Η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα: Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε

Date:

Η δωρεά οργάνων αποτελεί πράξη ύψιστης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προσφέροντας σε άτομα που το έχουν ανάγκη μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Παρά τη σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και τις βελτιώσεις στην ιατρική τεχνολογία, η ανάγκη για δότες οργάνων παραμένει υψηλή, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως να περιμένουν για ένα σωτήριο μόσχευμα.

Ο Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, μίλησε στο -, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη δωρεά οργάνων, αλλά και για το πόσο κρίσιμες είναι στην ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων;

Η Ελλάδα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση στο χώρο της μεταμόσχευσης οργάνων. Βελτιώνεται σταδιακά και συστηματικά. Μέχρι το 2023 είχαμε τρεις και το 2024 θα έχουμε μία τέταρτη διαδοχικά αυξητική χρονιά ως προς τη δωρεά οργάνων, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

Έχουμε ξεκινήσει από περίπου 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού πριν από κάποια χρόνια και τώρα ξεπεράσαμε τους 8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2023 και φέτος, το 2024, θα πλησιάσουμε τους 10 δότες.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ώστε να αυξηθεί η δωρεά οργάνων στη χώρα μας;

Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο μεγαλύτερος φραγμός ήταν η όχι και πολύ καλή οργάνωσή μας. Σαφώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, πάντα αυτό είναι σεβαστό, που μπορεί για διάφορους λόγους να αρνούνται να συναινέσουν στη δωρεά ή να έχουν ήδη αρνηθεί να διαθέσουν τα όργανά τους όταν φύγουν από τη ζωή, αλλά αυτό θέλουμε να γίνεται όταν έχουν γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει και αυτό είναι πάντα σεβαστό, αλλά όχι όταν παρασύρονται από μύθους και θεωρίες που δεν στέκουν.

Γι’ αυτό προσπαθούμε να ενημερωθεί ο κόσμος, να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει, να ξέρει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αγοραπωλησιών που προβάλλονται ακόμα και σε σίριαλ στην τηλεόραση. Το σύστημα είναι πολύ διάφανο και ξεκάθαρο. Η προτεραιοποίηση των υποψηφίων ληπτών γίνεται με παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια και δεν αμφισβητείται με τίποτα ο εγκεφαλικός θάνατος πουθενά στον κόσμο.

Είναι ένα σύστημα που βελτιώνεται. Πάντα ήταν καλό, δεν λέω ότι ποτέ το σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν καλό, αλλά η οργάνωσή του βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους αριθμούς της δωρεάς.

Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που έχει κάνει ο ΕΟΜ στην Ελλάδα;

Οι κυριότερες δράσεις που έχει κάνει ο ΕΟΜ είναι:

  • Έχει προχωρήσει σε δράσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην δωρεά οργάνων. Είναι πολύ σημαντικές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως το μεγάλο πρόγραμμα, οι «Οργανούληδες», με το οποίο έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί χιλιάδες μαθητές δημοτικού και αυτοί μεταφέρουν τα μηνύματα και τα συζητάνε με τις οικογένειές τους.
  • Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τους ενήλικες, κυρίως εργαζόμενους σε μεγάλους φορείς της χώρας και λέγεται «Organ Meetings». Έχουν γίνει αρκετές δραστηριότητες, μερικές διαδικτυακές και όχι μόνο σε πολλές χιλιάδες επίσης εργαζομένων που μεταφέρονται πραγματικά μηνύματα της μεταμόσχευσης και της δωρεάς οργάνων.

Πολύ σημαντική είναι, για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2022, η τοποθέτηση συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε επτά μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποδείχθηκε ότι -το μισό 2022 και όλο το 2023- ο θεσμός αποδίδει και υπερδιπλασιάστηκαν οι αριθμοί δοτών από τις συγκεκριμένες μονάδες.

Τώρα έχουμε τη χαρά να στηρίζει το Υπουργείο Υγείας πλέον αυτή την προσπάθεια με μια σημαντική χρηματοδότηση και πρόσφατα προσλάβαμε 28 συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Οι 20 θα τοποθετηθούν σε μεγάλες ΜΕΘ της χώρας, οι 8 θα ενισχύσουν κεντρικά τον Οργανισμό και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν ακόμα περισσότερο μέσα στο 2025 που θα έχουν εξοικειωθεί με το πρόγραμμα.

Ποια είναι η συμβολή της τεχνολογίας και των νέων επιστημονικών εξελίξεων στις μεταμοσχεύσεις;

Είμαστε μακριά ακόμα από τα τεχνητά όργανα. Δεν νομίζω ότι στα επόμενα αρκετά χρόνια θα έχουμε κάτι τέτοιο που θα μπορεί να περάσει στην πράξη.

Βεβαίως η τεχνολογία βοηθάει σε άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχουν συσκευές που προσπαθούμε να προμηθευτούμε και στη χώρα μας, οι οποίες συμβάλλουν στη συντήρηση και στην καλύτερη διατήρηση της ποιότητας των οργάνων των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή, γιατί καταλαβαίνετε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να μην χαλάσει το όργανο, αφού δεν μπορεί να μείνει εκτός σώματος πολλές ώρες.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΕΟΜ για τα επόμενα χρόνια και πώς σχεδιάζετε να τους πετύχετε;

Στόχος του ΕΟΜ είναι να βελτιώσει την οργάνωσή του σε πραγματικό επίπεδο. Έχουμε πλέον ετοιμάσει πολύ αναλυτικές διαδικασίες για σχεδόν κάθε ενέργεια και πράξη, κάτι που ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε πάρει πιστοποιήσεις ISO για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Πολύ μεγάλη ώθηση θα δώσει και το πληροφοριακό σύστημα των μεταμοσχεύσεων το οποίο προετοιμάζουμε. Έχουμε λάβει και γι’ αυτό μια ικανοποιητική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει η επικοινωνία να γίνεται γρήγορα, ώστε να μπορούν άνθρωποι από τη μία ΜΕΘ της χώρας στον Κεντρικό Οργανισμό, στις Μονάδες Μεταμόσχευσης οι οποίες είναι διάσπαρτες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, να έχουν άμεσα την πληροφορία, να αποφεύγουμε τα λάθη, να κερδίζουμε χρόνο και να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερα μοσχεύματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων;

Το μήνυμα είναι ότι η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής που μπορούμε και πρέπει να χαρίζεται σε άνθρωπο που έχει ανεπάρκεια κάποιου οργάνου του.

Ο κόσμος δεν πρέπει να διστάζει όταν ρωτάται για την δωρεά, πρέπει να δηλώνει εθελοντής γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποια στιγμή να μπορέσει να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους μέσα από τη δική του, τελικά, απώλεια κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που είναι σπάνιες. Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή μπορούν να γίνουν πραγματικά δωρητές για διάφορους λόγους υγείας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας

Δεν προσέχετε το βάρος σας; Τότε μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά το μυαλό σας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑ Τον ουσιαστικό ρόλο του υγιούς βάρους στο πεδίο της πρόληψης για ασθενείς με ήπιας μορφής νόσο Αλτσχάιμερ αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα. Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για τη νευροεκφυλιστική πάθηση σχετίζεται και με την παχυσαρκία από μικρή ηλικία Τον

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων