Πρόσβαση στη θεραπεία: Ο αγώνας κατά του καρκίνου συνεχίζεται

Date:

Ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία, με εκατομμύρια ανθρώπους να δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών.

Ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) μίλησε στο - και αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε σύγχρονες θεραπείες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συλλογική δράση και επένδυση στην ογκολογική φροντίδα.

Πως συμβάλλουν οι νέες καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αύξηση της επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών, τη μείωση των υποτροπών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο;

Τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Πραγματικά, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, η ανοσοθεραπεία, η εξατομικευμένη ιατρική, οι νέες τεχνολογίες, οι νέες ακτινοθεραπευτικές προσεγγίσεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση των συστημάτων έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στην Ευρώπη περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε μετά τη διάγνωση του καρκίνου ενώ κάθε χρόνο έχουμε 3,5 εκατομμύρια διαγνώσεις. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μέσα από αυτές τις νέες προσεγγίσεις που ανέφερα στην αρχή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις καινοτόμες θεραπείες, την τελευταία δεκαετία έχουμε μια αύξηση επιβίωσης των ασθενών κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, έχουμε δει ότι οι νέες διαδικασίες, τα νέα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα έχουν βοηθήσει σημαντικά την επιβίωση. Ωστόσο δεν έχουν βοηθήσει μόνο στην επιβίωση και την επιμήκυνση της ζωής αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μιλάμε για εξατομικευμένη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο πια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Η πλέον πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι η εξατομικευμένη ιατρική ή η ιατρική ακριβείας. Είναι, δηλαδή, μία νέα οπτική στην οποία προσπαθούμε να βρούμε τον κατάλληλο ασθενή για να του δώσουμε το κατάλληλο φάρμακο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δύο άτομα με την ίδια μορφή καρκίνου, στο ίδιο στάδιο μπορεί να μην έχουν την ίδια ανταπόκριση στην ίδια θεραπεία. Αυτό λοιπόν, έχει να κάνει με το γενετικό προφίλ, με συγκεκριμένες εξετάσεις και με τους βιοδείκτες μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς αυτούς που μπορεί να έχουν πραγματικά πολύ ουσιαστικά οφέλη μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων θεραπειών.

Αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε να το πάμε λίγο παρακάτω με την MRNA τεχνολογία που είδαμε στην διάρκεια της πανδημίας να χρησιμοποιείται στα εμβόλια, μπορούμε να μιλάμε πλέον για την τελείως εξατομικευμένη προσέγγιση όπου δίνεται η θεραπεία στο συγκεκριμένο ασθενή, σε συνθήκες ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν γενετικά.

Άρα εκεί εστιάζει όλη η επιστημονική κοινότητα, στην ιατρική ακριβείας, που δίνει πάρα πολλά στους γιατρούς αλλά κυρίως είναι πολύ ελπιδοφόρα για τους ασθενείς.

Ποια είναι τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες σήμερα;

Όπως είπαμε θα πρέπει πρώτα να δούμε αν αυτή η θεραπεία θα κάνει καλό στον ασθενή, αν είναι χρήσιμη για αυτόν. Για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, να χρησιμοποιήσουμε ορισμένους βιοδείκτες, οι οποίοι μας δείχνουν ότι αν χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για αυτόν τον ασθενή.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει το εξής παράδοξο. Να καλύπτεται το κόστος αυτών των πανάκριβων θεραπειών από το σύστημα υγείας αλλά οι βιοδείκτες να μην καλύπτονται, που είναι ένα σημαντικό κόστος για τον πολίτη αλλά όχι τόσο μεγάλο για την πολιτεία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν κάποιος δεν έχει τους πόρους να κάνει αυτές τις εξετάσεις, δεν μπορούμε να δούμε αν πρέπει να λάβει αυτές τις θεραπείες. Άρα αυτό είναι ένα εμπόδιο κι εκεί πρέπει να εργαστούμε μαζί με την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο πραγματικά θα διαμορφώσει συνθήκες ευρείας πρόσβασης σε αυτές τις θεραπείες.

