Διαβήτης: Τεχνητή νοημοσύνη και νέες τεχνολογίες κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών

Date:

Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται, δηλαδή ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος, που θεωρείται διαβήτης των ενηλίκων.

Αυξάνεται παγκοσμίως η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη και σε λίγα χρόνια ο διαβήτης τύπου 2 θα επηρεάζει έναν στους 10 ανθρώπους.

Οι νεότερες τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στις αντλίες ινσουλίνης και στους αισθητήρες σακχάρου κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και στη μείωση των περιστατικών υπογλυκαιμίας. Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει βρει εφαρμογή στις αντλίες ινσουλίνης, που πλέον μπορούν να προβλέπουν ποιο θα είναι το επόμενο επίπεδο σακχάρου και να χορηγούν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή ομιλία του στην ενότητα «Η εφαρμογή της νεότερης τεχνολογίας στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη» τού συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Αντλίες ινσουλίνης και αισθητήρες γλυκόζης

Τόσο οι αντλίες ινσουλίνης όσο και οι αισθητήρες γλυκόζης έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι αντλίες ινσουλίνης είναι κάποιες συσκευές, οι οποίες έχουν κάποιο πρόγραμμα και βάσει αυτού του προγράμματος παρέχουν ινσουλίνη στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Οι αισθητήρες γλυκόζης μετρούν το σάκχαρο, όχι στο αίμα αλλά στον υποδόριο ιστό. Οι αισθητήρες αυτοί έχουν εξελιχθεί, έχουν μία πολύ καλή ακρίβεια στις μετρήσεις σακχάρου, επικοινωνούν ασύρματα με τις αντλίες ινσουλίνης και παρέχουν τις τιμές του σακχάρου.

Η αντλία ινσουλίνης, χάρη σε ένα λογισμικό που διαθέτει, μπορεί να προτείνει στον ασθενή και δόση ινσουλίνης που έχει να κάνει. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, υπάρχουν δύο – τρία μοντέλα στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα κυκλοφορεί μόνο ένα εξ αυτών, το οποίο όλο το 24ωρο μπορεί να προσδιορίσει τον τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης από μόνο του και το μόνο που έχει να κάνει το άτομο με σακχαρώδη είναι να εισαγάγει την ποσότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώσει στο επόμενο γεύμα. Αν θα καταχωρίσει για παράδειγμα 30, 40-50 γραμμάρια υδατάνθρακες, το εισαγάγει μέσα στο σύστημα και το σύστημα μπορεί να τού προτείνει τις δόσεις ινσουλίνης που πρέπει να κάνει.

Δείτε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα και προστασία από τον διαβήτη

Στο εξωτερικό, στην Αμερική, ήδη κυκλοφορεί ένα παρόμοιο σύστημα, με το οποίο πλέον ούτε χρειάζεται να εισαγάγεις τους υδατάνθρακες. Απλώς αναγγέλλεις το γεύμα και αυτό βρίσκει πόσους υδατάνθρακες έχεις καταναλώσει και προσαρμόζεται ανάλογα, γίνεται πιο επιθετικό, όταν χορηγείται ινσουλίνη. «Είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ευκολία για τους ασθενείς, γιατί δεν αναγκάζονται να καταγράφουν τους υδατάνθρακες», αναφέρει ο κ. Διδάγγελος.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Παράλληλα, σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει βρει εφαρμογές στις αντλίες ινσουλίνης για να βοηθήσει τα άτομα στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου που προκαλεί ο διαβήτης. «Ουσιαστικά, με τις αντλίες ινσουλίνης σήμερα έχουμε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν ποιο θα είναι το επόμενο επίπεδο σακχάρου για να χορηγήσουν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης. Αυτό είναι κάτι πολύ τελευταίο. Οι αισθητήρες, το μόνο που κάνουν είναι να μετράνε το σάκχαρο και εκείνο που ζητάμε είναι να το μετράνε με μεγάλη ακρίβεια, επειδή η μέτρηση δεν γίνεται στο αίμα αλλά στον υποδόριο ιστό. Ακόμη υπολείπεται λίγο ως προς την ακρίβεια», προσθέτει ο κ. Διδάγγελος.

Οι αντλίες ινσουλίνης και οι αισθητήρες γλυκόζης ενδείκνυνται για όλους τους ασθενείς με διαβήτη που κάνουν χρήση ινσουλίνης. Στην Ελλάδα, τόσο οι αντλίες ινσουλίνης όσο και οι αισθητήρες γλυκόζης, που μαζί με τα αναλώσιμά τους έχουν υψηλό κόστος, αποζημιώνονται μόνο για τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, δηλαδή τον λεγόμενο νεανικό διαβήτη (ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης). Όπως αναφέρει ο κ. Διδάγελος, στο εξωτερικό αυτά τα συστήματα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης: Θεράπευσαν για πρώτη φορά τον διαβήτη τύπου 1 χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα

Αυξάνεται ο «διαβήτης των ενηλίκων» στην Ελλάδα

«Όπως παγκοσμίως έτσι και στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται- όχι ο τύπου 1 αλλά ο τύπου 2, δηλαδή ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος, που θεωρείται διαβήτης των ενηλίκων. Αναμένεται, μέσα στα επόμενα χρόνια, ένας στους 10 Έλληνες ή ένας στους 10 ενήλικες κατοίκους της γης παγκοσμίως να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στην εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παίζουν σημαντικό ρόλο παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η διατροφή που τις περισσότερες φορές οδηγεί στην παχυσαρκία. Υπάρχει βέβαια και μια σαφής κληρονομική προδιάθεση στα άτομα αυτά, αλλά αν ακολουθήσουν κάποιους υγεινοδιαιτητικούς κανόνες να το βελτιώσουν, να το ρυθμίσουν», σημειώνει ο κ. Διδάγγελος.

Τέλος ο κ. Διδάγγελος αναφέρει: «Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που έχουν κυρίως και το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί ο διαβλητης θα παρουσιαστεί στην εφηβική ή και σε μικρότερη ηλικία και θα ζήσουν 60-80 χρόνια περίπου με το πρόβλημα. Το μήνυμα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι να δοκιμάσουν την τεχνολογία, θα τους βοηθήσει. Τα αποτελέσματα της χρήσης της νεότερης τεχνολογίας είναι εκπληκτικά στα δύο χρόνια που εφαρμόζεται. Το μεγάλο πρόβλημα των διαβητικών είναι οι υπογλυκαιμίες. Αυτές έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό και θα πρέπει να εμπιστευτούν τα άτομα αυτά τις συσκευές, τουλάχιστον για να αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τις υπογλυκαιμίες. Έχουμε καταγραφές από τις συσκευές αυτές και είδαμε σχεδόν μηδενικά επεισόδια υπογλυκαιμίας».

Διαβάστε επίσης: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

-: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συγκλονίζει η Ευσταθία Τσαπαρέλη: «Έφυγα σαν δαρμένη από το ραντεβού, με έκανε με τα κρεμμυδάκια»

Στην εκπομπή «Μαμά-δες» στην ΕΡΤ παραχώρησε συνέντευξη η Ευσταθία Τσαπαρέλη και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τη μητρότητα και το διάστημα αποχής της από την υποκριτική. Ακόμη αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο την απέρριψε σκηνοθέτης, όταν του ζήτησε να συνεργαστούν. «Όταν είχα έρθει στην Αθήνα ήθελα να δουλέψω με έναν σκηνοθέτη. Είχα πάει να τον βρω σε

Ιωάννα Μαλέσκου: «Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ δύσκολη για την οικογένειά μας»

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η σημερινή 14/12 ημέρα για την Ιωάννα Μαλέσκου και την οικογένειά της καθώς όπως έκανε γνωστό η ίδια, χάθηκαν τα σκυλάκια της. Η παρουσιάστρια ενημέρωσε τη Ναταλία Γερμανού η οποία μέσα από την εκπομπή της απηύθυνε έκκληση στους τηλεθεατές για βοήθεια. «Μου έστειλε μήνυμα είναι πολύ στεναχωρημένη γιατί χάθηκαν στα σκυλάκια της

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Νίκο Μουτσινά: Αν είχα θυμώσει μαζί του θα το έλεγα παρασκηνιακά

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Νίκο Μουτσινά: Αν είχα θυμώσει μαζί του θα το έλεγα παρασκηνιακά Σταματίνα Τσιμτσιλή για Νίκο Μουτσινά: Αν είχα θυμώσει μαζί του θα το έλεγα παρασκηνιακά Το είπα on air, γιατί έτσι το ένιωσα με χιούμορ και αγάπη, γιατί ήταν η αλήθεια, δήλωσε η παρουσιάστρια Η Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για τον Νίκο Μουτσινά

Τζένη Χειλουδάκη: Θύμα απάτης – Μάζεψαν 15 χιλιάδες ευρώ στο όνομά της δήθεν για να τη βοηθήσουν

Η Τζένη Χειλουδάκη ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης από μια γυναίκα. Όλα ξεκίνησαν όταν έκανε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook όπου περιέγραψε ότι έμπαινε βροχή μέσα από τη σκεπή του τροχόσπιτου στο οποίο ζει, στη Σητεία Κρήτης. Τότε, εμφανίστηκε μια διαδικτυακή της φίλη, η οποία προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ερανικό λογαριασμό με

Σελένα Γκόμεζ: Ο Τζάστιν Μπίμπερ, η μάχη με τις ασθένειες και το αίσιο τέλος στο παραμύθι της με τον Μπλάνκο

