Massimo Bottura, ο καλλιτέχνης της haute cuisine

Date:

Massimo Bottura, ο καλλιτέχνης της haute cuisine

arthrou-bottura

Eνας από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του μεγάλου φεστιβάλ γεύσης που διοργανώνει κάθε χρόνο το «Sani Resort», στη Χαλκιδική. Το εξαίσιο δείπνο που δημιούργησε επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον άτυπο τίτλο του ως πρεσβευτή της ιταλικής κουζίνας

Συνέντευξη στον Λευτέρη Τρίγκα

Ο Μάσιμο Μποτούρα, με την αφοσίωση και το πάθος του για την υψηλή γαστρονομία, έχει καταφέρει να αναδείξει την ιταλική κουζίνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η προσέγγισή του είναι ένας συνδυασμός καινοτομίας, παράδοσης και βαθιάς κοινωνικής συνείδησης. Με την παρουσία του στο Sani Gourmet 2024 απέδειξε για άλλη μία φορά την ικανότητά του να συνδυάζει το φαγητό με την τέχνη και τον πολιτισμό, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της γεύσης. Η πορεία του προς την καθιέρωσή του ως ενός από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο είναι μια ιστορία γεμάτη πάθος, αποφασιστικότητα, αλλά και αμφισβήτηση.

bottura__4_
Το εστιατόριο «Osteria Francescana» του Μάσιμο Μποτούρα στη Μόντενα της Ιταλίας έχει κατακτήσει τρία αστέρια Michelin και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία στον κόσμο

Γεννημένος στη Μόντενα, ο Μάσιμο Μποτούρα ήταν ο νεότερος από τέσσερα αδέρφια, το καθένα από τα οποία είχε καθοριστεί να ακολουθήσει ένα παραδοσιακό και «αξιοσέβαστο» επάγγελμα, όπως είχε αποφασίσει ο πατέρας τους. Ο μεγαλύτερος θα γινόταν μηχανικός, ο δεύτερος γιατρός, ο τρίτος λογιστής και ο Μάσιμο δικηγόρος. Η μαγειρική, παρόλο που ήταν μια βαθιά εσωτερική ανάγκη για εκείνον, περιοριζόταν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις της Κυριακής υπό την καθοδήγηση της μητέρας του και δεν θεωρούνταν από τον πατέρα του βιώσιμη επαγγελματική επιλογή. «Δεν ήταν καν επάγγελμα για τον πατέρα μου αυτό», θυμάται ο σεφ. Ωστόσο, έπειτα από δύο χρόνια σπουδών στη Νομική, ο Μποτούρα πήρε μια τολμηρή απόφαση που θα άλλαζε την πορεία της ζωής του. Αναγνωρίζοντας ότι η αληθινή του κλίση βρισκόταν στην κουζίνα, πήρε το ρίσκο και αγόρασε μια ταβέρνα στην άκρη του δρόμου λίγο έξω από τη Μόντενα, παρότι δεν είχε επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της εστίασης.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να διδαχτεί από τους καλύτερους, επιδίωξε να μαθητεύσει δίπλα σε θρυλικούς σεφ, όπως ο Αλέν Ντικάς και ο Φεράν Αντριά. Αυτές οι εμπειρίες βελτίωσαν τις δεξιότητές του και εμβάθυναν την κατανόησή του για το φαγητό, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαμόρφωση της δικής του μοναδικής μαγειρικής φιλοσοφίας.
Η αγάπη του για την τέχνη και τη μουσική αποτέλεσε τη βάση για την προσέγγισή του στη γαστρονομία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μαγειρική, αλλά επεκτείνεται σε έναν πολυδιάστατο διάλογο με τον πολιτισμό και την κοινωνία. «Η δική μας δουλειά είναι τεχνική. Συνδυάζει βέβαια την τέχνη, αλλά εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πάνω απ’ όλα εργάτη. Δημιουργώ ένα μέσο για να ξυπνήσω μνήμες και να δημιουργήσω συναισθήματα, αλλά με οδηγό το φαγητό. Ο Πικάσο είχε πει πως “μου πήρε τέσσερα χρόνια να μάθω να ζωγραφίζω σαν τον Ραφαήλ και μια ολόκληρη ζωή να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί”. Αυτό είναι το δικό μου μότο στην επαγγελματική ζωή μου. Η εμπειρία και η ελευθερία στη μαγειρική μου αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν το μενού στην οστερία μου».

Το 1995, ο Μποτούρα άνοιξε την «Osteria Francescana» στη Μόντενα, ένα εστιατόριο που σύντομα θα γινόταν σύμβολο του καινοτόμου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει την ιταλική κουζίνα. Πολύ μακριά από το παραδοσιακό, η «Osteria Francescana» αμφισβητεί τους κανόνες της ιταλικής κουζίνας, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές με βαθιά ριζωμένες παραδόσεις. Αυτή η τόλμη του έχει αποφέρει στο εστιατόριο τρία αστέρια Michelin και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία στον κόσμο. Δεν είναι όμως αγχωτικό το να πρέπει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή; «Φυσικά και είναι, αλλά έχω μια ισχυρή φόρμουλα για να θωρακίσω τον εαυτό μου, την εμπιστοσύνη και την αγάπη. Αυτοί είναι οι φάροι της εσωτερικής μου ηρεμίας. Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και αγαπώ αυτό που κάνω. Ετσι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος», εξηγεί.

Το δείπνο που ετοίμασε για το Sani Gourmet 2024 δεν ήταν απλώς μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά μια αληθινή γιορτή για τις αισθήσεις, γεμάτη από τις αγαπημένες του γεύσεις και τεχνικές, που συνδυάστηκαν με τοπικά ελληνικά προϊόντα. Με τον μοναδικό του τρόπο, ο άνθρωπος που «έχει μυς φτιαγμένους από παρμεζάνα και στις φλέβες του κυλάει ξίδι βαλσάμικο», όπως έχουν τον έχουν περιγράψει, κατάφερε να ενώσει την παράδοση με την καινοτομία, προσφέροντας στους καλεσμένους του ένα αξέχαστο μενού έξι all star πιάτων. Αλήθεια γιατί δέχτηκε αυτήν την πρόταση; Τι αγαπά στην Ελλάδα;

bottura__1_

«Είπα κατευθείαν “ναι”. Ο τόπος σας είναι ευλογημένος και από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στη Χαλκιδική όλοι οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο ευγενικοί που σάστισα. Μοιάζουμε πολύ με τους Ελληνες και το αισθάνομαι κάθε φορά που συναντώ κάποιον. Το μέρος, το τοπίο και οι άνθρωποι του “Sani Resort” με αγκάλιασαν. Πρέπει οπωσδήποτε να ξανάρθω, αλλά για διακοπές την επόμενη φορά»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Best Of Network

Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την κίνηση καθημερινά

Τέλος τα diesel για τους Ελληνες;

Η Sarah Jessica Parker επαναφέρει τη διάσημη Chanel μπλούζα της Carrie Bradshaw 24 χρόνια μετά

KAOS: Η νέα σειρά του Netflix που βασίζεται στην ελληνική μυθολογία και την αποκαλούν «αριστούργημα»

Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού

Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνικό πρόσημο

 Τώρα τα κυριακάτικα πρωινά, γίνονται καλύτερα με efood market και Πρώτο Θέμα!

Μακροζωία: Οκτώ συνήθειες που προσθέτουν σε έναν 40αρη έως και 24 χρόνια ζωής

Disneyland στο Παρίσι: Τα μυστικά για να δείτε το πιο διάσημο θεματικό πάρκο της Ευρώπης

Δείτε Επίσης

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20