Πρώτη απόφαση για υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Είχαν υιοθετήσει κοριτσάκι στις ΗΠΑ

Date:

Την πρώτη απόφασή της με την οποία αναγνωρίζει την υιοθεσία ανηλίκου από ομόφυλο ζευγάρι εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη, πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο».

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας αναγνώρισε ότι έχει ισχύ και στην Ελλάδα η υιοθεσία ανηλίκου η οποία είχε γίνει στις ΗΠΑ από δύο παντρεμένες γυναίκες, εκ των οποίων η μία έχει ελληνική υπηκοότητα. Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο έβαλε έτσι «τέλος» στον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα η ελληνικής υπηκοότητας γυναίκα και η σύζυγός της, προκειμένου να αναγνωριστεί η υιοθεσία του ανήλικου κοριτσιού και στη χώρα μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γυναίκα 53 ετών σήμερα που κατοικεί μόνιμα στην Αμερική με ελληνική υπηκοότητα είχε συνάψει τον Ιούλιο του 2009 σύμφωνο συμβίωσης με 54χρονη Αμερικανίδα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι δύο γυναίκες παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ, έχοντας ήδη όμως από τον Ιούλιο του 2006 συνάψει με συμβολαιογραφική πράξη σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, κατόπιν κοινού αιτήματος των δύο γυναικών, Οικογενειακό Δικαστήριο της πολιτείας Ντέλαγουερ των ΗΠΑ με τελεσίδικη απόφασή του κήρυξε θετό τέκνο των δύο γυναικών ένα κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και του δόθηκε το ονοματεπώνυμο και «των δύο υιοθετουσών συζύγων».

Κατόπιν αυτών, τον Οκτώβριο του 2016 η Ελληνοαμερικανίδα ζήτησε από την ελληνική Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει ότι η απόφαση του αμερικανικού Οικογενειακού Δικαστηρίου έχει ισχύ και στην Ελλάδα. Ζήτησε, δηλαδή, να αναγνωριστεί νομικά και στη χώρα μας η υιοθεσία της ανήλικης κόρης της από την ίδια και τη σύζυγό της. Οπως, μάλιστα, ανέφερε στην αίτησή της, είχε περιουσιακά στοιχεία στην Αθήνα που ήθελε στο μέλλον να μεταβιβάσει στο παιδί της.

8 χρόνια στα δικαστήρια

Η αίτηση της 53χρονης δρομολόγησε, ωστόσο, μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα, με την υπόθεσή της να απασχολεί για οχτώ χρόνια όλες τις βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εντέλει, έπειτα από αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος στην απορριπτική εφετειακή απόφαση που εκδόθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη επί της αίτησης της 53χρονης, η υπόθεση επανήλθε στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε τώρα θετική απόφαση για το ομόφυλο ζευγάρι.

Ειδικότερα, στον πρώτο βαθμό η αίτηση της 53χρονης είχε απορριφθεί με το σκεπτικό ότι η απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ αντίκειται στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη, γιατί «η υιοθεσία ανήλικου τέκνου από ομόφυλο παντρεμένο ζευγάρι γυναικών είναι αντίθετη σε κυριαρχικές αρχές και αντιλήψεις, που διέπουν στην παρούσα χρονική περίοδο τη ζωή και τον βιοτικό ρυθμό της Ελλάδος».

Ωστόσο, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση επανεισήχθη στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών (πρόεδρος ο Ιωάννης Βαλμαντώνης) και αντιμετωπίστηκε υπό το βλέμμα του πρόσφατου νόμου 5089/2024, ο οποίος ρυθμίζει την υιοθεσία από συζύγους του ίδιου φύλου ή της υιοθεσίας του παιδιού του ενός ομόφυλου συζύγου από τον άλλο σύζυγο η οποία έχει τελεσθεί στο εξωτερικό. Το δικαστήριο, δικαιώνοντας το ζευγάρι των γυναικών, έκρινε ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εξίσου ικανά με τα ετερόφυλα να δεσμευτούν σε σταθερές σχέσεις και βρίσκονται σε συγκρίσιμη κατάσταση με ένα ζευγάρι διαφορετικού φύλου όσον αφορά την ανάγκη τους για νομική αναγνώριση και προστασία της σχέσης τους».

