Άλλη μια πολύ επικίνδυνη μόδα στη λίστα με τα ακραία challenges του TikTok – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Date:

ΠΑΙΔΙ

Πληθαίνουν οι θάνατοι παιδιών από επικίνδυνες δοκιμασίες στο TikTok – Τι είναι το chroming, το skullbreaker challenge και το blackout challenge, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 παιδιά;

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δε σταματά η λίστα με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα social media, με τα ακραία challenges να αποδεικνύονται έως και θανατηφόρα για ανήλικους χρήστες καθ’ όλα έτοιμους για οποιαδήποτε δοκιμασία μπορεί να τους κάνει πιο δημοφιλείς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μια τέτοια επικίνδυνη μόδα του TikTok, το «chroming», γνωστό επίσης ως «huffing» ή «bagging», μια μορφή ψυχαγωγικής χρήσης ναρκωτικών που περιλαμβάνει την εισπνοή επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως αυτές που περιέχουν το ασετόν, η λακ, τα αποσμητικά σε σπρέι, το υγρό για αναπτήρες, η βενζίνη, το νέφτι και οι ανεξίτηλοι μαρκαδόροι, για την πρόκληση αισθήματος ζάλης, έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε δύο παιδιά.

Τον Μάρτιο του 2024, ο 11χρονος Tommie-Lee Gracie Billington από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε σπίτι φίλων όπου, σύμφωνα με τη γιαγιά του, Tina Burns, έλαβε μέρος στο επικίνδυνο trend εισπνοής αναθυμιάσεων. Τον περασμένο Αύγουστο, ο 12χρονος Cesar Watson-King επέζησε από την καρδιακή ανακοπή που υπέστη μετά την εισπνοή αερολύματος από αποσμητικό σε σπρέι στο πλαίσιο του chroming. Για τη 13χρονη Esra Hayes από την Αυστραλία, η δοκιμασία αποδείχθηκε μοιραία· «στο τέλος, έπρεπε να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να διακόψουμε τη μηχανική υποστήριξη ζωής» δήλωσε ο πατέρας της, εξηγώντας πως η κόρη του υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέρασε μιάμιση εβδομάδα στο νοσοκομείο.

«Εκτός από μια έκρηξη ευφορίας, το chroming μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο» - στο The Conversation ο Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, εξηγώντας πως χημικά που εισπνέονται μπορεί να ευαισθητοποιήσουν το μυοκάρδιο στην αρρυθμιογόνο δράση της αδρεναλίνης και άλλων κατεχολαμινών, -ορμόνες που βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί το στρες-, με συνέπεια απειλητικές διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό, όπως ακανόνιστους παλμούς (κοιλιακή ταχυκαρδία) ή υπερβολική ταχυπαλμία (μαρμαρυγή), περιπτώσεις όπου η ανάνηψη δύσκολα στέφεται με επιτυχία.

«Το chroming μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια τοξικότητα και ασφυξία, καθώς τα μόρια των χημικών που εισπνέονται εκτοπίζουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες ή εμποδίζουν την εισροή του, κάτι που μπορεί να αποβεί εξίσου μοιραίο» αναφέρει και προειδοποιεί ότι ακόμη κι αν οι χρήστες επιβιώσουν από τους άμεσους κινδύνους, παραμένουν οι πιθανότητες για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Λόγω του λιπόφιλου χαρακτήρα τους (αγαπούν το λίπος), οι υδρογονάνθρακες από τα εισπνεόμενα μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Με τη συνεχή χρήση έπειτα, μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο (νευροτοξικότητα), οδηγώντας σε εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και των νεύρων.

Skull-breaking (Σπάσιμο του κρανίου)

To «skullbreaker challenge», κατά το οποίο δύο άτομα κλωτσούν τα πόδια ενός τρίτου ατόμου για να τον κάνουν να πέσει, έχει οδηγήσει πολλούς χρήστες των social media στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν και στο πρόσωπο υπάρχει μια «ζώνη απορρόφησης κραδασμών» από μικρά οστά ή τμήματα οστών που προφυλάσσει τον εγκέφαλο -και ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο αν τραυματιστούν οι αεραγωγοί ή σημαντικά αιμοφόρα αγγεία-, δεν συμβαίνει το ίδιο με το πίσω μέρος του κρανίου, όπου υπάρχει μόνο ένα λεπτό σχετικά, επίπεδο οστό που προστατεύει τον εγκέφαλο.

