Σε αναμονή απάντησης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – Ποια θα είναι η δική του στάση απέναντι στις δηλώσεις Γεωργιάδη

Date:

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των μέτρων για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και τονίζοντας την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων.

Το Newsbeast επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος μας παρέπεμψε σε δελτίο τύπου που θα αποστείλει ο Π.Ι.Σ. αύριο, Πέμπτη, για το θέμα αυτό.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός προχώρησε σε αυστηρή κριτική προς ορισμένους γιατρούς, χαρακτηρίζοντας «ανόητους» όσους προβαίνουν σε υπερσυνταγογράφηση. Επεσήμανε ότι η υπερσυνταγογράφηση δεν συνάδει με το ιατρικό ήθος και ότι αυτοί οι λίγοι γιατροί που παραβαίνουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν αυστηρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη χρήση των νέων συστημάτων κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση της σπατάλης σε φάρμακα είναι ζήτημα υψίστης σημασίας, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να κατευθυνθεί σε νέες και καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς. «Η καταπολέμηση της σπατάλης θα φέρει εξοικονόμηση πόρων και θα προσφέρει στους ασθενείς νέες καινοτόμες θεραπείες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ορθή χρήση των πόρων του συστήματος υγείας είναι προς όφελος όλων.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχουν ήδη γίνει ενέργειες για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο. Η ΗΔΙΚΑ έχει διεξάγει ασκήσεις ελέγχου σε αριθμούς μητρώου ασθενών (ΑΜΚΑ), όπου εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, και η αντίδραση των αρμόδιων αρχών ήταν άμεση.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις συνδέονται με παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες πλήττουν το σύστημα υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε βασικά φάρμακα. Ο υπουργός τόνισε ότι «όλοι οι μηχανισμοί του κράτους θα ασχοληθούν συστηματικά με τον έλεγχο κάθε μίας από αυτές τις περιπτώσεις», διασφαλίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Τα μοτίβα υπερσυνταγογράφησης

Οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν διάφορα μοτίβα υπερσυνταγογράφησης, τα οποία είναι ενδεικτικά της κατάχρησης που συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών παραβάσεων ήταν η συνταγογράφηση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, η παροχή φαρμάκων για χρονικές περιόδους πολύ μεγαλύτερες από τις συνήθεις κλινικές πρακτικές και ιατρικές οδηγίες, καθώς και η ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς επαρκή ιατρική αιτιολόγηση.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου μικρές ποσότητες φαρμάκων συνταγογραφούνταν επανειλημμένα, κάτι που υποδήλωνε πιθανή κατάχρηση των φαρμάκων. Μια άλλη χαρακτηριστική παράβαση ήταν η συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή ύπαρξη συμφωνιών μεταξύ γιατρών και φαρμακείων. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις συχνής συνταγογράφησης σε συγκεκριμένους ασθενείς χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση, στοιχείο που δείχνει την πιθανότητα κακόβουλων πρακτικών.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για συγκεκριμένα παραδείγματα παραβατικής συμπεριφοράς γιατρών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ήρθαν στο φως. Για παράδειγμα, παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα, συνολικού αριθμού 1.621 τεμαχίων, στη μητέρα της, ενώ όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο. Αντίστοιχα, παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο κατά τις βραδινές ώρες 705 διαφορετικά φάρμακα, συνολικού αριθμού 1.818 τεμαχίων, στον σύζυγό της, στις κόρες της, αλλά και στον εαυτό της.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης παραδείγματα άλλων γιατρών, όπως καρδιολόγο στη Νέα Μηχανιώνα που συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα σε δύο αλλοδαπούς, καθώς και γενικό ιατρό στη Μυτιλήνη που συνταγογράφησε 258 φάρμακα σε συγγενή του, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο φαρμακείο ενός συγγενή του ασθενούς. Άλλες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιάτρους, ψυχιάτρους και ορθοπεδικούς, που συνταγογραφούσαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων χωρίς επαρκή λόγο.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Αυτές είναι οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε. Λυπάμαι γι΄ αυτά που βρήκαμε και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων συστημάτων, που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ.  Θέλω να πω στους γιατρούς που μας παρακολουθούν ότι με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον είναι στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας. Στέλνω σαφές μήνυμα: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους. Προς Θεού, δεν κατηγορούμε συλλήβδην το ιατρικό σώμα. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες γιατρούς που κάνουν ευόρκως τη δουλειά τους. Το πρώτο μέτρο που λάβαμε είναι να μπλοκάρουμε τη συνταγογράφησή τους, αυτό είναι αυτονόητο. Όμως δεν φτάνει αυτό. Εχουν ήδη δοθεί τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο. Θα γίνουν καταλογισμοί για όλα αυτά, δεν πρόκειται να μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος».