Προς τούτο, όπως αναφέρεται ακόμη στην απόφαση, «σημαντική επιρροή ασκεί η μετάδοση των ψυχολογικών, κοινωνιολογικών και ιατρικών δεδομένων» και, σύμφωνα με αυτά, «δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα καμία στατιστική απόκλιση μεταξύ παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και παιδιών που μεγαλώνουν σε ετερόφυλες οικογένειες, ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, την ακαδημαϊκή, την ψυχική, την κοινωνική τους ανάπτυξη».

Το σκεπτικό

Ακόμη, το δικαστήριο, επικαλούμενο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έκρινε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η απόφαση του αμερικανικού Οικογενειακού Δικαστηρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν προστατεύεται το πραγματικό συμφέρον της ανήλικης, αφού θα εισάγεται «δυσμενή διάκριση σε βάρος της εξαιτίας του γενετήσιου προσανατολισμού των γονέων της». Εξάλλου, όπως σημειώνει το δικαστήριο, «από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες προκύπτει ότι το ανήλικο τέκνο έχει διαμορφώσει σχέσεις με τους ομόφυλους γονείς του, που, εάν διαταραχθούν, θα θίξουν καίρια τον ψυχικό του κόσμο και την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη».

Σε άλλο δε σημείο επισημαίνεται ότι η απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ «δεν αντίκειται στη δημόσια τάξη κατά τη διάταξη του Α.Κ. και τα χρηστά ήθη, ούτε είναι αντίθετη σε κυριαρχικές ηθικές αρχές και αντιλήψεις που διέπουν τη ζωή και τον βιοτικό ρυθμό της Ελλάδας, ούτε προκαλεί διαταραχή στην ελληνική έννομη τάξη, και είναι βέβαιο ότι η αναγνώρισή της είναι καθ’ όλα ανεκτή από τον κρατούντα στη χώρα μας βιοτικό και κοινωνικό ρυθμό, ενώ, αντίθετα, η απόρριψη της κρινόμενης αίτησης καταλήγει στο, απολύτως αποδοκιμαστέο από την ελληνική δημόσια τάξη, αποτέλεσμα της καταπάτησης του αληθινού, σωματικού, υλικού, πνευματικού, ψυχικού, ηθικού και γενικά κάθε είδους βέλτιστου συμφέροντος της ανήλικης κόρης της αιτούσας».

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Κων. Μπίτσιος, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, αναφέρει: «Η απόφαση κάνει αναφορά και στον νέο Νόμο 5089/2024 και προσθέτει ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που απέρριψε την αίτηση, εσφαλμένα ερμήνευσε τον νόμο και εκτίμησε κακώς τα αποδεικτικά μέσα. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής δέχθηκε ότι η αίτηση μπορούσε να γίνει δεκτή και προ του Ν. 5089/2024».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ανάταξη του ΕΣΥ

Γενόσημα φάρμακα: Οι πολίτες δεν τα επιλέγουν – Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα αλλάξει την κατάσταση

Καύσωνας: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν – Tips για να μην κινδυνεύσετε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιούλικα Σκαφιδά: Ταλέντο από κούνια o γιος της – Δείτε τον να παίζει πιάνο

Μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής της ζει αυτή την περίοδο η Γιούλικα Σκαφιδά.

Έξω φρενών ο Αρναούτογλου με αυτό που αντίκρυσε: «Ποιός άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιo;»

Να εκφράσει την απογοήτευση του μέσω βίντεο στο Instagram θέλησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην τελευταία του ανάρτηση. Ο παρουσιαστής ενώ απολάμβανε μια βόλτα στο δάσος είδε κάτι που στάθηκε η αφορμή για να του χαλάσει η διάθεση. Ο ίδιος αντίκρυσε μια ξαπλώστρα για τα ρούχα και μια γλάστρα που κάποιος πέταξε σε εκείνο το σημείο.

Νικολόπουλος: «Αυτοί είναι υπαίτιοι που δεν «περπατά» το νέο τραγούδι»

Για την εκπομπή στην ΕΡΤ και το μέλλον του τραγουδιού, μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Νόρα Βαλσάμη: «Με πήρε τηλέφωνο η Αλίκη & μου το είπε, με πέθανε και μένα»

Η Νόρα Βαλσάμη είχε δώσει μία σπάνια συνέντευξη στην Espresso και ανάμεσα σε άλλα είχε κάνει αποκαλύψεις για την Αλίκη βουγιουκλάκη με την οποία ήταν πολύ καλές

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας GALA Νικόλ Κίντμαν Μητέρα Φεστιβάλ Βενετίας Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας «Έμαθα λίγο μετά την άφιξή μου στη Βενετία τον θάνατο της μητέρας μου Τζανέλ Κίντμαν» - «Αυτό

Αθηναϊκή νύχτα: Ηχηρές μεταγραφές, δυνατά σχήματα και… συνήθεις ύποπτοι σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι – Ποιος τραγουδάει πού

«Άρχισαν τα όργανα» και τα ντέρμπι - Όλα τα ονόματα του φετινού χειμώνα και οι πίστες, στις οποίες θα εμφανιστούν

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή Η τραγουδίστρια και ο γνωστός manager μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Έστησαν το δικό τους σπίτι στα νότια προάστια. Ο λόγος για την Κατερίνα Λιόλιου και τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή, που, σύμφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», έκαναν το

Power of Love – Το απρεπές σχόλιο του Γιώργου Κόρκα μόλις είδε τη νέα παίκτρια: “Πού την πάνε αυτήν;”

"Τι μας φέρανε; Πού την πάνε αυτήν; Τι; Σ' άρεσε εσένα αυτή;".

Εβελίνα Νικόλιζα: Το boho μπαλκόνι της μοιάζει να βγήκε από… περιοδικό!

Η Εβελίνα Νικόλιζα μας κάνει να ζηλεύουμε το boho μπαλκόνι της, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από τις πιο στιλάτες deco σελίδες του Instagram! Με tropical vibes, φυτά παντού και έπιπλα από φυσικά υλικά, ο εξωτερικός της χώρος είναι μία πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. Όμως, το highlight δεν είναι άλλο από τις

Ζόζεφιν: Ποζάρει με τη μητέρα της, Μαργαρίτα & μοιάζουν σαν αδελφές

Στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις επέστρεψε η Ζόζεφιν μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι που πέρασε. Η τραγουδίστρια επέστρεψε στη νυχτερινή Αθήνα και από το προηγούμενο Σάββατο 31/8 εμφανίζεται στο πλευρό του Νίκου Βέρτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Από το νέο της επαγγελματικό ξεκίνημα δε θα μπορούσε να λείψει η μητέρα της, Μαργαρίτα

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: “Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;”

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: «Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;» ""Ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο" αναρωτιέται, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα social media. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία και τα γυρίσματα για τη νέα του ταξιδιωτική εκπομπή που θα πάρει προσεχώς θέση

Μπέττυ Μαγγίρα: “Κάνε μια εκπομπή να έρθω να σου πω γιατί έφυγα από τον ΑΝΤ1”

"Δεν ξέρω τι θα κάνω φέτος στην τηλεόραση, θα δείξει, θα φανεί" επισημαίνει, παράλληλα, η Μπέττυ Μαγγίρα για το τηλεοπτικό της μέλλον. Η Μπέττυ Μαγγίρα συνάντησε τον καλό της φίλο και συνάδελφο, Παντελή Καναράκη πριν από λίγες ώρες και θέλησαν να μοιραστούν ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια και