Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών και εξωσκελετικών παθήσεων

Date:

Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη σκελετικών αλλά και εξωσκελετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, νεφρολογικών, ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και ογκολογικών) συζητούνται από σήμερα στην 6η Μεσογειακή Συνάντηση Ειδικών, με θέμα «Vitamin D, in the prevention of health disparities during adult life», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το καινούργιο είναι ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις, όπως ο προδιαβήτης, στις οποίες, με τις πρόσφατες Κατευθυντήριες Οδηγίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2024, προτείνεται η σχεδόν καθολική αναπλήρωση χωρίς καν να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D, γιατί θεωρείται ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη σε ομάδες πληθυσμού που έχουν έλλειψη, δηλαδή σε αυτούς που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο ή έχουν κάποιους άλλους λόγους- π.χ. σκούρο δέρμα, ενδυματολογικές συνήθειες που μπορεί να εμποδίζουν τη σύνθεση της βιταμίνης D από το δέρμα. Σε αυτούς, λοιπόν, προτείνεται να παίρνουν όλοι βιταμίνη D, γιατί προφανώς δεν μπορούν να συνθέσουν από το δέρμα αυτή που χρειάζονται. Αυτή είναι η κυριότερη αλλαγή στις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Η άλλη αλλαγή που προτείνεται είναι ότι, επειδή δεν ξέρουμε ποια είναι τα φυσιολογικά όρια, ίσως δεν έχει νόημα να μετράμε τόσο πολύ τη βιταμίνη D όσο να χορηγούμε συμπληρώματα εκεί που πιστεύουμε κατά περίπτωση ότι χρειάζεται», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της 6ης Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Καλλιόπη Κώτσα.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D εξαρτάται από την πάθηση. «Για τις περισσότερες παθήσεις δεν ισχύουν πάντα τα φυσιολογικά όρια που ισχύουν για τον σκελετό. Για την οστεοπόρωση ξέρουμε μέχρι πού πρέπει να σταματήσουμε. Δεν ξέρουμε όμως το ίδιο για τον διαβήτη, δεν ξέρουμε το ίδιο για τον καρκίνο. Και επομένως ξέρουμε το ανώτερο φυσιολογικό, δηλαδή ξέρουμε ότι δεν πρέπει να ανέβουμε πάνω από 50 ng/ml, δεν ξέρουμε όμως κάτω από πόσο υπάρχει πρόβλημα. Άρα, οι καινούργιες Κατευθυντήριες Οδηγίες λένε ότι με στόχο να αναπληρώσουμε σε όλους αυτούς που ξέρουμε ότι έχουν έλλειψη, δίνουμε ό,τι εκτιμούμε ότι χρειάζεται ο καθένας. Μπορεί να είναι διαφορετική δόση για τον καθένα χωρίς να μετράμε και να ξαναμετράμε, γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος από τη βιταμίνη D. Είναι ένας απλός τρόπος να αναπληρώνουμε χωρίς κίνδυνο. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί αυτό πρέπει να το κάνει κάποιος, ο οποίος ξέρει και τον ασθενή και τη δοσολογία. Δεν μπορεί να το παίρνει ο ασθενής από μόνος του. Δεν είναι, λοιπόν, μία απλή βιταμίνη, είναι μια ορμόνη, όπως για παράδειγμα η θυροξίνη. Άρα, όπως δεν παίρνω για τον θυρεοειδή κάτι από μόνος μου αλλά μου το δίνει ο γιατρός, έτσι δεν παίρνω και βιταμίνη D», προσθέτει η κ. Κώτσα.

Παράλληλα σημειώνει ότι αυτά ισχύουν για τα άτομα που κινδυνεύουν από μία πάθηση, όπως π.χ. ο διαβήτης ή γι’ αυτούς που βρίσκονται σε μια κατάσταση φυσιολογική, αλλά χρειάζονται τη βιταμίνη D, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, τον θηλασμό. «Για τους υγιείς προτείνεται να αποφεύγεται η ανεπάρκεια, εκτιμώντας τον τρόπο ζωής τους. Άρα, ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς στον ήλιο, προφανώς δεν χρειάζεται. Ένας άνθρωπος που είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα, προφανώς χρειάζεται βιταμίνη D και κάποιοι από αυτούς μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν και συνεχώς. Και έχουν προτείνει οι επιστημονικές εταιρείες πόση είναι η δοσολογία σε αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί η κ. Κώτσα.

