Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών και εξωσκελετικών παθήσεων

Date:

Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών αλλά και εξωσκελετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, νεφρολογικών, ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και ογκολογικών) συζητούνται από σήμερα στην 6η Μεσογειακή Συνάντηση Ειδικών, με θέμα «Vitamin D, in the prevention of health disparities during adult life», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το καινούργιο είναι ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις, όπως ο προδιαβήτης, στις οποίες, με τις πρόσφατες Κατευθυντήριες Οδηγίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2024, προτείνεται η σχεδόν καθολική αναπλήρωση χωρίς καν να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D, γιατί θεωρείται ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη σε ομάδες πληθυσμού που έχουν έλλειψη, δηλαδή σε αυτούς που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο ή έχουν κάποιους άλλους λόγους- π.χ. σκούρο δέρμα, ενδυματολογικές συνήθειες που μπορεί να εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D από το δέρμα. Σε αυτούς, λοιπόν, προτείνεται να παίρνουν όλοι βιταμίνη D, γιατί προφανώς δεν μπορούν να συνθέσουν από το δέρμα αυτή που χρειάζονται. Αυτή είναι η κυριότερη αλλαγή στις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Η άλλη αλλαγή που προτείνεται είναι ότι, επειδή δεν ξέρουμε ποια είναι τα φυσιολογικά όρια, ίσως δεν έχει νόημα να μετράμε τόσο πολύ τη βιταμίνη D όσο να χορηγούμε συμπληρώματα εκεί που πιστεύουμε κατά περίπτωση ότι χρειάζεται», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της 6ης Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώτσα.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D εξαρτάται από την πάθηση. «Για τις περισσότερες παθήσεις δεν ισχύουν πάντα τα φυσιολογικά όρια που ισχύουν για τον σκελετό. Για την οστεοπόρωση ξέρουμε μέχρι πού πρέπει να σταματήσουμε. Δεν ξέρουμε όμως το ίδιο για τον διαβήτη, δεν ξέρουμε το ίδιο για τον καρκίνο. Και επομένως ξέρουμε το ανώτερο φυσιολογικό, δηλαδή ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ανέβουμε πάνω από 50 ng/ml, δεν ξέρουμε όμως κάτω από πόσο υπάρχει πρόβλημα. Άρα, οι καινούργιες Κατευθυντήριες Οδηγίες λένε ότι με στόχο να αναπληρώσουμε σε όλους αυτούς που ξέρουμε ότι έχουν έλλειψη, δίνουμε ό,τι εκτιμούμε ότι χρειάζεται ο καθένας. Μπορεί να είναι διαφορετική δόση για τον καθένα χωρίς να μετράμε και να ξαναμετράμε, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος από τη βιταμίνη D. Είναι ένας απλός τρόπος να αναπληρώνουμε χωρίς κίνδυνο. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί αυτό πρέπει να το κάνει κάποιος, ο οποίος ξέρει και τον ασθενή και τη δοσολογία. Δεν μπορεί να το παίρνει ο ασθενής από μόνος του. Δεν είναι, λοιπόν, μία απλή βιταμίνη, είναι μια ορμόνη, όπως για παράδειγμα η θυροξίνη. Άρα, όπως δεν παίρνω για τον θυρεοειδή κάτι από μόνος μου αλλά μου το δίνει ο γιατρός, έτσι δεν παίρνω και βιταμίνη D», προσθέτει η κ. Κώτσα.

Παράλληλα σημειώνει ότι αυτά ισχύουν για τα άτομα που κινδυνεύουν από μία πάθηση, όπως π.χ. ο διαβήτης ή γι’ αυτούς που βρίσκονται σε μια κατάσταση φυσιολογική, αλλά χρειάζονται τη βιταμίνη D, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τον θηλασμό. «Για τους υγιείς προτείνεται να αποφεύγεται η ανεπάρκεια, εκτιμώντας τον τρόπο ζωής τους. Άρα, ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς στον ήλιο, προφανώς δεν χρειάζεται. Ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα, προφανώς χρειάζεται βιταμίνη D και κάποιοι από αυτούς μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν και συνεχώς. Και έχουν προτείνει οι επιστημονικές εταιρείες πόση είναι η δοσολογία σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί η κ. Κώτσα.

Η βιταμίνη D, o προδιαβήτης, η παχυσαρκία και ο ΣΔ τύπου 2

Αναφερόμενη στη σχέση της βιταμίνης D με τον προδιαβήτη, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2, η κ. Κώτσα σημειώνει ότι εδώ και πολλά χρόνια έγιναν πάρα πολλές μελέτες στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ και ότι το Τμήμα, με μια αναφορά συνέβαλε στην πρόσφατη αλλαγή των Κατευθυντήριων Οδηγιών σε ό,τι αφορά τον προδιαβήτη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης του Τμήματος Ενδοκρινολογίας χορηγήθηκε βιταμίνη D για έναν χρόνο σε ηλικιωμένους σε ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά σε ό,τι αφορά τη γλυκόζη νηστείας αλλά και σε δείκτες που έχουν να κάνουν με το άγχος, την κατάθλιψη, με τον οστικό μεταβολισμό κ.λπ.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, στο θέμα της παχυσαρκίας τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες δεν προτρέπουν να χορηγείται βιταμίνη D σε όλους. «Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι στην παχυσαρκία, η βιταμίνη D λειτουργεί στο λιποκύτταρο και καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει στην έκπτυξη των λιποκυττάρων. Άρα θέλει λίγη προσοχή στην παχυσαρκία. Όταν, όμως, υπάρχει σαφής ανεπάρκεια, δηλαδή αν κάποιος είναι συνεχώς κλεισμένος στο σπίτι του, οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D από τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΔ, η κ. Κώτσα αναφέρει ότι ο προδιαβήτης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και προθέτει ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει την εκδήλωση του ΣΔ τύπου 2, ήδη από το στάδιο του προδιαβήτη, με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες, ένα από τα μέτρα που πρέπει να παίρνει -και όχι το αποκλειστικό- είναι η αναπλήρωση βιταμίνης D. «Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να προηγείται σωστή διατροφή, ότι πρέπει να υπάρχει άσκηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος ζωής και γενικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ένας καλός ύπνος, μαζί με αυτά όμως και η αναπλήρωση της βιταμίνης D. Όταν προκύψει ο σακχαρώδης διαβήτης, τότε το κύριο μέλημά μας είναι να μην κάνει επιπλοκές. Έχουμε πολλές μελέτες τελευταία που λένε ότι αρκετές από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως π.χ. το διαβητικό πόδι, μπορούν να σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D, γιατί οι ασθενείς που έχουν διαβητικό πόδι έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δώσουμε θεραπευτικά, σημαίνει ότι καλό είναι να αποφύγουμε την έλλειψη βιταμίνης D σε ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη», εξηγεί η κ. Κώτσα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Το μέλλον στη θεραπεία

Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με laser και σύγχρονες ενδαγγειακές μεθόδους. Με ιδιαίτερη έμφαση στις ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές θεραπείες φλεβικών παθήσεων, στην αισθητική φλεβολογία, στην αγγειακή απεικόνιση και στη φροντίδα φλεβικών ελκών, ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSc, Αγγειοχειρουργός – Ενδαγγειακός Χειρουργός, διευθυντής της Δ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικού Laser

Η Κάβουρα για την κόρη της: «Eίναι 20 μηνών και έχει κόλλημα με τον Άγιο Παΐσιο–Κάθε βράδυ θέλει…»

Την Βίκυ Κάβουρα φιλοξένησε στο «Πρωινό» την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Λιάγκας. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη μητρότητα και την καθημερινότητά της με την κόρη της. Όπως αποκάλυψε, έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι 20 μηνών με τον Γιώργος Τζαβέλλας, το οποίο έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Άγιος Παΐσιος. Η Βίκυ Κάβουρα ανέφερε με

Eurovision 2026: Τα 7 μεγάλα φαβορί για να περάσουν στον τελικό της Κυριακής με βάση τα στοιχήματα

Eurovision 2026 - Το Sing for Greece 2026 επιστρέφει απόψε 13/2 με τον Β’ Ημιτελικό και υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη μουσική και eurovisionική λάμψη.