«Ο τραυματισμός μπορεί να μην είναι άμεσα θανατηφόρος, οι κίνδυνοι όμως μπορεί να εμφανιστούν αργότερα» αναφέρει ο Taylor, εξηγώντας πως το σκίσιμο των ευαίσθητων αιμοφόρων αγγείων του κρανίου, όπως μπορεί να συμβεί με το τραύμα κεφαλής, προκαλεί εσωτερική αιμορραγία που, μέσα σε διάστημα ωρών, αρχίζει να ασκεί πίεση στον εγκέφαλο. Χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, παράλυση και πιθανόν θάνατο.

Blackout

Το «blackout challenge» είναι ένα ακόμα επικίνδυνο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι πνιγμού» που απαιτεί την πρόκληση ασφυξίας μέχρι να επέλθει η απώλεια αισθήσεων, το οποίο έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 20 τουλάχιστον παιδιά σε διάστημα 18 μηνών από το 2021 έως το 2022, ανάμεσα στα οποία η 9χρονη Arriani Arroyo και η 10χρονη Nylah Anderson.

«Ο στραγγαλισμός περιορίζει την αιμάτωση του εγκεφάλου, του στερεί το οξυγόνο και οδηγεί σε λιποθυμία. Όμως, δεν είναι όλοι σε θέση για αποκατάσταση της αιμάτωσης μετά τη λιποθυμία» σημειώνει ο καθηγητής, εξηγώντας πως είναι ζήτημα διαφορετικής ανατομίας η δυνατότητας άμεσης αποκατάστασης της αιμάτωσης και οξυγόνωσης.

«Αυτή η δοκιμασία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη μέσα σε λίγα λεπτά» επισημαίνει για το blackout challenge και κάνει έκκληση για καλύτερη ενημέρωση παιδιών και εφήβων σχετικά με τους κινδύνους αυτών των προκλήσεων, «ώστε να μην τους ανακαλύπτουν μόνα τους [δια της εμπειρίας]».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στο χειρουργείο η Ντόρα Δούμα: Δύσκολες ώρες για την επιστήθια φίλη της Μάρθας Καραγιάννη

Η Ντόρα Δούμα, η επί χρόνια στενή φίλη της Μάρθας Καραγιάννη, με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο της ηθοποιού έκανε μια ανάρτηση.

Μπρούνο Τσερέλα: Η νέα φωτό με την Αθηνά Οικονομάκου και το δημόσιο ευχαριστώ

Μία νέα φωτογραφία με την Αθηνά Οικονομάκου ανέβασε το απόγευμα της Πέμπτης 19/9 στα social media ο Μπρούνο Τσερέλα.

Νικόλ Κίντμαν: Αποκάλυψε το bullying που δέχτηκε ως έφηβη – Όλη μου τη ζωή, ήθελα να είμαι 1,58 με καμπύλες

Νικόλ Κίντμαν: Αποκάλυψε το bullying που δέχτηκε ως έφηβη - Όλη μου τη ζωή, ήθελα να είμαι 1,58 με καμπύλες Η ηθοποιός περιέγραψε πως η εξωτερική της εμφάνιση αποτέλεσε την αιτία εκφοβισμού από τους συνομηλίκους της Αν και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ, η Νικόλ Κίντμαν αποκάλυψε ότι συχνά την πείραζαν

Ναταλία Δραγούμη – Η απάντησή της σε σεξιστικό σχόλιο: «Είναι 8 το πρωί κι έχω λάβει 10 φωτογραφίες με ανδρικά μόρια»

«Η Ναταλία Δραγούμη είναι υπερεκτιμημένο milf» ανέφερε το σχόλιο, το οποίο κλήθηκε να διαβάσει και στη συνέχεια ν' απαντήσει η γνωστή ηθοποιός

Κατερίνα Καινούργιου: Ο τρόμος που έζησε με κατσαρίδα – «Πήρα τον Παναγιώτη του λέω γύρνα τώρα σπίτι»

Ένα τρομακτικό -για εκείνους που φοβούνται τις κατσαρίδες- περιστατικό έζησε η Κατερίνα Καινούργιου για το οποίο μίλησε σήμερα (19.09.2024) από τον «αέρα» της εκπομπής της, «Super Κατερίνα». Η Κατερίνα Καινούργιου περιέγραψε αυτό που έζησε το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι της στο Κολωνάκι. «Να πω μία προσωπική ιστορία; Μπορώ να έχω δύο δευτερόλεπτα; Εχθές με τον

Ναταλία Δραγούμη για το σεξιστικό σχόλιο που της έκαναν: «Είναι 8 το πρωί και έχω λάβει 10 φωτογραφίες με γυμνούς άνδρες»

«Πληρωμένη» απάντηση στα hate commends που δέχεται στο TikTok, έδωσε την Τρίτη (17.09.2024) η Ναταλία Γερμανού. Όλοι οι ηθοποιοί της σειράς «Αρχελάου 5» με βίντεο που έφτιαξαν για το TikTok, σχολίασαν τα σχόλια μίσους που δέχονται καθημερινά. Μέσα σε αυτούς και η απάντηση της Ναταλίας Δραγούμη που με την ευθύτητά της έγινε viral. «Η Ναταλία

Συγκλονίζει ο Γιώργος Σαμπάνης: «Έπαθα αιμάτωμα, έσπασε ο αδένας και πέταξε αίμα πάνω στις χορδές»

Ο Γιώργος Σαμπάνης ήταν καλεσμένος του Τάσου Ριζόπουλου στο Κοσμοράδιο 95,1 και αποκάλυψε ότι δεν τραγουδά ποτέ στις 15 Αυγούστου λόγω ενός... τάματος.

Σταμάτης Γονίδης: Ο Βαλάντης του έδωσε το μικρόφωνο, τραγούδησε και τον «έλουσαν» με λουλούδια!

Μία βραδινή έξοδο πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Σταμάτης Γονίδης και φυσικά δεν κατάφερε να περάσει απαρατήρητος.

Θανάσης Πατριαρχέας για Βίβιαν Δράκου: Έμεινε έγκυος στους πρώτους δύο μήνες της γνωριμίας μας, ήταν ό,τι πιο ωραίο μου έχει συμβεί

Πριν γνωρίσω τη Βίβιαν δεν είχα σκεφτεί ποτέ ούτε την παντρειά, ούτε τα παιδιά, δήλωσε ο ηθοποιός

Blitz: Στη δημοσιότητα το τρέιλερ της τελευταίας ταινίας του Στιβ ΜακΚουίν με πρωταγωνίστρια τη Σίρσα Ρόναν

Blitz: Στη δημοσιότητα το τρέιλερ της τελευταίας ταινίας του Στιβ ΜακΚουίν με πρωταγωνίστρια τη Σίρσα Ρόναν Το ιστορικό δράμα θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 9 Οκτωβρίου Το «Blitz» του Στιβ ΜακΚουίν, ένα ιστορικό δράμα που διαδραματίζεται την εποχή που η ναζιστική Γερμανία βομβάρδιζε το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου

Αντικαταθλιπτικά και αντισταμινικά: Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία και να δημιουργήσουν παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες. Αντισταμινικά φάρμακα, οπιοειδή και αντικαταθλιπτικά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Από αυτά τα φάρμακα μπορεί να επηρεαστούν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, αλλά αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι

Παντρεύονται και πήγαν για πρόβα νυφικού και γαμπριάτικου στο ατελιέ

Με τα ιερά δεσμά του γάμου αναμένεται να ενωθούν ο Λάζος Μαντικός και η Αθηνά Κουρή το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και μάλιστα με κουμπάρο τον Φοίβο Παπαδάκη. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς μαζί με τον γάμο θα βαφτίσουν τη μονάκριβη κόρη τους, με νονό τον Γιώργο Παπαδάκη. Το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί μέσα