Η Σελένα Γκόμεζ έχει διανύσει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες στα μόλις 32 της χρόνια. Πίσω από τη λάμψη και τη φήμη όμως, η πορεία της έχει «σημαδευτεί» από σημαντικές προσωπικές δυσκολίες, όπως μια πολυσυζητημένη σχέση, προκλήσεις που αφορούν στην ψυχική της υγεία, καθώς και τη διαχείριση μιας σοβαρής ασθένειας που άλλαξε την καθημερινότητά της. Παρά τις

Βασίλης Θωμόπουλος για το 50-50: Ήμουν από τους ανθρώπους που έδιναν μάχη για τον Φιλιππίδη, δεν ήταν η πρώτη επιλογή

Εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή στον Πέτρο Φιλιππίδη για το ρόλο του «Νικηφόρου» στο «50-50», είχε δείξει ο σκηνοθέτης Βασίλης Θωμόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι δεν ήταν ο Φιλιππίδης η πρώτη επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο. Παράλληλα, κληθείς σε τηλεοπτική του συνέντευξη να σχολιάσει τις κατηγορίες σε βάρος του Φιλιππίδη, περιορίστηκε να πει ότι αν είναι αθώος

Δημήτρης Παπανώτας για Δανάη Μπάρκα: “Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει το μεσημέρι μία τέτοια εκπομπή”

Δημήτρης Παπανώτας για Δανάη Μπάρκα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει το μεσημέρι μία τέτοια εκπομπή» Σάββατο, 14.12.2024, 15:52 Zappit@ZAPPIT_ "Αλλά τώρα θα συγκρίνουμε την Μενεγάκη με την Δανάη; Δεν την συγκρίνουμε με τη Σκορδά και τη Τσιμτσιλή, που είναι μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και θα τη συγκρίνουμε με τη Δανάη;" είπε ο Δημήτρης Παπανώτας.

Ιωάννα Μαλέσκου για Γιώργο Λιάγκα: “Εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ, εδώ λέει άλλα κι άλλα, θα σκεφτεί την κοπέλα;”

Την Ιωάννα Μαλέσκου συνάντησε ο Σπύρος Ραφαήλ Κεραμίδας για το Καλύτερα Δε Γίνεται και μίλησε για όσα είπε ο Γιώργος Λιάγκας για τη νικήτρια

Ιωάννα Μαλέσκου για Γιώργο Λιάγκα: Εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ, εδώ λέει άλλα κι άλλα, θα σκεφτεί την κοπέλα;

Την Ιωάννα Μαλέσκου συνάντησε τον ρεπόρτερ από την εκπομή για το Καλύτερα Δε Γίνεται και μίλησε για όσα είπε ο Γιώργος Λιάγκας τη νικήτρια του σόου που παρουσίαζε η ίδια. «Έτσι είπε ο Γιώργος Λιάγκας; Εντάξει είναι ειρωνικό και δηκτικό. Εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ από σεβασμό στην όποια νικήτρια και σε ένα project.

Αλέξανδρος Μπουρδούμης για την υπόθεση Φιλιππίδη: Μπήκα πάρα πολύ δυνατά και στενοχώρησα ανθρώπους

Αλέξανδρος Μπουρδούμης για την υπόθεση Φιλιππίδη: Μπήκα πάρα πολύ δυνατά και στενοχώρησα ανθρώπους Αλέξανδρος Μπουρδούμης για την υπόθεση Φιλιππίδη: Μπήκα πάρα πολύ δυνατά και στενοχώρησα ανθρώπους Η ουσία όμως είναι ότι καλώς έχουν γίνει τα πράγματα, ανέφερε ο ηθοποιός Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Weekenders» το πρωί του Σαββάτου, 14 Δεκεμβρίου, και αναφέρθηκε

Barbie: Το σίκουελ βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, καθώς η Γκρέτα Γκέργουιγκ και ο Νόα Μπάουμπαχ δουλεύουν πάνω στο σενάριο

Σύμφωνα με πηγές, οι υποψήφιοι για Όσκαρ σεναριογράφοι έχουν μια ιδέα για τη συνέχεια του blockbuster των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σοφία Φιλιππίδου: «Επιστρέφω στο θέατρο σαν μια πληγωμένη που την πρόδωσαν και γυρίζει πίσω»

«Εγκατέλειψα το θέατρο αλλά εκείνο δεν με αφήνει σε ησυχία» είπε μεταξύ άλλων η Σοφία Φιλιππίδου. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Σοφία Φιλιππίδου στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και τη δημοσιογράφο Φανή Πλατσατούρα, το μεσημέρι του Σαββάτου (14.12.2024). Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός αναφέρθηκε στα διαλείμματα που κάνει από