Το νούμερο ένα σημάδι παιδικού τραύματος σε ενήλικες

Date:

Τα παιδικά τραύματα είναι ένα σύνθετο και δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Παρότι το άτομο μπορεί να έχει βιώσει ένα τραύμα μέχρι την ηλικία των 16 ετών, αυτό μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική υγεία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, ακόμη και τη σωματική ευεξία στην μεταγενέστερη ενήλικη ζωή του.

Το παιδικό τραύμα αναφέρεται σε συναισθηματικές αντιδράσεις σε γεγονότα που απειλούν τη σωματική ή συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού, προκαλώντας τρόμο ή αίσθηση αβοηθησίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τραυματικές εμπειρίες για ένα παιδί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Παραμέληση
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βία σε σχολικό ή κοινωνικό πλαίσιο
  • Μια απότομη απώλεια
  • Σοβαρά ατυχήματα ή ιατρικές επεμβάσεις
  • Ρατσισμός, διακρίσεις ή θρησκευτική κακοποίηση

Αυτές οι εμπειρίες συχνά αξιολογούνται μέσω εργαλείων όπως το τεστ «ACE» (Adverse Childhood Experiences), το οποίο καταμετρά τις αντίξοες εμπειρίες παιδικής ηλικίας.

Το νούμερο ένα σημάδι παιδικού τραύματος σε ενήλικες

Στην ενήλικη ζωή, τα σημάδια παιδικού τραύματος μπορεί να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους: ψυχικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, σωματικά συμπτώματα, κατάχρηση ουσιών ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, ο Patrick Teahan, θεραπευτής και ειδικός στην παιδική κακοποίηση, ο οποίος μίλησε στο Today, τονίζει πως το πιο χαρακτηριστικό – κοινό σημάδι είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια να κάνουμε δύστροπους ανθρώπους να μας φερθούν καλά. Μπορεί να πρόκειται για κάποιον ερωτικό σύντροφο, έναν φίλο, τον αδελφό, τον προϊστάμενο ή άλλο άτομο του κοινωνικού κύκλου του υποκειμένου.

Ο Teahan, ο οποίος είναι και ο ίδιος επιζών παιδικού τραύματος, παρατήρησε αυτό το μοτίβο τόσο στους πελάτες του όσο και στη δική του ζωή. Το άτομο που μεγάλωσε με έναν συναισθηματικά ασταθή ή προβληματικό γονέα τείνει να αναπαράγει αυτή την κατάσταση και στις ενήλικες σχέσεις του.

Σχέσεις συνεξάρτησης και η «αβέβαιη ισορροπία»

Οι επιζώντες παιδικού τραύματος συχνά εμπλέκονται σε συνεξαρτητικές σχέσεις, όπου χάνουν την αίσθηση του εαυτού τους, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες ενός δύσκολου συντρόφου. Ένα κοινό παράδειγμα είναι η σχέση με έναν ναρκισσιστή ή έναν εθισμένο σύντροφο.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες σχέσεις, όπως με έναν τοξικό προϊστάμενο ή έναν φίλο που ασκεί υπερβολικό έλεγχο. Το άτομο «σχοινοβατεί», προσπαθώντας να αποφύγει συγκρούσεις και δυσάρεστες αντιδράσεις από τον άλλο.

Ο Teahan περι- αυτή τη συμπεριφορά ως μια προσπάθεια «να πλοηγηθούμε μέσα από τους ανθρώπους, αντί να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους». Πολλοί επιζώντες παιδικού τραύματος αισθάνονται ότι βρίσκονται συνεχώς σε μια αβέβαιη κατάσταση όπου πρέπει να προσέχουν κάθε τους κίνηση για να αποφύγουν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πώς δημιουργείται αυτό το μοτίβο;

Γιατί όμως όσοι βίωσαν παιδικό τραύμα τείνουν να αναπαράγουν αυτές τις καταστάσεις στις ενήλικες σχέσεις τους; Ο Teahan εξηγεί ότι αυτό το μοτίβο είναι οικείο και συνδέεται με τις τραυματικές σχέσεις που είχαν – για παραδειγμαα – με τους γονείς τους. Ο «εσωτερικός παιδικός εαυτός» επιδιώκει να διορθώσει αυτά τα τραύματα, προσπαθώντας να κάνει έναν κακότροπο άνθρωπο ευτυχισμένο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό θα μπορούσε να θεραπεύσει και το ίδιο το τραύμα.

Αυτή η τάση μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και την ανάγκη επιβεβαίωσης από άλλους. Ο Teahan τονίζει ότι πολλοί επιζώντες παιδικού τραύματος δεν έχουν ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους και συχνά αμφιβάλλουν για την αξία τους. Αυτός τους οδηγεί σε έναν εγκλωβισμό σε δύσκολες σχέσεις.

Η διαδικασία της θεραπείας

Η θεραπεία από το παιδικό τραύμα είναι μια ατομική διαδικασία, που εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου. Ο Teahan προτείνει τη διερεύνηση των τραυμάτων μέσω της ψυχοθεραπείας, καθώς και την ένταξη σε ομάδες υποστήριξης για συνεξαρτητικά άτομα ή ομάδες.

Το κλειδί για την προοδευτική βελτίωση είναι η αναγνώριση των ορίων – των «κόκκινων γραμμών» – και η λήψη αποφάσεων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δύσκολες σχέσεις. Ο Teahan πιστευει ότι η καθοριστική στιγμή στη θεραπεία έρχεται όταν το άτομο συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει σε μια τέτοια σχέση και σταματά να προσπαθεί να αλλάξει τους άλλους για να νιώσει καλύτερα. Είναι το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση από την αναπαραγωγή τραυματικών σχέσεων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπρουκ Σιλντς: Μιλάει για τη δημόσια λεκτική επίθεση που είχε δεχτεί πριν χρόνια από τον Τομ Κρουζ – Τελικά ζήτησε συγγνώμη, είπε

Tην είχε χαρακτηρίσει «ανεύθυνη» επειδή λάμβανε αγωγή για την επιλόχειο κατάθλιψη και είχε δηλώσει πως «δεν φάνηκε να θεράπευσε κάτι»

«Chikara» και «Venyx Noir»: Οι νέες κολεξιόν κοσμημάτων από την Ευγενία Νιάρχου

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, για να υποδεχτεί τη νέα χρόνια, η Ευγενία Νιάρχου λανσάρει καινούργιες σειρές κοσμημάτων, επηρεασμένες από την Ιαπωνία. Οι φετινές σειρές, που τιτλοφορούνται «Chikara» και «Venyx Noir», κυκλοφορούν από τη «Venyx world», το brand της Ευγενίας Νιάρχου, και είναι επηρεασμένες από την ιαπωνική κουλτούρα των 90ies καθώς και από τα ιαπωνικά

«Ανασύρονται σπουδαίες αναμνήσεις»: Ενθουσιασμένοι Ρουβάς και Παπαρίζου για την παρουσίαση του Εθνικού Τελικού της Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς, δύο από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που θριάμβευσαν στη Eurovision, θα παρουσιάσουν τον Εθνικό Τελικό 2025, που θα διεξαχθεί στο Christmas Theater την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από τον οποίο θα προκύψουν το τραγούδι και ο καλλιτέχνης/ιδα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο μουσικό διαγωνισμό. Η Έλενα

Η Κέιτ Μίντλετον δηλώνει πως ο καρκίνος της είναι σε ύφεση

Η Κέιτ Μίντλετον, που είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της, δήλωσε σήμερα πως «νιώθει ανακούφιση, καθώς αυτήν τη στιγμή, ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση». «Όπως γνωρίζουν όλοι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς σε μια νέα κανονικότητα. Ανυπομονώ για τη χρονιά που έρχεται», έγραψε

Κώστας Αποστολάκης: «Είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού – Πηγαίνω 3 φορές την εβδομάδα στην εκκλησία»

Για τον βαθμό που η πολιτική ορθότητα έχει επηρεάσει την τέχνη αλλά και για τη σχέση του με τη θρησκεία μίλησε ο Κώστας Αποστολάκης. «Το political correct και βέβαια έχει επηρεάσει την κωμωδία. Έχει καταστραφεί η κωμωδία τελείως. Η κωμωδία σήμερα είναι είδος προς εξαφάνιση. Δεν του φτάνει τόσο κλάμα του κόσμου κάθε μέρα στη

Κώστας Αποστολάκης: «Θέλω να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

«Ο θείος έρωτας δε θα σε προδώσει ποτέ», είπε ο Κώστας Αποστολάκης. Για το πως έχει επηρεαστεί η κωμωδία από την πολιτική ορθότητα αλλά και για την αγάπη του στον Θεό, μίλησε από καρδιάς, ο Κώστας Αποστολάκης στην εκπομπή Super Κατερίνα, το πρωί της Τρίτης (14.01.2025). Ο γνωστός ηθοποιός ξεκαθάρισε πως η κωμωδία είναι πλέον

Στέλλα Γκρέκα: Σε κοιμητήριο μοναστηριού της Βοιωτίας η τελευταία της κατοικία – Σε στενό κύκλο με δέκα άτομα η κηδεία

Σε κοιμητήριο μοναστηριού της περιοχής του Κάστρου – Βοιωτίας, αναπαύεται πλέον η Στέλλα Γκρέκα, η ακριβοθώρητη τραγουδίστρια και ηθοποιός, που στο πικ της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική. Νωρίτερα στην Ιερά Μονή πραγματοποιήθηκε και η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία παρέστησαν δέκα μόλις άτομα, ανάμεσα τους, ο αγαπημένος της γιος μαζί με

Kneecap: Aπέσπασε 17 υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Το βιογραφικό φιλμ είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού

Κάποιες μέρες, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να κάνει τη διαφορά

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, για κάποιες μέρες μετά την εκάστοτε θεραπεία, οι ασθενείς με καρκίνο μαστού αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία αυτό-εξυπηρέτησης. Η ασθενής χρειάζεται να διαχειριστεί τις παρενέργειες των θεραπειών, που πολύ συχνά συμπεριλαμβάνουν το αίσθημα της αδυναμίας, της ατονίας και της κόπωσης. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν σταματούν. Η καθημερινή

Η φιλία χρόνων της Ελένης Κυπραίου και της Στέλλας Γκρέκα – «Δεν ήθελε να δει κανέναν στα τελευταία της, είχε μεγάλη αξιοπρέπεια»

Η Ελένη Κυπραίου, η γυναίκα και δημοσιογράφος που είπε «καλησπέρα» για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μιλά στο Newsbeast και αποκαλύπτει την απαρχή της γνωριμίας της με την τραγουδίστρια, Στέλλα Γκρέκα, που πέθανε στις αρχές του μήνα. Μιας γνωριμίας που κατέληξε σε φιλία χρόνων, με πυλώνα της τον αλληλοσεβασμό. Μιας γνωριμίας που ξεκίνησε κάτω από