Emophilia: Γιατί μερικοί άνθρωποι ερωτεύονται πολύ Γρήγορα και πολύ συχνά;

Date:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται τόσο γρήγορα και τόσο συχνά; Είναι αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται «emophilia» (Ιμοφιλία) και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, τη συχνότητα και την ευκολία με την οποία κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν ερωτικά συναισθήματα.

Η λέξη emophilia προέρχεται από τις λέξεις «emo» (συναίσθημα) και «philia» (αγάπη). Όσοι έχουν σε υψηλό βαθμό αυτό το χαρακτηριστικό τείνουν να παραβλέπουν τα «κόκκινα σημαιάκια» στον άλλον άνθρωπο, όπως οι τοξικές συμπεριφορές ή η έλλειψη συμβατότητας, καθώς προτιμούν να επικεντρώνονται στη γοητεία του νέου έρωτα.

Οι ακριβείς αιτίες της «ιμοφιλίας» δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά όπως αναφέρει το Psychology Τoday, είναι πιθανό να συνδέεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η παρορμητικότητα και η τάση ενός ατόμου να αναλαμβάνει ρίσκα. Επιπλέον, άτομα με υψηλή emophilia συχνά έχουν γνωστικές προκαταλήψεις (τάσεις, προδιαθέσεις και ψυχολογικές συμπεριφορές του νου) που βλάπτουν την κρίση τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακρίνουν ακόμη και τα προφανή αρνητικά σημάδια σε μια σχέση.

Σε βιολογικό επίπεδο, μια πιθανή αιτία είναι η αυξημένη παραγωγή ή υπερευαισθησία στην ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη παίζει κεντρικό ρόλο στη σύνδεση και την εμπιστοσύνη, και μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα νιώθουν τόσο έντονα και γρήγορα συναισθήματα για έναν νέο σύντροφο.

Η διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ανάγκης

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την emophilia, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την επιθυμία από την ανάγκη για ρομαντικές σχέσεις. Άτομα με υψηλή emophilia επιθυμούν την αίσθηση του να ερωτεύονται, επειδή το βρίσκουν διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Αντιθέτως, όσοι χρειάζονται μια ρομαντική σχέση συχνά παρουσιάζουν αγχώδη προσκόλληση, χρησιμοποιώντας τη σχέση ως μέσο για να μην αισθάνονται μοναξιά.

Παρότι η emophilia δεν ταυτίζεται με την αγχώδη προσκόλληση, το Psychology Τoday σημειώνει πως υπάρχει μια μέτρια συσχέτιση μεταξύ των δύο, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το τι θέλει από το τι χρειάζεται σε μια σχέση.

Οι κίνδυνοι και οι παγίδες

Η υψηλή emophilia συνδέεται με ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές στις σχέσεις. Άτομα με υψηλή emophilia συχνά εμπλέκονται σε επικίνδυνες ή μη ασφαλείς καταστάσεις, όπως είναι οι σεξουαλικές συνευρέσεις χωρίς προφύλαξη, η εξαπάτηση, αλλά και η παράβλεψη τοξικών συμπεριφορών, όπως είναι ο έλεγχος ή η χειραγώγηση από το σύντροφο.

Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή emophilia συχνά προσελκύονται από προσωπικότητες με χαρακτηριστικά της αποκαλούμενης και «Σκοτεινής Τριάδας», ναρκισσισμός, μακιαβελισμός, ψυχοπάθεια. Οι ναρκισσιστές μπορεί αρχικά να φαίνονται γοητευτικοί και αυτοπεποίθηση, αλλά σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχει και ο αντίθετος κίνδυνος

Αν και η υψηλή emophilia έχει κινδύνους, το να μην ερωτεύεται κανείς εύκολα έχει και αυτό τις προκλήσεις του. Για παράδειγμα, άτομα με χαμηλή emophilia μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν έναν χωρισμό ή να ανακάμψουν από την απώλεια ενός συντρόφου. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτύξουν νέα ρομαντικά συναισθήματα, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία της θεραπείας πιο επώδυνη και μακροχρόνια.

Όπως ο Ρωμαίος…

Η emophilia είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο που συνδέεται τόσο με θετικές όσο και με αρνητικές εμπειρίες στις ερωτικές σχέσεις. Ενώ μπορεί να οδηγήσει σε έντονες και συναρπαστικές συναισθηματικές εμπειρίες, συχνά συνοδεύεται από παγίδες, όπως η παρορμητικότητα, η παραβίαση ορίων και η προσέλκυση τοξικών συντρόφων.

Ωστόσο, σημειώνεται στο άρθρο του Psychology Τoday, όπως ο Ρωμαίος στη διάσημη τραγωδία του Σαίξπηρ, ίσως η ισορροπία να βρίσκεται κάπου στη μέση: να ερωτευόμαστε με πάθος, αλλά με μια προσεκτική ματιά στα σημάδια που καθορίζουν την πορεία της σχέσης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ενοχλημένος ο Χρήστος Μάστορας με τους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν για τη Μαρινέλλα – «Δεν είναι ωραίο αυτό που συμβαίνει»

Τον Χρήστο Μάστορα συνάντησαν οι τηλεοπτικές κάμερες κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο τραγουδιστής ενοχλήθηκε με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν τη Μαρινέλλα. «Δεν έχω να πω κάτι και δεν έχει αξία η άποψή μου αυτή τη στιγμή. Ας σεβαστούμε σας παρακαλώ τη Μαρινέλλα. Δεν μπορώ να απαντήσω. Καλά είμαι και σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τη Μαρινέλλα: Η κατάσταση της υγείας της παραμένει κρίσιμη χωρίς μείζονες επιπλοκές

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας για την κατάσταση της υγείας της Μαρινέλλας η οποία παραμένει για 5ο εικοσιτετράωρο στη ΜΕΘ ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα, μετά από το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την Τετάρτη (25/09) επί σκηνής στο Ηρώδειο, την ώρα που τραγουδούσε. «Η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη χωρίς μείζονες επιπλοκές» επισημαίνεται.

Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές καρκίνου στους ηλικιωμένους

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 65-74 ετών και τη δεύτερη μετά τα 75 έτη. Ο καρκίνος αποτελεί κατ’ εξοχήν ασθένεια της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, αφού το σχεδόν 55% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι άνδρες πάσχοντες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (59% έναντι 52%), ενώ

Κώστας Βουτσάς: Με τη Μαρινέλλα ήταν κάτι πάνω από αδέρφια, λέει η κόρη του, Σάντρα

Κώστας Βουτσάς: Με τη Μαρινέλλα ήταν κάτι πάνω από αδέρφια, λέει η κόρη του, Σάντρα Κώστας Βουτσάς: Με τη Μαρινέλλα ήταν κάτι πάνω από αδέρφια, λέει η κόρη του, Σάντρα Γνωρίζονταν από τη Θεσσαλονίκη, ζούσαν σε διπλανές πολυκατοικίες, δήλωσε Η Σάντρα Βουτσά μίλησε για τη σχέση του αείμνηστου πατέρα της, Κώστα με τη Μαρινέλλα. Η

Φάρμα: Δεν άντεξε στη μονομαχία, λύγισε στις τρεις ήττες και αποχώρησε νωρίς

Ποιος μονομάχος αποχώρησε από τη Φάρμα αυτή την εβδομάδα, ύστερα από την τριπλή υπεροχή του αντιπάλου του;

Στο νοσοκομείο ο Νίκος Μουτσινάς

Ο γνωστός παρουσιαστής, Νίκος Μουτσινάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Νίκος Μουτσινάς παρουσίασε έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και γαστρεντερολογικά προβλήματα ευερέθιστου εντέρου, με τους γιατρούς να τον συμβουλεύουν να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας

Κρις Κριστόφερσον: Πέθανε ο «θρύλος» της κάντρι μουσικής

 Ο Κρις Κριστόφερσον, ο σπουδαίος ηθοποιός και θρυλική μορφή της κάντρι μουσικής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του στο Μάουι της Χαβάης, το περασμένο Σάββατο. «Ο Κρις Κριστόφερσον πέθανε ειρηνικά το Σάββατο στο σπίτι του» στη Χαβάη, ανέφεραν οι συγγενείς του μέσω Facebook. «Όταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να ξέρετε πως

Αθηνά Οικονομάκου: Μετά τις πρώτες δηλώσεις για τον Τσερέλα δημοσίευσε την πιο τρυφερή φώτο τους

Η Αθηνά Οικονομάκου είναι ερωτευμένη με τον Μπρούνο Τσερέλα και στην πρώτη της συνέντευξη μετά τον χωρισμό δήλωσε ευτυχυσμένη. Η ηθοποιός μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη στο Mega και στον Κώστα Τσουρό, πόσταρε μια τρυφερή φωτογραφία μέσα από το αυτοκίνητο, που απεικονίζεται η Αθηνά να κρατά το χέρι του 38χρονου παλαίμαχου μπασκετμπολίστα. Να σας θυμίσουμε ότι

Σόφι Τέρνερ: Είναι δύσκολο να είσαι μόνη μητέρα, λέει λίγο καιρό μετά το διαζύγιο με τον Τζο Τζόνας

Σόφι Τέρνερ: Είναι δύσκολο να είσαι μόνη μητέρα, λέει λίγο καιρό μετά το διαζύγιο με τον Τζο Τζόνας Σόφι Τέρνερ: Είναι δύσκολο να είσαι μόνη μητέρα, λέει λίγο καιρό μετά το διαζύγιο με τον Τζο Τζόνας Η ηθοποιός μίλησε για τις «προκλήσεις» της μητρότητας, μετά τον χωρισμό της  Η Σόφι Τέρνερ μίλησε για τις δυσκολίες

Σάκης Αρσενίου – Λαμπρινή Πλεύρη: Παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο

Το ζευγάρι είχε κάνει πολιτικό γάμο το 2022, λίγο πριν έρθει στον κόσμο ο γιος του

H φωτογραφία του μπαμπά της Κατερίνας Καινούργιου και οι τρυφερές ευχές για τα γενέθλιά του

Ο πατέρας της Κατερίνας Καινούργιου, Δημήτρης, είχε τα γενέθλιά του, όπως αποκάλυψε η παρουσιάστρια του Alpha στο Instagram. Η Κατερίνα Καινούργιου μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου με την ίδια να κρατά την τούρτα με την επιγραφή «Happy Birthday Dad». «Χρόνια Πολλά μπαμπά μας. Να σε χαιρόμαστε», έγραψε η Κατερίνα Καινούργιου στη