Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του

Date:

Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του

Όταν σκέφτεστε την ιταλική κουζίνα, οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται μπορεί να είναι η πίτσα, τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, αλλά σε κάθε περίπτωση, από τη λίστα αυτή σπάνια απουσιάζει το τιραμισού.

Η ακριβής προέλευση του τιραμισού είναι αμφιλεγόμενη, με διάφορες περιοχές της Ιταλίας να διεκδικούν την τιμή της δημιουργίας του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία τοποθετεί τη γέννησή του στη Βενετία, στη δεκαετία του 1960. Από τότε, το τιραμισού έχει εξελιχθεί και έχει υιοθετηθεί από πολλά εστιατόρια και σπίτια ανά τον κόσμο.

Το τιραμισού είναι ένα επιδόρπιο που κατασκευάζεται από στρώσεις βουτηγμένων σε καφέ σαβουαγιάρ (ladyfingers), μια κρέμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά, ζάχαρη και κακάο.

Το όνομά του σημαίνει “σήκωσέ με” ή “ανέβασέ με” στα ιταλικά, κάτι που αποδίδεται στην ευχάριστη αίσθηση που προσφέρει στους γευστικούς κάλυκες.

Το τιραμισού δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει γίνει σύμβολο της ιταλικής γαστρονομίας και σερβίρεται σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά και σε απλά καφέ. Η ευελιξία του το καθιστά ιδανικό για κάθε περίσταση, από απλά οικογενειακά γεύματα μέχρι επίσημες δεξιώσεις.

Όνομα και συνταγή

Το όνομά του σημαίνει «ανέβασέ με» ή «ξύπνησέ με» στα ιταλικά, πιθανόν λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφέ και ζάχαρη, που προσφέρουν ενέργεια.

Συστατικά:

Τα βασικά συστατικά του τιραμισού είναι:

Μπισκότα σαβουαγιάρ (σαβαγιάρ ή μπισκότα ladyfingers)

Φρέσκος καφές εσπρέσο

Μασκαρπόνε (κρεμώδες τυρί)

Αυγά

Ζάχαρη

Κακάο

Λικέρ (συνήθως μαρσάλα, αμαρέτο ή ρούμι)

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε δυνατό καφέ εσπρέσο και τον αφήνουμε να κρυώσει. Προαιρετικά, προσθέτουμε λικέρ στον καφέ.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια κρέμα αφράτη και ανοιχτόχρωμη.

Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα του μασκαρπόνε.

Βουτάμε τα μπισκότα σαβουαγιάρ στον κρύο καφέ και τα στρώνουμε σε μια φόρμα. Καλύπτουμε με το μισό μείγμα μασκαρπόνε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση μπισκότων και το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε.

Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Πασπαλίζουμε με κακάο πριν το σερβίρουμε.

Η ιστορία του τιραμισού

Η ιστορία του Le Beccherie: Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε το 1969 από την Ada Campeol και τον ζαχαροπλάστη Roberto Linguanotto στο εστιατόριο Le Beccherie στην πόλη Τρεβίζο της Ιταλίας. Η Campeol και ο Linguanotto πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τελικά κατέληξαν σε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως τιραμισού. Το όνομα «τιραμισού» δόθηκε στο γλυκό επειδή περιέχει καφέ και έχει ελαφριά και αναζωογονητική γεύση.

Η ιστορία του El Toula: Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το τιραμισού δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Carminantonio Iannaccone στο εστιατόριο El Toula στην περιοχή Friuli Venezia Giulia της Ιταλίας, κατά τη δεκαετία του 1960. Ο Iannaccone υποστηρίζει ότι δημιούργησε το γλυκό χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και έδωσε το όνομα «τιραμισού» λόγω της αναζωογονητικής επίδρασης που έχει ο καφές.

To άρθρο Τιραμισού: Το πιο διάσημο ιταλικό γλυκό και η άγνωστη ιστορία του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γρήγορη πίτσα χωρίς μαγιά

Υλικά Για τη ζύμη: 450 γρ. αλεύρι φαρίνα 1 κ.γ. μαγειρική σόδα 1 κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη 390 γρ. κεφίρ ή γιαούρτι ελαφρύ Για τη σος ντομάτας: 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο 60 ml λευκό κρασί 500 ml ντομάτα περαστή 70 γρ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. ζάχαρη ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Νάτσος με βοδινό

Προσθήκη στα αγαπημένα YΛΙΚΑ 2 συσκευασίες (2Χ185 γρ.) Tortilla Chips Fajitas Old El Paso2 κουταλιές ηλιέλαιο½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο½ φλ. σάλτσα μαγειρέματος Τhick ‘N Chunky Old El Paso1 κονσέρβα (400 γρ.) κόκκινα φασόλια¼ φλ. νερό2 φλ. τσένταρ τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη2 φλ. κόκκινο τυρί τσένταρ (Red Leicester)pico de callo για το σερβίρισμα1/3 φλ.

