Η απόλυτη άσκηση χωρίς βάρη για πλάτη, γλουτούς και μηριαίους

Date:

Όταν αναζητάμε ασκήσεις που στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη ενδυνάμωση του σώματος, συχνά καταλήγουμε σε βαριές προπονήσεις ή τη χρήση εξοπλισμού γυμναστηρίου. Ωστόσο, υπάρχει μια κλασική άσκηση για την πλάτη που μπορεί να γίνει παντού, χωρίς βάρη και εξοπλισμό: Ο λόγος για την άσκηση ραχιαίων με το βάρος του σώματος (bodyweight back extension).

Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι μόνο ιδανική για ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, αλλά ενεργοποιεί και τους γλουτούς και τους μηριαίους, καθιστώντας την μια από τις καλύτερες επιλογές για τη συνολική ενίσχυση της οπίσθιας «μυικής αλυσίδας» του σώματος.

Τι είναι η άσκηση ραχιαίων με το βάρος του σώματος;

Η άσκηση αυτή μοιάζει με την δημοφιλή άσκηση Superman, αλλά έχει μια βασική διαφορά: αντί να σηκώνετε ταυτόχρονα χέρια και πόδια, εδώ κρατάτε τους γοφούς και τα πόδια ακίνητα στο έδαφος και σηκώνετε μόνο τον άνω κορμό. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείτε τους μυς της πλάτης, αλλά ταυτόχρονα δουλεύετε και τους γλουτούς και τους μηριαίους, καθώς συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της κίνησης.

Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για την ενδυνάμωση χωρίς βάρη, ειδικά για όσους προπονούνται στο σπίτι ή δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό.

Πώς να εκτελέσετε την άσκηση

  1. Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα.
  2. Τοποθετήστε τα χέρια ελαφρά πίσω από το κεφάλι και κοιτάξτε μπροστά
  3. Σφίξτε απαλά τους γλουτούς και την πλάτη σας, διατηρήστε σταθερό τον αυχένα και σηκώστε το άνω μέρος του σώματος όσο πιο ψηλά μπορείτε.
  4. Μείνετε σε αυτήν την στάση και πιέστε τους μυς όσο περισσότερο μπορείτε, στη συνέχεια κατεβάστε αργά το σώμα σας στην αρχική θέση.

Σετ και επαναλήψεις: Ξεκινήστε με 2-3 σετ των 8-12 επαναλήψεων, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Τα οφέλη της άσκησης

Η άσκηση ραχιαίων με το βάρος του σώματος προσφέρει μια σειρά από οφέλη που την καθιστούν αναντικατάστατη για την ενδυνάμωση της πλάτης χωρίς βάρη και μηχανήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γυμανστές, προσφέρει:

  • Ενίσχυση των μυών της πλάτης: Οι μύες που εκτείνονται γύρω από τη σπονδυλική στήλη είναι κρίσιμοι για την προστασία της κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά και τη σωστή στάση του σώματος.
  • Ενεργοποίηση γλουτών και μηριαίων: Η ανύψωση του άνω σώματος από το πάτωμα συμβάλλει στην έκταση των γοφών, μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν δυναμικά οι γλουτοί και οι μηριαίοι.
  • Βελτίωση ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης: Η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, ενισχύοντας την ικανότητα κάμψης και έκτασης, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την αποφυγή τραυματισμών κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων, όπως το τρέξιμο ή οι άρσεις βαρών.
  • Σταθεροποίηση κορμού: Η ενεργοποίηση του κορμού και των γύρω μυών βοηθά στη σταθεροποίηση του σώματος και στην αποτροπή τραυματισμών στην πλάτη.

Συμβουλές για μέγιστα αποτελέσματα

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από αυτή την άσκηση, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές, όπως επισημαίνονται από ειδικό στο Tom’s Guide:

  • Δώστε έμφαση στον έλεγχο: Η άσκηση απαιτεί αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το σώμα σας απότομα ή πολύ ψηλά, αλλά επικεντρωθείτε στο να πιέσετε τους σωστούς μυς.
  • Διατηρήστε ουδέτερη τη σπονδυλική στήλη: Αποφύγετε να λυγίζετε υπερβολικά τον αυχένα ή τη μέση. Διατηρήστε το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε μια ευθεία γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης.
  • Αυξήστε την ένταση σταδιακά: Μόλις νιώσετε άνετα με την εκτέλεση της άσκησης, μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία ή να αυξήσετε τις επαναλήψεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μάριος Ιορδάνου για τα τέσσερα εγκεφαλικά που πέρασε: Ήξερα εκείνη τη στιγμή που «έφευγα» ότι θα πεθάνω πλήρης

Αυτό που έγινε, που πέθανα και γύρισα, λειτούργησε όλο θετικά, περιέγραψε ο ηθοποιός 

Μαντόνα: Ήσουν και θα είσαι πάντα η πρώτη μου αληθινή αγάπη, γράφει για την κόρη της Λούρδη

Δείτε το βίντεο που ανέβασε η «βασίλισσα της ποπ» για τα γενέθλια του παιδιού της

Συγκινημένος ο Γιώργος Λιάγκας στον αέρα: «Εγώ θα ντρεπόμουν, θα κρυβόμουν»

Ένα απόσπασμα από το νέο βίντεο που ανέβασε ο Δημήτρης Σταρόβας στο κανάλι του στο Youtube, έπαιξαν σήμερα στο Πρωινό. Ο Γιώργος Λιάγκας...

Μπάγια Αντωνοπούλου: Καταγγέλλει τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από οδηγό λεωφορείου

Φραστική επίθεση καταγγέλλει πως δέχτηκε η Μπάγια Αντωνοπούλου από οδηγό λεωφορείου στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, στο Περιστέρι.

Ο Γιώργος Μανίκας για τη μάχη της αδερφής του με τον καρκίνο: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε»

Η αδερφή του Γιώργου Μανίκα, Λίλια, μέσω των social media αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα μέσα από το TikTok αποκάλυψε ότι δυο χρόνια πριν διαγνώστηκε με καρκίνο και πλέον νιώθει έτοιμη να γνωστοποιήσει την ιστορία της, περνώντας το δικό της μήνυμα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει η διατροφολόγος, διαιτολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Μαρία Χασαπίδου. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή

O Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για το εγκεφαλικό που υπέστη: Έχασα 40 κιλά, από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες

Με νέο βίντεο στο κανάλι του στο Youtube ο Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του καθώς είναι γνωστό πως υπέστη εγκεφαλικό τον Μάιο.Φανερά αδυνατισμένος, ο γνωστός καλλιτέχνης έχασε σχεδόν 40 κιλά, ενώ προσπαθεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του. «Σίγουρα από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες της ζωής μου. Δεν είχα κανένα

Φραγκολιάς – Πατσιώτη: Κρίση στη σχέση τους; Η Δώρα τον έκανε unfollow!

Κρίση στη σχέση του Κώστα Φραγκολιά και της Δώρας Πατσιώτη ;

Σωτηρίου: Άφωνη η Σκορδά με τη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα η οποία κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και βρέθηκε καλεσμένη στο Buongiorno.  H Φαίη Σκορδά έμεινε άφωνη μόλις την είδε! Η παρουσιάστια τα έχασε και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να της κάνει ένα "διάβασμα" και αμέσως τη ρώτησε πόσο ύψος έχει. Η

Γιώργος Μανίκας: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο»

Η Λίλια Μανίκα πλέον είναι καλά στην υγεία της

Μαρινέλλα: Θέμα ημερών να βγει από τη ΜΕΘ, είπε η Ματίνα Παγώνη

Εκεί θα μείνει μερικές μέρες και μετά θα πρέπει να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης, συμπλήρωσε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

«Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία για την παχυσαρκία στους ενήλικες», επισημαίνει η διατροφολόγος κ.Χασαπίδου. Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή έχουμε