Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί σχεδόν να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με νέα μελέτη που διήρκεσε δύο δεκαετίες.
Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα τείνουν να αναπτύσσουν και πολλά άλλα χρόνια προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνει νέα έρευνα. Μεταξύ αυτών, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, διαταραχές της διάθεσης, καρκίνο και παθήσεις των νεφρών, του ήπατος, των πνευμόνων και άλλων οργάνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό RMD Open.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή πολυνοσηρότητα», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Andrea Dell’isola, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για σχεδόν 10.000 κατοίκους από την περιοχή Skane στη νότια Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα μεταξύ 2008 και 2009.
Καθένας από αυτούς τους ασθενείς αντιστοιχίστηκε με δύο άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου χωρίς οστεοαρθρίτιδα, έτσι ώστε να υπάρχει μέτρο παρακολούθησης και σύγκρισης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιθανό να παρουσιάσουν περισσότερες ασθένειες καθώς γερνούσαν έτειναν να έχουν οστεοαρθρίτιδα.
Περίπου το 42% των ανθρώπων που ανέπτυξαν τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες είχαν οστεοαρθρίτιδα, σε σύγκριση με το 29% αυτών με τις λιγότερες.
Πώς επηρεάζει η οστεοαρθρίτιδα τον τρόπο ζωής και την υγεία του ανθρώπου
Συνολικά, η οστεοαρθρίτιδα αύξησε τον κίνδυνο ενός ατόμου να βρίσκεται στην πιο ασθενική ομάδα κατά περίπου δυόμιση φορές, ανέφεραν οι ερευνητές, εξηγώντας, ωστόσο, ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος θα μπορούσε να οφείλεται στις επιπτώσεις που έχει η οστεοαρθρίτιδα στον τρόπο ζωής και την υγεία ενός ανθρώπου.
Τα άτομα με αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών και διαφορετικών παθήσεων, εξήγησαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του απατεώνα; Απλό τεστ δίνει την απάντηση
Γιατί έχετε κόκκινα μάτια; Αιτίες και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
Εκκριτική ωτίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το «υγρό στο αυτί» των παιδιών