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος. Τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του δημοσιογράφου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Ο Αριστείδης Μανωλάκος γεννήθηκε στον Ασωπό Λακωνίας, το 1938. Έπειτα από την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Μολάων, σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αποκάλυψε στην κάμερα το φύλο του μωρού του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έδωσε το παρών στην 1η Ημερίδα Άμυνας και Γεωπολιτικής των Capital και Forbes, με τη δημοσιογράφο Αναστασία Ζάρκα να τη ρωτά για την εγκυμοσύνη της Αλεξάνδρας Νίκα. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Ο Θεός να τους ευλογεί. Ένα υπέροχο ζευγάρι, καταπληκτικοί άνθρωποι και γονείς», είπε αρχικά η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ είπε στη

Eurostat: Η Ελλάδα γέρασε 3,8 χρόνια σε μια δεκαετία – Πόσο αυξήθηκαν οι ηλικιωμένοι

Πόση ήταν η μέση ηλικία στη χώρα μας το 2015 και πόση το 2025. Η κατάσταση στην υπόλοιπη ΕΕ. Η μέση ηλικία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έφτασε στα 44,9 χρόνια, την πρώτη ημέρα του 2025, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1 χρόνια σε σύγκριση με το 2015, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat). Πρακτικά αυτό

Η απαιτητική προπόνηση του Χάρι Στάιλς: Πώς «έσπασε» το φράγμα των 3 ωρών σε μαραθώνιο

FITNESS Πώς προπονείται ο Χάρι Στάιλς για να τερματίζει μαραθώνιο σε λιγότερο από 3 ώρες και να αντέχει στις απαιτητικές περιοδίες; Η αερόβια βάση, η ενδυνάμωση και το μυστικό της επιτυχίας του Ο χρόνος του Harry Styles στον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2025 προκάλεσε αίσθηση, αποδεικνύοντας ότι ο διεθνής σταρ δεν διαπρέπει μόνο στη σκηνή

Στέφανος Κωνσταντινίδης σε Ανέστη Ευαγγελόπουλο: «Δεν μου αρέσει η Ιωάννα Τούνη γιατί έχω κόρη»

Ο Ανέστης Ευαγγελόπουλος ρώτησε στον αέρα της εκπομπής «Super Κατερίνα» τον Στέφανο Κωνσταντινίδη για ποιο λόγο δεν συμπαθεί τον Ιωάννα Τούνη «Γιατί ρε Στέφανε δεν σου αρέσει η Τούνη; Όπως λες για τον Νίκο Μουτσινά ότι διαμορφώνει το τηλεοπτικό χρηματιστήριο ψηλά, εγώ θα πω ότι η Ιωάννα Τούνη διαμορφώνει όλο το χρηματιστήριο της showbiz ψηλά», ανέφερε

Το ζεστό νερό βοηθά στην απώλεια βάρους και καθαρίζει το δέρμα; Ειδικοί καταρρίπτουν τους μύθους

Τον τελευταίο καιρό ένα καινούργιο trend κυκλοφορεί στα social media. Αυτή τη φορά το νέο «φάρμακο» για όλα είναι το ζεστό νερό! Από απώλεια βάρους και πιο καθαρό δέρμα έως ανακούφιση από κράμπες περιόδου και πονόλαιμο, η νέα μόδα είναι ότι ένα ποτήρι ζεστό νερό την ημέρα κάνει καλό σε όλα. Η κατανάλωση ζεστού (όχι

Λιάγκας κατά του Στάνκογλου για τον Σμαραγδή: «Είσαι εμμονικούλης, επειδή είναι δεξιούλης»

Ο Γιώργος Λιάγκας έστρεψε τα βέλη του κατά του Γιάννη Στάνκογλου, μετά την ανάρτηση που έκανε για τον Γιάννη Σμαραγδή και την συνάντηση που είχαν πριν από αρκετά χρόνια. Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 ανέφερε αρχικά: «Ένας σκηνοθέτης χωρίς μνήμη δεν είναι κατ’ ανάγκη, κακός σκηνοθέτης. Επίσης, πολλές φορές συναντάμε κάποιους ανθρώπους πριν από χρόνια, το παθαίνω κι

Φεβρουάριος – Μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου

Ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος διεθνώς στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο, ως μια ουσιαστική υπενθύμιση ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με αφορμή τον μήνα αυτό, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σχεδιάζει και διαθέτει πακέτα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη αποτελεί βασικό πυλώνα φροντίδας της υγείας.

«Καταπέλτης» ο Λιάγκας για τον Στάνκογλου–«Είσαι εμμονικούλης-Ο Σμαραγδής κόβει χιλιάδες εισιτήρια»

Στην αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Σμαραγδή και του Γιάννη Στάνκογλου αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιάγκας μαζί με την ομάδα του στην εκπομπή Πρωινό, το πρωί της Παρασ