Iός Μάρμπουργκ: Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο θανατηρόφος ιός που θερίζει στην Αφρική

Date:

Ο ιός Marburg, ο οποίος πρόσφατα ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους ιούς παγκοσμίως, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν έως και το 90%. Η παρουσία του στην Αφρική είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, με πολυάριθμες εξάρσεις σε χώρες όπως η Ουγκάντα, η Ανγκόλα και η Ρουάντα, αλλά η πιθανότητα εξάπλωσής του στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο συναγερμός στο Αμβούργο

Πανικός ξέσπασε πριν από δύο ημέρες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου στη Γερμανία, όταν δύο επιβάτες που επέστρεψαν από τη Ρουάντα εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα της γρίπης και θεωρήθηκαν ως πιθανά κρούσματα του Μάρμπουργκ. Πρόκειται για έναν 26χρονο φοιτητή ιατρικής και τη σύντροφό του, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει σε χώρα της Αφρικής και, όπως φαίνεται, ήρθαν σε επαφή με άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Οι δυο τους απομονώθηκαν άμεσα και μεταφέρθηκαν σε ειδικευμένο νοσοκομείο της πόλης, με τις αποσκευές τους να δεσμεύονται από τις υγειονομικές αρχές.

Τι είναι ο ιός Marburg

Ο ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Έμπολα και είναι γνωστός για τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί. Οι δύο αυτοί ιοί θεωρούνται «ξαδέλφια», καθώς προκαλούν παρόμοιες αιμορραγικές ασθένειες. Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, όταν αρκετοί επιστήμονες στη Γερμανία μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών με αφρικανικούς πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα. Έκτοτε, η ασθένεια έχει προκαλέσει δώδεκα μεγάλες επιδημίες, κυρίως σε αφρικανικές χώρες.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι ζωονόσος, δηλαδή η μετάδοσή του γίνεται αρχικά από ζώα στον άνθρωπο. Ο κύριος φυσικός ξενιστής του ιού είναι οι φρουτονυχτερίδες, ενώ μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της επαφής με αίμα, σωματικά υγρά ή μολυσμένες επιφάνειες. Από άνθρωπο σε άνθρωπο η μετάδοση συμβαίνει κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, καθιστώντας τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου.

Η μετάδοση αυξάνεται δραματικά στα τελικά στάδια της νόσου, όταν η ιαιμία (η ποσότητα του ιού στο αίμα) είναι εξαιρετικά υψηλή. Συνεπώς, η προσεκτική διαχείριση των μολυσμένων ασθενών και η απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Μάρμπουργκ

Τα συμπτώματα του ιού εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και έντονη κόπωση. Μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από διάρροια, ναυτία και κοιλιακό άλγος. Στα προχωρημένα στάδια, εμφανίζεται αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη ή ακόμη και από τα μάτια, προκαλώντας σοβαρές αιμορραγικές ενδείξεις.

Στις θανατηφόρες περιπτώσεις, ο θάνατος επέρχεται περίπου οκτώ με εννέα ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, συνήθως λόγω σοβαρής αιμορραγίας και πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Η κατάσταση στην Ευρώπη και οι προκλήσεις

Αν και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θεωρεί προς το παρόν χαμηλή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, η εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων στην καρδιά της Γερμανίας δείχνει ότι τα όρια εξάπλωσης των τροπικών ασθενειών είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ. Τα μέτρα περιορισμού και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τους ταξιδιώτες από πληγείσες περιοχές είναι πλέον πιο αυστηρά, ενώ οι αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της κατάστασης.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο;

Δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό Marburg. Ωστόσο, αρκετά πειραματικά εμβόλια και αντιικά φάρμακα βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο ΠΟΥ έχει ορίσει τον ιό Marburg ως κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη εμβολίων, δεδομένου του υψηλού κινδύνου που ενέχει η εξάπλωσή του. Το 2023, η Οξφόρδη ξεκίνησε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, και τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από πληγείσες περιοχές, όπως η Ρουάντα, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον ιό Marburg και να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν επίσης αποφυγή επαφής με νυχτερίδες, πιθήκους και κάθε είδους άγρια ζώα κατά την παραμονή τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φάβα από φρέσκα κουκιά με αναρή

Προσθήκη στα αγαπημένα Συστατικά 700-750 γρ. φρέσκα κουκιά, ξεκουκι-σμένα, ½ φλ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι, ½ φλ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι, 1 κουταλιά (όχι πολύ γεμάτη) ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, ½ κουταλάκι ψιλό τρίμμα λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα, αλάτι, πιπέρι, ραπανάκια για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Βήματα Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα

