Προσωπικός γιατρός για όλους με δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και οικονομικά κίνητρα για τους νέους ιατρούς

Date:

Προσωπικός ιατρός για κάθε πολίτη, δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και ισχυρά οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς, είναι οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις» επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων.

Όπως ορίζεται, πλέον κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε ιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.

Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους ιατρούς. Συγκεκριμένα, κάθε ιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.

Παράλληλα, εστιάζοντας στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία, θεσμοθετείται ο Προσωπικός Παιδίατρος. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση.

Επιπλέον, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.

Το σχέδιο νόμου, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την 8η Οκτωβρίου και ώρα 21:50.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Με το νέο μας νομοσχέδιο που ανέβηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ενισχύουμε το κομμάτι της πρόληψης και της προληπτικής ιατρικής στη χώρα μας, μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ επεκτείνουμε ταυτόχρονα το μέτρο και στους παιδιάτρους με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά 0-16 ετών. Επιπλέον, από 1/1/2025 με στόχο να εντάξουμε περισσότερους παθολόγους στο σύστημα από τους ήδη υπάρχοντες, θα παρέχουμε στους γιατρούς που επιλέγουν ως ειδικότητα την Παθολογία ή τη Γενική Ιατρική, οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ άπαξ, επιπλέον του μισθού τους. Εκτός όμως από το μέτρο του Προσωπικού γιατρού, το νέο νομοσχέδιο εισάγει μία πολύ καινοτόμα ιδέα που πιστεύω ότι θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη. Σκοπεύουμε να ιδρύσουμε επτά (7) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν ως Σταθμοί Τηλεϊατρικής με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών για τους κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Του χρόνου το καλοκαίρι, στα νησιά όλα της Ελλάδος οι πολίτες θα έχουν την επιλογή, όπου και να βρίσκονται, να έχουν πρόσβαση στην Τηλεσυμβουλευτική από το κινητό τους. Αυτό για μένα είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας που θα δώσει λύση στο αιώνιο πρόβλημα της πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στο να σωθούν χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα χωρίς διακρίσεις, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Υγείας εργαζόμαστε διαρκώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά. Κάθε πολίτης να έχει τον Προσωπικό του Ιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγεί και θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη φροντίδα και την πρόληψη της υγείας του. Για πρώτη φορά, δίνουμε κίνητρα για να επιλέξουν νέοι ιατροί ειδικότητα που θα τους οδηγήσει να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί, ενώ φροντίζουμε 530.000 παιδιά να έχουν Προσωπικό Παιδίατρο δωρεάν. Παράλληλα, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και η εισαγωγή της τηλεϊατρικής αποτελούν σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επιδιώκοντας να φτάνει η ιατρική φροντίδα σε κάθε πολίτη, ακόμα και αν κατοικεί στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας. Συνεχίζουμε σταθερά και αποτελεσματικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Προλαμβάνω με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να ενισχύουμε την υγεία του πληθυσμού ώστε να αποφεύγουμε την αρρώστια, να κερδίζουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής και να μειώνουμε τις ανισότητες στην υγεία. Η δέσμευσή μας για κοινωνική δικαιοσύνη, γίνεται πράξη μέσα από απτά αποτελέσματα».

Πιο αναλυτικά, οι επτά βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου:

Περισσότεροι Προσωπικοί Ιατροί: Αυξάνονται οι κατηγορίες των Προσωπικών Ιατρών, καθώς πλέον προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρική κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Σημειώνεται ότι, όλοι οι Προσωπικοί Ιατροί κάθε κατηγορίας θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να επιτελούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους ειδικά σε σχέση με την πρόληψη.

Οικονομικά κίνητρα για νέους γιατρούς: Για πρώτη φορά δίνονται εφάπαξ 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.

Αυτόματη εγγραφή: Όσοι πολίτες δεν πραγματοποιήσουν εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους έως την 01.06.2025, θα εγγράφονται από το σύστημα αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό. Σημειώνεται ότι η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε ιατρό κοντά στο μέρος που κατοικεί, μειώνοντας τα εμπόδια πρόσβασης.

Καθιέρωση συστήματος δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών: Καθιερώνεται αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κ.λ.π.

Προσωπικός Παιδίατρος για τα παιδιά: Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο. Το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.

7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας: Ιδρύονται Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας. Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ (5 σε κάθε Κέντρο Υγείας για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και 4 για τις λοιπές περιοχές), με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες, την εκπαίδευση ιατρών της Π.Φ.Υ, την έρευνα, την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Σταθμοί Τηλεϊατρικής και 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα: Εισάγονται Σταθμοί Τηλεϊατρικής στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας με στόχο τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν το έργο της Επείγουσας Ιατρικής να μπορούν να εξετάζουν πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και να συμβουλεύουν κατάλληλα συναδέλφους τους ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να μειωθούν οι αχρείαστες διακομιδές. Επιπλέον, το Δίκτυο Τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν φροντίδα κατ’οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση σε όποιο σημείο της χώρας κι αν διαμένουν.

Ο Προσωπικός Ιατρός είναι μία δωρεάν παροχή προς όλους τους πολίτες οι οποίοι αποκτούν προσωπικό σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησής τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, την εξέταση, την ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αυξητική & Ανόρθωση Στήθους: Πώς συνδυάζονται για το τέλειο, εξατομικευμένο αποτέλεσμα

Η εικόνα του στήθους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη γυναικεία αυτοπεποίθηση. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά κυρίως μετά από μια εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, είναι σύνηθες οι γυναίκες να παρατηρούν μια διπλή αλλαγή: ταυτόχρονη απώλεια όγκου («άδειασμα» στο άνω μέρος του μαστού) και πτώση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απλή αυξητική ή η μεμονωμένη

Γυμναστική το καλοκαίρι: Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες και ασκήσεις – Τι να προσέχουμε

Με μεγάλη προσοχή, τις κατάλληλες ώρες και με την κατάλληλη ένταση πρέπει να γίνεται η άσκηση το καλοκαίρι, για να αποφευχθούν οι δυνητικές συνέπειες από την θερμική καταπόνηση του οργανισμού. Όταν η άσκηση γίνεται σε υπαίθριο χώρο, πρέπει να περιορίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες (έως τις 8-9 το πρωί), λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανάσιος

Έλενα Τσάγκαρη: Η αλήθεια για την αιμοδοσία – 10 λεπτά αρκούν για να σωθούν 3 ζωές

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Δεν υπάρχει εργοστάσιο που να παράγει αίμα. Δεν υπάρχει φάρμακο που να το αντικαθιστά. Υπάρχει μόνο ο άνθρωπος που προσφέρει στον άνθρωπο. Στο νέο επεισόδιο της σειράς υγείας του Newsbeast «Από το Α ως το Ω3», η δημοσιογράφος Μάριον Κοντογιάννη φιλοξενεί την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου

Ο Μανώλης Κονταρός ακύρωσε εμφάνισή του στο Ρέθυμνο λόγω των πυρκαγιών

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Δύσκολες ώρες εξακολουθεί να βιώνει το Ρέθυμνο, καθώς οι πυρκαγιές παραμένουν ενεργές και οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά τον θάνατο δύο πυροσβεστών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Μπροστά στην τραγωδία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Αποκαλυπτικό ατύχημα κατά τη διάρκεια βόλτας με άλογο – Δείτε τα βίντεο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς προκάλεσε ξανά το ενδιαφέρον των 41 εκατομμυρίων ακολούθων της στο Instagram, δημοσιεύοντας δύο βίντεο από βόλτα της με άλογο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ένα αποκαλυπτικό ατύχημα με το ρούχο της. Η 44χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε πάνω στο άλογο φορώντας ένα κόκκινο τοπ

Γιάννης Τσιμιτσέλης: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Θέατρο Άλσος – Η έκπληξη των συνεργατών του

Μια ιδιαίτερη έκπληξη περίμενε τον Γιάννη Τσιμιτσέλη το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουλίου, αμέσως μετά τηνλοκλήρωση της παράστασης «Του αγοριού απέναντι» στο Θέατρο Άλσος. Αν και ο γνωστός ηθοποιός είχε συμπληρώσει τα γενέθλιά του δύο ημέρες νωρίτερα, στις 28 Ιουλίου, οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες του φρόντισαν να γιορτάσουν αυτή τη μέρα στο φινάλε της

Μανώλης Κονταρός: Ακύρωσε την προγραμματισμένη εμφάνισή του

Δύσκολες ώρες εξακολουθεί να βιώνει η Κρήτη, με τις πυρκαγιές να αφήνουν πίσω τους πληγές, καμένες εκτάσεις και ανείπωτη θλίψη. Το τελευταίο διάστημα πολλές περιοχές της χώρας δοκιμάζονται από τα πύρινα μέτωπα, με τους πυροσβέστες να δίνουν καθημερινά μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, θέτοντας ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν

Η εξομολόγηση του Γιώργου Χρανιώτη για τον γιο και τη γνωριμία με τη σύζυγό του: Από την αρχή μου έδειξε πόσο με θέλει

Η εξομολόγηση του Γιώργου Χρανιώτη για τον γιο και τη γνωριμία με τη σύζυγό του: Από την αρχή μου έδειξε πόσο με θέλει Η εξομολόγηση του Γιώργου Χρανιώτη για τον γιο και τη γνωριμία με τη σύζυγό του: Από την αρχή μου έδειξε πόσο με θέλει «Ήταν πολύ έντονο αυτό που ένιωσα μόλις την είδα

Ο Μανώλης Κονταρός ακύρωσε την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα των πυρκαγιών

Ο Μανώλης Κονταρός ακύρωσε την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα των πυρκαγιών Ο Μανώλης Κονταρός ακύρωσε την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα των πυρκαγιών Λίγες ώρες πριν το live του ο τραγουδιστής έκανε την ανακοίνωση μέσω Instagram Γεωργία Κοτζιά 31.07.2026, 09:53 Την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο ακύρωσε

Ιωάννα Τούνη: «Παραλίγο να χάσω το ένα μου μάτι στη Μύκονο

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε ένα ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Μύκονο και λίγο έλειψε να της στοιχίσει την όρασή της. Μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η γνωστή influencer περιέγραψε όσα συνέβησαν σε γνωστό beach club, εξηγώντας πως στάθηκε τυχερή, καθώς

Βασίλης Χιώτης – Άκης Παυλόπουλος: Τα πρώτα κοινά στιγμιότυπα μετά την ανακοίνωση του ΑΝΤ1

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Τα πρώτα στιγμιότυπα του Βασίλη Χιώτη και του Άκη Παυλόπουλου μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΑΝΤ1 ότι αναλαμβάνουν την παρουσίαση της ιστορικής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» ήρθαν στο φως το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιουλίου. Οι δύο έμπειροι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων του πρώτου trailer

Κυκλοσπορίαση: Καμπανάκι για τους ταξιδιώτες στην Αμερική – Αυξάνονται τα κρούσματα σε όσους επιστρέφουν

Καμπανάκι από την Βρετανικήγ Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που ταξιδεύουν στο Μεξικό και στις ΗΠΑ επιστρέφουν με κυκλοσπορίαση – μία νόσο που προκαλεί σοβαρή διάρροια και τους τελευταίους μήνες έχει νοσήσει χιλιάδες ανθρώπους στις δύο χώρες. Την σχετική προειδοποίηση απηύθυνε χθες (30.07.2026) η Βρετανική Αρχή