Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Φυσιολογίας, που διοργανώνεται από την Κλινική και το Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες και νέες εξελίξεις σε πολλαπλούς τομείς της υγείας.
H επανάσταση που φέρνει η ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, οι βιολογικοί παράγοντες στη θεραπευτική στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, οι προληπτικές δράσεις που στοχεύουν στην καθυστέρηση της αγγειακής γήρανσης στην προσπάθεια επίτευξης μίας υγειούς διαδικασίας γήρανσης και γενικά οι σύγχρονες εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία και ειδικότητες όπως η Ρευματολογία, η Αιματολογία, η Λοιμωξιολογία, η Καρδιολογία, η Ηπατολογία, η Γαστρεντερολογία.
Διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στα εξής θέματα:
Επιγενετικές τροποποιήσεις και μεταβολισμός
Η επιγενετική είναι η επιστήμη που μελετά τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον και η συμπεριφορά μας μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ του μεταβολισμού και της επιγενετικής στην ανάπτυξη ασθενειών, ιδιαίτερα στον καρκίνο.
Θεραπευτική προσέγγιση των ρευματολογικών παθήσεων στην εγκυμοσύνη
Τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα νοσημάτων με μεγάλη ετερογένεια. Οι παθήσεις αυτές συχνά αφορούν γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και χρήζουν εξειδικευμένης προσέγγισης, ιδίως, κατά την περίοδο της κύησης.
Η στενή συνεργασία Ιατρών πολλών ειδικοτήτων με τους ρευματολόγους κρίνεται απαραίτητη, καθώς απαιτείται τακτική παρακολούθηση των ασθενών αυτών. Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές και φάρμακα με χαμηλό κίνδυνο που μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση έξαρσης της νόσου ώστε η διαχείριση αυτών των γυναικών να μην αποτελεί ένα περίπλοκο αίνιγμα για τους Ιατρούς.
Ανοσοθεραπείες στην αντιμετώπιση της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας: Yπάρχει ελπίδα;
Η ανοσοθεραπεία φέρνει επανάσταση στη θεραπεία της Oξείας Mυελογενούς Λευχαιμίας (ΟΜΛ) και προσφέρει νέα ελπίδα στους ασθενείς αξιοποιώντας τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος για να στοχεύσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι καινοτόμες θεραπείες δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές, ιδιαίτερα για ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΜΛ, βελτιώνοντας πιθανώς την πρόγνωση για μια νόσο που ιστορικά συνδέεται με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.
Εμβολιασμός και προφύλαξη ασθενών με μεταμόσχευση συμπαγών Οργάνων
Για τους ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, που έχουν ελαττωμένους μηχανισμούς άμυνας και πρέπει να λαμβάνουν δια βίου ανοσοκατασταλτική αγωγή είναι υψίστης σημασίας η πρόληψη λοιμώξεων. Πολλές από αυτές τις λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και κυρίως, αν ακολουθείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για τους ασθενείς αυτούς.
Ο ρόλος της αρτηριακής και συστηματικής γήρανσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Η προχωρημένη ηλικία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες πρόκλησης ενδοθηλιακής βλάβης, οξειδωτικού στρες και συστηματικής φλεγμονής στον οργανισμό.
Έτσι, η αγγειακή γήρανση και οι συνέπειές της φαίνεται πως έχουν κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών, όχι μόνο από την καρδιά αλλά και τα αγγεία. Προληπτικές δράσεις που στοχεύουν στην καθυστέρηση της αγγειακής γήρανσης και των επιπλοκών της έχουν σημαντική θέση στην προσπάθεια επίτευξης μίας υγειούς διαδικασίας γήρανσης.
Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου: Νέες θεραπευτικές εξελίξεις
Με τον όρο ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) εννοούμε χρόνια νοσήματα αγνώστου αιτιολογίας όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn που χαρακτηρίζονται από εξάρσεις και υφέσεις. Οι ΙΦΝΕ ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους και επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους. Αντιμετωπίζονται από ειδικούς γαστρεντερολόγους με διάφορα φάρμακα, με κορυφαία θεραπευτική προσέγγιση τη χρήση βιολογικών παραγόντων και στόχο τον έλεγχο της φλεγμονής και την επίτευξη υψηλής ποιότητας ζωής.
Στο συνέδριο παρουσιάζονται οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία των ΙΦΝΕ, ενδεχόμενες παρενέργειες των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων καθώς και νέες στρατηγικές για την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγητή κ. Μιχ. Βουλγαρέλη, η επιλογή των θεμάτων του Συνεδρίου έγινε με στόχο την κατανόηση παθογενετικών μηχανισμών, την περιγραφή νεότερων δεδομένων, καθώς και τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση συχνών νοσημάτων της εσωτερικής Παθολογίας.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]