Η Ελένη της Αίγινας και των φιστικιών, η Ελένη Κυπραίου της ΕΡΤ ή πιο απλά η γυναίκα που μας έμαθε την τηλεόραση

Date:

Στα δεκαεπτά της χρόνια χωρίς πολλά χρήματα και γνωριμίες, από ένα πείσμα, που δεν την άφησαν να φοιτήσει στην Κρατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, επειδή δεν είχε απολυτήριο, φεύγει για το Παρίσι. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων ξεκινά να σπουδάζει φιλολογία στη Σορβόνη, ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Ρενέ Σιμόν και μέσα σε όλα αυτά ξεκινά να εργάζεται στην Κρατική Γαλλική Τηλεόραση στην Μπουτ Σομόν.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, προσλαμβάνεται με σύμβαση στο Ε.Ι.Ρ., προκειμένου μαζί με μια ομάδα ατόμων να ετοιμάσει την Κρατική Ελληνική Τηλεόραση, που δεν ήθελαν τα πανίσχυρα συγκροτήματα της Βλάχου και του Λαμπράκη. Και μια μέρα, πίσω από ένα μικρό γραφείο, δίνει την έναρξη της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης λέγοντας: «…όσοι από εσάς έχουν συσκευές τηλεοράσεως θα μπορούν να παρακολουθούν στο κανάλι 5!»

Η πορεία της συμβαδίζει με εκείνη του ανδρός της, του εκδότη Χρήστου Φιλιππίδη, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μητέρα της Όλγας και της Σοφίας. Της Σοφίας Φιλιππίδη που όλοι μάθαμε το όνομά της, μιας και ως πρέσβειρα της Ελλάδος στα Σκοπιά αρνήθηκε να παραμείνει στην ίδια αίθουσα με την πρόεδρο των Σκοπίων, όταν εκείνη μίλησε για Μακεδονία και όχι για Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της.

Σήμερα η Ελένη Κυπραίου έχει αφήσει τη βίλα της στο αριστοκρατικό Παλαιό Ψυχικό και έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Αίγινα, «παλεύοντας» με τη γη και κρατώντας ταυτόχρονα μια υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό της να ζήσει μόνιμα στο εξοχικό της, που χρονολογείται από το 1838.

Παράγει φιστίκια και φιστικέλαιο που είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3 και οδηγεί τρακτέρ. Όταν, δε, τη ρώτησα τι θυμάται από εκείνη την πρώτη εκπομπή που εξέπεμψε η Κρατική Ελληνική Τηλεόραση, μου απάντησε χαμογελώντας: «Αυτή η κυρία ανήκει στο παρελθόν!».

Για όλα τα υπόλοιπα ακολουθεί η συνέντευξή της στο Newsbeast

Λίγες αράδες και συγχωρέστε τη φλυαρία μου, για μια εξέχουσα δημοσιογράφο που συνόδευσα το 1998 στη γιορτή της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και που γνώρισα στις αίθουσες του «Αδέσμευτου Τύπου» ανάμεσα σε στοίβες ξένων περιοδικών και εφημερίδων, να καπνίζει αρωματικό καπνό με τις ξυλόγλυπτες πίπες της από το Λυγουριό, ενώ στα πόδια της κοιμόταν ο «Βάιρι» ένας σκύλος βαϊμαράνερ.

– Έχετε στην κατοχή σας ένα πολύ σημαντικό αρχείο, το οποίο σας ζητήθηκε από την ΕΡΤ. Θα θέλατε να μας πείτε αν έχει υλοποιηθεί αυτή η «συνεργασία»;

Παρέδωσα στην ΕΡΤ ένα τεράστιο αρχείο, το προσωπικό μου, από πάμπολλες εκπομπές που είχα πραγματοποιήσει. Διότι είχα αντιληφθεί ότι πάνω στις μαγνητοσκοπημένες έγραφαν καινούργιες κι έτσι χανόταν για πάντα η παραγωγή τους. Ήρθε ειδικό βαν στο σπίτι στο Ψυχικό να παραλάβει το αρχείο, σε σημείο να ανησυχήσουν οι γείτονες μήπως επρόκειτο για ληστεία. Ευτυχώς, τόσο οι ταινίες όσο κι οι βιντεοκασέτες είχαν παραμείνει άθικτες.

Αφού ξεπεράστηκαν κάποια τεχνικά εμπόδια άρχισε η ψηφιοποίησή τους. Σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα δεν μου έχει γνωστοποιηθεί. Το σημαντικό για μένα ήταν η διάσωση του αρχείου. Το σημαντικότερο ακόμη, για μένα πάντα, είναι η έντυπη έκδοση των αρχικών μου εκπομπών. ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ και της μεταγενέστερης ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ, μετονομασθείσας λόγω ΠΑΣΟΚ σε ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Το γραπτό αυτό αρχείο παραμένει στην κατοχή μου. Όπως παραμένουν και οι μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους.

Αφήσατε πίσω σας την Αθήνα και την κατοικία σας στο Παλαιό Ψυχικό και εγκατασταθήκατε μόνιμα στο νησί της Αίγινας. Πόσο εύκολο ή ποσό δύσκολο ήταν αυτό, τον πρώτο καιρό, για εσάς;

Όταν έκλεισε εν μια νυκτί ο «Αδέσμευτος» του Κώστα Μήτση μου ζητήθηκε από τον ίδιο και ιδιοκτήτη επίσης της «Βραδυνής» να μεταπηδήσω εκεί, υπό τον όρο να απομακρυνθεί κάποιος συνάδελφος για να πάρω τη θέση του. Κάτι που αρνήθηκα κατηγορηματικά και που δεν διανοήθηκα ποτέ να κάνω στην επαγγελματική μου ζωή. Συνεπώς, δεν είχα άλλη επιλογή. Ή έπρεπε να αναζητήσω άλλη εφημερίδα ή να συνταξιοδοτηθώ δημοσιογραφικά και να αρχίσω ένα καινούργιο επάγγελμα. Υπήρχαν τα δύο τότε κτήματα στην Αίγινα. Τα δούλευα από χρόνια τα Σαββατοκύριακα με ασφυκτική πίεση χρόνου. Ήταν λοιπόν μια λαμπρή ευκαιρία να γίνω εργάτης γης με την άνεσή μου, χωρίς να μου κλέβουν τη ζωή, όπως συνήθιζα να λέω και συνηθίζω ακόμα και τώρα, στο ρυπαρό από κάθε άποψη λεκανοπέδιο των Αθηνών.

Από αυτά που έχω διαβάσει, έχετε ασχοληθεί ιδιαιτέρως τόσο με τα κοινά του νησιού όσο και με την αγροτική καλλιέργεια (παραγωγός φιστικιού). Θα θέλαμε να μας πείτε από πού «πηγάζει» όλη αυτή η ενέργεια.

Ιδιαίτερα με την καλλιέργεια της φιστικιάς, Θοδωρή, ήμουν πάντα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, εκλεγμένο μέλος εννοώ, χωρίς να χτυπώ πόρτες για να με ψηφίζουν, όπως συνεχίζεται ακόμη στους μικρούς τόπους. Με έβλεπαν οι συνάδελφοι αγρότες κι εκτιμούσαν τη δουλειά μου. Απλά την τελευταία φορά υπέβαλα αμέσως μετά την ψήφισή μου παραίτηση. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστούμε για να επιζήσουμε η φιστικιά κι εμείς που την αγαπούμε.

Έχετε μετανιώσει που αφήσατε πίσω σας τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον τομέα του «εξωτερικού δελτίου»;

Μου προτάθηκε πριν δύο χρόνια η συνεργασία με εφημερίδα που εκτιμώ. Δεν απάντησα ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Αλλά να ξέρεις, Θοδωρή, ένας δημοσιογράφος δεν παύει ποτέ να είναι δημοσιογράφος. Παθιάζομαι για όσα συμβαίνουν σήμερα σε διεθνή κλίμακα. Που θα μπορούσα ελεύθερα να λέω και να γράφω τη γνώμη μου, αντί της ανούσιας μετάφρασης ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Μπορεί να αναβιώσει ένας Κώστας Μήτσης κι ένας «Αδέσμευτος» του Κώστα Μήτση σήμερα, για να αφήσει απεριόριστη ελευθερία σε μια Ελένη Κυπραίου;

Θα ήθελα την άποψή σας για τη δημοσιογραφία σε συνάρτηση με την πολιτική σήμερα

Είναι αδιανόητη η άσκηση της δημοσιογραφίας με κομματική ταυτότητα ή ακόμα χειρότερα την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων. Δημοσιογραφία δεν είναι η σκανδαλοθηρία, το φτηνό κουτσομπολιό, η επίδειξη καμπυλοτήτων, η ηθική δολοφονία προσώπων που διαθέτουν εν τούτοις το τεκμήριο της αθωότητας. Αλλά και η δημοσιογραφία, όπως και όλες οι πτυχές της δημόσιας ζωής, έχει υποκύψει στη διαδικασία της αποσύνθεσης. Το ίδιο ισχύει και με την πολιτική που έχει συρρικνωθεί σε κομματική.

