Λιγούρες: Από πού προέρχονται και πώς μπορούμε να τις σταματήσουμε

Date:

Για μερικούς ανθρώπους, είναι σοκολάτα. Για άλλους, πίτσα, πατατάκια, μπέργκερ και ούτω καθ’ εξής…

Για μερικούς ανθρώπους, είναι σοκολάτα. Για άλλους, πίτσα, πατατάκια, μπέργκερ και ούτω καθ’ εξής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν από καιρό σε καιρό λιγούρες για κάτι, οτιδήποτε. Αλλά από πού προέρχεται ο ασυγκράτητος αυτός… πόθος;  Και πώς θα μπορούσατε να τις ελέγξετε;;

Οι λιγούρες δεν είναι παρά μια επιθυμία για κάτι που μας ανταμείβει, λέει η Δρ Rajita Sinha, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

«Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να τις πυροδοτήσουν – μυρωδιές ή εικόνες, για παράδειγμα», λέει.

«Στην περίπτωση του φαγητού, τα αισθητηριακά μας συστήματα ενεργοποιούν τις οδούς των κινήτρων ή της ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται να δείτε το ίδιο το φαγητό, αρκεί να δείτε κάποιον άνθρωπο, ένα μέρος ή κάποιο πράγμα που σας θυμίζει μια τροφή που την αισθάνεστε σαν ανταμοιβή», εξηγεί.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση σε σημάδια που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, τη δραστηριότητα του στομάχου και τη σιελόρροια, καθώς και ένα μοτίβο αποκρίσεων σε διάφορες οδούς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ανταμοιβή. Η διέγερση που πυροδοτεί η τροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το μεταβολισμό της γλυκόζης, τη διαδικασία που απαιτείται για να μετατραπεί η τροφή σε ενέργεια και την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο να μας παρακινεί για πράγματα που αισθανόμαστε σαν ανταμοιβή και μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Η λιγούρα δεν είναι πείνα και μπορεί να συμβεί και χωρίς ερεθίσματα, όπως συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει στερηθεί μια τροφή που ο εγκέφαλός του βλέπει σαν ανταμοιβή και δεν μπορεί να σταματήσει να τη σκέφτεται.

Όλα αυτά συνδέονται με την ενεργοποίηση περιοχών στον εγκέφαλό μας που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων.

«Ένα σημείο του εγκεφάλου πίσω από το μέτωπο προσθέτει την έννοια της αξίας. Μυρίζετε ένα κέικ σοκολάτας και σκέφτεστε «Μμμμ, αυτό έχει μεγάλη αξία γιατί θα έχει ωραία γεύση και θα σας ανταμείψει». Η ανταμοιβή είναι ένα ισχυρό σήμα», λέει η Δρ Sinha.

Υπάρχει ένας εξελικτικός λόγος για αυτό, εξηγεί από την πλευρά της η καθηγήτρια Meghan Butryn του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια.

«Ο εγκέφαλός μας εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας που η πρόσβαση σε τρόφιμα δεν ήταν σίγουρη και συχνά σπάνιζε», λέει. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντικό να αναζητήσουμε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και, όταν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το φαγητό, θα θέλαμε να φάμε πολύ. Το φαγητό αυτό είχε μεγάλη σημασία, γιατί μας βοήθησε να επιβιώσουμε.

«Όλο αυτό το εγκεφαλικό κύκλωμα που δημιουργεί αυτό το αίσθημα ανταμοιβής όταν τρώμε εξακολουθεί να υπάρχει, παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει», λέει. «Τώρα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει άφθονη πρόσβαση σε τρόφιμα και καταβάλλουμε ελάχιστη προσπάθεια για να τα αποκτήσουμε», προσθέτει.

Τα διατροφικά μοτίβα, ωστόσο, γίνονται συνήθεια ή αυτόματα, όπως και οι συσχετίσεις μεταξύ τροφίμων και ανταμοιβών που φέρνουν μαζί τους.

Κάθε φορά που ενδίδουμε σε ένα τέτοιο μοτίβο αυξάνει τις πιθανότητες να το επαναλάβουμε, λέει. Κι αυτό αφορά το αλάτι, τη ζάχαρη, τα λιπαρά.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα συναισθήματα αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Χρειάζεται απλώς προσπάθεια.

