Είναι κακό να ακούτε συνέχεια μουσική; Πώς μπορεί να σας βοηθήσει και πώς να σας βλάψει

Date:

Η μουσική είναι παντού γύρω μας. Μας συνοδεύει καθημερινά στη διαδρομή για τη δουλειά ή το σχολείο, στη διασκέδαση, στις εξόδους με φίλους και σε εκδηλώσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης στο σπίτι.

Όσο ευχάριστη και ουσιαστική μπορεί να είναι, πολλοί διερωτώνται: Μήπως πρέπει να υπάρχει όριο στην ακρόαση μουσικής; Υπάρχουν μελωδίες που μας ωφελούν και άλλες που ίσως μας βλάπτουν;

Τα οφέλη της μουσικής

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας με θετικούς τρόπους, όπως η βελτίωση της συγκέντρωσης και του κινήτρου. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του The Conversation, έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής, ιδίως χωρίς στίχους, μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της μελέτης, των σχολικών εργασιών ή της δουλειάς.

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι διαφέρουν στην ικανότητά τους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά η σωστή μουσική μπορεί να ενισχύσει την απόδοση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

  • Η ορχηστρική μουσική είναι πιο αποτελεσματική για μελέτη ή δουλειές που απαιτούν λεκτική και οπτική μνήμη.
  • Η μουσική με γρήγορο ρυθμό βοηθά στην τόνωση του κινήτρου και της ενέργειας όταν κάνετε κάτι που απαιτεί κίνηση ή επανάληψη, όπως η γυμναστική ή το καθάρισμα του σπιτιού.

Πότε να αποφεύγετε τη μουσική

Παρά τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η ακρόαση μουσικής, αναφέρεται στο άρθρο του The Conversation. Όσο πιο δύσκολο και περίπλοκο είναι το έργο που κάνετε, όπως για παράδειγμα η απομνημόνευση ή η επίλυση προβλημάτων, τόσο περισσότερο πιθανό είναι η μουσική αντί να σας βοηθάει τελικά να αποσπά την προσοχή σας. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, η σιωπή μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

Οι κίνδυνοι της συνεχούς ακρόασης

Όσο και αν αγαπάτε να ακούτε μουσική, υπάρχει και μια σοβαρή ανησυχία: Η ένταση και η διάρκεια της ακρόασης. Η μουσική σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή και μόνιμη βλάβη στην ακοή, ακόμα και από σύντομες εκθέσεις. Ο δε χρόνος ακρόασης ενέχει επίσης κινδύνους.

  • Υψηλή ένταση: Η ακρόαση μουσικής σε πολύ δυνατή ένταση μέσω ακουστικών, ηχείων ή άλλων συσκευών μπορεί να καταστρέψει τα λεπτά, τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού, τα οποία δεν μπορούν να επανορθωθούν.
  • Διάρκεια ακρόασης: Η ακρόαση μουσικής σε ασφαλή επίπεδα έντασης είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάρκεια. Η παρατεταμένη έκθεση, ακόμη και σε μέτρια ένταση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή μακροπρόθεσμα.

Πώς να προστατευτείτε

Για να αποφύγετε την ακουστική βλάβη, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ένταση, το χρόνο και την απόσταση από την πηγή του ήχου. Εδώ είναι μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Κρατήστε την ένταση έως το 60%: Ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή earbuds, φροντίστε η ένταση να μην ξεπερνά το 60% της μέγιστης έντασης της συσκευής σας.
  • Χρησιμοποιήστε ακουστικά απομόνωσης του θορύβου: Τα ακουστικά αυτά βοηθούν στην ακρόαση σε χαμηλότερες εντάσεις, καθώς δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται εξωτερικούς θορύβους.
  • Διαλείμματα ακρόασης: Κάντε συχνά διαλείμματα για να δώσετε στα αυτιά σας χρόνο να ξεκουραστούν. Ακόμα και μικρά διαλείμματα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ακουστικής βλάβης.
  • Μέτρηση του ήχου: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές μέτρησης του ήχου για να ελέγχετε αν βρίσκεστε σε περιβάλλοντα με επικίνδυνη ένταση ήχου, όπως συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Η κλίμακα επικινδυνότητας του ήχου

Οι ήχοι μετρώνται σε ντεσιμπέλ (dB) και η κλίμακα dBA αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο αυτί ακούει τον ήχο. Συνήθως, οι ήχοι στα 70 dBA και είναι ασφαλείς. Οι συνομιλίες καταγράφονται γενικά σε περίπου 60 dBΑ και η κίνηση στην πόλη περίπου στα 80 dBA. Η έκθεση σε ήχους πάνω από το συνιστάμενο επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν βλάβες άμεσα ή μακροπρόθεσμα.

Τα σημάδια ότι έχετε εκτεθεί σε έναν επικίνδυνα δυνατό ήχο περιλαμβάνουν εξασθένηση ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά και δυσκολία να συνομιλήσετε από απόσταση περίπου 1 μέτρου. Αν και η ακοή σας μπορεί να επιστρέψει μετά από κάποια ώρα στο φυσιολογικό, κάθε έκθεση σε ήχους υπερβολική έντασης έχει ένα κόστος. Τα προσωρινά προβλήματα στην ακοή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε μόνιμη βλάβη στις δομές του εσωτερικού αυτιού.   

Αν θέλετε να ακούτε μουσική κάντε το σωστά

Η μουσική μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας μας να συγκεντρωθούμε, να χαλαρώσουμε ή να αντλήσουμε ενέργεια. Ωστόσο, η συνεχής και ανεξέλεγκτη ακρόαση, ιδίως σε υψηλές εντάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ακοής.

Η επιλογή κατάλληλης μουσικής, η ρύθμιση της έντασης και του χρόνου ακρόασης μπορούν να βοηθήσουν να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τις αγαπημένες μας μελωδίες για πολλά χρόνια. Αν λοιπόν σας αρέσει και εσάς να ακούτε συνέχεια μουσική είναι σημαντικό να το κάνετε με τον σωστό τροπο ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο την ακοή σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπαλίτσες «τυριού» από κάσιους

Υλικά (για 6 άτομα): 2 φλ. (240 γρ.) ωμά κάσιους (Cashews) 4 φλ. (1 λίτρο) καυτό νερό 1 φλ. κρύο νερό (εμφιαλωμένο καλύτερα) 4 κουταλιές φρέσκος χυμός λεμονιού αλάτι, πιπέρι 1 ½ φλ. περίπου χοντροαλεσμένη καρυδόψιχα 1 μεγάλο κομμάτι γάζας, ή λεπτό βαμβακερό ύφασμα για το στράγγισμακ Εκτέλεση: Βάζετε τα κάσιους σε ένα γυάλινο μπολ

Κολοκυθοκεφτέδες µε ντιπ κόκκινης πιπεριάς

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 400 γρ. κολοκυθάκια τριµµένα 1 κρεµµύδι τριµµένο ½ µατσάκι άνηθο ψιλοκοµµένο 2 ασπράδια αβγών 1 αβγό ελαιόλαδο για τηγάνισµα Αλάτι, πιπέρι Για το ντιπ κόκκινης πιπεριάς: κόκκινες πιπεριές 100 γρ. τυρί φέτα 2 κουταλιές λάδι αλάτι, πιπέρι ½ κουταλάκι χυµό λεµονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Τρίβετε τα κολοκυθάκια από το χοντρό σηµείο του τρίφτη

Μιμή Ντενίση: «Δεν το έχω πει ποτέ, έπαθα κάταγμα και για 1,5 μήνα έπαιζα με φρικτούς πόνους»

Στην κάμερα της εκπομπής Πρωινό ΣουΣου μίλησε το πρωινό της Τετάρτης 16/10 η Μιμή Ντενίση, με αφορμή τη σειρά Madre.

Συγκινεί η Μονογυιού για τον αδελφό της, Τζώρτζη: Σήμερα θα ήταν τα γενέθλια του, αλλά…

Η Κατερίνα Μονογιού μίλησε για τον αδερφό της Τζώρτζη, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια σε τροχαίο. Χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ο Τζώρτζης Μονογυιός θα είχε τα γενέθλιά του και θα γινόταν 45 ετών και η αδελφή μίλησε στο Πρωινό: «Σήμερα θα ήταν τα γενέθλια του. Θα ήταν 45 ετών. Θα

Αντέδρασε ο Αιμίλιος Χειλάκης με τον ρεπόρτερ: «Εσείς ρωτάτε; Κοιτάξτε ποιο είναι το εργαλείο της δουλειάς σας»

Αντέδρασε ο Αιμίλιος Χειλάκης με τον ρεπόρτερ: «Εσείς ρωτάτε; Κοιτάξτε ποιο είναι το εργαλείο της δουλειάς σας» Τετάρτη, 16.10.2024, 13:40 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε τι έγινε on camera με τον Αιμίλιο Χειλάκη. Δηλώσεις στους ρεπόρτερ που βρίσκονταν στο θέατρο «Αργώ», για την παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», έκανε ο Αιμίλιος Χειλάκης. Ο γνωστός ηθοποιός, μάλιστα, αντέδρασε και

Δώρα Πατσιώτη για Κώστα Φραγκολιά: “Δεν μπορώ να το αρνηθώ γιατί έχει γίνει”

Κώστας Φραγκολιάς και Δώρα Πατσιώτη φαίνεται ότι περνούν κρίση στη σχέση τους με τη σύντροφό του να είναι η πρώτη

Οι αστροναύτες θα φοράνε Prada – Φωτογραφίες από τις στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι

Ενδιαφεροντα ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΝΑΣΑ ΣΤΟΛΗ Οι αστροναύτες θα φοράνε Prada – Φωτογραφίες από τις στολές της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι Γάντια ραμμένα στα μέτρα του κάθε αστροναύτη, μπότες που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ανώμαλα εδάφη, έλεγχος της εσωτερικής πίεσης, προστασία από τις ακτινοβολίες και αυτονομία οκτώ ωρών Τζωρτζίνα Φράγκου 16.10.2024 | 18:04

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Ο ρόλος των self test στη διάγνωση

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ δημοσίευσαν δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι γιατροί Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος), και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας –

Στράτος Τζώρτζογλου για την κατάθλιψη: Ήταν μια πολύ μαύρη περίοδος νόμιζα ότι θα πεθάνω

Ο Στράτος Τζώρτζογλου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στην κατάθλιψη. Ο ηθοποιός ανέφερε πως την περίοδο της κατάθλιψης νόμιζε ότι θα πεθάνει. Ωστόσο, ήλπιζε ότι ο Θεός θα τον βοηθήσει, ενώ αποκάλυψε ότι εκείνοι που τον στήριξαν ήταν η σύζυγός του και η μητέρα της, η πρώην

Τζώρτζης Μονογυιός: Με προσευχή και υπομονή προχωράμε τη ζωή μας, είπε η αδερφή του τρία χρόνια μετά τον θάνατό του

Η Κατερίνα Μονογυιού μίλησε για την απώλεια του αδερφού της, Τζώρτζη Μονογυιού, τρία χρόνια μετά το τραγικό τροχαίο που κόστισε τη ζωή του. Αναφερόμενη στα γενέθλιά του, που θα γιόρταζε χθες, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η οικογένειά τους τον θυμάται με αγάπη και στηρίζει τα παιδιά του. Η Κατερίνα Μονογυιού σημείωσε ότι

Στράτος Τζώρτζογλου: “Ήταν μια μαύρη περίοδος, κράτησε 2 χρόνια, νόμιζα θα πεθάνω”

Τετάρτη, 16.10.2024, 13:14 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν έβγαινα, ήμουν κλεισμένος στο σπίτι μέσα, ούτε συνεντεύξεις έδινα, ούτε τίποτα", εξομολογείται ο Στράτος Τζώρτζογλου. Για την περίοδο που πέρασε κατάθλιψη, πώς την βίωσε και πώς την ξεπέρασε, μίλησε ο Στράτος Τζώρτζογλου στο Πρωινό και τον Γιώργο Λιάγκα. «Ήταν μια πολύ μαύρη περίοδος. Κράτησε γύρω στα δύο χρόνια. Ήμουν σε

Μπάγια Αντωνοπούλου – «Πήγε να πέσει σε διάζωμα, έκανε ζικ ζακ και κοιτούσε το κινητό» καταγγέλλουν από τον ΟΑΣΑ

Μπάγια Αντωνοπούλου – «Πήγε να πέσει σε διάζωμα, έκανε ζικ ζακ και κοιτούσε το κινητό» καταγγέλλουν από τον ΟΑΣΑ Τετάρτη, 16.10.2024, 11:10 Zappit@ZAPPIT_ «Ο συνάδελφός μου είναι ψυχολογικά χάλια. Δεν είναι εύκολο για έναν απλό άνθρωπο να βλέπει τον εαυτό του στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση». Η Μπάγια Αντωνοπούλου κατήγγειλε χθες στο Πρωινό τη φραστική