Η βιταμίνη D, o προδιαβήτης, η παχυσαρκία και ο ΣΔ τύπου 2

Αναφερόμενη στη σχέση της βιταμίνης D με τον προδιαβήτη, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2, η κ. Κώτσα σημειώνει ότι εδώ και πολλά χρόνια έγιναν πάρα πολλές μελέτες στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ και ότι το Τμήμα, με μια αναφορά συνέβαλε στην πρόσφατη αλλαγή των Κατευθυντήριων Οδηγιών σε ό,τι αφορά τον προδιαβήτη. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μελέτης του Τμήματος Ενδοκρινολογίας χορηγήθηκε βιταμίνη D για έναν χρόνο σε ηλικιωμένους σε ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά σε ό,τι αφορά τη γλυκόζη νηστείας αλλά και σε δείκτες που έχουν να κάνουν με το άγχος, την κατάθλιψη, με τον οστικό μεταβολισμό κ.λπ.

Σύμφωνα με την κ. Κώτσα, στο θέμα της παχυσαρκίας τα πράγματα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα και οι Κατευθυντήριες Οδηγίες δεν προτρέπουν να χορηγείται βιταμίνη D σε όλους. «Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι στην παχυσαρκία, η βιταμίνη D λειτουργεί στο λιποκύτταρο και καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει στην έκπτυξη των λιποκυττάρων. Άρα θέλει λίγη προσοχή στην παχυσαρκία. Όταν, όμως, υπάρχει σαφής ανεπάρκεια, δηλαδή αν κάποιος είναι συνεχώς κλεισμένος στο σπίτι του, οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D από τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΔ, η κ. Κώτσα αναφέρει ότι ο προδιαβήτης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και προθέτει ότι αν κάποιος θέλει να αποφύγει την εκδήλωση του ΣΔ τύπου 2, ήδη από το στάδιο του προδιαβήτη, με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες, ένα από τα μέτρα που πρέπει να παίρνει -και όχι το αποκλειστικό- είναι η αναπλήρωση βιταμίνης D. «Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να προηγείται σωστή διατροφή, ότι πρέπει να υπάρχει άσκηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος ζωής και γενικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ένας καλός ύπνος, μαζί με αυτά όμως και η αναπλήρωση της βιταμίνης D. Όταν προκύψει ο σακχαρώδης διαβήτης, τότε το κύριο μέλημά μας είναι να μην κάνει επιπλοκές. Έχουμε πολλές μελέτες τελευταία που λένε ότι αρκετές από τις επιπλοκές του διαβήτη, όπως π.χ. το διαβητικό πόδι, μπορούν να σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D, γιατί οι ασθενείς που έχουν διαβητικό πόδι έχουν χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το δώσουμε θεραπευτικά, σημαίνει ότι καλό είναι να αποφύγουμε την έλλειψη βιταμίνης D σε ασθενείς που έχουν σακχαρώδη διαβήτη», εξηγεί η κ. Κώτσα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κρέπες γεμιστές με σπιτικό cottage cheese και μέλι

ΥΛΙΚΑ Για τις κρέπες: 250 ml γάλα 2 αυγά 120 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο Για τη γέμιση: 300 γρ. cottage cheese (σπιτικό) 2–3 κ.σ. μέλι 50 γρ. σταφίδες (μουλιασμένες σε ζεστό νερό ή ρούμι) Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού Για το σερβίρισμα: Ζάχαρη άχνη Φύλλα δυόσμου Επιπλέον μέλι

Chicken Satay με aioli

ΥΛΙΚΑ Για το κοτόπουλο: 500–600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι), κομμένο σε λωρίδες 2 κ.σ. ελαιόλαδο Χυμός από 1 λεμόνι 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή) ½–1 κ.γ. μπούκοβο ή τσίλι 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 φρέσκια σκελίδα λιωμένη 1 κ.γ. τζίντζερ (φρέσκο ή σε σκόνη)

Eurovision 2026 – Μάλτα: Ο AIDAN και η εκρηκτική του παρουσία στη σκηνή

Eurovision 2026: Ο AIDAN συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της Μάλτας τα τελευταία χρόνια, με σταθερή παρουσία τόσο στις σκηνές όσο και στα charts της χώρας. Με επιτυχίες όπως τα Naħseb Fik και Ritmu, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των ραδιοφωνικών charts, συγκεντρώνοντας παράλληλα εκατομμύρια streams σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το YouTube.

