμβολιαστείτε κατά του HPV: Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση στις ΗΠΑ και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τον εμβολιασμό από την ηλικία των 11 ή 12 ετών.

Η λήψη προληπτικών μέτρων και η τακτική επικοινωνία με τον γιατρό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καρκίνων που πλήττουν νεότερες ηλικίες, προσφέροντας ελπίδα για καλύτερη υγεία στο μέλλον.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καστορέλαιο παρενέργειες: Ναυτία, διάρροια και δερματικά εξανθήματα – Τι να προσέχετε

Το καστορέλαιο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την περιποίηση, αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο και σωστή καθοδήγηση. Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς. Παρότι θεωρείται φυσικό προϊόν, η χρήση του χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να

Χταπόδι με ούζο και μακαρόνια κοράλι

ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χταπόδι• 35γρ ελαιόλαδο• 50γρ ούζο• Θαλασσινό αλάτι• 400γρ μακαρόνια κοράλι Μιτσίδη• 1 κύβο ζωμό για ζυμαρικά Μιτσίδη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, καλύπτετε και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάζει τα υγρά του. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το

Πένες τρικολόρε μπολονέζ στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο 200 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο 2 κουταλιές μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι (ή ξηρό) 125 ml λευκό κρασί 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες Μιτσίδης 200 γρ. περαστή ντομάτα (πασάτα) Μιτσίδης 500 γρ. πένες τρικολόρε Μιτσίδης 300

Συγκλονίζει ο Αρναούτογλου: «Γιατί, ρε μάνα, γιατί μου το έκανες αυτό; Αρρώστησα κι εγώ μαζί τους»

Στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού άνοιξε την καρδιά του ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, τη σχέση με τους γονείς του, αλλά και την περίοδο που χρειάστηκε να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. «Μεγάλωσα σε ένα χωριό, σε μια κοινωνία πατριαρχική. Όταν ερχόταν ο παππούς στο σπίτι, ήμασταν όλοι “σούζα”.

Στράτος Τζώρτζογλου: «Η μητέρα μου όταν ήμουν 4 χρονών ήπιε ένα ποτήρι χλωρίνη»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη, συγκλόνισε με τις προσωπικές του αποκαλύψεις για τον πόνο

Υρώ Μανέ για την απώλεια της Καίτης Κωνσταντίνου: «Είναι ακόμα πολύ νωπό, τη σκέφτομαι συνέχεια»

Η σχέση της Υρώς Μανέ με την Καίτη Κωνσταντίνου ξεκίνησε από τα πρώτα τους βήματα στη σχολή υποκριτικής και συνεχίστηκε μέσα από κοινές δουλειές και μια δυνατή επικοινωνία ετών. Η ηθοποιός περιγράφει τη φιλία τους ως κάτι που γινόταν καθημερινότητα: «Με την Καίτη Κωνσταντίνου ήμασταν από το ξεκίνημά μας μαζί, από τη σχολή. Συμπορευτήκαμε, παίξαμε

Στράτος Τζώρτζογλου: «Μου έλεγαν, “θα μου κάτσεις, αλλιώς δεν έχει δουλειά”- Αν δεν κάτσεις, μπορεί να μην ξαναδουλέψεις»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου άνοιξε ένα παράθυρο στην προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία του, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, μιλώντας στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη. Ο ηθοποιός μίλησε για τις ανήθικες προτάσεις που συχνά δεχόταν από την αρχή της καριέρας του και τον εκβιασμό που πολλές φορές συνοδεύει τον

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ». Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη

Προοδευτική σκέψη με σκοπό και ακεραιότητα: Η φαρμακοβιομηχανία DEMO χτίζει το μέλλον της υγείας

Παναθηναϊκός: Πρώτο θέμα στη Daily Mail η συμφωνία με Μπενίτεθ – «Ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα» Σπανάκης: Η ΝΔ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών «Π… μου ήρθε η αστυνομία» – Βίντεο δείχνει τους διαρρήκτες του Λούβρου να φεύγουν μετά τη ληστεία της δεκαετίας Oι κρατικές πετρελαϊκές της Κίνας αναστέλλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου λόγω

Πνευμονικό οίδημα: Τι είναι και πώς μπορεί να προκληθεί από το αλκοόλ

Που μπορεί να οφείλεται και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο προσκήνιο ήρθε με τον πιο τραγικό τρόπο το πνευμονικό οίδημα, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα είναι η αιτία θανάτου μιας 16χρονης στο Γκάζι, έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ

Eurostat: Φτωχό θεωρούν τον εαυτό τους σχεδόν οι επτά στους δέκα Έλληνες

Τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αισθητή μείωση παρουσίασε η υποκειμενική φτώχεια το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς λιγότεροι από δύο στους δέκα πολίτες της αξιολόγησαν την οικονομική τους κατάσταση ως ανεπαρκή. Ωστόσο στην Ελλάδα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όπως αποκαλύπτουν νέα

5 κλασικές ασκήσεις που διαλύουν το λίπος στην κοιλιά – Ιδανικές για 50χρονους

FITNESS Αποκτήστε σφιχτή κοιλιά στη μέση ηλικία με 5 απλές ασκήσεις που φέρνουν τα μέγιστα αποτελέσματα και κάνουν το κοιλιακό λίπος παρελθόν Κάτι που είναι διαχρονικό και κλασικό δεν χάνει την αξία του ανά τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική και τις δοκιμασμένες ασκήσεις που φέρνουν αποτελέσματα ανεξάρτητα από τα fitness trends.