Πώς ο εγκέφαλός μας αποφασίζει ποιες μνήμες θα συγκρατήσει;

Date:

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες γνώριζαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος πραγματοποιεί ένα είδος «καθαρισμού» της μνήμης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σκέψεις και οι εμπειρίες της ημέρας είτε μετατρέπονται σε μακροπρόθεσμες μνήμες είτε απορρίπτονται.

Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως λογική, δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο μεγάλος και αν είναι, δεν θα μπορούσε να αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε σε μια μέρα.

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές δεν κατανοούσαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο εγκέφαλος επιλέγει τι θα κρατήσει. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», ερευνητές κατέδειξαν για πρώτη φορά ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλος ακολουθεί μια σειρά βημάτων για να επισημάνει ορισμένες μνήμες που θα αποθηκευτούν το βράδυ.

Με αυτόν τον μηχανισμό επιλέγει ποιες εμπειρίες είναι αρκετά σημαντικές, ώστε να αποθηκευτούν ως μακροπρόθεσμες μνήμες και ποιες θα αφεθούν να ξεθωριάσουν.

Πώς ο εγκέφαλος αποθηκεύει μνήμες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ταυτόχρονες κυματικές δράσεις νευρώνων δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «κυματικές εκρήξεις» (sharp wave ripples), οι οποίες ουσιαστικά «επισημαίνουν» στον εγκέφαλο ότι αυτή η μνήμη – αυτή η πληροφορία – είναι σημαντική και πρέπει να αποθηκευτεί αργότερα το βράδυ.

Παρόλο που αυτές οι κυματικές εκρήξεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ρόλος τους είναι κρίσιμος, καθώς τη νύχτα πραγματοποιούνται 2.000 έως 4.000 τέτοιες εκρήξεις, προκαλώντας τη συμπύκνωση των συλλογών μνήμης του εγκεφάλου.

«Οι κυματικές εκρήξεις είναι ένα μοτίβο που εμφανίζεται στον ιππόκαμπο και σε κατάσταση εγρήγορσης αυτό είναι το μοτίβο που επιλέγει τι θα αποθηκευτεί μόνιμα και τι θα απορριφθεί», λέει ο György Buzsaki, Καθηγητής Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της έρευνας.

Αυτές οι κυματικές εκρήξεις αποτελούν το πιο συγχρονισμένο μοτίβο στον εγκέφαλο των θηλαστικών και συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος είναι «εκτός σύνδεσης», δηλαδή σε κατάσταση αδράνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε τη νύχτα.

Πώς η ανάπαυση επηρεάζει την αποθήκευση μνήμης

Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος «κόβει» τις εμπειρίες της ημέρας και τις συνδυάζει με άλλες εμπειρίες. Κάποιες αφαιρούνται και οι σκέψεις συμπυκνώνονται. «Πολλά μέρη των εμπειριών μας, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κόβονται και συνδέονται με άλλες εμπειρίες, χρησιμοποιώντας αυτό το μοτίβο στον ιππόκαμπο», λέει ο Buzsaki.

Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές άφησαν τρωκτικά να τρέξουν μέσα σε ένα λαβύρινθο πολλές φορές και παρακολούθησαν τον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ανακάλυψαν ότι όταν τα ποντίκια ήταν σε κατάσταση ανάπαυσης και έπιναν ζαχαρόνερο, τότε συνέβαιναν οι κυματικές εκρήξεις.

Όσο περισσότερο παρέμεναν τα ποντίκια σε κατάσταση ανάπαυσης, τόσο περισσότερες κυματικές εκρήξεις παρατηρούνταν στον εγκέφαλό τους. Μετά την ανάπαυσή τους και έχοντας υποστεί πολλαπλές κυματικές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η εμπειρία του λαβύρινθου που επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα ήταν αυτή που συνέβη ακριβώς πριν από την ανάπαυση.

«Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, ορισμένες διεργασίες του εγκεφάλου έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιες, καθώς τα θηλαστικά εξελίχθηκαν. Έτσι τα ευρήματα μπορούν να μας πουν πολλά για τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Buzsaki.

«Ένα ενδιαφέρον εύρημα της νέας έρευνας είναι η ανακάλυψη ότι μπορεί να υπάρξουν κυματικές εκρήξεις όταν το ποντίκι στέκεται ακίνητο και ο εγκέφαλός του ουσιαστικά είναι σε κατάσταση αδράνειας», σημείωσε στο NBC η Daniela Schiller, καθηγήτρια Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής στο Icahn School of Medicine.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα γεγονότα που ακολουθούνται από παύση και ηλεκτρικές εκρήξεις στον εγκέφαλο είναι αυτά που θα βρούμε στη μακροπρόθεσμη μνήμη», συμπλήρωσε η Daphna Shohamy, διευθύντρια του Zuckerman Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αν παρατηρήσετε ζώα, μπορείτε να τα δείτε να κάνουν παύση κατά τη διάρκεια της ημέρας έπειτα από μια νέα σημαντική εμπειρία», υπογράμμισε.

Οι δύο αλγόριθμοι του εγκεφάλου και η σημασία της «παύσης»

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος έχει δύο λειτουργίες ή αλγόριθμους: έναν αλγόριθμο απόκτησης και έναν αλγόριθμο αποθήκευσης. Δεν είναι ότι ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης όταν κοιμόμαστε, αλλά αποθηκεύει όσα επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Οι κυματικές εκρήξεις συμβαίνουν και όταν δεν είμαστε προσηλωμένοι σε κάτι, αλλά είναι εξίσου σημαντικές με την κατάσταση εγρήγορσης», λέει ο Buzsáki.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να αυξήσουμε την πιθανότητα μια μνήμη να αποθηκευτεί μόνιμα. «Αν, όπως τα ποντίκια, κάνουμε παύση μετά από μια εμπειρία, αυτό μπορεί να βοηθήσει να εδραιωθεί το γεγονός στη μακροπρόθεσμη μνήμη», σημειώνει. «Χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο χαλάρωσης, αυτήν όταν δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε τίποτα, για να επιτρέψουμε στις κυματικές εκρήξεις να εκδηλωθούν. Αυτή η διαδικασία εγρήγορσης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της δημιουργίας μιας μόνιμης μνήμης».

Αυτός είναι και ο λόγος που τα διαλείμματα είναι τόσο σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υψηλότερο επίπεδο. Μια βόλτα ή ένας χαλαρωτικός καφές είναι ο καλύτερος τρόπος για να συγκρατήσουμε στο μυαλό μας κάτι περίπλοκο. Πρέπει να βρισκόμαστε για κάποιο διάστημα σε κατάσταση ανάπαυσης κατά τη διάρκεια δημιουργικής εργασίας, για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Ο Jim Gnadt, εκ των επικεφαλής της Ομάδας Ολοκληρωμένων και Ποσοτικών Νευροεπιστημών για την πρωτοβουλία BRAIN του NIH, που δεν συμμετείχε στη μελέτη», λέει στο Discover - ότι αυτή η έρευνα προάγει την κατανόηση του πώς λειτουργεί η μνήμη στο επόμενο επίπεδο. «Μας δίνει μια καλύτερη ιδέα γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος κρατάει συγκεκριμένες μνήμες και όχι άλλες», σημειώνει.

Ο εγκέφαλός μας εργάζεται συνεχώς για να συλλέξει και να αποθηκεύσει και αυτή είναι μια επιπλέον κατανόηση του μηχανισμού για το πώς όλα αυτά συνδυάζονται. Οι συνειδητές παύσεις και η νυχτερινή ανάπαυση είναι κρίσιμες για τη μετατροπή των σημαντικών εμπειριών σε μόνιμες μνήμες. Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αδάμ Τσαρούχης, ο δικός μας Μάικλ Μπουμπλέ

Με έναν παλιό ρομαντισμό και μελωδίες-βάλσαμο, ο τζαζ-ποπ ερμηνευτής μιλά για το ραδιόφωνο που έπαιζε ακατάπαυστα στο πατρικό του, τις εμπειρίες του στις ΗΠΑ και το «Αυγουστιάτικο φιλί» που έχει γίνει soundtrack του καλοκαιριού μας

Chef Ciccio Sultano, ο γαστρονόμος της Σικελίας

Chef Ciccio Sultano, ο γαστρονόμος της Σικελίας Με έδρα τη γενέτειρά του και αμέριστο πάθος για τη γαστρονομία της, ο βραβευμένος με δύο Michelin σεφ κεντά ψιλοβελονιά τη δική του γευστική ιστορία Ελευθερία Βασιλειάδη 28.08.2024, 07:34 Ο σεφ Τσίτσιο Σουλτάνο τιμά τις γαστρονομικές ρίζες του Οι γαστρονομικοί θησαυροί της Ιταλίας είναι η βαριά κληρονομιά των

Στο νοσοκομείο ο Μανώλης Λιδάκης

Στο νοσοκομείο ο Μανώλης Λιδάκης «Μας διαβεβαίωσε ότι θα βγει νικητής και θα κερδίσει κι αυτή την μάχη». Στο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται ο Μανώλης Λιδάκης, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία του και τι πρόβλημα αντιμετωπίζει. Ο Μανώλης Λιδάκης, σύμφωνα με το cretalive, νοσηλεύεται από χθες Δευτέρα (26.08.2024) στην Ορθοπεδική

Ελένη Μενεγάκη: Ποια καλοκαιρινή της φωτογραφία πήρε διπλάσια like και άπειρα σχόλια επωνύμων;

Ποια φωτογραφία της Ελένης Μενεγάκη έκλεψε τις εντυπώσεις το φετινό καλοκαίρι; Η Ελένη Μενεγάκη έχει μοιραστεί αρκετές καλοκαιρινές της στιγμές με τους ακολούθους της στο Instagram, τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε ανάρτηση που κάνει η παρουσιάστρια συγκεντρώνει μέσα σε μερικά λεπτά χιλιάδες like και δεκάδες σχόλια. Υπάρχει, όμως, μια συγκεκριμένη φωτογραφία της που έχει συγκεντρώσει διπλάσιο

H Kωνσταντίνα Σπυροπούλου αγκαλιά με τα δύο της παιδιά – Δείτε τη φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ζει την απόλυτη ευτυχία μαζί με τον σύζυγό της, Βασίλη Σταθοκωστόπουλο και τα δυο τους παιδιά, Βλάσση και Βασίλη. H παρουσιάστρια απέκτησε το δεύτερο παιδί της, τον Βασίλη, φέτος τον Ιούλιο, 1,5 χρόνο αφού έφερε στον κόσμο τον Βλάσση. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου πρόσφατα δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram μια φωτογραφία όπου έχει στην

Η ιλαρά σαρώνει την ΕΕ: Σχεδόν 18.000 κρούσματα και 13 νεκροί τον τελευταίο χρόνο

Περισσότερα από 800 τα νέα κρούσματα τον Ιούλιο του 2024. Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες ηλικίες. Ραγδαία εξάπλωση εξακολουθεί να παρουσιάζει η ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία εφέτος προκαλεί πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων. Σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), μόνο τον εφετινό Ιούλιο 18 χώρες της

Η Κατερίνα Καινούργιου πήγε στην Ισπανία με τον σύντροφό της λίγο πριν ξεκινήσει η νέα τηλεοπτική σεζόν

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ H Kωνσταντίνα Σπυροπούλου αγκαλιά με τα δύο της παιδιά – Δείτε τη φωτογραφία Δύο ληστείες με δράστες μηχανόβιους στον Νέο Κόσμο – Τρία άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο Ο Luke Elliot έρχεται στο Gazarte Roof Stage για το πρώτο του προσωπικό live

Μήπως τελικά τα τεχνητά γλυκαντικά είναι χειρότερα από τη ζάχαρη;

Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχει συνδέσει τα τρόφιμα και τα ποτά, που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα κέικ και τα γλυκά, με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης κ.ά. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης του Ερμή φέρνει περισσότερη σαφήνεια και λιγότερη αναποφασιστικότητα τις επόμενες ημέρες. Σήμερα πάντως η ημέρα είναι κάπως μεταβατική. Το να πάρεις πρωτοβουλίες σήμερα

Βικτώρια Χαραλαμπίδου: 20 χρόνια μετά τις Νύφες – Η ζωή στην Αυστραλία και πώς είναι σήμερα

Βικτώρια Χαραλαμπίδου: Η ζωή στην Αυστραλία και πώς είναι σήμερα

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Ασλάνης – Το άδικο τέλος & η σχέση με την Κουλιανού

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Ασλάνης.  Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1951 ενώ οι γονείς του κατάγονταν από τη Σμύρνη. Βίκυ Κουλιανού: Η γνωριμία μου με τον Μιχάλη, αν της έδινα σχήμα, θα ήταν στρογγυλή και γεμάτη φως! Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό στην Αθήνα σχέδιο και διακόσμηση. Ήταν από

Τζο Τζόνας για Σόφι Τέρνερ: Δεν προσπαθώ να βγάλω πράγματα στη φόρα με το νέο μου άλμπουμ

Τζο Τζόνας για Σόφι Τέρνερ: Δεν προσπαθώ να βγάλω πράγματα στη φόρα με το νέο μου άλμπουμ Τζο Τζόνας για Σόφι Τέρνερ: Δεν προσπαθώ να βγάλω πράγματα στη φόρα με το νέο μου άλμπουμ Δεν προσπαθώ να τα βάλω με κανέναν, υποστήριξε ο τραγουδιστής Ο Τζο Τζόνας δεν θέλει να μιλήσει αρνητικά για την πρώην