Όταν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας, οι περισσότεροι σκέφτονται το συκώτι. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως το αλκοόλ επηρεάζει και τον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές που μπορεί με τα χρόνια να είναι επιβλαβείς για τη νοητική μας λειτουργία.
Το αλκοόλ αρχίζει να επιδρά στο σώμα μας άμεσα μόλις καταναλωθεί. Μέσα σε 5 με 10 λεπτά από την κατανάλωσή του, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνει στον εγκέφαλο λόγω της μοριακής δομής του που διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Αυτή η άμεση πρόσβαση σημαίνει πως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και σε μικρές ποσότητες, σημειώνουν ειδικοί στην Telegraph.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες μεγαλύτερες από 7 μονάδες την εβδομάδα αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στην εγκεφαλική δομή με το πέρασμα των χρόνων.
Σημειώνεται πως στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, 1 μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με:
- 30 ml ποτού αλκοολικού βαθμού 40% (ουίσκι, βότκα κλπ)
- 250 ml μπύρας αλκοολικού βαθμού 4-5%
- 100 ml κρασιού αλκοολικού βαθμού 12-14%
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Anya Topiwala, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πλήττεται ο ιππόκαμπος, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη. Είναι επίσης από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ φαίνεται να χάνουν φαιά και λευκή ουσία, δηλαδή τον ιστό που απαρτίζει τον εγκέφαλο. Η λευκή ουσία, η οποία λειτουργεί ως «μονωτικό καλώδιο» για τους νευρώνες, χάνει την ποιότητά της, οδηγώντας και σε σταδιακή μείωση της απόδοσης του εγκεφάλου.
Επιτάχυνση γνωστικής έκπτωσης
Έρευνα που εξέτασε άτομα για πάνω από 30 χρόνια έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 7 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση μνήμης. Σε συγκεκριμένα τεστ, όπως για παράδειγμα στην εύρεση λέξεων που ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο γράμμα μέσα σε ένα λεπτό, τα πήγαν χειρότερα από όσους έπιναν λιγότερο ή καθόλου.
Και όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
14 μονάδες την εβδομάδα: Με τη μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ συσσωρεύεται σταδιακά σίδηρος στον εγκέφαλο, ειδικά στα βασικά γάγγλια, που συνδέονται με τον κινητικό έλεγχο, τις γνωσιακές διεργασίες, τα συναισθήματα και τη μάθηση. Αυτή η συσσώρευση σχετίζεται με την πτώση των γνωστικών λειτουργιών και προβλήματα στην επίλυση προβλημάτων. Η υπερβολική ποσότητα σιδήρου στον εγκέφαλο έχει επίσης συνδεθεί με τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Πάνω από 28 μονάδες την εβδομάδα: Οι γυναίκες, που καταναλώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών, από 28 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και οι άνδρες που ξεπερνούν τις 35 μονάδες, σύμφωνα με την Anya Topiwala, είναι πιθανό να αναπτύξουν ακόμη σύνδρομο Korsakoff, μια ανίατη νευρολογική ασθένεια που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β1. Το αλκοόλ εμποδίζει το έντερο να απορροφήσει αρκετή βιταμίνη, την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Επομένως η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή άνοια.
Υπάρχει ασφαλής ποσότητα;
Η Dr. Anya Topiwala, τονίζει ότι το αλκοόλ είναι τοξικό για τον εγκέφαλο και καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών της, δεν υπάρχει πραγματικά «ασφαλής» ποσότητα. Η μόνη ποσότητα που μπορεί να θεωρηθεί πλήρως ασφαλής είναι η μηδενική.
Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να επιλέξουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, απολαμβάνοντας για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μερικές φορές την εβδομάδα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο. Όμως το να αποφεύγουμε τη συστηματική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου μας.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]