Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελείται από υποδόριο και σπλαχνικό λίπος και χαρακτηρίζεται ως «επίπονο» γιατί είναι δύσκολο να το «κάψουμε», όχι, όμως, και ακατόρθωτο.
Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθύτερα στην κοιλιά και περιβάλλει ζωτικά όργανα όπως το στομάχι, το συκώτι και τα έντερα.
Το υποδόριο λίπος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και συνήθως είναι αβλαβές.
Όμως, η αυξανόμενη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων καθώς και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Οι γυναίκες που έχουν περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 90 εκατοστά και οι άντρες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 100 εκατοστά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα παραπάνω προβλήματα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως, που ακολουθούν λανθασμένη τακτική στην προσπάθειά τους να χάσουν λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή, αφού αντί να γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα τους, επικεντρώνονται μόνο στο συγκεκριμένο σημείο.
Σύμφωνα με την Laura Cartwright, ειδικό καρδιακής αποκατάστασης και φυσιολόγο άσκησης στο νοσοκομείο Wrexham Maelor, το σώμα αποθηκεύει το λίπος με τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα οπουδήποτε στο σώμα σας και όχι μόνο στην περιοχή που γυμνάζεστε.
Η επιστήμονας υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει αποτελεσματικά στην μείωση του λιπώδους ιστού από την περιοχή της κοιλιάς.
Οι αερόβιες ασκήσεις, που προκαλούν την αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, σε συνδυασμό με το θερμικό έλλειμμα στην διατροφή, το οποίο σημαίνει ότι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, προωθούν την απώλεια λίπους σ’ ολόκληρο το σώμα, άρα, και στην περιοχή της κοιλιάς.
Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, από το περπάτημα και το τρέξιμο, μέχρι τον χορό και το κολύμπι.
Και οι δουλειές του σπιτιού, επίσης, συμβάλλουν στην καύση θερμίδων, όπως η κηπουρική καθώς και το παιχνίδι με τα παιδιά. Σημαντικό ρόλο επιπλέον παίζουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, το pilates και η γιόγκα.
Για όσους δυσκολεύονται με το περπάτημα ή την ορθοστασία, οι ασκήσεις από καθιστή θέση (με την εναλλαγή κινήσεων στα πόδια και τα χέρια) είναι εξίσου αποτελεσματικές για την καύση θερμίδων, αλλά και την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν να επιδιώκετε τουλάχιστον 150 λεπτά δραστηριότητας, σε μέτρια ένταση, κάθε εβδομάδα. Στόχος είναι να φθάσετε στο σημείο που λαχανιάζετε, αλλά να μπορείτε, ταυτόχρονα, και να μιλάτε.
Είναι σημαντικό, επίσης, να προετοιμάσετε το σώμα σας για την κυρίως προπόνηση, κάνοντας ασκήσεις προθέρμανσης, αλλά και η σωστή αποθεραπεία, ώστε να προφυλαχθείτε από τραυματισμούς. Σε περίπτωση, πάντως, που νιώθετε δύσπνοια ή ζάλη, πρέπει να επιβραδύνετε και να κάνετε ένα διάλειμμα.
Εάν είστε αρχάριοι στη γυμναστική, πρέπει να ξεκινήσετε με χαλαρούς ρυθμούς και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των προπονήσεων σας.
Η ειδικός τονίζει ότι υπάρχουν δύο επιπλέον παράγοντες για να ξεφορτωθείτε το κοιλιακό λίπος, που δεν είναι άλλοι από την διαχείριση του στρες, αλλά και ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
Τα υψηλά επίπεδα στρες και ο κακός ύπνος μπορούν να αυξήσουν την κορτιζόλη, μια ορμόνη που ενισχύει την όρεξη και συνακόλουθα οδηγεί στην παχυσαρκία.
Τέλος, η ειδικός προτείνει να δοκιμάσετε τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως ασκήσεις ενσυνειδητότητας (τεχνικές για την διαχείριση του στρες), ασκήσεις αναπνοής και ήπιες δραστηριότητες, όπως είναι το τάι τσι και η γιόγκα, οι οποίες προάγουν τον ύπνο και μειώνουν το στρες.
To άρθρο Πώς φεύγει το επίμονο λίπος από την κοιλιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .