Massimo Bottura, ο καλλιτέχνης της haute cuisine

Date:

Massimo Bottura, ο καλλιτέχνης της haute cuisine

arthrou-bottura

Eνας από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου φεστιβάλ γεύσης που διοργανώνει κάθε χρόνο το «Sani Resort», στη Χαλκιδική. Το εξαίσιο δείπνο που δημιούργησε επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον άτυπο τίτλο του ως πρεσβευτή της ιταλικής κουζίνας

Συνέντευξη στον Λευτέρη Τρίγκα

Ο Μάσιμο Μποτούρα, με την αφοσίωση και το πάθος του για την υψηλή γαστρονομία, έχει καταφέρει να αναδείξει την ιταλική κουζίνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η προσέγγισή του είναι ένας συνδυασμός καινοτομίας, παράδοσης και βαθιάς κοινωνικής συνείδησης. Με την παρουσία του στο Sani Gourmet 2024 απέδειξε για άλλη μία φορά την ικανότητά του να συνδυάζει το φαγητό με την τέχνη και τον πολιτισμό, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της γεύσης. Η πορεία του προς την καθιέρωσή του ως ενός από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο είναι μια ιστορία γεμάτη πάθος, αποφασιστικότητα, αλλά και αμφισβήτηση.

bottura__4_
Το εστιατόριο «Osteria Francescana» του Μάσιμο Μποτούρα στη Μόντενα της Ιταλίας έχει κατακτήσει τρία αστέρια Michelin και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία στον κόσμο

Γεννημένος στη Μόντενα, ο Μάσιμο Μποτούρα ήταν ο νεότερος από τέσσερα αδέρφια, το καθένα από τα οποία είχε καθοριστεί να ακολουθήσει ένα παραδοσιακό και «αξιοσέβαστο» επάγγελμα, όπως είχε αποφασίσει ο πατέρας τους. Ο μεγαλύτερος θα γινόταν μηχανικός, ο δεύτερος γιατρός, ο τρίτος λογιστής και ο Μάσιμο δικηγόρος. Η μαγειρική, παρόλο που ήταν μια βαθιά εσωτερική ανάγκη για εκείνον, περιοριζόταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις της Κυριακής υπό την καθοδήγηση της μητέρας του και δεν θεωρούνταν από τον πατέρα του βιώσιμη επαγγελματική επιλογή. «Δεν ήταν καν επάγγελμα για τον πατέρα μου αυτό», θυμάται ο σεφ. Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια σπουδών στη Νομική, ο Μποτούρα πήρε μια τολμηρή απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του. Αναγνωρίζοντας ότι η αληθινή του κλίση βρισκόταν στην κουζίνα, πήρε το ρίσκο και αγόρασε μια ταβέρνα στην άκρη του δρόμου λίγο έξω από τη Μόντενα, παρότι δεν είχε επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της εστίασης.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να διδαχτεί από τους καλύτερους, επιδίωξε να μαθητεύσει δίπλα σε θρυλικούς σεφ, όπως ο Αλέν Ντικάς και ο Φεράν Αντριά. Αυτές οι εμπειρίες βελτίωσαν τις δεξιότητές του και εμβάθυναν την κατανόησή του για το φαγητό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαμόρφωση της δικής του μοναδικής μαγειρικής φιλοσοφίας.
Η αγάπη του για την τέχνη και τη μουσική αποτέλεσε τη βάση για την προσέγγισή του στη γαστρονομία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μαγειρική, αλλά επεκτείνεται σε έναν πολυδιάστατο διάλογο με τον πολιτισμό και την κοινωνία. «Η δική μας δουλειά είναι τεχνική. Συνδυάζει βέβαια την τέχνη, αλλά εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πάνω απ’ όλα εργάτη. Δημιουργώ ένα μέσο για να ξυπνήσω μνήμες και να δημιουργήσω συναισθήματα, αλλά με οδηγό το φαγητό. Ο Πικάσο είχε πει πως “μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί”. Αυτό είναι το δικό μου μότο στην επαγγελματική ζωή μου. Η εμπειρία και η ελευθερία στη μαγειρική μου αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν το μενού στην οστερία μου».