Eurovision 2026: Ριζικές αλλαγές εξετάζει η EBU μετά τις αντιδράσεις για τον φετινό διαγωνισμό

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision άφησε πίσω του έντονες αντιδράσεις, με φόντο τόσο το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας όσο και τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κάκια Αναλυτή: Ο έρωτας της ζωής της, η καριέρα στο θέατρο & ο θάνατος που τη λύγισε

Ήταν από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου και του σινεμά. Η Κάκια Αναλυτή, με την κομψότητα, το ταλέντο και τη χαρακτηριστική φωνή της, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χρυσή εποχή του ελληνικού θεάματος. Γεννημένη στον Πειραιά, η Κάκια Αναλυτή σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο

Πέθανε η ηθοποιός Βάλερι Μαχάφεϊ σε ηλικία 71 ετών

Έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο - Συντετριμμένος ο σύζυγός της: «Έχασα τον έρωτα της ζωής μου»

Κατερίνα Καραβάτου για το τηλεοπτικό της μέλλον: Ό,τι γίνει θα είναι με επίσημο τρόπο, δεν αφορά κανέναν όσα έχω συζητήσει

Η παρουσιάστρια απάντησε σε ερωτήσεις για το επόμενο βήμα της στην τηλεόραση

Όταν η Κατερίνα Στικούδη συνάντησε τον Michael Jordan: “Έφαγα χυλόπιτα”

Σάββατο, 31.5.2025, 23:45 Zappit@ZAPPIT_ "Σκέφτηκα πως δεν γινόταν να αφήσω αυτή την ευκαιρία και είπαμε δυο λόγια με τον Μιχαλάκη" αποκάλυψε η Κατερίνα Στικούδη. Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με παρουσιάστρια την Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε η Κατερίνα Στικούδη, όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κατά τη ροή του

Νατάσα Θεοδωρίδου: “Η νυχτερινή δουλειά είναι μαθηματικά, επιτυχία ίσον έσοδα και αποτυχία ίσον γκρίνια”

"Δεν πίστεψα ποτέ ότι μπορεί να μιλήσει κάποιος καλύτερα για μένα απ' ό,τι εγώ για μένα" δηλώνει η Νατάσα Θεοδωρίδου.

Κατερίνα Στικούδη: Όταν συνάντησε τον Μάικλ Τζόρνταν… έφαγε χυλόπιτα – «Όχι, γλυκιά μου» μου είπε

Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» στο πρόγραμμα της ΕΡΤ με παρουσιάστρια την Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε η Κατερίνα Στικούδη. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, μάλιστα, η τραγουδίστρια κλήθηκε να μοιραστεί μια προσωπική της ιστορία και αυτή έμελλε να έχει για… συμπρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζόρνταν! Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Στικούδη περιέγραψε αρχικά πως «πριν από

Μπέσσυ Αργυράκη: «Πήγα σε λάθος γάμο και το κατάλαβα όταν είδα το ζευγάρι, σαν τους παλιούς βουλευτές που δεν έχαναν γάμους»

Την Μπέσσυ Αργυράκη είδαμε στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με οικοδέσποινα τη Σμαράγδα Καρύδη, το βράδυ του Σαββάτου, στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Κατά τη ροή του παιχνιδιού, μάλιστα, η αγαπημένη τραγουδίστρια θέλησε να μοιραστεί μια ιδιαίτερη ιστορία από έναν γάμο στον οποίο και βρέθηκε στο παρελθόν. Ειδικότερα, η Μπέσσυ Αργυράκη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το δεύτερο

Καρυοφύλλια Καραμπέτη: Φυσικά και έχω κλάψει, έχω συρθεί στα πατώματα, είχα τα παντζούρια κατεβασμένα

Την ψυχή της κατέθεσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Glow, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, δε δίστασε να εξομολογηθεί στον δημοσιογράφο Άρη Καβατζίκη, για την κατάθλιψη που βίωσε, την εμμηνόπαυση και το πέρασμα του χρόνου. «Ποτέ, καμία φάση της ζωής μου δε με φόβισε. Ούτε η εμμηνόπαυση. Πάντα ήμουν παρούσα με γενναιότητα, παρακολουθούσα

Μαρία Μενούνος: «Νέα μαλλιά, παλιές ουλές – Έχουν περάσει δύο χρόνια από την επέμβαση και οι ουλές ξεθωριάζουν»

Χαιδεύντας τα μακριά, καστανά μαλλιά της, τη νέα κουπ που ανανέωσε μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, η Μαρία Μενούνος εξομολογείται στα social media για την ευγνωμοσύνη που αισθάνεται. Η Μαρία Μενούνος που ακολουθεί μια πετυχημένη καριέρα ως παρουσιάστρια στην Αμερική, αποκάλυψε πριν από περίπου δύο χρόνια, το πρόβλημα υγείας που κατάφερε να