Το δεύτερο είναι ότι το μοντέλο αποζημίωσης των φαρμάκων στη χώρα μας είναι στρεβλό. Πρόσφατα είδαμε ότι το clawback έφτασε στο 85% για το νοσοκομειακό φάρμακο. Αυτός είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να αιτηθούνε οι φαρμακευτικές εταιρείες την έγκριση και αποζημίωση νέων θεραπειών στη χώρα μας. Λειτουργεί το σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε δείχνει να μην υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, η καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων θεραπειών δεν βρίσκεται στις εσωτερικές διαδικασίες δηλαδή, η επιτροπή αξιολόγησης, έγκρισης και διαπραγμάτευσης λειτουργούν εξαιρετικά αλλά δεν υπάρχουν αναμονές. Δεν υπάρχουν αιτήσεις.

Άρα εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι στην αλλαγή του μοντέλου έγκρισης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, στην δημιουργία καναλιών διευκόλυνσης, όπως για παράδειγμα ένα Ταμείο Καινοτομίας, που θα μπορεί να δίνει πρόσβαση στους ασθενείς στη χώρα μας σε αυτές τις θεραπείες. Η επιλογή που γίνεται αυτή τη στιγμή και η είσοδος στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ σε πολλές από τις περιπτώσεις, που γίνεται ονομαστική παραγγελία για το φάρμακο δεν φαίνεται ότι είναι αυτή με την οποία εξασφαλίζεται το αποτέλεσμα που θα θέλαμε.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΛΛ.Ο.Κ. στην πρώιμη και καλύτερη πρόσβαση στις νέες θεραπείες;

Η πρώιμη πρόσβαση είναι εξίσου σημαντική και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αναδείξουμε όλοι μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία σε ποια φάση οι διαδικασίες αντιμετώπισης της νόσου γίνεται η χρήση ή η συλλογή διαφόρων θεραπειών.

Έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι όσο πιο νωρίς έχουμε πρόσβαση σε πραγματικά εξελιγμένες θεραπείες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα από το αν η πρώτη θεραπεία λειτουργεί ή η δεύτερη ή η τρίτη για να πάμε στην τέταρτη επιλογή. Τότε, πολλές φορές είναι αργά και η νόσος είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.

Αυτό οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες, σε μεγαλύτερη απώλεια χρόνου από την εργασία των ασθενών αυτών, οδηγεί σε περισσότερη δαπάνη στο σύστημα υγείας που μπορεί να μην την υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, πράγματα τα οποία θα τα είχαμε πιθανότατα κερδίσει αν λειτουργούσαμε με διαφορετική προσέγγιση.

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί. Εμείς ως ΕΛΛ.Ο.Κ. εργαζόμαστε στο να μπορέσουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών και σε καλύτερες συνθήκες, στις βέλτιστες για αυτούς θεραπείες. Επίσης να δούμε πως όλο αυτό θα βοηθήσει το σύστημα και τη βιωσιμότητά του.

Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα κόστος σε αυτή την προσέγγιση αλλά είναι πιθανό να μιλάμε για ένα κόστος μέσα από μια διαδικασία εμπροσθοβαρή ώστε να βοηθήσει τη χώρα. Αν, δε, δούμε ότι τα τελευταία 14 χρόνια ακολουθούμε κάποιες διαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο, είναι καιρός να το δούμε με μια διαφορετική οπτική και αυτό εμείς σαν Οργάνωση προσπαθούμε να κάνουμε συνεργαζόμενοι με όλη την ογκολογική κοινότητα και την πολιτεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Φριτάτα µε κολοκυθάκια και πατάτες

ΥΛΙΚΑ 4 µέτριες πατάτες ξεφλουδισµένες σε ροδέλες 2 µέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο 8 αβγά 1 χούφτα φύλλα δυόσµου ψιλοκοµµένα 200 γρ. κεφαλοτύρι, περασµένο από χοντρό τρίφτη (2 φλ. περίπου) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 6-8 περίπου λεπτά, να µαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν

Οι Oasis ετοιμάζουν ένα μεγάλο πάρτι για την επανένωσή τους – Οι φαν ανησυχούν ότι τα διάσημα αδέρφια θα τσακωθούν ξανά

Οι Γκάλαχερ σχεδιάζουν ένα πολυτελές πάρτι αξίας 200.000 λιρών για να γιορτάσουν το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας

Κατερίνα Καραβάτου: Την ψυχοθεραπεία πλέον, θέλω να την κάνω για τα παιδιά μου

Δεν θα την έβγαζα καθαρή μόνη μου, πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Big Brother: Ποιοι θα πάρουν το εισιτήριο για τον Ημιτελικό;