Το 1995, ο Μποτούρα άνοιξε την «Osteria Francescana» στη Μόντενα, ένα εστιατόριο που σύντομα θα γινόταν σύμβολο του καινοτόμου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει την ιταλική κουζίνα. Πολύ μακριά από το παραδοσιακό, η «Osteria Francescana» αμφισβητεί τους κανόνες της ιταλικής κουζίνας, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές με βαθιά ριζωμένες παραδόσεις. Αυτή η τόλμη του έχει αποφέρει στο εστιατόριο τρία αστέρια Michelin και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία στον κόσμο. Δεν είναι όμως αγχωτικό το να πρέπει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή; «Φυσικά και είναι, αλλά έχω μια ισχυρή φόρμουλα για να θωρακίσω τον εαυτό μου, την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Αυτοί είναι οι φάροι της εσωτερικής μου ηρεμίας. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Ετσι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος», εξηγεί.

Το δείπνο που ετοίμασε για το Sani Gourmet 2024 δεν ήταν απλώς μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά μια αληθινή γιορτή για τις αισθήσεις, γεμάτη από τις αγαπημένες του γεύσεις και τεχνικές, που συνδυάστηκαν με τοπικά ελληνικά προϊόντα. Με τον μοναδικό του τρόπο, ο άνθρωπος που «έχει μυς φτιαγμένους από παρμεζάνα και στις φλέβες του κυλάει ξίδι βαλσάμικο», όπως έχουν τον έχουν περιγράψει, κατάφερε να ενώσει την παράδοση με την καινοτομία, προσφέροντας στους καλεσμένους του ένα αξέχαστο μενού έξι all star πιάτων. Αλήθεια γιατί δέχτηκε αυτήν την πρόταση; Τι αγαπά στην Ελλάδα;

bottura__1_

«Είπα κατευθείαν “ναι”. Ο τόπος σας είναι ευλογημένος και από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη Χαλκιδική όλοι οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο ευγενικοί που σάστισα. Μοιάζουμε πολύ με τους Ελληνες και το αισθάνομαι κάθε φορά που συναντώ κάποιον. Το μέρος, το τοπίο και οι άνθρωποι του “Sani Resort” με αγκάλιασαν. Πρέπει οπωσδήποτε να ξανάρθω, αλλά για διακοπές την επόμενη φορά»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την κίνηση καθημερινά

Τέλος τα diesel για τους Ελληνες;

Η Sarah Jessica Parker επαναφέρει τη διάσημη Chanel μπλούζα της Carrie Bradshaw 24 χρόνια μετά

KAOS: Η νέα σειρά του Netflix που βασίζεται στην ελληνική μυθολογία και την αποκαλούν «αριστούργημα»

Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού

Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνικό πρόσημο

 Τώρα τα κυριακάτικα πρωινά, γίνονται καλύτερα με efood market και Πρώτο Θέμα!

Μακροζωία: Οκτώ συνήθειες που προσθέτουν σε έναν 40αρη έως και 24 χρόνια ζωής

Disneyland στο Παρίσι: Τα μυστικά για να δείτε το πιο διάσημο θεματικό πάρκο της Ευρώπης

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Ελένη Μενεγάκη αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο, στην παραλία – Δείτε τη φωτογραφία

Η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τις διακοπές στην Άνδρο και μάλιστα έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο στην παραλία. «Έναν τον έχω αλλά κάνει για πολλούς! Ο γιος μου που με κάνει ευτυχισμένη και περήφανη κάθε μέρα!», σημείωσε η Ελένη Μενεγάκη στη λεζάντα

Ozempic, Wegovy, Zepbound: Πως «άνοιξαν τον δρόμο» για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Ozempic προειδοποιούν για την κατάχρηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και τις παρενέργειες. Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, όπως το Ozempic, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία

Κατερίνα Παπουτσάκη: Έχασα πολλά κιλά, πέρασα ένα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε

 Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν καλεσμένη στο «Happy Day» και αποκάλυψε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή τον λόγο που την έκανε να χάσει αρκετά κιλά. «Πρώτη φορά στη ζωή μου γυμνάστηκα συστηματικά πέρυσι τον Ιανουάριο για ένα τρίμηνο. Δεν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι γύρω στον Μάιο δεν πέρασα καλά ψυχικά. Όταν παθαίνω αυτά τα δικά

Festival Alzheimer 2024 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Δίνουµε το σωστό στίγµα για την άνοια!»

Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν  δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Και επικυρώνοντας το

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.