Κόκκινα μάτια: Οι πιο συχνές αιτίες – Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Date:

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι ο πόνος στα μάτια, η έντονη ευαισθησία στο φως και η θολωμένη όραση.

Είναι πολύ συνηθισμένο να κοκκινίζουν τα μάτια μας και συχνά αυτό οφείλεται σε αθώα προβλήματα, όπως μια αντίδραση στη σκόνη ή σε ένα αλλεργιογόνο.

Όμως μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρό που χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.

«Συνήθως το κοκκίνισμα των ματιών προκαλείται από διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται ανάμεσα στον σκληρό χιτώνα του ματιού (είναι το αδιαφανές λευκό τμήμα τους) και τον υπερκείμενο διαυγή επιπεφυκότα», εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου NYU της Νέας Υόρκης.

Ναι μεν τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία φυσιολογικά είναι αόρατα, αλλά μπορεί να διογκωθούν εξαιτίας πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής και άλλοι διάφορες οφθαλμικές παθήσεις.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για κόκκινα μάτια

Από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τη διόγκωση των τριχοειδών αγγείων στα μάτια είναι ο ερεθισμός τους και οι αλλεργικές αντιδράσεις που εμφανίζονται και σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία. Αυτό συμβαίνει διότι η απουσία του προστατευτικού στρώματος των δακρύων καθιστά την επιφάνεια των ματιών πιο ευαίσθητη στους ερεθιστικούς παράγοντες.

Τέτοιοι παράγοντες είναι τα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στον αέρα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ο καπνός (από φωτιά, τσιγάρο κ.λπ.), ο ξηρός αέρας (λόγω κλιματισμού, κλίματος κ.λπ.), η σκόνη, οι αναθυμιάσεις (π.χ. βενζίνης, διαλυτικών, χρωμάτων κ.λπ.),  ακόμα και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Άλλη πολύ συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα, μια λοίμωξη στον επιπεφυκότα από ιό, βακτήριο ή ερεθιστικές ουσίες, που προκαλεί φλεγμονή στον διαφανή βλεννογόνο (επιπεφυκότας) της επιφάνειας των οφθαλμών και στο εσωτερικό των βλεφάρων.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός (φαγούρα), έκκριμα από τα μάτια και αίσθημα καύσου (κάψιμο).

«Ναι μεν η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, αλλά επειδή μερικές φορές είναι μεταδοτική, καλό είναι να την αξιολογεί ο οφθαλμίατρος για να χορηγεί την ενδεδειγμένη αγωγή», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος.

Κόπωση, φακοί επαφής, ρήξη αγγείων και έλλειψη ύπνου

Επίσης συχνά η κόπωση των ματιών μπορεί να οδηγήσει στο κοκκίνισμα.  Πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαιτέρως συχνό σε όσους κοιτάζουν επί ώρες τις οθόνες των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων (κομπιούτερ, λάπτοπ, κινητά κ.λπ.), καθώς και σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων (π.χ. διορθωτές κειμένων, συγγραφείς, μπλόγκερ, οδηγοί, συγκολλητές, δικηγόροι, προγραμματιστές κ.λπ.).

Όσοι φορούν φακούς επαφής εμφανίζουν επίσης συχνά κοκκίνισμα των ματιών, κάτι  που συνήθως οφείλεται σε υπερβολική χρήση τους. Μάλιστα όταν το κοκκίνισμα αναπτύσσεται σε χρήστες φακών επαφής οι οποίοι (λανθασμένα) κοιμούνται φορώντας τους, η αιτία μπορεί να είναι η συσσώρευση τοξινών κάτω από τους φακούς και πάνω στην επιφάνεια των ματιών.

Άλλη συνηθισμένη αιτία κοκκινίσματος των ματιών είναι η ρήξη των μικροσκοπικών αγγείων στην επιφάνειά τους.  Αν και η υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία (ή υπόσφαγμα) ακούγεται πολύ απειλητική, συνήθως είναι ανώδυνη, χωρίς συνέπειες στην όραση και υποχωρεί μόνη της (χωρίς θεραπεία) μέσα σε δύο εβδομάδες.

Πιθανές αιτίες της είναι ο τραυματισμός, γρήγορη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων και εγχειρήσεις στα μάτια.

Ακόμα όμως και η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, το ίδιο και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Πιο σοβαρές αιτίες

Μερικές φορές, όμως, το κοκκίνισμα έχει πιο σοβαρή αιτία και πρέπει να εξεταστεί από τον οφθαλμίατρο. Όταν συμβαίνει αυτό, το κοκκίνισμα δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα, αλλά συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα που πρέπει να σας προβληματίσουν.