Παρακολουθείτε τηλεόραση;

Την τηλεόραση την έκλεισα οριστικά όταν περίσσεψαν διεθνώς τα ψέματα για τον διαμελισμό της Λιβύης. Η υπομονή μου είχε ήδη εξαντληθεί με την αντιαισθητική εκφορά του λόγου στην ελλαδική τηλεόραση. Όσον αφορούσε στα δορυφορικά κανάλια ήταν τόσο εξόφθαλμη η συσσώρευση της υποκρισίας που μου προκάλεσε αηδία. Η ενημέρωσή μου γίνεται αποκλειστικά από το διαδίκτυο. Κουραστικό, μεν, διότι κι εκεί επικρατεί ακατάσχετη πολυλογία. Αλλά πιστεύω ότι διαθέτω αρκετή εμπειρία, ώστε να εντοπίζω την είδηση.

Με τι μπορεί να χαλαρώνει σήμερα η Ελένη Κυπραίου της Σορβόνης, της γαλλικής και της ελληνικής τηλεόρασης, με το άπειρο διάβασμα και γράψιμο;

Πώς την εννοείς τη χαλάρωση, Θοδωρή; Βρίσκομαι συνεχώς σε εγρήγορση. Αφουγκράζομαι την επερχόμενη θύελλα. Και κατά το δυνατόν, προετοιμάζομαι αναδιπλούμενη στον εαυτό μου μακριά από την πολυκοσμία με συντροφιά τη γλυκολαλιά της φύσης.

Με την ίδια άνεση που οδηγείτε ένα επιβατικό αυτοκίνητο ανεβαίνετε στο τρακτέρ, περιποιείστε τα δέντρα σας, οργώνετε. Ήταν εύκολη η μετάβαση από τη δημοσιογραφία στην αγροτική ζωή;

Πανεύκολη, διότι δεν ήταν κάτι καινούργιο, την αγροτική ζωή ασκούσα ήδη από το 1972 με την πρώτη μου εκδίωξη από την κρατική τηλεόραση. Το όργωμα είναι για μένα από τις μεγαλύτερες μου στιγμές ευτυχίας, αρκεί βέβαια να ‘χει ρόγο το χωράφι και να μην καταπίνω τόνους σκόνης.

Η λέξη πειθαρχία τι σημαίνει για εσάς;

Τι σημαίνει; Τα πάντα. Δεν είναι απαραίτητα έμφυτη. Αλλά σε εμένα ήταν και βέβαια εδραιώθηκε με την αγωγή της μητέρας μου. Η πειθαρχία ξεκινά εννοείται από την αυτοπειθαρχία. Ουδείς μετάνιωσε για αυτό.

Κυρία Κυπραίου, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μας διαθέσατε!

Θα σε ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, αρκεί να αφαιρέσεις το «κυρία Κυπραίου» κι αφήσεις μόνο το Ελένη!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αριστείδης Ντε Γκρες: Το νέο κεφάλαιο στο Λονδίνο και η χιουμοριστική ανάρτηση για τη φοιτητική ζωή

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μετάβασή του στη Βρετανία ρυθμίζει ο Αριστείδης Σταύρος Ντε Γκρες, καθώς η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς τον βρίσκει να ετοιμάζεται για τις πανεπιστημιακές αίθουσες της αγγλικής πρωτεύουσας. Ο νεότερος γιος του Παύλου Ντε Γκρες και της Μαρί Σαντάλ μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο στο Instagram, δίνοντας μια γεύση από τις ετοιμασίες που

Νίνα Φλορ: Νέα διάκριση για τη σύζυγο του Φίλιππου Ντε Γκρες

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Νίνα Φλορ, σύζυγος του Φίλιππου Ντε Γκρες, έχει έναν ακόμη λόγο να γιορτάζει, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού του ζευγαριού. Το Kisawa Sanctuary, το πολυτελές resort που δημιούργησε στο νησί Benguerra της Μοζαμβίκης, απέσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δύο MICHELIN Keys

Συγκινεί ο Στέλιος Ρόκκος: «Ο πόνος του να χάνεις τα δύο σου αδέλφια δεν περιγράφεται»

Ο Στέλιος Ρόκκος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και την εκπομπή «Happy Day» μιλώντας ανάμεσα σε άλλα για την προσωπική του ζωή. Ο τραγουδιστής μίλησε για τη σχέση του με τη Λελέ Γκόφα και τη δυναμική μεταξύ τους, ενώ αναφέρθηκε και σε δύσκολες προσωπικές στιγμές που τον σημάδεψαν. Στέλιος Ρόκκος