Eurovision 2026 – Λετονία: Η Atvara έρχεται με μία τρυφερή μπαλάντα

Eurovision 2026: Η Atvara είναι μια Λετονή τραγουδοποιός που ξεχωρίζει για τη δυναμική της φωνή, τον κινηματογραφικό ήχο της και την έντονα συναισθηματική αφήγηση των τραγουδιών της. Η μουσική της συνδυάζει στοιχεία pop και μπαλάντας, ενώ οι θεματικές της επικεντρώνονται στη δύναμη του εαυτού, την ευαισθησία και την προσωπική μεταμόρφωση. Eurovision 2026 – Η πασίγνωστη

Τέλος στην πολύκροτη διαμάχη: Σε συμβιβασμό κατέληξαν η Μπλέικ Λάιβλι και ο Τζάστιν Μπαλντόνι

Τέλος στην πολύκροτη διαμάχη: Σε συμβιβασμό κατέληξαν η Μπλέικ Λάιβλι και ο Τζάστιν Μπαλντόνι Τέλος στην πολύκροτη διαμάχη: Σε συμβιβασμό κατέληξαν η Μπλέικ Λάιβλι και ο Τζάστιν Μπαλντόνι Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφότου ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεων της ηθοποιού κατά του συμπρωταγωνιστή της στο «It Ends With Us» - Δεν δημοσιοποιήθηκαν οι όροι

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή υποδέχτηκε τον Μάιο στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της, δείτε φωτογραφίες

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή υποδέχτηκε τον Μάιο στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της, δείτε φωτογραφίες Η Σταματίνα Τσιμτσιλή υποδέχτηκε τον Μάιο στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της, δείτε φωτογραφίες Οι πιο όμορφες στιγμές είναι αυτές που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, έγραψε η παρουσιάστρια στο Instagram ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα 04.05.2026, 22:35

Αγγελική Νικολούλη: Το σπαρακτικό μήνυμα για τους έξι μήνες από τον θάνατο της μητέρας της

Μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση πραγματοποίησε η Αγγελική Νικολούλη, η οποία βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της προσωπικής της ζωής. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της επιτυχημένης εκπομπής «Φως στο Τούνελ» μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τον πόνο της για την απώλεια της πολυαγαπημένης της μητέρας, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από

Ελένη Μενεγάκη: Η νέα selfie στη φύση και η λαμπερή επιδερμίδα της

Η Ελένη Μενεγάκη συνεχίζει να απολαμβάνει τις στιγμές χαλάρωσης μακριά από τα τηλεοπτικά πλατό και μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της. Η παρουσιάστρια, η οποία έχει επιλέξει να απέχει το τελευταίο διάστημα από την τηλεόραση, παραμένει ιδιαίτερα ενεργή στα social media, διατηρώντας μια άμεση επαφή με το κοινό της. Στην

Γιάννης Βούρος για τον γιο του, Στέφανο: «Συγγενικά πρόσωπα μας έλεγαν να του φοράμε γάντια όταν βγαίνουμε έξω»

«Ο Στέφανος είναι δάσκαλος με Δ κεφαλαίο. Όταν έχει φέρει στον κόσμο ένα παιδί με διαφορετικότητα, η ευθύνη διπλασιάζεται» είπε για τον γιο του ο Γιάννης Βουρός. Καλεσμένος στην διαδικτυακή εκπομπή της Δώρας Παντέλη «One on One» βρέθηκε ο Γιάννης Βούρος. Ο γνωστός ηθοποιός, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, μίλησε για τον ρόλο

Άγγελος Βουράκης: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα φύγει η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ, μου φαίνεται απίθανο»

Δηλώσεις στην εκπομπή «Breakfast@star» και τον Γιώργο Βιολέντη παραχώρησε ο Άγγελος Βουράκης, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία του με τη Ναταλία Γερμανού, ενώ απάντησε για τη Ναταλία Αργυράκη και τη Σία Κοσιώνη. «Είμαστε καλά, πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα και προχωράμε», είπε αρχικά ο Άγγελος Βουράκης. Ο Άγγελος Βουράκης είπε στη συνέχεια: «Η συνεργασία

Φαίη Σκορδά: «Δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό από κασερόπιτα με κακάο» – Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Στην τουαλέτα το τρως, πριν βγεις από το σπίτι»

Κασερόπιτα ετοίμασε σήμερα ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στη στήλη της μαγειρικής στο Buongiorno, με τη Φαίη Σκορδά να τονίζει πως δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό από την κασερόπιτα με γάλα κακάο. Τα όσα είπε, ωστόσο, η παρουσιάστρια, έφεραν την… αντίδραση των Δημήτρη Σκαρμούτσου και Δημήτρη Ουγγαρέζου. Φ.ΣΚ.: Παιδιά, πρωινό, κασερόπιτα με κακάο, δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο.

Ντέμι Μουρ, Κλόι Ζάο και Στελάν Σκάρσγκαρντ στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών

Η σταρ του Χόλιγουντ, Ντέμι Μουρ, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας της χάρη στην υποψηφιότητα για Όσκαρ που απέσπασε για τον ρόλο της στην ταινία «The Substance», θα συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2026, το οποίο ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τη Δευτέρα (04.05.2026).