Ποιος κίνδυνος υγείας απειλεί κατά 36% περισσότερο τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Date:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νέα μελέτη ρίχνει φως στις συγγενείς  παθήσεις παιδιών που γεννηθηκαν με τεχνικές  υποβοηθούμενης απαραγωγής

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), διατρέχουν κατά 36% μεγαλύτερο κίνδυνο για συγγενείς καρδιακές διαμαρτίες (δυσπλασίες), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε European Heart Journal. Οι ερευνητές εξηγούν πως πρόκειται για σημαντικό εύρημα, δεδομένου ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι η πιο συχνή μορφή γενετικών ανωμαλιών και ορισμένες από αυτές σχετίζονται με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ulla-Britt Wennerholm από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, έδειξε επιπλέον ότι η αύξηση του κινδύνου συνδέεται ιδιαίτερα με τις πολύδυμες γεννήσεις, οι οποίες είναι πιο συχνές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ίδια δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που συλλαμβάνονται με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους, όπως η πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν ο κίνδυνος καρδιακών ανωμαλιών είναι υψηλότερος για τα μωρά που γεννιούνται μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Μεθοδολογία έρευνας 

Στο πληθυσμιακό δείγμα συμπεριλήφθηκαν όλα τα εν ζωή παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1994 έως το 2014, στη Φινλανδία από το 1990 έως το 2014, στη Νορβηγία από το 1984 έως το 2015 και στη Σουηδία από το 1987 έως το 2015· συνολικά περισσότερα από 7,7 εκατομμύρια παιδιά. Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα βρεφών που γεννήθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), της ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) και της κατάψυξης εμβρύων, με δεδομένα παιδιών που αποκτήθηκαν με φυσική σύλληψη.

Αξιολόγησαν πόσα παιδιά σε κάθε ομάδα διαγνώστηκαν με σοβαρή καρδιακή ανωμαλία είτε στη μήτρα είτε τον πρώτο χρόνο ζωής. Έλαβαν υπ’ όψιν τους και άλλους παράγοντες κινδύνου για συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως το έτος γέννησης του παιδιού, η χώρα γέννησης, η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό, αν η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν είχε διαβήτη ή καρδιακές ανωμαλίες.

Αυξημένος κίνδυνος μετά από πολύδυμες γεννήσεις 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καρδιακές ανωμαλίες ήταν περίπου 36% πιο συχνές στα μωρά που γεννήθηκαν μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σε σύγκριση με εκείνα από φυσιολογική σύλληψη, ανεξαρτήτως της τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις πολύδυμες γεννήσεις μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σε σύγκριση με τις υποβοηθούμενες μονήρεις.

Έγκαιρη αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών 

Η καθηγήτρια Wennerholm δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι τα μωρά που γεννιούνται με χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής έχουν υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών εν γένει, ωστόσο, διαπιστώσαμε υψηλότερο κίνδυνο και στις συγγενείς καρδιοπάθειες, που είναι η πιο συχνή μεγάλη γενετική ανωμαλία. Το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρδιακών ανωμαλιών είναι παρόμοιος, ανεξαρτήτως του τύπου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου κοινού παράγοντα που σχετίζεται με την υπογονιμότητα των γονέων και την εμφάνιση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στα παιδιά τους».

Εξηγώντας τη σημασία τους για την αντιμετώπιση των συγγενών καρδιακών διαμαρτιών, ανέφερε: «Οι συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές, απαιτώντας εξειδικευμένες επεμβάσεις όταν τα βρέφη είναι πολύ μικρά, οπότε η γνώση για το ποια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις καρδιακές ανωμαλίες όσο το δυνατόν νωρίτερα και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τη σωστή φροντίδα και θεραπεία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συλλαμβάνουν με τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας, οπότε ενδέχεται να δούμε αυξήσεις στις περιπτώσεις συγγενών καρδιοπαθειών παγκοσμίως».

Σχόλια συνοδευτικού άρθρου 

Η Δρ Nathalie Auger από το University of Montreal Hospital Research Centre στον Καναδά και συνάδελφοί της δήλωσαν σε συνοδευτικό άρθρο: «Η τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής είναι μια δημοφιλής παρέμβαση στην αναπαραγωγική ιατρική, στην οποία αποδίδεται το 2% έως 8% των γεννήσεων, ανάλογα με τη χώρα. Αν και τα περισσότερα νεογνά που γεννιούνται με χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής είναι υγιή, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι χωρίς κινδύνους.

»Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγική σχετίζεται με τον κίνδυνο σημαντικών καρδιακών ανωμαλιών που διαγιγνώσκονται προγεννητικά ή μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Τα άτομα που καταφεύγουν στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής φέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να έχουν υποκείμενες ασθένειες που επηρεάζουν τόσο τη γονιμότητα όσο και τον κίνδυνο καρδιακών ανωμαλιών».

