Χρόνια ξηροφθαλμία: Ταλαιπωρεί έναν στους 12 ενήλικες – Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

Date:

Με ποιες άλλες οφθαλμικές διαταραχές συγχέεται. Πώς μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους το ανυπόφορο «κάψιμο» ή τον κνησμό (φαγούρα) που αναπτύσσονται όταν «στεγνώνουν» τα μάτια. Ωστόσο, για περισσότερο από το 7% των ενηλίκων, η ξηροφθαλμία δεν αποτελεί παροδική ενόχληση.

Για τους ασθενείς αυτούς αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που πλήττει σοβαρά την ποιότητα ζωής τους και συχνά αντιμετωπίζεται δύσκολα.

Η χρόνια ξηροφθαλμία (ή σύνδρομο ξηροφθαλμίας) δεν προσβάλλει εξίσου όλες τις ηλικίες. Υπολογίζεται ότι στη Δύση ταλαιπωρεί λιγότερο από το 3% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, έναντι του 18% στις ηλικίες 75 ετών και πάνω.

Συνολικά εκτιμάται ότι οι πάσχοντες υπερβαίνουν τα 344 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται διαρκώς. Τα περιστατικά είναι περισσότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες (περίπου 9% έναντι 4,5%).

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς ταλαιπωρούνται, διότι τα συμπτώματά τους δεν εξαφανίζονται ούτε όταν ακολουθούν σχολαστικά τη φαρμακευτική θεραπεία που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός τους. Πριν από λίγα χρόνια, έρευνα στις ΗΠΑ είχε δείξει ότι μόνο ο ένας στους 9 ασθενείς (το 13%) έχουν παρατεταμένη ανακούφιση των συμπτωμάτων τους με τα απλά, μη συνταγογραφούμενα κολλύρια.

Γι’ αυτό τον λόγο βιώνουν αναγκάζονται να ζουν με πολλαπλά συμπτώματα, με πιο συχνά:

 • Την ξηρότητα των ματιών (76%)
 • Την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μέσα στο μάτι (64%)
 • Την κόπωση των ματιών (62%)
 • Την ευαισθησία στο φως (62%)
 • Τη θολωμένη όραση (60%)

Πρόβλημα με τα δάκρυα

Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η χρόνια ξηροφθαλμία είναι μία μορφή της νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας (ocular surface disease).

Η νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας είναι μία ομάδα διαταραχών οι οποίες προκαλούν μειωμένη παραγωγή δακρύων ή καλής ποιότητας δακρύων.

Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για τη λίπανση των ματιών. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητά τους προκαλεί ξηροφθαλμία. Η νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας είναι μία πολύπλοκη παθολογική οντότητα, διότι διαθέτει πολλούς υποτύπους οι οποίοι συχνά έχουν αλληλοκαλυπτόμενα συμπτώματα. Επομένως, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τεθεί η σωστή διάγνωση.

Άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα

Πόσο μάλλον που συμπτώματα παρόμοια με αυτά του συνδρόμου ξηροφθαλμίας έχουν διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως:

 • Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα
 • Η βλεφαρίτιδα
 • Η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων
 • Το σύνδρομο χαλαρού βλεφάρου (floppy eyelid syndrome)
 • Το σύνδρομο συχνού και επίμονου «σκουπίσματος» των βλεφάρων (mucous fishing syndrome)
 • Οι δυστροφίες του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού
 • Οι τοξικές αντιδράσεις στα φάρμακα ή στα καλλυντικά

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα τεχνητά δάκρυα παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αφού δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία τους.

Ειδικά στην Ελλάδα, μία μεγάλη ομάδα ασθενών που υποδιαγιγνώσκονται είναι οι γυναίκες με ξηροφθαλμία λόγω υποκείμενης θυρεοειδοπάθειας ή άλλου αυτοάνοσου νοσήματος.

Εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία

Είναι επομένως πιθανό πολλά συμπτώματα να αποδίδονται στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας, αλλά οι ασθενείς να έχουν στην πραγματικότητα κάτι άλλο. Όταν συμβαίνει, είναι λογικό να μην βλέπουν βελτίωση αφού κάνουν λάθος θεραπεία, κατά τον κ. Κανελλόπουλο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία των συμπτωμάτων τους, καθώς και ποικίλες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).

Τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ μπορούν, λ.χ.,  να εξακριβώσουν εάν ένας ασθενής έχει χρόνια ξηροφθαλμία ή αν πάσχει από κάποιον άλλο τύπο της νόσου της οφθαλμικής επιφάνειας. Το τεστ για παράδειγμα Tearlab Osmolarity System (μέτρηση της οσμωμοριακότητας της δακρυϊκής στιβάδας) μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει σύνδρομο ξηροφθαλμίας και πόσο σοβαρό είναι.

Άλλα τεστ αξιολογούν την ποιότητα των δακρύων. Υπάρχουν επίσης απεικονιστικές εξετάσεις που εντοπίζουν τυχόν προβλήματα στους μεϊβομιανούς αδένες. Οι αδένες αυτοί  παράγουν ένα έλαιο που υπάρχει στα υγιή δάκρυα.

Μπορεί ακόμα να γίνουν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), που ελέγχουν το επιθήλιο του κερατοειδούς χιτώνα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το να τεθεί σωστή διάγνωση είναι βασικό, διότι υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Μπορεί όμως να χρειασθεί χρόνος έως ότου βρεθεί η ενδεδειγμένη για έναν ασθενή.

Σε πολλές περιπτώσεις στους πάσχοντες δεν χορηγείται μία θεραπεία, αλλά συνδυασμός θεραπειών. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • Τεχνητά δάκρυα
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή
 • Απόφραξη των δακρυϊκών πόρων με βύσματα σιλικόνης
 • Ειδικά φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά ή λαμβάνονται από το στόμα

«Οι περισσότεροι πάσχοντες με ξηροφθαλμία βρίσκουν  λύση με τη συνταγογράφηση χρόνιας χρήσης οφθαλμικών σταγόνων τοπικής κυκλοσπορίνης», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Πρόκειται για επιλογές  που προσαρμόζονται αναλόγως με την εποχή και την ένταση των συμπτωμάτων. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται σωστά η χρόνια ξηροφθαλμία, γιατί αν αφεθεί πολύ καιρό χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, έλκη ή ουλές του κερατοειδούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, δε, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Επέτειος 10 χρόνων για Καγιά-Κρασσά και θυμόμαστε το iconic bridal dress που φόρεσε ως νύφη η Βίκυ!

Αν υπάρχει κάτι που κάνει τη Βίκυ Καγιά να ξεχωρίζει στο πέρασμα των χρόνων πέρα από τη φυσική ομορφιά της, είναι σίγουρα η υψηλή αίσθηση του στυλ που έχει

Κωνσταντίνος Μουσούλης: Η συγγραφή ήρθε ως αποτέλεσμα της αγάπης μου για τη μυθοπλασία

Για το πώς προέκυψε η συγγραφή αλλά και για το νέο του βιβλίο, «Το προφίλ της Αν-Μαρί», στο οποίο μας μεταφέρει στη «ζούγκλα» των social media, μίλησε σε πρόσφα

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

«Θέλησαν να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στη συναυλία» εξήγησε η τραγουδίστρια με ανάρτηση στο Instagram - Οι αντιδράσεις των Τούρκων

Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι’ αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες

Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι' αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες Λένα Παπαληγούρα: Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τις γυναίκες που απαντούν και γι' αυτό βλέπουμε γυναικοκτονίες «Νομίζω το να ζεις όντας γυναίκα στην Ελλάδα πόσο μάλλον στην Αθήνα του σήμερα είναι

Ναταλία Δραγούμη: Ποζάρει με μπικίνι και κόβει την ανάσα με τις αναλογίες της

Ναταλία Δραγούμη: Ποζάρει με μπικίνι και κόβει την ανάσα με τις αναλογίες της Τετάρτη, 17.7.2024, 23:19 Zappit@ZAPPIT_ Η Ναταλία Δραγούμη στις διακοπές της. Ξέγνοιαστες στιγμές περνά η Ναταλία Δραγούμη, η οποία άφησε για λίγο πίσω της τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, για να κάνει τις απαραίτητες διακοπές της. Η εντυπωσιακή ηθοποιός δημοσίευσε μία σειρά φωτογραφιών στο

Κατερίνα Παπουτσάκη: “Είχα φοβερό πόνο στην κοιλιά, δεν περνούσε με ό,τι φάρμακο και αν έπαιρνα από τον γιατρό”

Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν καλεσμένη στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού και μίλησε για την περίοδο που είχε υποδυθεί την Αλίκη

Τι λέει η Δέσποινα Βανδή για την άρνησή της να τραγουδήσει στη Σμύρνη και τα σχόλια στο X

Η απόφαση της Δέσποινας Βανδής να μην εμφανιστεί στη σκηνή σε προγραμματισμένη συναυλία στο Τσεσμέ της Σμύρνης προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνίδα τραγουδίστρια ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ από χώρο της εκδήλωσης του Τουρκικού Ιδρύματος Παιδείας (TEV), του οποίου ήταν καλεσμένη. Το αίτημα

Για ποιους λέει η Κατερίνα Καραβάτου: «Ίσως να μην ξέρουν το μέγεθος των δυσκολιών που έχω περάσει»;

Η Κατερίνα Καραβάτου σε συνέντευξή της μιλάει για όλα εκείνα που ξέρουμε αλλά και δεν γνωρίζουμε για την ίδια...

Κέβιν Κόστνερ: Με ενδιέφερε να δείξω τη θέση των γυναικών στην Αγρια Δύση

Με αφορμή τον «Ορίζοντα», που έχει τη στόφα του παλιού, παραδοσιακού γουέστερν, από αυτά που σπανίως γυρίζονται πλέον και συγχρόνως τονίζει τον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στα δύσκολα εκείνα χρόνια, ο Κόστνερ ανέπτυξε τη φιλοσοφία του ως δημιουργού του κινηματογράφου μιλώντας στο «Βήμα». Κάθεστε στην καρέκλα του σκηνοθέτη μετά από 20 και παραπάνω χρόνια.

Έλενα Τσαγκρινού: Βρίσκομαι καθημερινά στο κρεβάτι για ώρες, μου απομένουν πολύ λίγες μέρες μέχρι να γεννήσω

Ώστε να αποφύγω απρόοπτες «συσπάσεις» συνήθως κοιμάμαι, αναφέρει η τραγουδίστρια

Τόρι Σπέλινγκ για Σάνεν Ντόχερτι: Κάναμε η μία την άλλη να γελάει μέχρι δακρύων

Τόρι Σπέλινγκ για Σάνεν Ντόχερτι: Κάναμε η μία την άλλη να γελάει μέχρι δακρύων Τόρι Σπέλινγκ για Σάνεν Ντόχερτι: Κάναμε η μία την άλλη να γελάει μέχρι δακρύων Η ηθοποιός μοιράστηκε δύο φωτογραφίες με την εκλιπούσα φίλη της, στο Instagram Η Τόρι Σπέλινγκ συνεχίζει να ξεθάβει αναμνήσεις με την Σάνεν Ντόχερτι, λίγες μέρες μετά τον

Μαρίνα Σάττι: Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, αφιερώνει το βιντεοκλίπ του «Αχ, θάλασσα» στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Μαρίνα Σάττι: Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, αφιερώνει το βιντεοκλίπ του «Αχ, θάλασσα» στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο Μαρίνα Σάττι: Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, αφιερώνει το βιντεοκλίπ του «Αχ, θάλασσα» στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο Η τραγουδίστρια, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα