Εξισορροπήστε τις ορμόνες του οργανισμού με 5 απλές ασκήσεις μακροβιότητας

Date:

FITNESS ΤΣΑΚΡΑΣ

Πέντε εύκολες ασκήσεις που προάγουν τη μακροζωία και τη μακροβιότητα μας προτείνει η Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist 

-

*Γράφει η Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist

Η επιστήμη, έχει δείξει ότι η διαδικασία της γήρανσης είναι και ορμονικά κατευθυνόμενη. Σύμφωνα με τις αρχές της Θιβετανικής Γιόγκα, επτά βασικά Chakras στο ενεργειακό μας σώμα, αντιστοιχούν στους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, υπεύθυνο για την παραγωγή ορμονών στο σώμα π.χ. Το Chakra του Ηλιακού Πλέγματος στο ήπαρ και στο πάγκρεας.

Τα Chakras μοιάζουν με ενεργειακές πλατείες, στην λεωφόρο των μεσημβρινών ενεργειακών γραμμών, που στροβιλίζονται δημιουργώντας δίνες που βοηθούν την βιοενέργεια να ρέει ελεύθερα στο σώμα. Αν τα επτά Chakras λειτουργούν σωστά, απολαμβάνουμε μία ζωή, μέσα στην αρμονία και την υγεία. Όμως οι δίνες αυτές όσο μεγαλώνουμε μειώνουν ταχύτητα και επηρεάζονται από ανισορροπίες στο σώμα.

Το ξύπνημα της Ζωτικής Δύναμης

Οι 5 ασκήσεις μακροβιότητας, βοηθούν τους αδένες να επαναφέρουν σε κανονικά επίπεδα την παραγωγή ορμονών. Έτσι, τα κύτταρα του σώματος μπορούν να αναπαραχθούν και να αναζωογονηθούν ξανά, όπως γινόταν σε μικρότερη ηλικία.

Οι ασκήσεις είναι αρκετά απλές και κάθε μία παρέχει στον οργανισμό σημαντικά οφέλη αλλά, όταν συνδυάζονται και οι πέντε μαζί έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται καθημερινή πρακτική, όμως μπορείτε να παραλείψετε μία ημέρα την εβδομάδα.

  • Επαναλαμβάνετε για όσες μπορεί να κάνει το σώμα σας άνετα.
  • Σιγά σιγά καθώς θα δυναμώνει το σώμα αυξάνετε τον αριθμό μέχρι να φτάσετε στις 21 φορές.
  • Ξεκουραστείτε ανάμεσα στις ασκήσεις αναπνέοντας βαθιά.
  • Ακούστε το σώμα σας, δουλεύουμε πάντα με γνώμονα τα όρια του.
  • Στο τέλος των ασκήσεων ξαπλώνετε ανάσκελα, χέρια πόδια αναπαυτικά ανοιχτά και χαλαρώνετε μέχρι να νιώσετε έτοιμοι να σηκωθείτε.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του λαιμού/θυρεοειδή ή/και του αυχένα, αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδα ή αρθρίτιδα, ή καρδιαγγειακά θέματα.
  • Να σημειωθεί ότι είναι συμπληρωματικές στον τρόπο ζωής μας και δεν αντικαθιστούν ιατρική βοήθεια όπου χρειάζεται.

1η Θιβετανική Άσκηση

Η πρώτη Θιβετανική άσκηση επιταχύνει την περιστροφή των δινών (chakras). Μπορείτε να έχετε ανοιχτά ή κλειστά μάτια, αναλόγως τι σας βοηθά για να αποφύγετε ή να ελαττώσετε τη ζαλάδα της περιστροφής.

  • Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια λίγο ανοιχτά, στο άνοιγμα των γοφών και τα χέρια ανοιχτά, στο ύψος των ώμων.
  • Αρχίστε να περιστρέφεστε από τα αριστερά προς τα δεξιά δηλ. στηρίζεστε στο δεξί σας πόδι και περιστρέφεστε με το αριστερό.
  • Όταν τελειώσετε τις περιστροφές παραμείνετε όρθιοι, αναπνέετε βαθιά και περιμένετε να περάσει η ζάλη, πριν συνεχίσετε στην επόμενη άσκηση.
  • Αρχικώς περιστρέφεστε μέχρι να ζαλιστείτε λιγάκι. Αν νιώσετε την ανάγκη να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, να το κάνετε.
  • Σιγά-σιγά, εκτελώντας και τις υπόλοιπες ασκήσεις καθημερινά, θα φτάσετε να κάνετε 21 περιστροφές.

2η Θιβετανική Άσκηση

  • Ξεκινάμε από την ύπτια θέση με τα χέρια κάτω από τους γοφούς και σφίξιμο εγκάρσιου κοιλιακού, για καλύτερη υποστήριξη της μέσης.
  • Τεντώνουμε τις πατούσες από τις φτέρνες και εισπνέοντας, ανεβάζουμε ταυτόχρονα τα πόδια και το κεφάλι. Τα πόδια είναι κάθετα στο σώμα και το πηγούνι κλειδωμένο στο λαιμό.
  • Εκπνέοντας, κατεβάζουμε ταυτόχρονα τα πόδια και το κεφάλι στην αρχική θέση με τεντωμένες τις φτέρνες μακραίνοντας τα πόδια από την κλείδωση του γοφού.

Παραλλαγή

  • Σε περίπτωση πόνου της μέσης ή αδυναμίας να σηκώσουμε τα πόδια τεντωμένα, λυγίζουμε τα γόνατα, πατώντας τις πατούσες μας στο έδαφος και μετά, με βαθιά εισπνοή, σηκώνουμε τα πόδια όσο πιο ευθεία μας είναι άνετο.
  • Σιγά-σιγά θα δυναμώσει το σώμα και θα μπορέσουμε να κάνουμε την άσκηση στην τελική της μορφή. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα όρια του σώματος μας.

3η Θιβετανική Άσκηση

  • Γονατίστε στο πάτωμα με το σώμα όρθιο και τα δάχτυλα των ποδιών να πατάνε κάτω, για καλύτερη ισορροπία.
  • Τα γόνατα είναι ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς. Φέρνετε τους ώμους και τα χέρια πίσω μπλέκοντας τα δάχτυλα των χεριών. Εκπνέοντας λυγίζετε τον αυχένα μπροστά, έτσι ώστε να κλειδώσει το πηγούνι στο λαιμό.
  • Εισπνέοντας, λυγίστε τη σπονδυλική στήλη, (δημιουργώντας ένα τόξο με το θώρακα) και τον αυχένα προς τα πίσω τραβώντας τα χέρια κάθετα προς το πάτωμα.
  • Έπειτα, επανέρχεστε στη πρώτη στάση με το πηγούνι κλειδωμένο στο λαιμό.
  • Πριν χαμηλώσετε το κεφάλι σας μπροστά τεντώστε και ευθυγραμμίστε τον αυχένα σας.

Παραλλαγή

  • Σε περίπτωση που σας δυσκολεύει λόγω αδυναμίας κοιλιακών μυών ή πόνου στην πλάτη, τοποθετήστε τα χέρια στους γλουτούς με τους ώμους προς τα πίσω και λυγίστε.
  • Τέλος, για εξισορρόπηση, φέρνετε την πλάτη και τα χέρια να χαλαρώσουν μπροστά ενώ καθόσαστε στις φτέρνες και αναπνέετε βαθιά.

4η Θιβετανική Άσκηση

  • Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και ανοιχτά 30 εκατοστά. Με το κορμό όρθιο τοποθετήστε τα χέρια σας δίπλα στους μηρούς.
  • Με βαθιά εισπνοή ανεβάστε τη λεκάνη και σηκώστε το σώμα με τα χέρια τεντωμένα, λυγίστε τον αυχένα προς τα πίσω και ανεβείτε μέχρι να λυγίσουν τα γόνατα και ο κορμός να είναι παράλληλος με το πάτωμα, στη στάση «τραπέζι».
  • Προσοχή στην υπερέκταση των ώμων για αποφυγή τενοντίτιδας, προσαρμόστε τα χέρια.
    Εκπνέοντας, επανέρχεστε στην αρχική θέση κλειδώνοντας το λαιμό μπροστά.
  • Για εξισορρόπηση, μετά το τέλος των επαναλήψεων, λυγίστε τα γόνατα και ξεκουράστε το κεφάλι σας σε αυτά χαλαρώνοντας τελείως τους ώμους, τα χέρια και τον αυχένα. Μείνετε μέχρι να νιώσετε ότι αποχωρεί η ένταση από αυτές τις περιοχές.

