Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο αντίκτυπός τους σε 10 ζητήματα Δημόσιας Υγείας

Date:

Οι δυνητικές επιδράσεις που έχουν στην άσκηση, τη διατροφή, την ψυχική υγεία, το περιβάλλον.

Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που θέτει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενών δημοσιευμάτων για τη συσχέτισή τους με την υγεία.

Στην πραγματικότητα, πολλές έγκριτες, διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα έκαναν εκτενείς αφιερώσεις στο τι κερδήθηκε ή χάθηκε στον τομέα της Υγείας.

Η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, απαρίθμησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δέκα ζητήματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Δημόσια Υγεία.

Σημασία στην αξία της σωματικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με τις ιατρικές επιθεωρήσεις Lancet και BMJ, σε συστηματικές αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων δεν φαίνεται κάποια μετρήσιμη αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας στον πληθυσμό.

Για να μετουσιωθεί η ευκαιρία και η δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων σε απτά αποτελέσματα, συζητιούνται συγκεκριμένες μακροχρόνιες αθλητικές πρωτοβουλίες, που να αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πρόγραμμα που ενθαρρύνει την εισαγωγή 30 λεπτών καθημερινής φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία σε όλη τη Γαλλία.

Συνέργειες για την πρόληψη των χρόνιων, μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η επέκταση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αφορά στην αμοιβαία αφοσίωση σε πολιτικές και δράσεις για την προαγωγή της υγείας με την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Τα νοσήματα αυτά παραμένουν οι κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το πρόγραμμα «Let’s Move and Celebrate» αποτέλεσε το θέμα της εφετινής Ολυμπιακής Ημέρας (23 Ιουνίου). Την ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο η αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (ήταν στις 23 Ιουνίου 1894).

Αντιμετώπιση έκτακτων τοπικών λοιμωδών εξάρσεων και πανδημιών

Πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) εξέδωσαν κοινές οδηγίες για:

  • Τον πλήρη εμβολιασμό των επισκεπτών των Ολυμπιακών Αγώνων έναντι νοσημάτων νοσήματα όπως η ιλαρά
  • Την πρόληψη των αναπνευστικών παθογόνων
  • Την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδουν κουνούπια και κρότωνες (τσιμπούρια)
  • Την αποφυγή τροφιμογενών, υδατογενών και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Προγενέστεροι Αγώνες είχαν δοκιμασθεί από επιδημίες, όπως του Τόκυο με την πανδημία COVID-19 ή του Ρίο με τον ιό Zika.

Το γεγονός ότι οι εφετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πάνω από 10.000 αθλητές, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πάνω από 4.000 αθλητές και οι επισκέπτες υπερέβησαν τα 10 εκατομμύρια, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της προετοιμασίας αυτής.

Προαγωγή της υγιεινής διατροφής

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο Lancet, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι παρείχαν μοναδική ευκαιρία για να τονιστεί και η αξία της υγιεινής διατροφής, με περιορισμό στο ελάχιστο της πρόσληψης ζαχαρούχων και αλκοολούχων ροφημάτων.

Σε επίπεδο πρωταθλητών, σημασία δίνεται και στα μακρομόρια (πρωτεΐνες -υδατάνθρακες), καθώς και στην ενυδάτωση.

Διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος για την διεξαγωγή των Αγώνων

H κλιματική κρίση με την υπερθέρμανση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος δρα επιβαρυντικά στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό φάνηκε στα κολυμβητικά αθλήματα που διεξήχθησαν στον Σηκουάνα, ενώ αρκετοί αθλητές δυσκολεύτηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες στη Γαλλία. Οι αθλητές της ιστιοπλοΐας, λ.χ., αναγκάστηκαν να φορούν γιλέκα πάγου.

Ο συνδυασμός της ζέστης με την υψηλή υγρασία κινδύνευσε να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τον πρωταθλητισμό.

Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Με την χρήση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες σχεδόν επαρκούσαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, το Παρίσι στόχευσε σε μια δαπάνη άνθρακα περίπου 1,5 εκατομμυρίου τόνων ισοδυνάμων CO2. Είναι περίπου οι μισές εκπομπές απ’ όσες υπήρξαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο.

Πρωταθλητισμός και διασφάλιση της υγείας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το ΙΤΑ (International Testing Agency), τους μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 το περίπου 88% των συμμετεχόντων αθλητών εξετάστηκαν τουλάχιστον μία φορά για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Συνολικώς έγιναν 32.600 έλεγχοι ντόπινγκ. Ο προγραμματισμός αυτός θεωρήθηκε ο πιο ολοκληρωμένος, σε σύγκριση με τους προηγούμενους Αγώνες. Εξασφάλισε την υγεία των συμμετεχόντων και την ευγενή άμιλλα.

Στόχευση στην ψυχοπνευματική ενίσχυση

Αρκετοί αθλητές και ολυμπιονίκες δημοσιοποίησαν την μάχη τους για ψυχική ανθεκτικότητα και πνευματική ενίσχυση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ολυμπιονίκης Simone Biles που τόνισε «mental health matters» (η ψυχική υγεία έχει σημασία).

Ως αποτέλεσμα, κατά την διάρκεια των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων επιστρατεύτηκαν περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μειώνοντας το στίγμα, και αυξάνοντας την πιθανότητα αντιμετώπισης συμπτωμάτων:

  • Άγχους και φόβου
  • Κατάθλιψης
  • Χρήσης ουσιών
  • Διαταραχών διατροφής και ύπνου

Μαθήματα ζωής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες χρήζουν ακόμα περισσότερης σωματικής και ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικούς. Η τωρινή στόχευση στο Παρίσι είναι να υπογραμμιστεί η αξία της υποστηρικτικής τεχνολογίας (assistive technology) μέσω του συνθήματος «Equipped for equity».

Απώτερος στόχος είναι η καθολική πρόσβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μικρό ποσοστό ατόμων παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε ακουστικά βαρηκοΐας ή σε αναπηρικά αμαξίδια.

Διασφάλιση της υγείας μέσω της ειρήνης

Βασικό στοιχείο του Ολυμπιακού ιδεώδους είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία, ώστε ο αθλητισμός να ενώσει, να οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και κρατών, στην ψυχοπνευματική και σωματική υγεία, στην ευημερία και την διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Και ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν ειρήνη, μάλλον η κληρονομιά αφήνεται για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ελπίδα τότε η Ολυμπιακή εκεχειρία να γίνει αποδεκτή, καταλήγει η κυρία Ψαλτοπούλου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.