Μία ανάσα από τον ημιτελικό μας φέρνει το live του Big Brother απόψε στον ΣΚΑΪ. Ποιους παίκτες θα υποδεχτεί στον πλατό ο Πέτρος Λαγούτης;

Σίλια Κατράλη: «Θα ήθελα να υποδυθώ τον Ντόριαν Γκρέι με τον οποίο έχω ιδιαίτερη σύνδεση»

«Σεξιστικό μπορεί να είναι ένα σύνολο συμπεριφορών από άτομα που νομίζουν πως έχουν εξουσία», δήλωσε η Σίλια Κατραλή.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά την ιδιωτική του συλλογή στο κοινό

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της ζωής του βασιλιά Κάρολου αποκαλύπτεται στο κοινό: περισσότερα από 70 έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες που τον συνόδευσαν στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, εκτίθενται για πρώτη φορά Αίθουσα Χορού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η έκθεση, με τίτλο «The King’s Tour Artists», παρουσιάζει τέσσερις δεκαετίες δημιουργιών από καλλιτέχνες

Πώς ο A$AP Rocky αποδεικνύει ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ριάνα

Η Rihanna και ο A$AP Rocky προετοιμάζονται να καλωσορίσουν το τρίτο τους παιδί και ζουν με ενθουσιασμό κάθε στιγμή αυτού του νέου κεφαλαίου στη ζωή τους. «Η Rihanna και ο Rocky δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενοι που θα μεγαλώσουν ξανά την οικογένειά τους με το τρίτο τους παιδί», αποκαλύπτει αποκλειστικά στο PEOPLE μια

Ιωάννα Τούνη: «Έδιωξα από τη ζωή μου τους τοξικούς ανθρώπους»

Ενδιαφεροντα ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥΝΗ Ιωάννα Τούνη: «Έδιωξα από τη ζωή μου τους τοξικούς ανθρώπους» Τόνισε πως περιμένει να κλείσουν και τα δικαστήρια στα οποία βρίσκεται ώστε να βρει ολοκληρωτικά την ψυχική της υγεία - Η ανάρτηση από την Χαλκιδική, αλλά και το μήνυμα στους «haters» με φωτογραφίες από τη Μύκονο Τζωρτζίνα Φράγκου 13.07.2025 | 14:27 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΥ: Βάζετε λιγότερο αντηλιακό απ’ όσο νομίζετε – Αυτή είναι η σωστή ποσότητα

Καλοκαίρι, ήλιος, παραλία και απαραίτητο αξεσουάρ … το αντηλιακό. Τι συνιστούν οι διεθνής οργανισμοί για να είστε προστατευμένοι. Το αντηλιακό το έχετε πάντα μαζί σας, πιθανότατα το απλώνετε λίγο πριν βγείτε στον ήλιο, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μάλλον δεν το χρησιμοποιείτε σωστά και κυρίως δεν το εφαρμόζετε σε ικανή ποσότητα. Συγκεριμένα

Νεότητα: Μπορούμε όλοι να γυρίσουμε το ρολόι της γήρανσης πριν τα 50 – Αυτός είναι ο τρόπος

FITNESS Υιοθετώντας ορισμένες βασικές αρχές, η βιολογική ηλικία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, με την πρόληψη να παραμένει το πιο ισχυρό «αντίδοτο»  Η χρονολογική ηλικία συχνά δεν αντανακλά τη βιολογική κατάσταση του ανθρώπου. Ο κ. Αναστάσιος Μαντζώρος, φυσικοθεραπευτής, αναδεικνύει, μέσα από μια σύντομη τοποθέτηση, τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας του σώματος και του νου

13 απειλητικές ασθένειες που εξακολουθούν να υπάρχουν

Παρά τις προόδους της ιατρικής και την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, ορισμένες ασθένειες που πολλοί θεωρούν «ξεπερασμένες» εξακολουθούν να υφίστανται και να απειλούν ζωές. Από παθογόνα της μεσαιωνικής εποχής μέχρι επίμονες λοιμώξεις που εξελίσσονται, η πραγματικότητα δείχνει ότι η προσοχή και η πρόληψη είναι ακόμα απαραίτητες. Παρακάτω παρουσιάζονται δεκατρείς ασθένειες που, παρ’ όλη τη