Τόνος Tataki με 5 μπαχαρικά και σάλτσα Unagi

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Τόνος Σάλτσα Unagi Καρπούζι Φινόκιο Φρέσκο κρεμμύδι Ραπανάκι Φέτες από πιπεριά τσίλι Για το σιρόπι μέντας: 200 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 20 γρ. φρέσκα φύλλα μέντας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για τον τόνο Tataki: Τυλίγετε τον τόνο σε 5 μπαχαρικά και τον τηγανίζετε ελαφρά από κάθε πλευρά. Τον κόβετε σε ίσες φέτες των

Μίμης Πλέσσας: Σε πρώτο ενικό για τα παιδικά του χρόνια, τα βασανιστήρια και την πατρότητα

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, κατανοητή χωρίς, ιδιαίτερες προϋποθέσεις και αποδεκτή χωρίς ιδιαίτερες προκαταλήψεις. Καταφέρνει να μαγέψει λίγο παραπάνω από όλους», έλεγε για τη μουσική ο Mίμης Πλέσσας. Ο Μίμης Πλέσσας έζησε μια ζωή γεμάτη με αγάπη, νότες, μελωδίες, έρωτα και φυσικά γεμάτη αναμνήσεις, άλλες γλυκές και άλλες πικρές, σίγουρα πάντως μια ζωή που

Ελεάννα Πλέσσα: Οι σπάνιες εμφανίσεις του Μίμη Πλέσσα με την 26χρονη κόρη του & ο γιος του, Αντώνης

Λίγες ημέρες πριν από τα 100α του γενέθλιά του ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας μας πίσω ένα σπουδαίο έργο να μας ακολουθεί.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης»

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δημήτρης Ουγγαρέζος: Έχω συμμετάσχει σε πολλές κόντρες, ήμουν «πρωτεργάτης» Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε για τις συνεργασίες του, αλλά και τις «κόντρες» που έχει εμπλακεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο δημοσιογράφος έκανε δηλώσεις στην εκπομπή «Καλημέρα είπαμε;» και ανέφερε αρχικά

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν

Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Αντωνά για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Λιάγκας: Μπορεί να το σκεφτόμουν Σίγουρα είναι μια εκπομπή που πρωταγωνιστεί, οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο και το περιβάλλον, πρόσθεσε H Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις και ρωτήθηκε

Μίμης Πλέσσας: Όταν ο σπουδαίος συνθέτης αποκάλυπτε το λόγο που δεν ήθελε να γράψει τραγούδια στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ο Μίμης Πλέσσας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα τα ξημερώματα και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος για το σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου: “Δεν με ακουμπάνε τα σχόλια”

"Ζούμε εδώ και χρόνια τον φασισμό της κοινής γνώμης. Διότι αυτή η δήθεν ελευθερία είναι ένας υφέρπων φασισμός" εξηγεί ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Γιατί μας δίνει τόση ευχαρίστηση να πίνουμε νερό όταν διψάμε;

Φανταστείτε ότι κάνετε μία υπαίθρια δραστηριότητα σε μία ζεστή ημέρα. Είστε μούσκεμα στον ιδρώτα και το αίσθημα της δίψας αρχίζει να σας καταβάλει. Πιάνετε το μπουκάλι νερού και πίνετε μια μεγάλη γουλιά και αμέσως αισθάνεστε το σώμα σας να γεμίζει ανακούφιση και ευφορία. «Υπάρχει μια ηδονική αντίδραση σε αυτό», εξηγεί η Patricia Di Lorenzo, ομότιμη

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιώργο Λιάγκα: Δεν θα γίνουμε ποτέ φίλοι – Δεν θα πήγαινα στην εκπομπή του

Σε μια δήλωση του Γιώργου Λιάγκα, που δήλωνε ότι «φίλοι δεν είμαστε, ούτε φαντάζομαι ότι θα γίνουμε ποτέ» απάντησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου σε δηλώσεις του. Ο παρουσιαστής, συμφώνησε με τον Γιώργο Λιάγκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα γίνουμε φίλοι. Είναι μεγάλη αλήθεια. Έχουμε τεράστιες αποστάσεις σε μερικά πράγματα που πιστεύουμε για τον τρόπο που λειτουργούμε

Σπαρακτικό το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου στον Πλέσσα: «Τώρα θα γεμίζεις με μουσική τον ουρανό»

Ο θάνατος του Μίμη Πλέσσα σκόρπισε θλίψη σε όλη τη χώρα, με τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη να αφήνει πίσω του μια τεράστια μουσική κληρονομιά.

Πλέσσας: Η συγκινητική εξομολόγηση για την κόρη του, Ελεάννα που ήταν η μεγάλη του αδυναμία!

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ, και τα δύο του παιδιά. Ο θρυλικός μουσικοσυνθέτης έζησε μια γεμάτη ζωή στο πλευρό της Λουκίλας για πάνω από 30 χρόνια, με την οποία απέκτησαν την 26χρονη σήμερα κόρη τους, Ελεάννα. Ο