Διαβάστε επίσης:

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3

Φυσιολογική σύλληψη μετά από αποτυχημένη Εξωσωματική: Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζετε

Joeanne Friggieri: Η γυναίκα που κάλυψε 14.949 χιλιόμετρα, από τη Μελβούρνη στην Αθήνα, για να γίνει μητέρα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Κόκοτας: «Παρουσιάζει βελτίωση, κουνάει το πόδι του

Ο Δημήτρης Κόκοτας νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας μετά το έμφραγμα που υπέστη και για την κατάσταση της υγείας του μιλά στην εκπομπή, Super Κατερίνα η σύζυγός και η αδελφή του. Αρχικά η αδερφή του είπε: «Ο Δημήτρης θέλει να πάρει το χρόνο του. Αυτά τα προβλήματα δε λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Δανάη Παππά για Γερντιδάκη: Δεν χρειάστηκε να συζητήσουμε κάτι. Είναι κρίμα να…

Το « Buongiorno » βρέθηκε στα παρασκήνια της παράστασης «Για μία ζωή», των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο Θέατρο Πειραιώς και μεταξύ των...

Δημήτρης Κόκοτας: Παρουσιάζει βελτίωση, κουνάει το πόδι του, αποκάλυψε η σύζυγός του

Δημήτρης Κόκοτας: Παρουσιάζει βελτίωση, κουνάει το πόδι του, αποκάλυψε η σύζυγός του Δημήτρης Κόκοτας: Παρουσιάζει βελτίωση, κουνάει το πόδι του, αποκάλυψε η σύζυγός του Μη σας κάνει εντύπωση ότι έχουμε φτάσει τους έξι μήνες, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά που χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε η Κατερίνα Κόκοτα Ο Δημήτρης Κόκοτας συμπληρώνει έξι μήνες από τη

Βικτώρια Καρύδα: Πριν λίγους μήνες παραλίγο να φύγω από τη ζωή

H Βικτώρια Καρύδα μίλησε έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της, Γιάννη Μακρή, αποκάλυψε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε και τη νέα της ζωή στο εξωτερικό, στην εκπομπή «Buongiorno». «Έχω πάρα πολλή πίεση στη ζωή μου, είμαι απασχολημένη με πολλά πράγματα και δεν βρίσκω χρόνο. Ζω και στο εξωτερικό, στη Γερμανία. Δεν έχω φύγει

Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Βούρκωσε και σόκαρε τη Φαίη Σκορδά με την προσωπική αποκάλυψη

"Μου είναι πολύ δύσκολο να είμαι εδώ και να προσπαθώ να χαμογελάσω. Δεν είναι εύκολο", εξομολογείται ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ματθαίος Γιαννούλης: «Ένιωσα αηδία με τη Ματούλα Ζαμάνη, είπα στη γυναίκα μου ότι θα κάνω εμετό»

Για την κίνηση της Ματούλας Ζαμάνη να βγάλει τη μπλούζα της σε συναυλία απάντησε η Ματθαίος Γιαννούλης, σε δηλώσεις που έκανε στο Πρωινό.

Σεφερλής: Όταν κάνω έναν ήρωα που έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία, πέφτουν όλοι να φάνε μόνο εμένα

Το σατιρικό σκετς στο οποίο ο Μάρκος Σεφερλής υποδύεται το non-binary άτομο, Nemo, που κέρδισε τη φετινή Eurovision, έχει προκαλέσει αρκετές οι αντιδράσεις. Ο ίδιος απάντησε σήμερα στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» σε όσους χαρακτήρισαν τη σάτιρά του «ομοφοβική». Κάνω σάτιρα και δεν κοροϊδεύω κανέναν, είπε αρχικά, για να συνεχίσει πως έχει σατιρίσει στο

Το εντυπωσιακό καταμαράν αξίας 14 εκατ. ευρώ που έδεσε στη Μύκονο – Διαθέτει σαλόνι, μπαρ και τζακούζι

Όλα τα βλέμματα τράβηξε το πολυτελές καταμαράν που έκανε την εμφάνισή του στον κόλπο της Ψαρρούς στην Μύκονο, σήμερα Πέμπτη (3.10.24). Σύμφωνα με το Mykonoslive.tv καταμαράν «Shimali», που έφτασε στη Μύκονο, εντυπωσιάζει με το ανθρακί χρώμα του. Έχει μήκος 29 μέτρα, ναυπηγήθηκε στο Γκντανσκ της Πολωνίας και η αξία του αποτιμάται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξάνονται οι νέοι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή: Πώς μπορούν να προστατευθούν

Τι δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία για τους νέους 18-44 ετών. Τι συνιστούν δύο καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ. Το έμφραγμα δεν είναι πολύ συχνό στους νεαρούς ενήλικες, αλλά καταγράφονται ολοένα περισσότερα περιστατικά, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως μεταξύ 2019 και 2023 αυξήθηκαν κατά 66%

Βικτώρια Καρύδα: Πριν λίγους μήνες παραλίγο να «φύγω» από τη ζωή

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη έδωσε το πρωί της Πέμπτης 3/10 η Βικτώρια Καρύδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πριν από λίγες μήνες παραλίγο να «φύγει» από τη ζωή ενώ αναφέρθηκε και στον σύζυγό της, Γιάννη Μακρή που της λείπει πολύ. Το γνωστό μοντέλο, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της επεσήμανε: «Έχω πάρα πολύ πίεση στη ζωή

Μάρτιν Σκορσέζε: Στην Ιταλία για νέο ντοκιμαντέρ που θα αφηγείται την ιστορία αρχαίων ναυαγίων στην Σικελία

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει στον τίτλο του. Ο θρυλικός σκηνοθέτης φαίνεται πως έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα. Ένα νέο εγχείρημα βρίσκεται στα σκαριά από τον Μάρτιν Σκορσέζε (Martin Scorsese), παρά την αναβολή δύο παραγωγών του, το βιβλικό έπος «The Life of Jesus», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σουσάκου