Τρεις ασυνήθιστοι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες άνω των 35 μπορούν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους

Date:

Μετά την ηλικία των 35, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στον μεταβολισμό τους, που κάνουν δυσκολότερη τη διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Αν και οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή παραμένουν θεμελιώδεις, υπάρχουν και λιγότερο συνηθισμένοι τρόποι που προσφέρουν επιπλέον οφέλη.

Ακολουθούν τρεις ασυνήθιστες, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες άνω των 35 να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους.

1. Έκθεση στο κρύο για θερμογένεση

Μια πρωτότυπη μέθοδος για την ενίσχυση του μεταβολισμού, σύμφωνα με το «BOXROX», είναι η έκθεση στο κρύο. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τον καφέ λιπώδη ιστό (BAT), ο οποίος καίει ενέργεια για να παράγει θερμότητα και να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως θερμογένεση, μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Το Ινστιτούτο Garvan στην Αυστραλία επιβεβαιώνει μέσα από έρευνα ότι η έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες για 10 ημέρες μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του καφέ λίπους κατά 37%.

Πρακτικές Συμβουλές

Κρύα ντους: Ξεκινήστε με 30 δευτερόλεπτα κρύου νερού και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο.
Παγοθεραπεία: Μπορείτε να δοκιμάσετε παγοθεραπείες, που συνήθως χρησιμοποιούνται από αθλητές, για να ενεργοποιήσετε τον καφέ λιπώδη ιστό.
Άσκηση σε κρύο περιβάλλον: Προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να αυξήσετε την καύση θερμίδων.

2. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με χρονοδιατροφή

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική υγεία, αλλά πολλοί, όπως σημειώνει το «BOXROX», παραβλέπουν τη σύνδεση μεταξύ του κιρκάδιου ρυθμού και του μεταβολισμού. Η χρονοδιατροφή προτείνει την ευθυγράμμιση των γευμάτων με το βιολογικό ρολόι του σώματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις μεταβολικές διαδικασίες.

Ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης, την απελευθέρωση ορμονών και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Όταν διαταράσσεται ο ρυθμός αυτός, λόγω ακανόνιστου ύπνου ή καθυστερημένων γευμάτων, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα βελτιώνει τους μεταβολικούς δείκτες, όπως τον έλεγχο της γλυκόζης. Μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων τους το πρωί έχασαν περισσότερο βάρος.

Πρακτικές Συμβουλές

Πλούσιο πρωινό: Ξεκινήστε τη μέρα με ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες.
Μεγαλύτερα γεύματα νωρίς: Καταναλώστε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων σας πριν από τις 3 μ.μ.
Αποφύγετε το φαγητό αργά: Τελειώστε τα γεύματά σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

3. Η δύναμη της διαλείπουσας νηστείας

Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια δημοφιλής μέθοδος βελτίωσης του μεταβολισμού, αλλά δεν είναι όλες οι μορφές της κατάλληλες για όλες τις γυναίκες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να κάνουν τις πιο αυστηρές μορφές νηστείας προβληματικές για τις γυναίκες άνω των 35. Ωστόσο, μια τροποποιημένη προσέγγιση μπορεί να προσφέρει τα οφέλη χωρίς να διαταράξει την ορμονική ισορροπία.

Η διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει εναλλαγές μεταξύ περιόδων φαγητού και νηστείας, βοηθώντας στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, την καύση λίπους και την αυτοφαγία. Η αυτοφαγία είναι μια βιολογική διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός καταναλώνει τα διαθέσιμα αποθέματα του κυττάρου, για να εξασφαλίσει ενέργεια ή/και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η υπερβολική νηστεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, ενός ορμονικού δείκτη στρες, κάτι που μπορεί να αναιρέσει τα θετικά αποτελέσματα.

Κάποιες τροποποιημένες προσεγγίσεις διαλειπούσας νηστείας που μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές για τις γυναίκες είναι:

12:12: Νηστεία για 12 ώρες και κατανάλωση γευμάτων σε ένα παράθυρο 12 ωρών.
Eat-Stop-Eat: Νηστεία για 24 ώρες μία ή δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο οι ημέρες νηστείας να ακολουθούνται από υπερβολική κατανάλωση φαγητού και μάλιστα ανθυγιεινού.
Crescendo Fasting: Νηστεία για 12-16 ώρες σε μη διαδοχικές ημέρες, επιτρέποντας στο σώμα να προσαρμοστεί σταδιακά.

Καινοτόμες στρατηγικές

Η βελτίωση του μεταβολισμού μετά τα 35 δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στις κλασικές μεθόδους. Με την ενσωμάτωση καινοτόμων στρατηγικών όπως η έκθεση στο κρύο, η χρονοδιατροφή και η τροποποιημένη διαλείπουσα νηστεία, οι γυναίκες μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους και να διατηρήσουν μια υγιή ισορροπία βάρους καθώς μεγαλώνουν.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Demi Moore μιλά για την υγεία του Bruce Willis – «Είναι σταθερή παρά τη μάχη με την άνοια»

Η Demi Moore μίλησε για την υγεία του πρώην συζύγου της, Bruce Willis, ο οποίος παλεύει με τη άνοια, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο The Drew Barrymore Show. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι ο διάσημος ηθοποιός «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών». Η Drew Barrymore, που συνεργάστηκε με τον Willis και τη Moore

Μάργκοτ Ρόμπι: Το νέο της επαγγελματικό βήμα μετά τη Barbie

Mία νέα κινηματογραφική παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη βασισμένη στο διάσημο παιχνίδι «The Sims» της Electronic Arts, όπως ανακοίνωσαν τα Amazon MGM Studios. Η Μάργκοτ Ρόμπι «έκλεισε» τα 64! - Το ταξίδι στον χρόνο με τη βοήθεια της AI Η σκηνοθέτις της σειράς «Loki» στο Disney+, Κέιτ Χέρον θα αναλάβει την σκηνοθεσία βασισμένη στο σενάριο που

Ναταλία Δραγούμη – Η αφοπλιστική απάντηση σε hate comment: “Είναι 8 το πρωί κι έχω λάβει τουλάχιστον 10 d…k pic”

η δική της μοναδική απάντηση έδωσε η Ναταλία Δραγούμη σε σχόλια μίσους που δέχεται στο TikTok. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, Αρχελάου 5

Φάρμα: Αυτοί είναι οι 20 παίκτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Φάρμα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Star. Η Φάρμα, ένα από τα πιο επιτυχημένα διεθνή τηλεοπτικά format, επιστρέφει στην οθόνη του Star με παρουσιαστή τον αγαπημένο Λεωνίδα Κουτσόπουλο! Για 2η σεζόν στη Φάρμα, ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα μοναδικό, αυθεντικό ταξίδι στην αξεπέραστη ελληνική ύπαιθρο, σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Άντζελα Γκερέκου για την κόρη της: Στη Μαρία βλέπω τον Τόλη Βοσκόπουλο, του μοιάζει και εξωτερικά και στον χαρακτήρα

Του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, τον άκουγε, είναι σαν οδηγός μέσα στο μυαλό της, πρόσθεσε η ηθοποιός

Ψευδαισθήσεις πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες στο φαντασμαγορικό show «C’ est la Magie» στo Christmas Theater

Οι πιο δημοφιλείς μάγοι του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου

The Chase – Μαρία Μάρκου: Το πένθος στα 25 της και η εξομολόγηση: «Πόνεσα κι έκλαψα πολύ»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις η chaser Μαρία Μάρκου, γνωστή και ως «γυναίκα με τα μαύρα», μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει.

Ben Affleck: Περνάει χρόνο στο σπίτι της Jennifer Garner μετά τον χωρισμό του από τη Jennifer Lopez!

Ο Ben Affleck πρόσφατα απέκτησε ένα αρχοντικό αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον χωρισμό του από την Jennifer Lopez, όμως, σύμφωνα με πηγές, περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι της πρώην συζύγου του, Jennifer Garner. «Ο Ben έχει κλειδί και πηγαίνει όποτε θέλει, τρώει συχνά δείπνο στο σπίτι της Garner και περνάει χρόνο με

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη GALA Καλομοίρα Γιώργος Μπούσαλης Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η τραγουδίστρια 19.09.2024, 20:23 Η Καλομοίρα γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της, Γιώργου Μπούσαλη, με μια ανάρτηση που έκανε στο προφίλ της

Μπραντ Πιτ – Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες

Μπραντ Πιτ - Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες GALA Wolfs Μπραντ Πιτ Τζορτζ Κλούνεϊ Πρεμιέρα Το φιλμ θα είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ στις 27 Σεπτεμβρίου 19.09.2024, 19:03 2 ΣΧΟΛΙΑ Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας δράσης τους, «Wolfs», στο Λος Άντζελες παρευρέθηκαν ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ την Τετάρτη

Χρύσα Μιχαλοπούλου: “Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι υπέροχος μπαμπάς”

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου φιλοξενήθηκε στο Buongiorno το πρωί της Πέμπτης και μίλησε για την αναγνωρισιμότητα και τον σύντροφό της, Λεωνίδα

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: “Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό”

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: «Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό» "Τυχαίνει να έχω έναν ανταγωνισμό πολύ γνώριμο οπότε είναι λίγο συναισθηματικά καλύτερα τα πράγματα" διευκρινίζει ο Κώστας Τσουρός. Με την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» θα επανέλθει προσεχώς ο Κώστας Τσουρός στο πρόγραμμα του MEGA και με αυτή την εκπομπή έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και τους