Καλοκαιρινά σπορ: Πώς να προστατεύσετε τα χέρια σας από τους τραυματισμούς

Date:

Ποιοι παράγοντες τους ευνοούν. Τι κίνδυνος υπάρχει αναλόγως με την καλοκαιρινή δραστηριότητα.

Οι τραυματισμοί των χεριών το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένοι, αφού πολλοί κάνουν πάρα πολλά, πολύ σύντομα, μετά από μήνες αδράνειας.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού διατρέχουν όσοι δεν γυμνάζονταν καθόλου τον χειμώνα ή πήγαιναν σποραδικά στο γυμναστήριο. Το ίδιο και οι «αθλητές του Σαββατοκύριακου», αφού κανένας τους δεν έχει καλή φυσική κατάσταση.

Οι τραυματισμοί, όμως, δεν οφείλονται μόνο στην απότομη αύξηση της έντασης της άσκησης. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Η ανεπαρκής προθέρμανση
  • Η ύπαρξη προηγούμενων τραυματισμών που δεν έχουν αποκατασταθεί επαρκώς
  • Η λανθασμένη τεχνική

Η συνηθέστερη αιτία τραυματισμού το καλοκαίρι είναι οι πτώσεις και τα ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από αθλητικές και εξωαθλητικές δραστηριότητες (π.χ. οδήγηση μηχανής), αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Οι ολισθηρές επιφάνειες κοντά σε πισίνες, παραλίες ή υδάτινα πάρκα μπορεί να οδηγήσουν σε διαστρέμματα, εξαρθρώσεις ή κατάγματα. Η ενασχόληση με δραστηριότητες υψηλού κινδύνου ή σπορ που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις (π.χ. κολύμπι, βόλεϊ, ρακέτες) επιβαρύνει τις αρθρώσεις του ώμου και του αγκώνα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε μυς και τένοντες. Το ίδιο και η άρση βάρους (π.χ. των αποσκευών) με λανθασμένη τεχνική.

Στους συχνότερους καλοκαιρινούς τραυματισμούς των χεριών συμπεριλαμβάνονται εξαρθρήματα και κατάγματα. Στον ώμο εμφανίζεται επίσης συχνά τενοντίτιδα, σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου και ρήξη του στροφικού πετάλου. Στον αγκώνα είναι συχνή η έσω ή έξω επικονδυλίτιδα και βλάβες στους συνδέσμους.

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να προκύψουν τόσο από την ενασχόληση με αθλήματα που δεν απαιτείται επαφή με άλλο άτομο (π.χ. κολύμβηση, ρακέτες) όσο και με όσα προϋποθέτουν επαφή (π.χ. μπάσκετ).

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στον ώμο

Στον ώμο, τα κατάγματα της κλείδας, της ωμοπλάτης και του βραχιονίου οστού μπορεί να είναι συνέπεια μιας βίαιης πρόσκρουσης ή πτώσης. Ένα πέσιμο από ποδήλατο, παραδείγματος χάριν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης στην κορυφή του ώμου.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το κεφάλι (λ.χ. ρίψη μπάλας, κολύμπι) μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση και ερεθισμό των τενόντων και του θύλακα του ώμου. Έτσι μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου.

Ο πιθανότερος, όμως, τραυματισμός στο κολύμπι, τις ρακέτες και αθλήματα που εμπεριέχουν συγκρούσεις και πτώσεις, είναι η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου. Πρόκειται για τη ρήξη των μυών και τενόντων που περιβάλλουν την άρθρωση. Οι ιστοί αυτοί διατηρούν την κεφαλή του βραχιονίου οστού σταθερή μέσα στη υποδοχή του ώμου (ωμογλήνη).

Από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι ή απαιτούν έντονες κινήσεις έλξης (π.χ. wakeboard, σκι) μπορεί να προκληθεί ρήξη του ανώτερου επιχείλιου χόνδρου (ρήξη SLAP). Είναι ένας δακτύλιος από ινώδη χόνδρο που περιβάλλει την υποδοχή του ώμου και προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τραυματισμοί από πτώση (π.χ. από ποδήλατο, skateboard).

Η ρήξη του ανώτερου επιχείλιου χόνδρου μπορεί να γίνει αιτία επαναλαμβανόμενων εξαρθρημάτων του ώμου. Περισσότερο κινδυνεύουν να την εκδηλώσουν όσοι παίζουν ρακέτες ή βόλεϊ.

Οι τραυματισμοί στον αγκώνα

Στον αγκώνα, μια πτώση ή πρόσκρουση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή εξάρθρημα. Πέραν αυτών, οι πιο συνήθεις τραυματισμοί στον αγκώνα που σχετίζονται με τον αθλητισμό είναι οι βλάβες των συνδέσμων. Αθλήματα και παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ρίψη μπάλας με ανυψωμένο το χέρι  μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ωλένιο πλάγιο σύνδεσμο και πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα.

Αντίστοιχα, τενοντίτιδα στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί από:

  • Υπέρχρηση
  • Εξαιρετικά έντονη φόρτιση στο επίπεδο του καρπού και των δακτύλων
  • Λανθασμένη τεχνική άρσης αντικειμένων, ρίψεων ή χτυπημάτων με το χέρι

Οι πιο γνωστές τενοντίτιδες στον αγκώνα είναι η έσω και η έξω επικονδυλίτιδα. Οι παθήσεις αυτές είναι γνωστές ως «αγκώνας του γκολφ» και «αγκώνας του τένις», αντιστοίχως.

Πώς να προστατευθείτε

Για να αποφευχθούν οι καλοκαιρινοί τραυματισμοί στα χέρια είναι σημαντική:

  • Η προετοιμασία για σωματική άσκηση, με σταδιακή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • Η εκτέλεση ασκήσεων ενίσχυσης των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις του άνω άκρου και διατάσεων (ιδίως πριν από την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων κινήσεων)
  • Η διατήρηση καλής στάσης σώματος

«Καθοριστικής σημασίας είναι και η εκτέλεση ασκήσεων που βελτιώνουν την ισορροπία και αυξάνουν τη δύναμη όλων των μυών του σώματος, αφού έτσι αποτρέπονται οι πτώσεις. Αλλά ακόμα και αν προκύψουν, οι επιπτώσεις είναι ηπιότερες», επισημαίνει ο δρ Πάντος.

Για να αποτραπούν οι τραυματισμοί από υπέρχρηση, πρέπει να γίνονται διαλείμματα. Αυτά δίνουν τον χρόνο στους μυς να επιδιορθώνουν τις βλάβες και να ανακάμπτουν.

Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά είναι ο πόνος. Γι’ αυτό τον λόγο η καλύτερη συμβουλή είναι να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, τονίζει ο ιατρός.

Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη όταν ο πόνος είναι έντονος και οξύς. Το ίδιο και εάν είναι ηπιότερος αλλά εμμένει για περισσότερες από 15 ημέρες, παρότι ο πάσχων τηρεί τις συστάσεις για ξεκούραση και εφαρμογή πάγου.

Πως αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού και τη σοβαρότητά του. Συνήθως είναι συντηρητική. Αν όμως με αυτήν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα (π.χ. πόνος, οίδημα, απώλεια λειτουργικότητας κ.λπ.), τότε είναι πιθανόν να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς, δεδομένης της πολυπλοκότητας των συγκεκριμένων αρθρώσεων.

Σε καμία περίπτωση, τέλος, η πιθανότητα ενός τραυματισμού «δεν πρέπει να απαγορεύσει την απόλαυση της φύσης το καλοκαίρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τήρηση των κανόνων για την αποφυγή του», καταλήγει ο δρ Πάντος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βάνα Μπάρμπα: Η μητρότητα ήταν ο ρόλος της ζωής μου, ξεπερνούσε και το Όσκαρ ακόμα

Βάνα Μπάρμπα: Η μητρότητα ήταν ο ρόλος της ζωής μου, ξεπερνούσε και το Όσκαρ ακόμα Βάνα Μπάρμπα: Η μητρότητα ήταν ο ρόλος της ζωής μου, ξεπερνούσε και το Όσκαρ ακόμα Η ηθοποιός εξήγησε ότι απουσίαζε πάνω από δέκα χρόνια από την τηλεόραση για ήθελε να αφοσιωθεί στην κόρη της Τον λόγο πίσω από την τηλεοπτική απουσία

Ράγισε ο Θέμης Αδαμαντίδης για τον Γιώργο Μαζωνάκη: Άλλαξε τον τρόπο που διασκεδάζουμε, όταν λείπει η αγάπη τα φέρνει όλα τούμπα

Ράγισε ο Θέμης Αδαμαντίδης για τον Γιώργο Μαζωνάκη: Άλλαξε τον τρόπο που διασκεδάζουμε, όταν λείπει η αγάπη τα φέρνει όλα τούμπα Ράγισε ο Θέμης Αδαμαντίδης για τον Γιώργο Μαζωνάκη: Άλλαξε τον τρόπο που διασκεδάζουμε, όταν λείπει η αγάπη τα φέρνει όλα τούμπα Έφυγε από κοντά μας ένας τραγουδιστής που άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης των Ελλήνων

Δύο Μαύρα Πουκάμισα: Γνωρίστε τους χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους τρεις πρωταγωνιστές

Πρεμιέρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο MEGA κάνουν τα Δύο Μαύρα Πουκάμισα. Πρόκειται για τη νέα, μεγάλη παραγωγή μυθοπλασίας του σταθμού, που τοποθετείται στη σύγχρονη Κρήτη και εστιάζει στο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ δύο ανδρών και μιας νεαρής κοπέλας. Δύο άντρες δεμένοι σαν αδέλφια, μία γυναίκα που θα μπει ανάμεσά τους και ένα ένοχο

