Στένωση αορτικής βαλβίδας: Πώς αντιμετωπίζεται η πιο συχνή βαλβιδοπάθεια της καρδιάς

Date:

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας. Η αντιμετώπιση χωρίς ανοιχτό χειρουργείο.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι μία νόσο φθοράς, την οποία όλοι θα εκδηλώναμε εάν ζούσαμε έως τα 120 μας χρόνια, αναφέρει ένας κορυφαίος Έλληνας ειδικός.

«Η αορτική στένωση παρουσιάζεται όταν η κεντρική βαλβίδα της καρδιά αρχίζει και ασβεστώνεται. Είναι σαν μία πόρτα που με τον καιρό σκουριάζει και δεν μπορεί να ανοίξει καλά», εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, υπεύθυνος Iατρείου Δομικών Καρδιοπαθειών & Καρδιο-ογκολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Έτσι από ένα σημείο και μετά το αίμα δεν μπορεί να βγει εύκολα από την καρδιά, για να τροφοδοτήσει τον υπόλοιπο οργανισμό. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα, προσθέτει.

Μέχρι πριν 10-15 χρόνια η λύση ήταν χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για αντικατάσταση της πάσχουσας βαλβίδας. Μία μέθοδος απαιτητική, αιματηρή και με παρατεταμένη περίοδο αποκατάστασης για τον ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, εφαρμόζεται ολοένα περισσότερο η διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας ή, εν συντομία, TAVI. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, με την οποία εισάγεται μέσω καθετήρα μια νέα βαλβίδα που τοποθετείται πάνω στην πάσχουσα. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η στένωση της αορτικής βαλβίδας χωρίς ανοικτό χειρουργείο.

Η μέθοδος TAVI εξελίσσεται διαρκώς και πλέον εφαρμόζεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι παλαιότερα. Σε αυτό συνέβαλλαν κάποιες καινούργιες βαλβίδες, με ειδικά markers (σημάδια) αλλά και καινούργιες τεχνικές που επιτρέπουν εύκολη, γρήγορη και ακριβή τοποθέτηση.

Οι εξελίξεις στην TAVI παρουσιάζονται στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας Cardioact 2024. Το διοργανώνει το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2024 η Α’ Καρδιολογική Κλινική και το ομώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλινικής & Πειραματικής Μελέτης Καρδιαγγειακού Συστήματος.

Και σε νεότερους ασθενείς

Ο κ. Τούτουζας μίλησε στο Πρακτορείο FM για τις εξελίξεις για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας. Όπως ανέφερε, η μέθοδος TAVI εφαρμοζόταν έως πρότινος μόνο σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν επιτρεπόταν να κάνουν ανοικτό χειρουργείο.

Τώρα πια όμως οι ενδείξεις διευρύνονται. Βάσει μελετών που δημοσιεύθηκαν από το 2019 και μετά, η μέθοδος ενδείκνυται σε πιο μικρές ηλικίες. Ενδείκνυται επίσης σε περιστατικά πιο χαμηλού κινδύνου.

«Στις περιπτώσεις των πιο νέων ανθρώπων, μας ενδιαφέρει να είναι τέλεια η εμφύτευση, ούτως ώστε πρώτον να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και δεύτερον να αποφύγουμε να βάλουμε βηματοδότη», είπε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, όταν πριν από 15 χρόνια άρχισε η εφαρμογή της TAVI, το σχεδόν 25% των ασθενών χρειάζονταν βηματοδότη. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε 15-17%. «Ελπίζουμε ότι η ανάγκη για τοποθέτηση βηματοδότη, με τη νέα τεχνολογία, να πέσει κάτω από 10%», πρόσθεσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η TAVI έχει πλέον εξελιχθεί στη βασική θεραπευτική μέθοδο για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας. Σε όλο τον κόσμο διενεργούνται ετησίως περισσότερες από 450.000 διακαθετηριακές εμφυτεύσεις.

«Προ δεκαετίας στη χώρα μας εκτελούνταν περίπου 300-400 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως. Τώρα πια κάνουμε περίπου 1.500. Πλέον έχουμε μεγάλη εμπειρία και πολλά κέντρα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα στα οποία διενεργείται η επέμβαση αυτή», κατέληξε ο καθηγητής.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά