Επτά επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να είναι σημάδια νευροαπόκλισης

Date:

Ο όρος «νευροαπόκλιση» (neurodivergence) αναφέρεται στις διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου που αποκλίνουν από τις συνήθεις, ή αλλιώς «νευροτυπικές», λειτουργίες.

Αν και η νευροαπόκλιση μπορεί να λάβει πολλές μορφές, οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που επικεντρώνονται στο σώμα (body-focused repetitive behaviors, BFRBs) είναι συχνά ενδείξεις αυτών των διαφοροποιήσεων.

Ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές σχετίζονται με διάφορες διαγνώσεις, όπως αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Σύμφωνα με ειδικούς, οι παρακάτω είναι επτά συμπεριφορές, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν σημάδια νευροαπόκλισης…

1. Σκάλισμα του δέρματος

Το σκάλισμα ή ξύσιμο του δέρματος, γνωστό και ως «διαταραχή δερματιλλομανίας», χαρακτηρίζεται από τη συνεχή επιθυμία να πειράζει κανείς το δέρμα του, είτε πρόκειται για σπυράκια είτε για πληγές. Η συμπεριφορά αυτή συχνά σχετίζεται με OCD, ADHD ή ακόμα και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Το άτομο μπορεί να αναζητά μια αίσθηση ικανοποίησης ή ανακούφισης μέσα από αυτή τη συνήθεια, η οποία, σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο δέρμα.

2. Τραβήγματα μαλλιών

Η διαταραχή τριχοτιλλομανίας αναφέρεται στο συνεχές τράβηγμα των μαλλιών από διάφορα μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι, οι βλεφαρίδες ή τα φρύδια. Αυτή η συμπεριφορά, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια μαλλιών, συνδέεται με OCD, ADHD και αυτισμό. Συχνά, τα άτομα δεν συνειδητοποιούν ότι τραβούν τα μαλλιά τους, κάτι που υπογραμμίζει την ασυνείδητη διάσταση αυτών των επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών που εστιάζουν στο σώμα (BFRB).

3. Βάδισμα στις μύτες των ποδιών

Το βάδισμα στις μύτες των ποδιών και στα μπροστινά πέλματα αντί για τις φτέρνες είναι συνήθως χαρακτηριστικό στα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανίζεται και σε ενήλικες. Αν και η συνήθεια αυτή έχει συσχετιστεί με τον αυτισμό, είναι σημαντικό να εξετάζονται και άλλες πιθανές αιτίες, όπως αδιάγνωστοι τραυματισμοί. Σε περιπτώσεις νευροαπόκλισης, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποτελεί μέθοδο αυτορρύθμισης.

4. Δάγκωμα των μάγουλων

Το δάγκωμα του εσωτερικού μέρους των μάγουλων μπορεί να είναι μια ακόμα επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που σχετίζεται με OCD. Αυτή η συνήθεια συχνά οδηγεί σε πληγές ή έλκη στο στόμα και μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των ούλων και των δοντιών. Η συμπεριφορά αυτή εκφράζει συνήθως άγχος ή νευρικότητα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασυνείδητη.

5. Δάγκωμα νυχιών

Το δάγκωμα των νυχιών, γνωστό και ως ονυχοφαγία, είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να συνδέεται με το OCD. Αν και πολλοί άνθρωποι δαγκώνουν τα νύχια τους για λόγους που δεν σχετίζονται με νευροαπόκλιση, όπως το άγχος ή η ανία, σε νευροαποκλίνοντα άτομα, η συνήθεια αυτή μπορεί να λειτουργεί ως μέσο διαχείρισης των αισθητηριακών αντιλήψεων ή της ανάγκης για αυτορρύθμιση.

6. «Κρακ» δαχτύλων

Η συνεχή τάση να πιέζουμε τις αρθρώσεις των δαχτύλων για να κάνουν «κρακ» συνδέεται επίσης με OCD. Μάλιστα αυτή η συμπεριφορά μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο τα δάχτυλα αλλά και άλλες αρθρώσεις, όπως τον αυχένα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμούς. Η ανάγκη για την αίσθηση «ανακούφισης» μέσω αυτών των κινήσεων μπορεί να συνδέεται με την αγχώδη ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

7. Ύπνος με τα χέρια σε στάση «T-Rex»

Μία ακόμα συμπεριφορά που έχει γίνει γνωστή από την κοινότητα των νευροαποκλινόντων είναι ο ύπνος με τα χέρια σε μια συγκεκριμένη στάση, όπου οι καρποί βρίσκονται λυγισμένοι κάτω από το πιγούνι. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτή η στάση σχετίζεται απευθείας με τη νευροαπόκλιση, είναι μια συνήθεια που αναφέρεται συχνά από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως νευροαποκλίνοντα.

Τι σημαίνει να είσαι νευροαποκλίνων;

Ο όρος νευροαπόκλιση περιλαμβάνει ένα φάσμα διαφορετικών τρόπων λειτουργίας του εγκεφάλου και συμπεριφορών. Το γεγονός ότι κάποιος εμφανίζει μία ή περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι νευροαποκλίνων. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί αρχικά να βοηθήσει κάποιον να διαπιστώσει εάν είναι νευροαποκλίνων, ωστόσο, θα μπορούσε ακόμη και «να αυτοχαρακτηριστεί» ως τέτοιος.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να επισημοποιήσει ένας επαγγελματίας», επισημαίνει η ψυχολόγος στην Cleveland Clinic, Susan Albers, μιλώντας στο Very Well Health. Όπως αναφέρει, η κατανόηση του ότι σκέφτεσαι διαφορετικά δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό. Η αποδοχή αυτών των διαφοροποιήσεων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων. «Όταν αρχίζουμε να εξετάζουμε τις διαφορές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των ανθρώπων, [βλέπουμε] ότι δεν είναι πάντα αρνητικό να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο», τονίζει.

Για όσους θέλουν να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές τους, η αναζήτηση βοήθειας από έναν θεραπευτή είναι καίριας σημασίας. Οι θεραπευτές μπορούν να προτείνουν υποκατάστατες συμπεριφορές που προσφέρουν την ίδια αισθητηριακή εμπειρία χωρίς να είναι επιβλαβείς. «Αυτό για το οποίο μιλάμε [σε αυτές τις συνεδρίες] είναι μια συμπεριφορά αντικατάστασης, κάτι δηλαδή που είναι λιγότερο επιβλαβές αλλά έχει την ίδια αισθητηριακή εμπειρία» για το άτομο, σημειώνει η Susan Albers. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν καταπραϋντικό να βάζουν πάγο στο δέρμα τους αντί να ξύνουν και να σκαλίζουν το δέρμα.

Η κατανόηση και η αναγνώριση αυτών των συμπεριφορών ως πιθανά σημάδια νευροαπόκλισης είναι ένα βήμα προς την αποδοχή της διαφορετικότητας και της κατανόησης των αναγκών των ατόμων που σκέφτονται και συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Beyoncé: Καταρρέει η βασίλισσα της pop; Οι θεωρίες συνωμοσίας & τα νέα σκάνδαλα που σοκάρουν

Το τελευταίο διάστημα, η Beyoncé έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών θεωριών συνωμοσίας που συνδέουν το όνομά της με διάφορα σκάνδαλα.