Ευαγγελία Μουμούρη: «Δεν θέλω να δω τη σκηνή μου με την πάστα στο Ριφιφί, την είδα μια φορά και φτάνει»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Στον καναπέ του “Στούντιο 4” κάθισε το απόγευμα της Δευτέρας (14/9) η Ευαγγελία Μουμούρη, σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ο Χρήστος Φερεντίνος και η Κατερίνα Καραβάτου “ανέκριναν” τη γνωστή ηθοποιό με αφορμή τον ρόλο της στη σειρά “Το Ριφιφί” του Σωτήρη Τσαφούλια αλλά και την

Οι Oasis επιστρέφουν ξανά στη σκηνή: Τεράστια περιοδεία 38 συναυλιών για το 2027 – Οι αλλαγές μετά το φιάσκο του 2025

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Οι Oasis δεν δείχνουν καμία διάθεση να πατήσουν φρένο μετά τη μεγάλη επανένωσή τους. Το βρετανικό συγκρότημα που σημάδεψε την εποχή της Britpop ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα, τεράστια περιοδεία 38 συναυλιών για το 2027, με στάσεις στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την ηπειρωτική Ευρώπη και τις

Good Job Nicky: Αποχαιρετά τον Μαζωνάκη με μια ξεχωριστή στιγμή τους στο The Voice & ένα «Για πάντα»

Με μια ιδιαίτερη στιγμή που είχαν μοιραστεί στη σκηνή του The Voice επέλεξε ο Good Job Nicky να αποχαιρετήσει τον Γιώργο Μαζωνάκη. Ο Νικόλας Βαρθακούρης δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα στιγμιότυπο από την κοινή τους εμφάνιση στο μουσικό talent show, όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης τον είχε υποδεχτεί στη σκηνή και οι δυο

Τσιμτσιλή: Το συγκινητικό «αντίο» στον Μαζωνάκη –«Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν νωρίς, αλλά δεν χάνονται»

 Με μια φωτογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη και ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μήνυμα επέλεξε η Σταματίνα Τσιμτσιλή να αποχαιρετήσει τον τραγουδιστή, λίγες ώρες μετά την κηδεία του στη Νίκαια. Η παρουσιάστρια του Happy Day έκανε σήμερα (14/9) το απόγευμα μια προσωπική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, αναφερόμενη στη μουσική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Γιώργος

Να πώς να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, με τον σωστό τρόπο

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μόλις δύο επιπλέον ώρες ύπνου μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει από τις επιπτώσεις μιας κακής νύχτας. Ωστόσο, το να κοιμόμαστε νωρίτερα ή να ξυπνάμε πολύ αργότερα τα Σαββατοκύριακα χρειάζεται μέτρο, όπως αναφέρει το BBC. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να «ξεπληρώσουν» τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας

Σάλος από το καυστικό σχόλιο της Αφροδίτης Μάνου για τον Γιώργο Μαζωνάκη

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Αντιδράσεις στα social media προκάλεσε η ανάρτηση της Αφροδίτης Μάνου για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Γιώργου Μαζωνάκη, την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η κηδεία του δημοφιλούς τραγουδιστή στη Νίκαια. Η τραγουδίστρια σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την παρουσία πλήθους κόσμου στην Αγία Τριάδα Νίκαιας, όπου από

Γυναικολογικοί καρκίνοι: Οι «σιωπηλές» νόσοι που οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται να συζητήσουν

Υπάρχουν καρκίνοι για τους οποίους μιλάμε συχνά και άλλοι που εξακολουθούν να μένουν στη σκιά. Συμπτώματα που μπορεί να υποτιμηθούν, θέματα που δύσκολα μπαίνουν στην καθημερινή συζήτηση και γυναίκες που, ακόμη και μετά τη διάγνωση, διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για όσα βιώνουν. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν πρόκειται για μία νόσο

Ξαφνιάζει η Έλεν Μίρεν: Αποφεύγω τους γιατρούς και προτιμώ για ιατρικές συμβουλές την Τεχνητή Νοημοσύνη

Την προτίμησή της στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για συμβουλές σε θέματα υγείας αποκάλυψε η Έλεν Μίρεν. Η 81χρονη βραβευμένη με Όσκαρ Αγγλίδα ηθοποιός εξομολογείται ότι αποφεύγει τους γιατρούς. Η αποκάλυψη για τη χρήση από την Έλεν Μίρεν, της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ιατρικά θέματα, έγινε στο «Entertainment Weekly» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου η

Η πρώτη ανάρτηση του Δημήτρη Μακρυνιώτη για τον Γιώργο Μαζωνάκη: «Σε δροσερά νερά που τόσο αγαπούσες»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Με μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση στα social media αποχαιρέτησε τον Γιώργο Μαζωνάκη ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, λίγες ώρες μετά την κηδεία του τραγουδιστή στη Νίκαια. Ο γνωστός pastry chef, ο οποίος διατηρεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια σχέση με την αδελφή του Γιώργου Μαζωνάκη, Βάσω