Συνολικά 623.000 εμβολιασμοί έναντι της γρίπης μέχρι σήμερα

Date:

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο αντιγριπικός εμβολιασμός και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Πέρυσι είχαν διενεργηθεί συνολικά 3,2 εκατομμύρια εμβόλια και φέτος στόχος είναι τα 3,4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει ηλικίες 50 – 69 ετών, οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το πρόγραμμα «Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τονίστηκε, έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι).

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή -απειλητική για τη ζωή- νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη, που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, κοινοτικός φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.

Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του.

Ευαισθησία και ακρίβεια των τεστ:

Τα τεστ FIT (Fecal Immunochemical Test ή τεστ ανοσοχημικού ελέγχου κοπράνων) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία (πάνω από 90%). Αυτή η ευαισθησία επιτρέπει τη διάγνωση πρώιμων σταδίων καρκίνου και πολύποδων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

1. Διάρκεια ειδοποίησης:

Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

2. Παροχή self-test:

Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.

3. Καταχώρηση αποτελέσματος:

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.

4. Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:

Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.

Τρόπος διεξαγωγής του self-test:

Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών:

Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης, είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

-: ΑΠΕ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αθηνά Οικονομάκου για Μπρούνο Τσερέλα: Παρότι έχω ξαναπαντρευτεί, τώρα κατάλαβα το μυστήριο του γάμου

Αθηνά Οικονομάκου για Μπρούνο Τσερέλα: Παρότι έχω ξαναπαντρευτεί, τώρα κατάλαβα το μυστήριο του γάμου Αθηνά Οικονομάκου για Μπρούνο Τσερέλα: Παρότι έχω ξαναπαντρευτεί, τώρα κατάλαβα το μυστήριο του γάμου «Ήμασταν 15 άτομα, δεν είχαμε τα παιδιά, ήταν μοναδική εμπειρία», είπε η ηθοποιός Για τον γάμο της με τον Μπρούνο Τσερέλα μίλησε η Αθηνά Οικονομάκου, δηλώνοντας πως κατάλαβε

Η Άννα Φάρις αισθανόταν αμήχανα όταν αγκαλιάζονταν στα παρασκήνια της σειράς «Φιλαράκια»: Ένιωθα ότι αυτό είναι κάτι δικό τους, δεν μου φαινόταν σωστό

Η Άννα Φάρις αισθανόταν αμήχανα όταν αγκαλιάζονταν στα παρασκήνια της σειράς «Φιλαράκια»: Ένιωθα ότι αυτό είναι κάτι δικό τους, δεν μου φαινόταν σωστό Η Άννα Φάρις αισθανόταν αμήχανα όταν αγκαλιάζονταν στα παρασκήνια της σειράς «Φιλαράκια»: Ένιωθα ότι αυτό είναι κάτι δικό τους, δεν μου φαινόταν σωστό Η ηθοποιός υποδύθηκε την Έρικα, τη βιολογική μητέρα των

Δανάη Μπάρκα: «Πρέπει μέχρι τον γάμο να χάσω 11 κιλά» λέει σε χιουμοριστικό βίντεο που δημοσίευσε

Δανάη Μπάρκα και Φάνης Μπότσης μετρούν αντίστροφα για τον γάμο τους, με την δημοφιλή ηθοποιό και παρουσιάστρια να δηλώνει προ ημερών πως ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει μέχρι το Μυστήριο. Παρόλα αυτά δεν χάνει το χιούμορ που την χαρακτηρίζει. Σε νέο χιουμοριστικό βίντεο που δημοσιοποίησε αναβιώνει μία από τις πιο viral σκηνές της

Μπραντ Πιτ: Ενθουσιασμένος στον τελικό του Roland Garros γυναικών, στο πλάι της αγαπημένης του Ινές ντε Ραμόν

Στον τελικό του Roland Garros των γυναικών έδωσε το παρών ο πασίγνωστος ηθοποιός Μπραντ Πιτ μαζί με την σύντροφό του Ινές ντε Ραμόν, με το ζευγάρι να έχει μπει στο «mood» του παιχνιδιού και να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ενθουσιασμό. Ο Μπραντ Πιτ μαζί με την σύντροφό του, Ινές ντε Ραμόν κάθισαν στις κερκίδες

Παντρεύτηκε ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ: Παρόντες Κάρολος, Καμίλα και Κέιτ στον λαμπερό γάμο, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Παντρεύτηκε ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ: Παρόντες Κάρολος, Καμίλα και Κέιτ στον λαμπερό γάμο, δείτε βίντεο και φωτογραφίες Παντρεύτηκε ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ: Παρόντες Κάρολος, Καμίλα και Κέιτ στον λαμπερό γάμο, δείτε βίντεο και φωτογραφίες Ο Πίτερ Φίλιπς ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του, Χάριετ Σπέρλινγκ Σε

Στα δικαστήρια ο Στάθης Σχίζας με την Soula Glamorous, ασκήθηκε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου

Στα δικαστήρια ο Στάθης Σχίζας με την Soula Glamorous, ασκήθηκε δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου Η έρευνα των αρχών φέρεται να αποκάλυψε το πρόσωπο πίσω από τον λογαριασμό Soula Glamorous και θεωρώντας βάσιμη τη μήνυση που κατατέθηκε από τον Στάθη Σχίζα άσκησε δίωξη Τρία χρόνια μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει ο Στάθης Σχίζας για

Ζέτα Δούκα: Η πόζα με μαγιό στα 52 της χρόνια «Αυτό είναι το σώμα μου, χωρίς κανένα φίλτρο και καμία επεξεργασία»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Ζέτα Δούκα πόζαρε με μαγιό στα 52 της χρόνια, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως η εικόνα που δημοσίευσε δεν έχει φίλτρα ούτε επεξεργασία. Μέσα από το κείμενό της, μίλησε ανοιχτά για τη δύσκολη διαδρομή που έχει κάνει μέχρι να συμφιλιωθεί με το σώμα της, ενώ

Ο ονειρεμένος γάμος του μεγαλύτερου εγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ, Πίτερ Φίλιπς με τη Χάριετ Σπέρλινγκ – Έλαμψε η πριγκίπισσα Κέιτ, δείτε βίντεο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Σε μια ρομαντική τελετή, ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ, Πίτερ Φίλιπς ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του, Χάριετ Σπέρλινγκ. Έχοντας στο πλευρό τους τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα, το ζευγάρι υποδέχτηκε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που

Εξερράγη η Αναστασία Γιάμαλη: «Το θράσος αυτό εμφανίζεται όταν το θύμα είναι γυναίκα επειδή ακριβώς είναι γυναίκα»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Σε ένα ακόμη on air ξέσπασμα προχώρησε η Αναστασία Γιάμαλη, το απόγευμα του Σαββάτου, μέσα από τον αέρα της εκπομπής “Εξελίξεις τώρα” όπως παρακολουθήσαμε στο πρόγραμμα του MEGA. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η νέα υπόθεση δολοφονίας μιας γυναίκας από την οποία και η δημοσιογράφος πιάστηκε για να

Αθηνά Οικονομάκου: «Για πρώτη φορά κατάλαβα και ένιωσα το μυστήριο του γάμου» – «Ήταν μοναδική εμπειρία και χάρηκα που έμεινε σε κλειστό κύκλο»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Αθηνά Οικονομάκου βρέθηκε σήμερα καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται», για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τη Ναταλία Γερμανού. Στο φινάλε της κουβέντας, η οικοδέσποινα έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η ηθοποιός παντρεύτηκε κάτω από άκρα μυστικότητα τη μέρα που πραγματοποίηθηκε και

Πάνος Μιχαλόπουλος: Επιστρέφει στην μυθοπλασία μετά από 20 χρόνια – Σε ποια σειρά θα πρωταγωνιστήσει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Την επιστροφή του Πάνου Μιχαλόπουλου στην ελληνική τηλεόραση, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες απουσίας, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Αλέξης Μίχας μέσα από την εκπομπή «Weekend Live» του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο αγαπημένος ηθοποιός ετοιμάζεται να επιστρέψει στη μικρή οθόνη τη νέα

Οικονομάκου: «Για πρώτη φορά κατάλαβα και ένιωσα το μυστήριο του γάμου» – Ήταν μοναδική εμπειρία»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Αθηνά Οικονομάκου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται», όπου παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Ναταλία Γερμανού, μιλώντας μεταξύ άλλων και για τον πρόσφατο γάμο της. Στο κλείσιμο της συζήτησης, η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ηθοποιός επέλεξε να παντρευτεί κάτω