Ο Δημήτρης Μπάσης στο gossip-tv: Η πρώτη συνάντηση με τον Μίμη Πλέσσα & τα λόγια που δεν θα ξεχάσει

Το gossip-tv μόλις λίγες ημέρες πριν από την απώλεια του Μίμη Πλέσσα είχε μιλήσει με ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί μαζί του με αφορμή τα γενέθλιά του, τα οποία θα γιόρτασε στις 12 Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Μπάσης.  «Αγαπώ τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα κι αυτό φαίνεται την ώρα που τα ερμηνεύω», θα πει ο

Όσα δεν ξέρετε για το θρυλικό συγκρότημα Oasis – Από την πρώτη συναυλία, στην κορυφή του κόσμου

Τα μέλη του θρυλικού συγκρότημα Oasis ξεκινούν και πάλι περιοδείες το 2025. Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, οι Oasis θα δώσουν συναυλίες στο Γουέμπλεϊ, στο Μάντσεστερ, στην Σκωτία, την Ουαλία, καθώς και την Ιρλανδία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2025. Σ’ αυτό το κείμενο συγκεντρώσαμε γεγονότα που ίσως δεν ξέρετε για την αγαπημένη

Ρέιτσελ Ζέγκλερ: Εκφράζει τον φόβο της για την τεχνητή νοημοσύνη – Ίσως να μην μπορώ να ξαναδουλέψω σε πλατό, λέει

Η ηθοποιός ανέφερε πως ανησυχεί με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

Μίμης Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, όμως άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά. Ο σπουδαίος συνθέτης πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, με τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ να κάνει γνωστή την είδηση του θανάτου του. Ο Μίμης Πλέσσας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70

Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης και πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις, Μίμης Πλέσσας, στις 12 Οκτωβρίου θα συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής…

Survivor: Αποχώρησε οριστικά, με τα μάτια κλειστά, από τον Άγιο Δομίνικο

Ποιος παίκτης της πράσινης ομάδας άφησε για πάντα πίσω το νησί και έφυγε... νύχτα από το Survivor μετά την ήττα στη μονομαχία;

Ξαφνικός χωρισμός και κρίση στον γάμο για επτά διάσημα ζευγάρια της ελληνικής σόουμπιζ

Τον τελευταίο καιρό επτά διάσημα ζευγάρια της ελληνικής σόουμπιζ απασχόλησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον απρόσμενο χωρισμό τους. Κάποια μάλιστα από αυτά ενημέρωσαν για τη σοβαρή κρίση στον γάμο τους ή τον χωρισμό τους με μια λιτή ανακοίνωση. Τα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια ήταν αγαπημένα στο κοινό και τίποτα δεν προμήνυε το τέλος

Αντικολλητικά τηγάνια: Kάθε πότε θέλουν αντικατάσταση

Τα αντικολλητικά τηγάνια βρίσκονται μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι πρακτικά στην χρήση τους, καθώς μπορούμε να μαγειρέψουμε αγαπημένα φαγητά μέσα σε λίγα λεπτά, από μπριζόλα και φιλέτα κοτόπουλου, μέχρι ομελέτα.  Για τη δημιουργία της αντικολλητικής επικάλυψης σε κατσαρόλες και τηγάνια χρησιμοποιούνται οι ουσίες πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), που είναι ευρέως γνωστό ως teflon, και

Μίμης Πλέσσας: Τα σπαρακτικά λόγια με τα οποία τον αποχαιρετά η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα (5/10) ο Μίμης Πλέσσας, μόλις μία εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 100α γενέθλιά του!

Γιάννης Κότσιρας: Η ηλικία, η σπουδαία καριέρα, η μαγική φωνή & η μοναδική προσωπικότητά του!

Ο Γιάννης Κότσιρας είναι μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Θέλω να δημιουργήσω μια ευτυχισμένη οικογένεια, η πρόταση γάμου έγινε μέσα σε σκηνή για κάμπινγκ

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη έδωσε συνέντευξη και μίλησε μεταξύ άλλων, για την επιθυμία της να αποκτήσει οικογένεια. Η αθλητικογράφος μίλησε στο περιοδικό Shape και αρχικά, αναφέρθηκε στον γάμο της με τον  Γρηγόρη Μόργκαν στα Χανιά. «Ακόμα δεν το έχω πιστέψει ότι είμαι μια παντρεμένη γυναίκα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά μας. Η μέρα του γάμου ήταν