5η Θιβετανική Άσκηση

  • Ξαπλώστε μπρούμυτα, με τα χέρια κάτω από τους ώμους, με τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα.
  • Κρατήστε σφιγμένους τους γλουτούς.
  • Εκπνέοντας, στηριχτείτε στις παλάμες σας, ανέβητε με το στήθος ανοιχτό και τους ώμους κάτω και πίσω, λυγίζοντας τον αυχένα προς τα πίσω, στη στάση «κόμπρα».
  • Εισπνέοντας, ανασηκώστε τους γλουτούς προς τον ουρανό, με μία κίνηση προς τα επάνω και πίσω, στη στάση «βουνό». Οι ώμοι είναι ανοιχτοί, το κεφάλι λυγίζει προς τα μέσα, το στήθος προς τα γόνατα, οι γλουτοί προς τα επάνω και οι φτέρνες προς το πάτωμα.
  • Εισπνέετε βαθιά όταν ανεβαίνετε και εκπνέετε τελείως όταν κατεβαίνετε.

Παραλλαγή

  • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να σηκώσετε το σώμα σας από την «κόμπρα» στο «βουνό», ελάτε σε στάση γόνατα-χέρια κάθε φόρα πριν ανεβείτε και πριν κατεβείτε.
  • Για εξισορρόπηση, ξαπλώστε στο πλάι με το πόδι λυγισμένο, για να χαλαρώσει η μέση.

Mετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, μείνετε στη savasana για μερικά λεπτά.

Εκτελώντας τις ασκήσεις καθημερινά, τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται ορατά μέσα σε ένα μήνα. Μέσω αυτών των ασκήσεων, αισθάνεστε τον εαυτό σας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα «νεότερος».

Δείτε το βίντεο με όλες τις ασκήσεις

Μαριάντζελα Κοτσώνη, εναλλακτική θεραπεύτρια, δασκάλα διαλογισμού και yoga therapist

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στη μέση: 3 ασκήσεις γιόγκα που ανακουφίζουν αμέσως

Η «καυτή» γιόγκα που διώχνει την κατάθλιψη

Γυμναστική στο σπίτι: Καλύτερη κινητικότητα και λιγότερο άγχος με αυτή τη μέθοδο

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Τούνη: O γιος της παίζει με τη γιαγιά του και εκείνη μας χαρίζει το πιο τρυφερό βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται αυτή την περίοδο η Ιωάννα Τούνη μαζί με τον μονάκριβο γιο της, Πάρη. Η γνωστή influencer και επιχειρηματίας αποκάλυψε πρόσφατα πως ο γιος της θα ξεκινήσει βρεφικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επειδή το πρόγραμμα της είναι αρκετά φορτωμένο φώναξε τη γιαγιά του Πάρη, τη θεία της, η οποία είναι

Παππά – Λάζαρης: Το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο όρος & το ποσό που πρέπει να καταβάλλει η Δανάη

Το πρωινό σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η Δανάη Παππά και ο Λάμπρος Λάζαρης προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω οικονομικών διαφωνιών τους. Και μπορεί ο Λάμπρος να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πόλεμος ανάμεσά τους, το Πρωινό με ένα νέο ρεπορτάζ αναφέρει την οικονομική διαμάχη του πρώην ζευγαριού. Όπως τόνισε η Άρια Καλύβα, υπέγραψαν πριν από

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική

Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Εύα Μέντες: Απαντάει στο αν θα επιστρέψει ποτέ στην υποκριτική Η 50χρονη ηθοποιός αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ για να επικεντρωθεί στα παιδιά της με τον Ράιαν Γκόσλινγκ Η Εύα Μέντες έδωσε μια ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της στο Χόλιγουντ. Αφού αποσύρθηκε από την υποκριτική