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε με την προειδοποίηση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι οι παραβάτες γιατροί θα αντιμετωπίσουν αυστηρές συνέπειες. «Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014», τόνισε, ενώ προειδοποίησε τους παραβάτες ότι «θα τους πιάσουμε όλους». Τόνισε επίσης ότι αν οι ασθενείς είχαν λάβει όλα τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί, θα είχαν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η Διοικήτρια και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)  Θεανώ Καρποδίνη, δήλωσε:

«Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από τον Απρίλιο του 2024, αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών για γιατρούς και φαρμακοποιούς κάνοντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις. Μας έδωσε τη δυνατότητα για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης, να  μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη διαδικασία που απευθείας μας δίνεται η δυνατότητα να καταλογίζουμε ποινές χωρίς να χρειάζεται να παραπέμψουμε αυτές τις περιπτώσεις στην Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα ad hoc ελέγχων. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορούμε με αποφάσεις του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ να παραπέμπουμε στην Επιτροπή Συνταγογραφίας και πράγματα τα οποία δεν είναι μέσα στη διαδικασία που είναι θεσπισμένη όταν και εφόσον υφίστανται ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης και απάτης. Επίσης, μας έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε τους δείκτες παραβατικότητας και στα φαρμακεία.  Να μην χρειάζεται δηλαδή νομοθετική παρέμβαση. Με την εξουσιοδοτική που έχουμε μπορούμε όπου βλέπουμε ότι ανοίχτηκε ένα νέο παράθυρο παραβατικότητας, αμέσως να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα. Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο Υπουργός είναι το αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, και για τα ιατρολογικά προϊόντα και λοιπά»

Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, δήλωσε:

«Θέλω να προσθέσω τη σημασία και τη συμβολή της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε όλη αυτή τη δράση που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Η ΗΔΙΚΑ είναι οργανισμός ο οποίος παρέχει τα ψηφιακά εργαλεία. Τα συστήματα πληροφορικής πλέον από τη στιγμή που έχουμε περάσει στη ψηφιακή μεταρρύθμιση, είναι online και είναι ικανά να έχουν δεδομένα κωδικοποιημένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε οποιοδήποτε χρόνο γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα. Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης, ένα εξελιγμένο σύστημα ΒΙ (business intelligent), το οποίο τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Όπως παράδειγμα πόσοι ή ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν σε συνταγές, πόσοι και ποιοι πολίτες έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν τον συγκεκριμένο σε αυτό το φάρμακο, κτλ. Επίσης «τρέχουμε» και antifraud συστήματα, τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και βρίσκουν συμπεριφορές παραβατικές και άρα, εκεί πάμε και βρίσκουμε τις περιπτώσεις απάτης».         

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπαλίτσες «τυριού» από κάσιους

Υλικά (για 6 άτομα): 2 φλ. (240 γρ.) ωμά κάσιους (Cashews) 4 φλ. (1 λίτρο) καυτό νερό 1 φλ. κρύο νερό (εμφιαλωμένο καλύτερα) 4 κουταλιές φρέσκος χυμός λεμονιού αλάτι, πιπέρι 1 ½ φλ. περίπου χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα 1 μεγάλο κομμάτι γάζας, ή λεπτό βαμβακερό ύφασμα για το στράγγισμακ Εκτέλεση: Βάζετε τα κάσιους σε ένα γυάλινο μπολ

Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κόκκινης πιπεριάς

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 400 γρ. κολοκυθάκια τριµµένα 1 κρεµµύδι τριµµένο ½ µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο 2 ασπράδια αβγών 1 αβγό ελαιόλαδο για τηγάνισµα Αλάτι, πιπέρι Για το ντιπ κόκκινης πιπεριάς: κόκκινες πιπεριές 100 γρ. τυρί φέτα 2 κουταλιές λάδι αλάτι, πιπέρι ½ κουταλάκι χυµό λεµονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Τρίβετε τα κολοκυθάκια από το χοντρό σηµείο του τρίφτη

Μιμή Ντενίση: «Δεν το έχω πει ποτέ, έπαθα κάταγμα και για 1,5 μήνα έπαιζα με φρικτούς πόνους»

Στην κάμερα της εκπομπής Πρωινό ΣουΣου μίλησε το πρωινό της Τετάρτης 16/10 η Μιμή Ντενίση, με αφορμή τη σειρά Madre.

