Όταν αναφερόμαστε σε σημάδια άνοιας, η απώλεια μνήμης είναι το βασικό και το πιο γνωστό. Είναι φυσικό να ανησυχούμε όταν βλέπουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να ξεχνάει πρόσφατες συζητήσεις, προγραμματισμένα ραντεβού ή πού έβαλε συνηθισμένα αντικείμενα.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και κάποια πρώιμα σημάδια άνοιας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, μια αλλαγή στην ταχύτητα περπατήματος θα μπορούσε επίσης να είναι ένα από αυτά. Το αποτέλεσμα της έρευνας έκανε τον γύρο του κόσμου. Καθώς όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα υγείας, είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες επισημάνσεις – διευκρινίσεις, ώστε να αποφευχθεί η παρερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων.
Τι έδειξε η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 95 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Κανένας δεν είχε σημάδια γνωστικής διαταραχής και όλοι ανέφεραν ότι ασκούνταν σε μέτριο βαθμό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ταχύτητα βάδισης των συμμετεχόντων, καθώς και τη γνωστική τους λειτουργία μέσω ενός κοινού εργαλείου ελέγχου για γνωστική διαταραχή και υποβλήθηκαν επίσης σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).
Αφού συγκέντρωσαν τα δεδομένα από αυτές τις εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της ταχύτητας βάδισης και της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας και των ανωμαλιών στο EEG.
«Μπορεί να υπάρχει συσχέτιση, αλλά όχι αιτιακή σχέση»
Η δρ Ελίζαμπεθ Λάντσβερκ, γεροντολόγος και ειδικός στην άνοια, σημείωσε, σύμφωνα με το Parade, πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ταχύτητα βάδισης έχει απλώς μια συσχέτιση με την άνοια και μια αιτιακή σχέση.
Αν αρχίσετε να περπατάτε πιο αργά, αντί να υποθέσετε αυτόματα ότι η αιτία είναι η άνοια, η δρ Λάντσβερκ προτείνει να εξετάσετε και τα άλλα (πιο κοινά) πρώιμα σημάδια για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Αν η αλλαγή στην ταχύτητα βάδισης συμβαίνει παράλληλα με άλλα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γεροντολόγο ή νευρολόγο το συντομότερο δυνατό.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ανακαλύψετε γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Μπορεί να οφείλεται στην άνοια, αλλά μπορεί και όχι. «Αν παρατηρήσετε μόνο μια αλλαγή στην ταχύτητα βάδισης, οι λόγοι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την άνοια», τονίζει η δρ Λάντσβερκ.
«Η μείωση της ταχύτητας βάδισης θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλες καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι αντικαταστάσεις αρθρώσεων και η νευρολογική λειτουργία, για να μην αναφέρουμε τη νόσο του Πάρκινσον», αναφέρει και προσθέτει: «Μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα ή με συνδυασμό φαρμάκων ή ως αποτέλεσμα μιας πρόσφατης, παρατεταμένης νοσηλείας. Μια νοσηλεία διάρκειας 10 ημερών ή περισσότερο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέχρι και 50% μυϊκής μάζας».
Η καλύτερη επιλογή είναι ο γιατρός σας
Είναι σημαντικό να αναφέρετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη μνήμη, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά στον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει με μια σειρά εξετάσεων να αξιολογήσει το πρόβλημα.
Είναι σημαντικό να γίνονται περισσότερες επιστημονικές έρευνες με επίκεντρο την άνοια. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο καλύτερα. Αλλά αν παρατηρήσετε πως περπατάτε πιο αργά από ό,τι συνήθως, μην το εκλάβετε ως βέβαιο σημάδι άνοιας. Αν ανησυχείτε όμως για τη γνωστική σας υγεία, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο. Είναι σίγουρα μια επιλογή πολύ καλύτερη από το να κάνετε υποθέσεις μόνοι σας.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]