Γιώργος Μαζωνάκης: Η εντυπωσιακή τοιχογραφία στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική αφιέρωση στον Γιώργο Μαζωνάκη έκανε street artist στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του δημοφιλούς τραγουδιστή. Στην Καλαμαριά, στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου του Φοίνικα, δημιουργήθηκε μια μεγάλη προσωπογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη, η οποία τραβά τα βλέμματα με την εντυπωσιακή της αποτύπωση. Μαζωνάκης: Εξετάζεται το έμφραγμα ως πιθανή αιτία θανάτου –

Ο Κάλβιν Χάρις κατέρριψε Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το DJ set στο Σάο Πάολο με 1,6 εκ. θεατές

Ο Κάλβιν Χάρις κατέρριψε Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το DJ set στο Σάο Πάολο με 1,6 εκ. θεατές «Ήταν μια πραγματικά τρελή μέρα», είπε ο διάσημος DJ Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού σε DJ set ενός καλλιτέχνη κατέκτησε ο Κάλβιν Χάρις, μετά από τη μεγαλειώδη εμφάνισή του στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει στον χώρο της αυτοβελτίωσης με νέο βιβλίο

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει στον χώρο της αυτοβελτίωσης με νέο βιβλίο Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει στον χώρο της αυτοβελτίωσης με νέο βιβλίο Στόχος του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν την ισορροπία τους και να ευημερήσουν, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει στον χώρο της αυτοβελτίωσης. Ο 79χρονος ηθοποιός θα

Συγκινεί η Μαρίνα Βλαχάκη για τον Γιώργο Μαζωνάκη: Τελευταία είχα μιλήσει με αυτό το καλοσυνάτο αυτόφωτο πλάσμα

«Ο Γιώργος Μαζωνάκης γεννήθηκε σταρ», είπε η Μαρίνα Βλαχάκη σε δηλώσεις της την Τρίτη (22.09.2026). Η έμπειρη τραγουδίστρια που εμφανιζόταν στο πλευρό του σπουδαίου Στράτου Διονυσίου, συμπλήρωσε πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα είναι να επισκεφτεί το μνήμα του αγαπημένου τραγουδιστή που «έφυγε» στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 μόλις στα

Μακροζωία και «ηλικισμός»: Αψηφήστε τον ηλικιακό ρατσισμό – Μπορεί να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα

Οι αρνητικές αντιλήψεις για την ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ μελέτες συνδέουν τη θετική στάση απέναντι στη γήρανση με καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ακόμη και μακροζωία Ο ηλικισμός, δηλαδή τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που βασίζονται στην ηλικία, δεν εξαντλείται στις διακρίσεις που μπορεί να υφίσταται κάποιος λόγω των χρόνων

Λύγισε ο Γιώργος Σαμπάνης για τον Γιώργο Μαζωνάκη: «Ήταν η πιο αυθεντική έκφραση της λαϊκής μουσικής στη χώρα»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο Γιώργος Σαμπάνης μίλησε για τον Γιώργο Μαζωνάκη και τη βαθιά προσωπική και καλλιτεχνική σχέση που είχαν, με τη συγκίνησή του να είναι εμφανής στη διάρκεια των δηλώσεών του στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» του Mega. Για τον ίδιο, η απώλεια δεν αφορά μόνο έναν φίλο

Λάιονελ Ρίτσι: Ξανά στο νοσοκομείο με κολπική μαρμαρυγή – Ακυρώνει τις συναυλίες του

Νέα προβλήματα υγείας για τον Λάιονελ Ρίτσι! Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής εμφάνισε καρδιακές αρρυθμίες και επέστρεψε την Τρίτη (22.09.2026) στο νοσοκομείο, ενώ οι τρεις επόμενες προγραμματισμένες συναυλίες του ακυρώθηκαν. Ο 77χρονος Λάιονελ Ρίτσι, γνωστός για τις επιτυχίες του, όπως το «All Night Long», φάνηκε να αισθάνεται αδιαθεσία προς το τέλος της πιο πρόσφατης συναυλίας του

Δήμητρα Γαλάνη για Γιώργο Μαζωνάκη: «Ας αφήσουν την ψυχή του να ησυχάσει – Όλο αυτό έχει κάτι ανθρωποφαγικό»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τον έντονο προβληματισμό της για τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον Γιώργο Μαζωνάκη εξέφρασε η Δήμητρα Γαλάνη, στηλιτεύοντας τις υπερβολές των τελευταίων ημερών και ζητώντας να δοθεί χώρος στον σεβασμό και την πραγματική τιμή στη μνήμη του. «Αυτό το οποίο δεν του αξίζει με τίποτα είναι

Χρήστος Μάστορας για Μαζωνάκη: «Υπήρξε ο πιο αυθεντικός καλλιτέχνης στο ελληνικό μουσικό στερέωμα»

Η συγκινητική εξομολόγηση για τη σχέση τους εκτός τηλεόρασης