Συγκινεί η Μονογυιού για τον αδελφό της, Τζώρτζη: Σήμερα θα ήταν τα γενέθλια του, αλλά…

Η Κατερίνα Μονογιού μίλησε για τον αδερφό της Τζώρτζη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια σε τροχαίο. Χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ο Τζώρτζης Μονογυιός θα είχε τα γενέθλιά του και θα γινόταν 45 ετών και η αδελφή μίλησε στο Πρωινό: «Σήμερα θα ήταν τα γενέθλια του. Θα ήταν 45 ετών. Θα

Αντέδρασε ο Αιμίλιος Χειλάκης με τον ρεπόρτερ: «Εσείς ρωτάτε; Κοιτάξτε ποιο είναι το εργαλείο της δουλειάς σας»

Αντέδρασε ο Αιμίλιος Χειλάκης με τον ρεπόρτερ: «Εσείς ρωτάτε; Κοιτάξτε ποιο είναι το εργαλείο της δουλειάς σας» Τετάρτη, 16.10.2024, 13:40 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε τι έγινε on camera με τον Αιμίλιο Χειλάκη. Δηλώσεις στους ρεπόρτερ που βρίσκονταν στο θέατρο «Αργώ», για την παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», έκανε ο Αιμίλιος Χειλάκης. Ο γνωστός ηθοποιός, μάλιστα, αντέδρασε και

Δώρα Πατσιώτη για Κώστα Φραγκολιά: “Δεν μπορώ να το αρνηθώ γιατί έχει γίνει”

Κώστας Φραγκολιάς και Δώρα Πατσιώτη φαίνεται ότι περνούν κρίση στη σχέση τους με τη σύντροφό του να είναι η πρώτη

Οι αστροναύτες θα φοράνε Prada – Φωτογραφίες από τις στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι

Ενδιαφεροντα ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΝΑΣΑ ΣΤΟΛΗ Οι αστροναύτες θα φοράνε Prada – Φωτογραφίες από τις στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι Γάντια ραμμένα στα μέτρα του κάθε αστροναύτη, μπότες που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ανώμαλα εδάφη, έλεγχος της εσωτερικής πίεσης, προστασία από τις ακτινοβολίες και αυτονομία οκτώ ωρών Τζωρτζίνα Φράγκου 16.10.2024 | 18:04

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Ο ρόλος των self test στη διάγνωση

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ δημοσίευσαν δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι γιατροί Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας –

Στράτος Τζώρτζογλου για την κατάθλιψη: Ήταν μια πολύ μαύρη περίοδος νόμιζα ότι θα πεθάνω

Ο Στράτος Τζώρτζογλου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στην κατάθλιψη. Ο ηθοποιός ανέφερε πως την περίοδο της κατάθλιψης νόμιζε ότι θα πεθάνει. Ωστόσο, ήλπιζε ότι ο Θεός θα τον βοηθήσει, ενώ αποκάλυψε ότι εκείνοι που τον στήριξαν ήταν η σύζυγός του και η μητέρα της, η πρώην

Τζώρτζης Μονογυιός: Με προσευχή και υπομονή προχωράμε τη ζωή μας, είπε η αδερφή του τρία χρόνια μετά τον θάνατό του

Η Κατερίνα Μονογυιού μίλησε για την απώλεια του αδερφού της, Τζώρτζη Μονογυιού, τρία χρόνια μετά το τραγικό τροχαίο που κόστισε τη ζωή του. Αναφερόμενη στα γενέθλιά του, που θα γιόρταζε χθες, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η οικογένειά τους τον θυμάται με αγάπη και στηρίζει τα παιδιά του. Η Κατερίνα Μονογυιού σημείωσε ότι

Στράτος Τζώρτζογλου: “Ήταν μια μαύρη περίοδος, κράτησε 2 χρόνια, νόμιζα θα πεθάνω”

Τετάρτη, 16.10.2024, 13:14 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν έβγαινα, ήμουν κλεισμένος στο σπίτι μέσα, ούτε συνεντεύξεις έδινα, ούτε τίποτα", εξομολογείται ο Στράτος Τζώρτζογλου. Για την περίοδο που πέρασε κατάθλιψη, πώς την βίωσε και πώς την ξεπέρασε, μίλησε ο Στράτος Τζώρτζογλου στο Πρωινό και τον Γιώργο Λιάγκα. «Ήταν μια πολύ μαύρη περίοδος. Κράτησε γύρω στα δύο χρόνια. Ήμουν σε

Μπάγια Αντωνοπούλου – «Πήγε να πέσει σε διάζωμα, έκανε ζικ ζακ και κοιτούσε το κινητό» καταγγέλλουν από τον ΟΑΣΑ

Μπάγια Αντωνοπούλου – «Πήγε να πέσει σε διάζωμα, έκανε ζικ ζακ και κοιτούσε το κινητό» καταγγέλλουν από τον ΟΑΣΑ Τετάρτη, 16.10.2024, 11:10 Zappit@ZAPPIT_ «Ο συνάδελφός μου είναι ψυχολογικά χάλια. Δεν είναι εύκολο για έναν απλό άνθρωπο να βλέπει τον εαυτό του στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση». Η Μπάγια Αντωνοπούλου κατήγγειλε χθες στο Πρωινό τη φραστική