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τις λιγούρες είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο, να βρείτε κάτι άλλο να κάνετε εκείνη την ώρα.

Μια άλλη στρατηγική είναι να αγκαλιάσουμε μεν το συναίσθημα, χωρίς όμως να ενδώσουμε στην παρόρμηση. Παρατηρήστε την παρόρμηση και αναγνωρίστε την. Αν δεν κάνετε τίποτα για να την ικανοποιήσετε, η παρόρμηση υποχωρεί. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το μέρος του εγκεφάλου που προσθέτει αξία και συνδέεται με το σύστημα λήψης αποφάσεων λαμβάνει στοιχεία και από το γνωστικό σύστημα (από την παρατήρηση και αναγνώριση της κατάστασης).

Η αντίσταση στις παρορμήσεις μπορεί, όμως, να είναι πιο δύσκολη για κάποιους ανθρώπους. Γι’ αυτό η μείωση της έκθεσης σε ερεθίσματα που συνδέονται με τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει.

«Όσο λιγότερη έκθεση έχετε σε αυτά και όσο πιο μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλετε για να τα πάρετε, τόσο πιο εύκολο θα γίνει σταδιακά να κοπεί η επιθυμία σας», λέει η Δρ. Butryn.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε από το να μην τα αγοράζετε.

«Τις περισσότερες θερμίδες τις καταναλώνουμε στο σπίτι», λέει. «Αν δεν έχετε στο σπίτι τα φαγητά που λαχταράτε περισσότερο, θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε στις λιγούρες», συμπληρώνει.

-: American Heart Association

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουρκουμάς, πράσινο τσάι και άλλα συμπληρώματα μπορεί να καταστρέψουν το συκώτι

Ηλιακό έγκαυμα: Πώς θα επιταχύνετε την επούλωσή του

Αγγουροντομάτα: Πώς η σαλάτα του καλοκαιριού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Ιωαννίδου για Φρέντυ Γερμανό: Κατάπια το δαχτυλίδι των αρραβώνων μας και έγινε χαμός, έπεσα ξερή

Μαρία Ιωαννίδου για Φρέντυ Γερμανό: Κατάπια το δαχτυλίδι των αρραβώνων μας και έγινε χαμός, έπεσα ξερή Μαρία Ιωαννίδου για Φρέντυ Γερμανό: Κατάπια το δαχτυλίδι των αρραβώνων μας και έγινε χαμός, έπεσα ξερή «Δεν με είχε προειδοποιήσει για το τι είναι μέσα στο ποτήρι μου και το κατάπια» είπε η ηθοποιός Στα «Τετράγωνα των αστέρων» έδωσε το

Λευτέρης Σουλτάτος για το εγκεφαλικό που πέρασε: Έκατσα επτά μέρες στην εντατική

Ο Λευτέρης Σουλτάτος μίλησε για το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο παρελθόν και του άλλαξε τη φιλοσοφία ζωής. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», το περιστατικό, που τον οδήγησε να νοσηλευτεί επτά μέρες στην εντατική, τον έκανε να μάθει να φροντίζει περισσότερο τον εαυτό του. Ο σεφ εξήγησε ότι αρχικά δεν αντιλήφθηκε

Αλέξης Κούγιας: Είχα καρκίνο του προστάτη αλλά εγχειρίστηκα, τώρα κάνω ανοσοθεραπεία

Θα µε λύγιζε κάτι που θα µε οδηγούσε στο να αλλάξω τρόπο ζωής, όχι αυτό, δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος

Ζώρας Τσαπέλης: Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον θάνατό του – Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ 

Ζώρας Τσαπέλης: Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον θάνατό του - Το αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ  Η εταιρεία παραγωγής έφτιαξε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του ηθοποιού Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Ζώρας Τσαπέλης, ο αγαπημένος «κακός» του τηλεοπτικού κοινού. Ο ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

Τζάστιν Μπίμπερ: Φωτογραφίζεται στα χιόνια φορώντας μόνο το εσώρουχό του

Τζάστιν Μπίμπερ: Φωτογραφίζεται στα χιόνια φορώντας μόνο το εσώρουχό του Τζάστιν Μπίμπερ: Φωτογραφίζεται στα χιόνια φορώντας μόνο το εσώρουχό του Τα αποκαλυπτικά στιγμιότυπα του τραγουδιστή στο Instagram Ο Τζάστιν Μπίμπερ φωτογραφήθηκε στα χιόνια, φορώντας μόνο τα απαραίτητα. Ο διάσημος τραγουδιστής έκανε μια χειμωνιάτικη απόδραση με την σύζυγό του, Χέιλι Μπίμπερ σε έναν χιονισμένο προορισμό, καθώς βρήκαν

Vegetable curry

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA 200 γρ. µελιτζάνες, κοµµένες σε κύβους 200 γρ. καρότα, κοµµένα σε κύβους 200 γρ. φρέσκα φασολάκια 200 γρ. πατάτες, κοµµένες σε κύβους 200 γρ. αρακά 1 λίτρο ζωµό κρέατος 10 γρ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκοµµένο 100 γρ. γάλα καρύδας 5 γρ. κύµινο σε σπόρους 50 ml φυτικό λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ψήνετε τις µελιτζάνες

Udon Noodle Soup

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA 1 πακέτο Udon Noodles 1,5 λίτρα νερού 4 φακελάκια Miso Soup 6 κουταλιές σάλτσα σόγιας Tamari 2 κουταλιές καρύκευµα Mirin 1 κουταλιά  ζάχαρη άχνη 125 γρ. µανιτάρια shiitake, κοµµένα σε φέτες 4 φρέσκα κρεµµυδάκια κοµµένα σε λεπτές φέτες 175 γρ. γαρίδες, βρασµένες και αποφλοιωµένες 100γρ φύλλα σπανάκι, καλά ξεπλυµένα Aλάτι και

Συγκινήθηκε ο Τάσος Ιορδανίδης στην έκπληξη του Γιώργου Κουβαρά: «Ξέρουν πάντα ότι είμαι εκεί»

Ο Τάσος Ιορδανίδης βρέθηκε μαζί με την… παρέα του, το βράδυ του Σαββάτου, στην «Παρέα» του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής θέλησε να κάνει μια έκπληξη στον καλεσμένο του όταν και του μίλησε για τις σχέσεις που διατηρεί σήμερα με τους παιδικούς του φίλους. «Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο μουλάρι! Τους αγαπάω πάρα πολύ

Πέννυ Μπαλτατζή: «15 γιατροί ορκίζονταν ότι αποκλείεται να κάνω παιδί, “κοίτα εδώ σαλπιγγογραφία” μου έλεγαν»

Την Πέννυ Μπαλτατζή φιλοξένησε η Τζένη Θεωνά, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή «Μαμα-δες» της ΕΡΤ, το απόγευμα του Σαββάτου. Μέσα σε όλα, δε, η δημοφιλής ερμηνεύτρια αναφέρθηκε τόσο στον όρκο που έπαιρναν 15 γιατροί ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά όσο και στην… τρίτη της εγκυμοσύνη! Ειδικότερα, η Πέννυ Μπαλτατζή εξομολογήθηκε αρχικά πως «όπως αποδεικνύεται, τίποτα

Χρήστος Φερεντίνος – Σίσσυ Χρηστίδου: Συναντήθηκαν για πρώτη φορά τηλεοπτικά μετά από 13 χρόνια – Γιατί με ζόρισες τόσο; τον ρώτησε

Οι παρουσιαστές θυμήθηκαν την κοινή τους πορεία στο πρωινό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που παρουσίαζαν στον ΑΝΤ1

The Ballad of Wallis Island: Θα προβληθεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς – Πρωταγωνίστρια η Κάρι Μάλιγκαν

The Ballad of Wallis Island: Θα προβληθεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς - Πρωταγωνίστρια η Κάρι Μάλιγκαν Δείτε το τρέιλερ της ταινίας Η νέα ταινία της βραβευμένης ηθοποιού, Κάρι Μάλιγκαν, με τίτλο «The Ballad of Wallis Island», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 25 Ιανουαρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς. Το Φεστιβάλ