Έτσι θα αποκτήσετε τη συνήθεια να γυμνάζεστε

Date:

Θυμάμαι μία ατάκα που είχε πει ο αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γούντι Άλεν, ότι «80% της επιτυχίας είναι η προσπάθεια μέχρι να εμφανιστείς στο κατάλληλο μέρος». Στη δική μου περίπτωση, το κατάλληλο «μέρος» είναι το στρωματάκι γυμναστικής. Σε άλλους είναι το γυμναστήριο. Γνωρίζω ανθρώπους που γράφονται με όλη την καλή διάθεση να αρχίσουν να γυμνάζονται, όμως λόγω πίεσης χρόνου σταματούν ύστερα από λίγο καιρό, για να ξαναρχίσουν αργότερα, για να ξανασταματήσουν, δημιουργώντας έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτόν τον κύκλο, παίρνοντας το θετικό στοιχείο, είναι καλό που ξαναρχίζετε. Το θέμα είναι, ωστόσο, αυτή τη φορά να συνεχίσετε, ώστε η άσκηση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς σας.

Πώς μπορεί η άσκηση να γίνει συνήθεια

«Σε όλα τα πώς πρέπει να υπάρχει ένα γιατί», λέει ο Νίτσε. Εκτός από ένα ωραίο και τονωμένο σώμα εξωτερικά, η άσκηση έχει πολλά κρυφά πλεονεκτήματα. Όχι μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για την ψυχική και πνευματική υγεία μας. Μειώνει τα συναισθήματα του στρες και της κατάθλιψης, βελτιώνει τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, δίνει τη δυνατότητα να νιώθετε περισσότερο έλεγχο.

#1. Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει

Ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα, συχνά με ρωτούν αν πρέπει να ξεκινήσουν ένα από τα δύο. Η απάντηση που δίνω είναι να ξεκινήσουν αυτό που τους κάνει κέφι και τους δίνει χαρά. Να περνάτε καλά με την άσκηση που κάνετε, είναι η πρώτη συμβουλή. Να σας προκαλεί ευχαρίστηση. Γιατί θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε. Προσωπικά, μου αρέσει να περπατώ νωρίς το πρωί. Απολαμβάνω την ησυχία της ημέρας, τον καθαρό πρωινό αέρα, τον ουρανό. Έπειτα, δείτε τι σας αρέσει και σας ταιριάζει, για να διαλέξετε την κατάλληλη δραστηριότητα. Αν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε την καρδιοαναπνευστική αντοχή, αλλά δεν σας αρέσει το τρέξιμο, υπάρχει το περπάτημα, το κολύμπι, ο χορός, το τένις, η ποδηλασία κ.ά. που επιτυγχάνουν τα ίδια αποτελέσματα.

#2. Διαμορφώστε ένα (ρεαλιστικό) καθημερινό πρόγραμμα

Για κάποιον που αρχίζει τώρα, η δεύτερη συμβουλή μου είναι, για αρχή, να την κάνει καθημερινά. Δείτε το ως πρόκληση για έναν μήνα. Και υπολογίστε πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώνετε. Ο λόγος είναι ότι όσο πιο συνεπείς είμαστε σε μία ενέργεια τόσο πιο πιθανόν είναι να τη διατηρήσουμε. Και με τον καιρό γίνεται πιο εύκολο. Αποφασίστε αν θα είναι πρωί ή απόγευμα (ή οποιοδήποτε άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα σας βολεύει) και ορίστε την ώρα, κρατώντας τη σταθερή. Με αυτό τον τρόπο, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναβάλετε την άσκηση. Είναι κάτι που εφαρμόζω προσωπικά κάθε πρωί που ξυπνάω, γίνεται πλέον στον αυτόματο, ώστε η άσκηση πέρα από μία καλή συνήθεια έχει γίνει καθημερινή συνήθεια.

#3. Ξεκινήστε με τα εύκολα

Για να γίνει όμως καθημερινά, κρατήστε το πρόγραμμα απλό. Αν λέτε στον εαυτό σας ότι θα πηγαίνετε κάθε μέρα γυμναστήριο, θα τρέχετε μία ώρα στον διάδρομο, θα κάνετε βάρη και θα συμμετέχετε σε ομαδικά προγράμματα, μέσα στον ενθουσιασμό σας θέτετε δύσκολους στόχους θεωρώντας ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε, κάτι που σύντομα θα σας οδηγήσει σε εξάντληση, θα κουραστείτε και θα εγκαταλείψετε. Αρχίστε με 10, 15, 20 λεπτά, ώστε η άσκηση να βγαίνει όμορφα και εύκολα, το σώμα να συνηθίσει ώστε να διαμορφωθεί σιγά σιγά η συνήθεια. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η ευκολία. Για παράδειγμα, όταν πάω για πρωινό περπάτημα, δεν έχω να σκεφτώ για εξοπλισμό, απλώς φοράω τα κατάλληλα παπούτσια, βγαίνω από την πόρτα και ξεκινάω.

#4. Φροντίστε να έχετε παρέα

Για τον πρώτο καιρό ξεκινήστε μαζί με παρέα. Ή με έναν προσωπικό προπονητή. Είναι ένας τρόπος για να μη βρίσκετε δικαιολογίες να το αναβάλετε, να ξεπεράσετε ανασταλτικούς παράγοντες έχοντας ένα επιπλέον κίνητρο, αλλά και να έχετε υποστήριξη και ενθάρρυνση για να συνεχίσετε και να προσπαθήσετε παραπάνω.

#5. Κάντε διάλειμμα

Καλό είναι να έχετε μία ημέρα διαλείμματος. Είναι η ημέρα που δεν θα παραλείψετε εντελώς την άσκηση, αλλά θα κάνετε κάτι άλλο. Θα μπορούσε να είναι ασκήσεις στρέτσινγκ, μία μεγάλη βόλτα ή μία συνεδρία αναπνευστικών ασκήσεων.

#6. Πιστέψτε στον εαυτό σας

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, έχετε την πίστη ότι μπορείτε να βελτιώσετε το σώμα σας (και την υγεία σας) φανταζόμενοι τον εαυτό σας πώς θα είναι με την καινούργια και ανανεωμένη εμφάνιση!

Και κάτι ακόμα: Η δημιουργία συνήθειας είναι μία δεξιότητα που αποκτάτε. Αν τύχει να παραλείψετε μια ημέρα, χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας ή να αισθανθείτε άσχημα, δείτε τι ήταν αυτό που οδήγησε να παραλείψετε τη συνήθειά σας εντοπίζοντας το «εμπόδιο», ώστε την επόμενη φορά που παρουσιαστεί κάτι ανάλογο να είσαστε προετοιμασμένοι.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρινέλλα: «Δεν είναι διασωληνωμένη, ξεπέρασε την επιπλοκή… Καταφέρνει να ψελλίσει κάποιες λέξεις»

Όσο πάει και γίνεται πιο έντονη η αισιοδοξία για τη Μαρινέλλα και οι θεράποντες γιατροί της χαμογελούν όπως μεταδόθηκε σήμερα (28/9) στην εκπομπή Χαμογέλα και π

Μαρινέλλα: «Ακόμα & την ώρα που κατέρρεε σκεφτόταν τον κόσμο» – Η αποκάλυψη του Συρίγου

Η θρυλική Μαρινέλλα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Γιάννης Μόρτζος: Θλίψη στην κηδεία του ηθοποιού – Υποβασταζόμενη η Γιούλη Ζήκου

Γιάννης Μόρτζος: Θλίψη στην κηδεία του ηθοποιού – Υποβασταζόμενη η Γιούλη Ζήκου Σάββατο, 28.9.2024, 11:56 Zappit@ZAPPIT_ Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Γιάννη Μόρτζου. Στο Α’ Νεκροταφείο πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Γιάννη Μόρτζου με πλήθος επωνύμων να δίνουν το παρών στο τελευταίο αντίο για τον ηθοποιό. Ο Γιάννης Μόρτζος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε τόσο αναπνευστικά

Θάλεια Ματίκα: “Ο Τάσος είναι το λαχείο μου”

"Είμαστε μαζί 16 χρόνια. Μεγαλώνοντας και οι δύο προσπαθούμε να φεύγουμε από οποιαδήποτε μικροπρεπή σκέψη", περιγράφει η Θάλεια Ματίκα.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τη Maggie Smith για «dine and sleep» στο κάστρο του Γουίνσδορ