«Τρία είναι τα πιο σημαντικά συνοδά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στον οφθαλμίατρο», επισημαίνει ο δρ Κανελλόπουλος και προσθέτει: «Τα συμπτώματα αυτά είναι ο πόνος στο μάτι, η έντονη ευαισθησία στο φως και η θολωμένη όραση. Αν κάποιος έχει κόκκινα μάτια και κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν οφθαλμίατρο».

Διότι τα τρία αυτά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής μόλυνσης στα μάτια, από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα.

«Σε κάθε περίπτωση οι οφθαλμικές λοιμώξεις χρειάζονται άμεσο έλεγχο και απαιτούμενη θεραπεία, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της επιφάνειας του ματιού και μόνιμης βλάβης», σημειώνει ο δρ Κανελλόπουλος.

Σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στα μάτια είναι το οξύ γλαύκωμα, το έλκος (πληγή) κερατοειδούς και η ραγοειδίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή στη μεσαία περιοχή του ματιού (τον ραγοειδή χιτώνα), που συμπεριλαμβάνει ζωτικής σημασίας, ευαίσθητες δομές (ίριδα, χοριοειδής χιτώνας κ.λπ.).

Η ραγοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, διότι η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (π.χ. γλαύκωμα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδή).

Αιφνίδια ευαισθησία στο φως, θόλωμα της όρασης και πόνος είναι συμπτώματα ύποπτα και για ραγοειδίτιδα – και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο χρειάζονται άμεση αξιολόγηση από τον γιατρό.

«Γενικός κανόνας είναι πως όποιος εκδηλώνει ξηρότητα, κοκκίνισμα ή ασυνήθιστα ενοχλήματα στα μάτια, που επιμένουν επί περισσότερο από μία ημέρα, πρέπει να πηγαίνει στον οφθαλμίατρο», καταλήγει ο δρ Κανελλόπουλος τονίζοντας πως «εκείνος θα καθορίσει αν οφείλονται σε αλλεργία, μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό και θα συστήσει την απαιτούμενη θεραπεία».

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λευτέρης Παυλίδης: Ο άγνωστος γιος του Νίκου Σταυρίδη μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τον ηθοποιό

Ο Νίκος Σταυρίδης υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, με ρόλους που άφησαν εποχή και μια καλλιτεχνική παρουσία που εξακολουθεί να προκαλεί γέλιο αλλά και νοσταλγία. Πίσω όμως από τον αγαπημένο ηθοποιό υπήρχε πάντα ο άνθρωπος, ο πατέρας, η οικογενειακή πλευρά του, που το κοινό δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει

Δήμητρα Κωστάκη: Η μητρότητα και η σχέση με τον χρόνο – «Δεν θέλω να αλλοιωθώ»

Για το πώς είναι ως μαμά αλλά και για τη σχέση της με το χρόνο και την εικόνα της, μίλησε πρόσφατα η Δήμητρα Κωστάκη. Πώς μεγαλώσατε τα παιδιά σας; Μέχρι κάποια ηλικία δεν τους είχατε πει καν ότι κάνατε αυτή τη, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα, καριέρα στο μόντελινγκ. Οντως, αλλά και όταν το έμαθαν

Μια βραδιά ελπίδας και ανθρωπιάς στην «καρδιά» της Αθήνας

Μια βραδιά ελπίδας και ανθρωπιάς στην «καρδιά» της Αθήνας Μια βραδιά ελπίδας και ανθρωπιάς στην «καρδιά» της Αθήνας Το πρώτο επίσημο φιλανθρωπικό Gala του Hippocratic Cancer Research Foundation στην Αθήνα - Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, της εκκλησίας, του επιχειρηματικού κόσμου, της ναυτιλίας και της επιστήμης Ζωή Ψαρρά 29.05.2026, 13:59 UPD: 29.05.2026, 14:31

Ο γιος του Μπραντ Πιτ, Μάντοξ ζητάει και επίσημα να αλλάξει το επώνυμό του και να τον φωνάζουν Τζολί

Ο γιος του Μπραντ Πιτ, Μάντοξ ζητάει και επίσημα να αλλάξει το επώνυμό του και να τον φωνάζουν Τζολί Ο γιος του Μπραντ Πιτ, Μάντοξ ζητάει και επίσημα να αλλάξει το επώνυμό του και να τον φωνάζουν Τζολί O 24χρονος υπέβαλε αίτηση να αφαιρέσει το επώνυμο του πατέρα Αίτηση υπέβαλε ο γιος του Μπραντ Πιτ, Μάντοξ να αλλάξει το

Το Καλοκαίρι Μόλις Έγινε Πιο Καυτό: Το Love Island USA επιστρέφει με 8η σεζόν και έχει ελληνικό άρωμα

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Αν το περσινό καλοκαίρι σάς φάνηκε έντονο, προετοιμαστείτε ψυχολογικά: η μεγαλύτερη τηλεοπτική ένοχη απόλαυση του πλανήτη επιστρέφει. Ο 8ος κύκλος του “Love Island USA” κάνει επίσημη πρεμιέρα την Τρίτη 2 Ιουνίου 2026 αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα του Peacock. Αν αναρωτιέστε γιατί το κοινό ασχολείται τόσο ένθερμα