My Style Rocks: Κουδουνάρης σε Κατερίνα – Χθες ήσουν Σταχτοπούτα σήμερα είσαι Λεοπάρ Σκουφίτσα

Δείτε όσα είπε ο κριτής για το στυλ της παίκτριας

ΕΟΔΥ: 595 εισαγωγές με Covid 19, 8 νέες διασωληνώσεις και 23 θάνατοι

Υποχωρεί σταδιακά η αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV2 που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 9-15 Σεπτεμβρίου. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι από Covid 19. Γριπώδης συνδρομή

Η κόρη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να γίνει «σαν την Τέιλορ Σουίφτ» – Τι της απάντησε ο ιδρυτής του Facebook

Ο συνιδρυτής της Meta και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του, το πώς «χάλασε» το όνειρο της κόρης του να γίνει μια μέρα σαν την σταρ της ποπ Τέιλορ Σουιφτ. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας καλεσμένος στο podcast «Acquired» αποκάλυψε μια συζήτηση όπου φαινομενικά κατέπνιξε την επιθυμία του μεσαίου του παιδιού να

Ο Θοδωρής Αθερίδης μιλά για την απώλεια του Ντίνου Καρύδη

Ο Ντίνος Καρύδης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Απολαυστικός Νόβακ Τζόκοβιτς: Διασκέδασε τραγουδώντας… Τριαντάφυλλο στη Βουλγαρία

Ο Σέρβος πρωταθλητής έβγαλε την αυθεντική βαλκανική του πλευρά, δίνοντας... ρέστα με την ερμηνεία του.

Δήμητρα Κατσαφάδου: «Δεν μπορούσα να φύγω από την Αγία Παρασκευή» – Οι δύσκολες στιγμές που βίωσε

Στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής της αναφέρθηκε η γνωστή επιχειρηματίας, Δήμητρα Κατσαφάδου και δεν ήταν άλλη από την πρώτη κρίση πανικού που αντιμετώπισε. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια κοσμικής εκδήλωσης αρχικά είπε ότι: «στα live μου έχω κάτι σχόλια ότι έχω αδυνατίσει αρκετά. Έχω και κάτι σχόλια που μου έλεγαν πάχυνες, πάχυνες και τους

Survivor: «Αν δεν επιστρέψει θα κηρυχθεί λιποτάκτης» λέει αντιστράτηγος για την υπαξιωματικό των ΟΥΚ, Γεσθημανή Κουτούζογλου

Η συμμετοχή της Γεσθημανής Κουτούζογλου, υπαξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, στο Survivor έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό του ΓΕΣ. Η ηγεσία του ΓΕΣ αναμένεται τις επόμενες ώρες ή και ημέρες να διατάξει πειθαρχικό έλεγχο, η οποία θα αφορά δύο θέματα. Όπως μετέφερε και στην εκπομπή «Super Κατερίνα» η δημοσιογράφος Κατερίνα Παπακωστοπούλου, το πρώτο

Idra Kayne: Τροχαίο ατύχημα για την τραγουδίστρια

Η Idra Kayne τόνισε πως δεν τραυματίστηκε, ενώ δημοσίευσε και φωτογραφίες από το κατεστραμμένο αυτοκίνητό της και έκανε έκκληση για την εύρεση μαρτύρων. Συγκεκριμένα έγραψε στο Instagram της η Idra Kayne: «Πριν 10 ημέρες ακριβώς, βράδυ Σαββάτου 7/9 προς Κυριακή 8/9 στις 01:50 και στη διασταύρωση Δεριγνύ & Πατησίων έξω από το "Σπιτικόν" είχα ένα

Φραγκούλης για το τροχαίο: Είχα κάταγμα στο στέρνο και έπρεπε να μείνω ακίνητος για λίγο καιρό

O Μάριος Φραγκούλης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή, Πρωίαν σε είδον και μίλησε μεταξύ άλλων για το τροχαίο ατύχημα που είχε.