Η ηθοποιός Maggie Smith πέρασε χθες (27.09.2024) στην αιωνιότητα σε ηλικία 89 ετών και ο πλανήτης της 7ης Τέχνης, θρηνεί για τον χαμό της – το 1990 η Smith χρίστηκε λαίδη από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η βρετανίδα ηθοποιός Maggie Smith, πέρα από τη πολυετή και πλούσια καριέρα της στην υποκριτική, έζησε και μια πλούσια ζωή

Γιώργος Κατσαρός: Είμαι 90 χρονών, αν νομίζετε ότι πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι

Γιώργος Κατσαρός: Είμαι 90 χρονών, αν νομίζετε ότι πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι Η Μαρινέλλα μόνο καλό έκανε στη ζωή της, τόνισε ο γνωστός συνθέτης και μαέστρος  Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του στο Ηρώδειο. Η μουσική βραδιά ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς λίγες μέρες πριν, στο

Τηλεθέαση: Σαρωτικός ο Αρναούτογλου στην πρεμιέρα του The Road Show – Πως κινήθηκε ο ανταγωνισμός

Με δύο μεγάλες πρεμιέρες στην prime time κύλησε η Παρασκευή 27/09. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επέστρεψε δυναμικά με το "The Road Show"

Σία Κοσιώνη: Κι όμως, έτσι διώχνει το άγχος λίγο πριν το δελτίο ειδήσεων

Σία Κοσιώνη: Κι όμως, έτσι διώχνει το άγχος λίγο πριν το δελτίο ειδήσεων Σάββατο, 28.9.2024, 00:28 Zappit@ZAPPIT_ "Μου το δάνεισε γιατί, λέει, διώχνει το άγχος! Και έχει απόλυτο δίκιο" εκμυστηρεύτηκε η Σία Κοσιώνη. Πιστή στις επάλξεις της ενημέρωσης βρέθηκε η Σία Κοσιώνη και το βράδυ της Παρασκευής, όπως άλλωστε και κάθε άλλο βράδυ, μέσα από το

Κηδεία Γιάννη Μόρτζου: Τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό – Υποβασταζόμενη η σύζυγός του, Γιούλη Ζήκου

Τελευταία «αυλαία» σήμερα (28.09.2024) για τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο, η κηδεία του οποίου γίνεται στο Α’ Νεκροταφείο παρουσία φίλων, συγγενών και συναδέλφων. Τραγική φιγούρα στην κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού Γιάννη Μόρτζου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών την Τετάρτη (25.9.2024), είναι η σύζυγός του Γιούλη Ζήκου.  Η τραγική γυναίκα, όπως είναι εμφανέστατο

Όταν ο Φρανκ Σινάτρα αποθέωσε τη Μαρινέλλα: «Δύο εβδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι’ αυτήν όλος ο κόσμος»

«Aν αυτή η γυναίκα διάλεγε να κάνει διεθνή καριέρα, δύο εβδομάδες θα ήταν αρκετές για να μιλάει γι’ αυτήν όλος ο κόσμος». Αυτά ήταν τα λόγια του τεράστιου Φρανκ Σινάτρα όταν, σε μια επίσκεψή του στην Ελλάδα, είδε από κοντά το καλλιτεχνικό μεγαλείο της Μαρινέλλας. Ήταν καλοκαίρι του 1971 όταν ο κορυφαίος Αμερικανός τραγουδιστής και

Μαρινέλλα: Ρίγη συγκίνησης από τον Τάκη Ζαχαράτο στο Ηρώδειο – «Θα φιλήσω τη γη που λαβώθηκε ο αετός»

Ήταν το βράδυ της Τετάρτης (25.09.2024) όταν μπροστά σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, η κορυφαία Μαρινέλλα, κατέρρεε ενώ ερμήνευε μία από τις δυνατές της επιτυχίες και ο Τάκης Ζαχαράτος βρέθηκε δύο ημέρες μετά, στο επιβλητικό αυτό θέατρο.  Χθες Παρασκευή, (27.09.2024), ο λατρεμένος φίλος της Μαρινέλλας, ο Τάκης Ζαχαράτος συμμετείχε σε εκδήλωση στο Ηρώδειο, προς τιμήν του