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Με είχε βοηθήσει πολύ η ψυχοθεραπεία με τον θάνατο του μπαμπά μου»

Μια ειλικρινή συνέντευξη παραχώρησε η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο νέο τεύχος του InStyle και τη δημοσιογράφο Ξένια Ιωάννου, με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της στην πρωινή ζώνη του Alpha.   Η παρουσιάστρια του Happy Day μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σημασία που έχει η ψυχοθεραπεία στη ζωή της, αποκαλύπτοντας πως αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αυτογνωσίας και προσωπικής

Μαρία Ηλιάκη: Η απρόσμενη ερώτηση της κόρης της για την υιοθεσία & αντίδρασή της: «Κόντεψα να πνιγώ»

Η Μαρία Ηλιάκη αποκάλυψε έναν τρυφερό διάλογο με την μικρή Κατερίνα, που την αιφνιδίασε και άνοιξε μια ουσιαστική κουβέντα για την οικογένεια και την αγάπη Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή από την καθημερινότητά της μοιράστηκε η Μαρία Ηλιάκη με τους διαδικτυακούς της φίλους, αποκαλύπτοντας μια συζήτηση που είχε με την κόρη της, Κατερίνα, σχετικά με την

Γωγώ Μαστροκώστα: Ξέσπασε σε κλάματα η φωτογράφος του γάμου της – Την είχα κάθε μέρα στις προσευχές μου, έχω περάσει κι εγώ καρκίνο

Γωγώ Μαστροκώστα: Ξέσπασε σε κλάματα η φωτογράφος του γάμου της - Την είχα κάθε μέρα στις προσευχές μου, έχω περάσει κι εγώ καρκίνο Γωγώ Μαστροκώστα: Ξέσπασε σε κλάματα η φωτογράφος του γάμου της - Την είχα κάθε μέρα στις προσευχές μου, έχω περάσει κι εγώ καρκίνο Αυτό το κορίτσι ήταν ένας άγγελος, το λέω και

Τζένιφερ Λόπεζ: Είμαι ελεύθερη, έπρεπε να είχα χωρίσει νωρίτερα

Τζένιφερ Λόπεζ: Είμαι ελεύθερη, έπρεπε να είχα χωρίσει νωρίτερα Τζένιφερ Λόπεζ: Είμαι ελεύθερη, έπρεπε να είχα χωρίσει νωρίτερα Η τραγουδίστρια άφησε αιχμές για τον χωρισμό της με τον Μπεν Άφλεκ - «Κάποια στιγμή θα βρω κάποιον, αν είναι αρκετά καλός», είπε Ελεύθερη είναι η Τζένιφερ Λόπεζ και μετανιώνει που δεν είχε πάρει αυτή την απόφαση

Τάσος Λέκκας: Μου έσπασε η φωνή πάνω στη σκηνή

Για όλα όσα τον κάνουν αισιόδοξο αλλά και για αυτά που τον έχουν κάνει να κλάψει, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τάσος Λέκκας. Γενικώς, είστε αισιόδοξος; Πιστεύετε ότι όλα θα πάνε καλά; Μου αρέσει να βρίσκω τρόπους να ζω όμορφα μέσα σε οποιαδήποτε συνθήκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία η λύπη. Φυσητά

Δυναμική είσοδος στα νυχτερινά δρώμενα της Θεσσαλονίκης κάνει η Ειρήνη Ντίσιου

Ειρήνη Ντίσιου - Η ανερχόμενη ερμηνεύτρια, η οποία με «όπλο» τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες και την δυνατή σκηνική της παρουσία, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην εγχώρια μουσική σκηνή, αρχίζει εμφανίσεις σε ένα θρυλικό μαγαζί της πόλης. Ο λόγος για το ανανεωμένο Lido, όπου η Ειρήνη μαζί με τον Γιώργο Βέρο και μία ομάδα νέων

Η Κατερίνα Γερονικολού δημοσίευσε φωτογραφίες από τις περσινές της διακοπές: «Σε θέλω καλοκαίρι μου»

Η Κατερίνα Γερονικολού δημοσίευσε φωτογραφίες από τις περσινές της διακοπές: «Σε θέλω καλοκαίρι μου» Η Κατερίνα Γερονικολού δημοσίευσε φωτογραφίες από τις περσινές της διακοπές: «Σε θέλω καλοκαίρι μου» Ανυπομονώντας για τις φετινές της διακοπές, η ηθοποιός ανάρτησε «καλοκαιρινά» στιγμιότυπα Ανυπομονώντας για τις φετινές της διακοπές, η Κατερίνα Γερονικολού θυμήθηκε το περσινό καλοκαίρι και δημοσίευσε μερικά